Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-08-30

Uppföljning Beirut - 181 döda, 30 saknade över 6000 skadade - näst största konventionella explosionen på 2.3 kiloton

Katastrofen i Beirut har bleknat från svenska medier, men kvarstår. 181 personer har än så länge dött, 30 saknas och över 6000 skadades. 300 000 har blivit hemlösa. Explosionen bedöms nu vara i intervallet 1.7 - 3.4 kiloton, med en snittmedömning på 2.3 kiloton eller som ett taktiskt kärnvapen. Wikipedia listar explosionen som den näst största mänskliga konventionella explosionen någonsin, och den kraftigaste spå över 100 år, sedan Halifaxkatastrofen 1917. Glöm inte skänka pengar till Röda Korset.
De direkta skadorna bedöms kosta över 15 miljarder USD, eller cirka 135 miljarder svenska kronor, varav runt 3 miljarder USD ska tckas av försäkringar. Nitto procent av hotellen i staden skadades, tre sjukhus totalförstördes och ytterligare två skadades. Hamnområdet i det närmaste totalförstördes, men flygplatsen fick endast måttliga skador.

De långsiktiga konsekvenserna och de totala kostnaderna i mänskligt lidande och effekterna på Libanons ekonomi och försörjningstrygghet är förstås långt högre. Antalet arbetsplatser som jämnats med marken är oklart, liksom hur landets livsmedelsförsörjning ska hanteras när den huvudsakliga importpunkten totalförstördes. Explosionen innebar i sig att spannmålsförråden i Libanon sjönk till en månads lager och utan nya vägar att importera spannmål kommer lagren snart vara slut.

För lite proportioner så var Libanons BNP 91 år 2018 91 GUSD, vilket kan ställas i relation till de direkta skadornas 15 miljarder USD.  För en lika hård ekonomisk smäll för svensk del skulle skadorna behöva ligga på runt 650 miljarder svenska kronor.

Libanon kämpade förstås redan med effekterna av den fortsatt pågående coronapandemin, och tillhörande ekonomiska problem, samt har tagit emot stora flyktingströmmar från inbördeskriget i Syrien, samtidigt som återuppbyggnadsarbetet av landet sedan krigen har fortsatt. 

Bedömningarna av explosionens styrka är enligt Wikipedia i intervellet 1.7 - 3.4 kiloton, med ett snitt på 2.3 kiloton. Detta är alltså i nivå med taktiska kärnvapen. Det hela gör detta till den näst största icke-nukleära mänskliga explosionen i världshistorien, endast överträffat av Halifaxkatastrofen för 103 år sedan.

Vill du stödja hjälparbetet i Libanon kan du skänka pengar till Röda Korset. Kom ihåg att du kan få skatteerduktion på gåvor till välgörenhet numera. Du kan få 25% i skattereduktion på det totala beloppet, max 1500:- SEK, om du sammanlagt skänker 2000:- SEK eller mer om året till godkända gåvomottagare, givet minst 200:- SEK per tillfälle och att du uppger ditt personnummer. 
Skattereduktionsberättigade 200:- SEK via Swish till Röda Korset.


3 kommentarer:

  1. Vad har Libanon för handel? Kan återuppbyggnad och egenintresse förenas i några investeringar?

    SvaraRadera
  2. De flesta av de 300000 hemlösa var det nog bara en eller ett par nätter. De räknade in alla som hade fått krossade fönster, men det går ju faktiskt att göra rent efter glassplitter inomhus någorlunda fort.

    SvaraRadera
  3. Det är väl bara intressant för svensk DDR-media om man kan skylla dådet på judarna. Gissar på att de 30 saknade är de som befann sig så pass nära explosionen att inget fanns att återfinna av kropparna.

    SvaraRadera