Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-08-26 11:06

Vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin (MP) meddelar att hon avgår i september 2021

Vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin (MP), tillika det krisande Miljöpartiets ena partiledare, meddelar att hon avgår på partikongressen om ett drygt år. Hon uppger att hon helt ska lämna politiken, antagligen nöjd med den statsrådspension hon kan dia resten av sitt vuxna liv på skattebetalarnas beskostnad.
Miljö. Miljöpartiet byter partiledare snabbare än jag hinner ordna foton.
Beskedet är knappast en slump. Lövin kommer vid sin avgång om ett år att ha suttit över sex år som statsråd i regeringarna Löfven, och blir därmed berättigad till full statsrådspensionnär när hon fyller 61. Det innebär att hon kan sitta hemma och pilla sig i naveln och hämta in en av Sveriges högsta löner på skattebetalarnas bekostnad, utan att göra ett dugg. 

Men först får hon 12 månaders avgångsersättning om 139 000:- SEK per månad, trots att hon själv säger upp sig. Alla i Sverige är jämlika, men en del är jämlikare än andra.

Själv säger hon att avgången beror på att kongressen 2021 är för nära nästa planerade riksdagsval 2022 för att hon ska utannonsera sin avgång då. Det i opinionen krisande partiet behöver tid för intern maktkamp för att ta fram en ny partiledare.

Beskedet är olyckligt - Lövin har varit en stark tillgång för oppositionen, och varit rejält bidragande till att Miljöpartiet ser ut att åka ur riksdagen om det vore val idag. Men man ska inte misströsta, då det är osannolikt att partiet lyckas vaska fram någon bättre partiledare, utan med brist på sjukdomsinsikt blir det antagligen ännu sämre för partiet.

Sedan får man hoppas att media väntar med att exponera allt hyckleri och skit som finns hos den nya partiledaren förrän i valrörelsen. Dock bryr sig inte MP:s sista kvarvarande väljare om sådant, så effekten av sådana avslöjanden är lätta att överskatta.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Man kan ju se statsrådspension som en investering i att politiker håller sig borta från att förstöra ännu mer framöver. Känns spontant som en bra deal för oss skattebetalare, synd bara är det är fler på tur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sitter just nu 55 ledamöter i riksdagen och det har ju fungerat i ca ett halvår, eller fungerat och fungerat, men ändå. Vi kan fortsätta med det antalet, vore en rejäl besparing.

   Radera
 2. Lövin är en mera "moderat" miljöpartist och den maktkamp som nu kommer uppstå har vi en mera ortodox falang som vill tillsätta en renlärig partist som språkrör. Kanske deras migrationspolitik talesperson?

  Kremlologerna spekulerar.

  Men alla steg åt det hållet straffas hårt i opinionen, men frågan är om de välbeställda akademiker som röstar på MP är beredda att ställa upp igen eller de anser att den förda politiken drabbar deras plånböcker för mycket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel Helldén kanske, skulle det passa? Kan krävas en liten, liten operation först då jag har för mig att det krävs en kvinna.

   Radera
  2. Daniel Helldén kanske, skulle det passa? Kan krävas en liten, liten operation först då jag har för mig att det krävs en kvinna.

   Radera
 3. Hon har väl uttryckt förut att hon vill skriva. Så att använda stadsrådspensionen likt ett kulturstöd när man inte kan leva på skrivandets inkomst har väl vart planen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men andra sidan är väl det betydligt billigare för landet än vad hon ställt till med i både miljö och integrationsfrågor. Där pratar vi nog många miljarder.

   Radera
 4. Ett lukrativt "jobb" inom "privata sektorn" är förmodligen säkrat. Konsult åt Gazprom kanske? Som tack för kärnkraftsavvecklingen. Gasröret ligger redan några mil utanför Stockholm och väntar på att situationen i Sverige destabiliseras ytterligare.

  SvaraRadera
 5. Hon hoppar i tid så hon kan få ett toppjobb och slippa skulden för att MP åker ur riksdagen.

  SvaraRadera
 6. landshövding är väl brukligt att avdankade politiker blir

  SvaraRadera
 7. Bah Kuhnke: Jag kandiderar inte till språkrörsposten

  (https://omni.se/bah-kuhnke-jag-kandiderar-inte-till-sprakrorsposten/a/opd86R )

  Synd ändå. Hade ju kunnat vara spiken i kistan för MP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör ingen. Inte ens Göran Persson kunde tänka sig att bli partiledare för S.

   Radera
 8. Efter att ha kommit till den ålder och erfarenhet att ingenting längre imponerar på mig finns dock en del för vilket jag kan hysa respekt.
  Sådan respekt hyser jag exempelvis för Isabella Lövin, som trots att jag inte alla gånger delar hennes och hennes partis ställningstaganden i alla frågor, ändock i grunden under lång tid orkat stå upp för angelägna frågor trots misskrediteringar ofta gränsande till rent förtal.

  Att i just det sammanhanget i diskussionen dra in på demokratisk grund beslutade regelverk om övergångsersättningar och statsrådspensioner har jag ingen som helst förståelse för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om engagemanget för angelägna frågor kännetecknas av en naiv chauvinism där man tror att partiet och Sverige kan förändra hela världen bara man vill tillräckligt mycket förtjänar inte respekt. Det som förtjänar respekt är en mer krass verklighetsförankring där man inser sin egna, partiets och landets begränsningar och förmår gör det bästa av det.

   Radera
  2. Carl-Fredrik: jag har ingenstans sett indikationer på att i detta fall MP skulle leva i föreställningen att Sverige kan förändra hela världen.
   Vad gäller Ditt avslutande resonemang kan jag utan större reservation ansluta och ser där Stefan Löfven och större delen av nuvarande Regering som lämplig illustration därpå.

   Radera
  3. Chief Karlsson: I MP:s Klimatfärdplan står det så här

   "Sveriges utrikes- och handelspolitik ska i högre utsträckning användas som redskap
   i den globala klimatomställningen."
   och
   "Sverige ska gå först och fasa ut stöd till fossila investeringar i sitt internationella
   utvecklingssamarbete och förmå andra länder och globala aktörer att styra om de stora
   finansiella flöden och investeringar som sker i världen med hjälp av utvecklingssamarbete"

   Hittar du några "indikationer" där? Jag kan också citera Isabella Lövin inför senaste valet: "Miljöpartiet går till val på att Sverige ska fortsätta visa globalt ledarskap för klimatet".   Och tack Carl-Fredrik för ett väl formulerat inlägg!

   Radera
  4. Nitell: Inte heller i av Dig anförda citat kan jag se några indikationer på att MP lever i föreställningen att Sverige kan förändra hela världen.
   Däremot ser jag synnerligen beaktansvärda ambitioner och ett engagemang jag till fullo respekterar.

   Radera
  5. Chief Karlsson: Förklara då gärna vad syftet med att "använda Sveriges utrikespolitik som redskap i den globala klimatomställningen" är. Det är alltså inte att förändra världen? Vilken global klimatomställning påverkar inte hela världen?

   Radera
  6. Nitell: Syftet är naturligtvis att för omvärlden exponera sveriges politik för att möta de idag största utmaningarna ... nämligen klimat- och miljöfrågorna.
   Resterande frågor är sett i ett långsiktigt perspektiv sekundära.

   Radera
  7. @Nitell: Tydligt och klart, för den som inte kan se handlar det nog om att ingen är så blind som den som inte vill se ...

   Radera
  8. @chief karlsson: Som kemi-civilingenjör, som haft mycket att göra med miljöfrågor under mina 40 år i näringslivet skulle jag säga att det i riksdagen finns två partier, som jag hyser minst förtroende för i dessa frågor: Mp och V. För den som intresserar sig för klimatfrågan skulle jag rekommendera siterna Klimatsans och Stockholmsinitiativet.

   Radera
  9. Palle: Din grad som civilingenjör med inriktning på kemi och fyrtio års yrkeserfarenhetär förvisso respektabel men de två instanser Du refererar till åtnjuter måhända rent allmänt inte samma grad av respektabilitet.

   Radera
  10. Chief Karlsson: Precis, vi ska "exponera" vår politik, och resten av världen ska inspireras. Men Sverige kan samtidigt inte förändra världen. Om du ägnar lite av den kraft du lägger på att slå i synonymordboken på att istället fundera över semantiken i de där meningarna ser du kanske att det finns en liten motsättning där?

   Radera
  11. Nitell: Jag tror mig behärska svenska språket i så hög utsträckning att jag ej är i behov av synonymordbok att inför mig själv klargöra de semantiska aspekterna av mina formuleringar. Resten överlämnas med varm hand som en övning åt eventuella läsare.

   Radera
  12. Eftersom du verkar mer intresserad av språk än sakfrågan: Det heter ”stor utsträckning”, och du använder det felaktigt. Försök hitta ett språk du är bekväm med.
   Du besvarar inte heller min fråga.

   Radera
  13. Nitell: Som konstaterat inledningsvis finns ingenting som längre imponerar på mig ... så icke heller din ovanstående kommentar.
   Och din fråga anser jag mig ha besvarat allaredan för två timmar sedan.

   Radera
  14. Ok, du har slut på argument. Tack för diskussionen.

   Radera
  15. Nitell: Jag ser det snarare som så att det är du som har slut på argument och därför leder in resonemanget på språkliga frågor i stället för där det började ... Nämligen hur att tolka MPs ambitioner och engagemang.

   Radera
  16. Det känns som om jag läste något skrivet av Selma Lagerlöf.

   Radera
 9. En fin post hos någon NGO som Naturskyddsföreningen eller WWF kanske kan dyka upp? Eller en generaldirektörspost på ett nyinrättat Klimatverk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare nån egen firma där man kan klappa rygg på gamla kollegor och spara kapital i bolaget. Då behåller hon ju full pension och kan fakturera fullt. Precis som Ruinfält och andra hycklare.

   Radera
  2. Firma och plockas in för att gröntvätta namnen när miljövidrig verksamhet upptäcks.

   Radera
 10. Det är lite märkligt att inte människorna protesterar högre mot statsrådspensionerna som är lite väl generösa. Hur gick det tex med Emma Carlsson Löfdahl, nådde hon fram till pensionsspenen?

  SvaraRadera
 11. Det är lite märkligt att inte människorna protesterar högre mot statsrådspensionerna som är lite väl generösa. Hur gick det tex med Emma Carlsson Löfdahl, nådde hon fram till pensionsspenen?

  SvaraRadera
 12. "Alla i Sverige är jämlika, men en del är jämlikare än andra." /Cornu

  Elegant! Hur är det talesättet går: "Till syvende och sist så är man sig själv närmast"?

  SvaraRadera