Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-08-24 10:37

Swishpengar för utfört arbete är inte gåvor vad du än kallar det

En bloggare har fått en revision av Skatteverket, som upptaxerat vederbörande inklusive 40% påslag för att försökt undvika skatt på så kallade donationer via Swish. Det tål att påminnas om att om du uppmanar om frivilliga donationer via Swish för att fortsätta blogga, så är det inte gåvor, utan ska beskattas.
Nädu, det gick inte. Den här bloggen är finansierad via reklam och bryr sig alltså inte om vad du tycker.
Jag får ibland frågor om "varför tar du inte Swish". Det enkla svaret är att bloggen finansieras via reklam och kommer så förbli, eftersom jag har noll avsikter att fjäska för mina läsare. Devisen är det spelar ingen roll om du hatar (mig), så länge du läser till skillnad mot Swishmedias hata samma som dina läsare.

Ett ytterligare svar är att varje Swish ska besvaras med ett momskvitto med 25% moms (20% av det inbetalade beloppet), och ska beskattas som all annan inkomst i företaget. Det hela innebär en enorm arbetsbeslastning när kanske tusentals små donationer ska hanteras.

Att frivilliga donationer skulle vara skattefria är dessutom rent nonsens. Det gäller inte när gåvan är en ersättning för utfört arbete, t ex att man skriver en blogg.

En bloggare på högerkanten ondgör sig just nu över att Skatteverket upptaxerar vederbörande med ett sexsiffrigt belopp inklusive 40% påslag för att inte redovisat intäkterna. Men tittar man på Internet Archives Wayback Machine, så skrev bloggaren uttryckligen att om du gillar vad vederbörande skriver och vill att det ska skrivas mer, så ska man Swisha pengar. Texten har sedan ändrats efter Skatteverkets revision inletts, men det bör i sak inte ändra ett dugg. Skriver du en blogg och lägger ut din Swish på bloggen, så är kopplingen tydlig och det är inte skattefria gåvor.

Bloggaren verkar dessutom blandat sin privata ekonomi med bloggandet, kanske via enskild firma, så samtliga även helt vanliga privata Swishningar har upptaxerats som inkomster. Detta kan undvikas genom att använda ett aktiebolag för intäkterna.

Överlag verkar det bästa vara att nyttja en tjänst som Patreon, som hanterar momskvittona till de som betalar, och sedan blir det bara en faktura/kvitto mot Patreon att hantera per tidsenhet för minsta administration. Mediasajten Kvartal kör en annan variant för att slippa betala procent till en inbetalningstjänst, och har istället en insamlingsstiftelse som tar emot pengarna, vilket gör att man nog slipper rätt mycket av t ex momskvitton för varje enskild inbetalning. Momsen kommer sedan istället i nästa steg när stiftelsen köper tjänster av Kvartal.

Kom ihåg att en gåva för utfört arbete är inte skattefri. Ett ställe att börja läsa om det hela är förstås hos Skatteverket. Speciellt här - på frågan "ska jag betala skatt" så är svaret alltid ja. Nej, det är inte en fråga om yttrandefrihet eller någon konspiration mot högeråsikter - ingen har hindrat någon från att skriva en blogg eller ha vissa åsikter. Det handlar bara om skattelagstiftningen för utfört arbete, och inget annat.

Själv är jag mest förvånad över att någon - såväl innehållsproducent som inbetalare - kan tro att det finns något sätt att undvika skatt i Sverige. Skärp er.

Nästa steg för den utsatta bloggaren är att om vederbörande accepterar utslaget, så skickas det hela antagligen sedan vidare till Ekobrottsmyndigheten, som klappat och klart ärende att ta till domstol och snygga till statistiken över uppklarad ekonomisk brottslighet med. Bland annat bör det ju handla om bokföringsbrott, eftersom det tydligen inte bara var att skicka firmans bokföring till Skatteverket, då inbetalningarna inte verkar bokförts. Rimligtvis är varje icke bokförd Swish-inbetalning ett separat bokföringsbrott, och det kan handla om tusentals eller tiotusentals uppklarade brott här. Bra för statistiken, bra för Sverige!

56 kommentarer:

 1. Rätt givet egentligen. Masen kan du aldrig ducka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, och i Sverige med det kontantlösa samhället kommer man inte undan då alla transaktioner loggas.

   Radera
 2. Klassisk sak som folk får lära sig den hårda vägen när de önskedrömmer eller inte förstår hur skatt och företagande fungerar. "Men det var ju inte ersättning för arbete, det var ju en gåva". Skatteverket har hört den förut, och så lätt är det inte...

  SvaraRadera
 3. Hur vet skatteverket vilka swishtransaktioner som har gjorts?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De begär ut kontoutdragen från banken.

   Radera
  2. De kontaktar förmodligen bara Swish och begär ut historiken? Alternativt banken?

   Radera
  3. Skatteverket får en lista över transaktioner som gjorts till bloggarens alla konton. Nu ä det upp till bloggaren att redogöra vad de olika beloppen är för transaktioner. Varken lätt eller roligt.
   Patetiskt att dra åsiktsfrihets-kortet. Solklart bokförings/skattebrott.

   Radera
 4. Ärligt talat så förstår jag inte hur någon överhuvudtaget kan tro att detta skulle ”funka” och vara ett sätt att undvika skatt? Men det säger väl en del om vederbörande...

  ”Nejdå, jag jobbar helt gratis hos min arbetsgivare så det finns inget att beskatta. Sen får jag en monetär gåva varje månad men det är förstås helt orelaterat.”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man gör ett så uruselt arbete att det är att betrakta som allmosor, kanske det kan fungera... :)

   Radera
 5. Hahaha, så jäkla bra. Jag ska börja köra med det i konsultfirman: "Det där är bara gåvor från min uppdragsgivare!".

  SvaraRadera
 6. Även om jag begriper att det självklart inte är skattefritt, så haltar jämförelser med arbetsgivare. Hobbyverksamhet snarare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gräns för hobby har väl varit 30000 kronor om året? Mer än så, så blir det näringsverksamhet. Verkar i det berörda fallet handlat om 100 000-tals kronor så knappast hobby.

   Radera
  2. Finns det ens någon sådan faktisk juridisk gräns? Ser ofta påståenden om hobbyverksamhet och skattefria gränser men ser aldrig belägg för det.

   Var kommer det ifrån och stämmer det?

   Vi har ett grundavdrag vid inkomst av tjänst men utöver det?

   Radera
  3. Hobby är inte skattefritt. Möjligen slipper man bokföringskrav och sånt men nettoinkomsten av din hobby ska upp i deklarationen och beskattas från första kronan dom jag förstår det.

   Radera
  4. Korrekt AIP, man ska dock fortfarande spara alla kvitton om man vill dra av kostnaderna. Vet inte om gränsen för hobby ändrats, men den är ju skattepliktig från första kronan.

   Radera
  5. Det stämmer. Litet undantag för bärplockning finns. Man kan läsa mer hos skatteverket här.

   "I princip är alla inkomster från hobbyverksamheten skattepliktiga.

   Undantag
   Inkomst av försäljning av vilt växande bär, svampar och kottar som du har plockat själv är skattefri till den del inkomsten under ett inkomstår inte överstiger 12 500 kronor. Detta gäller bara om inkomsten inte är inkomst i näringsverksamhet eller är lön eller liknande förmån. Skattefriheten gäller till exempel inte om du har anlitats av någon annan för att plocka bär."

   Någon generellt undantag a la 30 000 kr eller liknande existerar inte. Däremot är det en bedömningsfråga om något är "hobby" eller "näringsverksamhet", men det spelar ingen jättestor roll för frågan om man ska betala skatt eller ej (svaret är: ja, du ska betala skatt).

   Radera
  6. De flesta hobbies är ju ett ständigt ekonomiskt slukhål. Kan man anordna hobbien så att man kan göra avdrag från övrig inkomst?

   Radera
  7. Hundratusentals kronor för att blogga? Jag gör nåt fel, knappt min mamma läser min blogg.

   Radera
  8. Jag har inte sgt att hobby är skattefritt till 30000, bara att det kan klassas som hobby upp till 30000. Därefter är det näringsverksamhet. Skatt gäller från första kronan.

   Radera
  9. Deva, nej, men jag har för mig att udnerskott i hobby kan sparas för kvittning mot inkomst av hobby längre fram. Men jag är inte säker och det fanns även gränser.

   Radera
 7. Jag har läst vad bloggaren har skrivit och håller inte med din förklaring.
  Du ignorerar en hel del ur det berörda fallet.
  Det är inte alla swish betalningar som är gåvor utan bara de som gick till ett speciellt konto medans skatteverket beskattar all swish betalningar på alla konton.
  Exempel om jag har ett konto kopplat till ett swish nummer för en blogg jag har och får in en del pengar där och jag blir granskad och skatteverket begär skatt för alla swish betalningar även de privata kontona så skulle inte jag bli glad att betala skatt på privata överföringar.
  Att sedan driva detta via en domstol skulle bli extremt svårt och dyrt och riskabelt för en privat person.
  Samtidigt kan rika stora företag ... vinna över skatteverket för de har råd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, hur undviker man att "samtliga även helt vanliga privata Swishningar har upptaxerats som inkomster" om Skatteverket bestämmer sig för det? Även om hon hade gjort enligt konstens alla regler kan de väl fortfarande påstå att samtliga insättningar på alla privata konton egentligen var gåvor för bloggen och att det är hon som ska bevisa motsatsen för var och en av dem.
   Vad är det som hindrar att vilken privatperson som helst skulle kunna råka ut för samma sak om denne använder Swish ofta? Om man t.ex betalar kontant i baren åt kompisar och de Swishar tillbaka så att man har mest insättningar på kontot. Iofs är man ju suspekt per default om man använder kontanter...

   Radera
  2. Observant- de flesta ber inte om pengar på en blogg, och kommer därför inte taxeras upp på det viset. Har man väl bett om pengar hamnar bevisbördan på tiggaren.

   Radera
  3. Enligt bloggaren så har Skatteverket ansett att ALLA inbetalningar oavsett om det är Swish eller annat ansetts som inkomst. Detta är ju helt absurt om det stämmer, det måste alla hålla med om. Har bloggaren haft ett separat konto för Swish vilkets nummer kommunicerats via bloggen så är det väl helt uppenbart vilka inbetalningar som kan anses som ersättning för bloggandet? Stämmer händelseförloppet med vad bloggaren skriver så är det helt uppenbara trakasserier från Skatteverket.

   Radera
  4. Att Skatteverket anser att alla inbetalningar är inkomst är knappast något konstigt. Är en inbetalning inte fråga om inkomst så behöver man helt enkelt kunna styrka detta själv med kvitton eller annan dokumentation, dvs en inbetalning är inkomst till motsatsen bevisats.

   När det gäller Swish så bör man även tänka på att banken kan kräva att du specificerar vad olika betalningar avser ifall det blir kontroll.

   Radera
 8. Frågan är om bloggare på vänsterkanten blir lika nitiskt granskade av Skatteverket som Helena Edlund, i det här fallet, om det nu finns några "swishhoror" på den sidan. Kan ni ge exempel på några? De lyckas nog försörja sig på ena eller andra sättet, genom att dia etablissemanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nik: Det står dig naturligtvis helt fritt att botanisera på internet över samtliga där förekommande vad du kallar bloggare på vänsterkanten och därvid notera eventuell förekomst av önskan om donation via vad elektronisk betaltjänst vara må ... och därefter förslagsvis göra en anonym anmälan till Skattemyndigheterna om misstanke om skattebrott.

   Din avslutande förmodan att sorteras in under etiketten förvirrat svammel.

   Radera
  2. Skillnaden är väl att bloggarna på vänsterkanten inte är så dumma i huvudet (eller har så korkade läsare) att de skulle gå på svamlet om att bloggaren tystas av skatteverket.

   Se där. Jag kan också posta tramsiga påståenden som intervjuades går att verifiera. Konspirationsnötterna på högersidan börjar bli oroväckande många.

   Radera
 9. Att hon ändrat på texten betyder inte något alls. Skatteverket gör samma bedömning, även efter ändringen. Det är min bedömning.

  SvaraRadera
 10. En liten korrigering. Frivilliga donationer ses inte som omsättning enligt mervärdesskattelagen och EU-direktivet. Så det blir inkomstskatt men inte moms.

  https://skattenatet.ey.se/2016/08/23/frivilliga-donationer-utgor-inte-omsattning/

  SvaraRadera
 11. Fast i detta fall verkar det finnas några hundar begravda. Bloggaren skall tydligen beskattas för allt som kommit in på alla hennes konton, inklusive lån hon tagit.
  Nu är detta en partsinlaga från henne, så ta det för vad det är, men ändå tråkigt, att en person som tydligen är utlandsveteran också, skall drabbas på detta vis.
  Från bloggen:
  .../Nu har Skatteverkets handläggare, efter snart ett och ett halvt års granskande, underkänt alla mina förklaringar. Hur beslutet löd? Sammanfattningen av handläggarens tio sidor långa dokument är att alla insättningar på alla mina konton kan betraktas som ”oredovisade inkomster för inkomstbringande hobbyverksamhet”, även insättningar som inte skett via Swish och på konton som inte har något med mitt bloggande att göra. Insättningarna inkluderar bland annat de lån jag tvingades ta när min dåvarande arbetsgivare slutade betala ut min lön och jag gick helt utan inkomst under ett halvår (församlingen avskedade mig eftersom jag var en av grundarna till Mitt Kors), lånen jag fick ta för att betala delar av mina advokatkostnader (som uppgick till närmare 300 000 kronor när jag tvistade mot församlingen) och crowdfundingen där mina vänner hjälpte mig att betala resten av dem. Intygen som lämnats till Skatteverket uppges ha ”ett lågt bevisvärde” och avvisas därmed. Handläggaren har dessutom lanserat en tes om att jag måste ha haft inkomster som föreläsare (jag har endast föreläst gratis) och från mitt skrivande på Det Goda Samhället (korvören som har fakturerats genom ett nu avsomnat aktiebolag)./...
  http://helenaedlund.se/kriget-mot-swish-hororna-har-inletts/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar vara politisk myndighetsaktivsm med skattelagstiftningen som förevändning.

   Radera
  2. Tycker inte det stärker fallet direkt, varför skulle en gåva bli skattefri för att den avser att täcka en på förhand uppgiven utgift? Eller skulle just advokatkostnader hanteras annorlunda.

   Radera
  3. Och apropå föreläsa.. "Vanligtvis står ni för resa och eventuellt boende, samt betalar ett arvode för min arbetstid." undrar om den texten hos bloggaren kanske fick skatteverket att lansera sin tes..

   Radera
  4. Uppenbar rättshaverist som spelar på vissa individers obefintliga förmåga att förhålla sig kritisk till ideologiska meningsfränder och förkärlek för konspirationer som utmåla deras förebilder som martyrer och offer. Sedan kan givetvis skatteverket ha gjort någon miss eller två. Men kardinalfelet är fortfarande bloggerskan och det är hon som har agerat bedrägligt och eventuellt även brottsligt.

   Radera
 12. Cornu och alla andra "idiot hon får skylla sig själv"are härinne.

  I sak har ni rätt.

  Men jag såg inte er bli lika livliga när Löfven gav bort 146 miljarder kr till EU eller 50 miljarder kr i bistånd.

  Ni blir inte lika livliga när bidragsfusket skenar eller vi har konst för maskar.

  Slöseriet är enormt med våra skatter.

  Har länge tyckt att man slösar friskt i ena änden och trycker dit skattebetalarna i den andra och att det är lite risigt.

  Detta är ett klassiskt fall, kvinnan är naiv ja men enligt egen utsago går hon till fogden för detta, lågavlönad kvinna således som har personlig konkurs framför sig.
  (jag är inte en komplett idiot, hon försöker trumma upp sympati för mer gåvor såklart).

  Detta kan ju komma till dig snart, fastighetsskatten är på tapeten igen liksom gåvoskatt och höjda skatter (cirkelekonomi) och köp på blocket är ju skattepliktiga och likaså allt hantverk.

  Märkligt att man inte skatter egenarbete hemma ännu men det kommer väl snart.

  Tar jag mig själv som exempel, billiga svartjobb hemma på allt utom VVS och elektricitet då jag är civilingenjör och kan kontrollera själv.

  Byte av tjänster så mycket jag orkar och vi köper vilt på blocket.

  Sen kan jag tycka att kulturarbetare och bloggare som tjänar lite bör ha det helt skattefritt.
  Löses kanske bäst genom att man gör de första 200 000kr skattefria för alla.
  En reform jag skulle stödja då det gynnar de sämst avlönade.

  Är det attack på opposition?
  Well, vi ger ju SVT och etablerad media miljarder men skattar små privata mediaktörer för donationerna.

  Äpplen och päron jag vet men kan nog tycka att presstödet och SVT enorma budget kunde likställas med gratis gåvor till mindre aktörer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså. Några av mina mest lästa blogginlägg senaste månaden var om Löfvens 100-tals miljarder i U-landsbistånd till EU.

   Radera
  2. Tror jag skrev flera inlägg om det hela. Se https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=site:cornubot.se+eu+u-landsbist%C3%A5nd+l%C3%B6fven&ie=UTF-8&oe=UTF-8

   Radera
  3. Sedan vad gäller övriga slöserier så var jag Slöseriombudsman åt Skattebetalarnas förening år 2016, så jag tror du ska ge dig på någon annan om slöserier.

   Radera
  4. "Sen kan jag tycka att kulturarbetare och bloggare som tjänar lite bör ha det helt skattefritt.
   Löses kanske bäst genom att man gör de första 200 000kr skattefria för alla."

   Fast det här fungerar inte alls. Tex Swish-donationer skulle fortsatt inte deklareras och övrig deklarerad inkomst skulle bli skattefri upp till 200 000 kr.

   Radera
  5. Ja ok :)


   D.L det skulle väl fungera alldeles utmärkt om man gjorde de första 200 000kr skattefria för alla, fråga UK för dom har det.

   Radera
 13. Intressant fråga vad som räknas som gåva. Det är uppenbart att be om gåvor för att driva en blogg kan anses som kompensation, men var går gränsen? T ex om man släpper en gratisapp med möjlighet till donationer, räknas det som kompensation eller gåva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kompensation borde vara det rimliga svaret. Det är pengar du får för det arbete du utfört.

   Radera
  2. Givetvis kompensation. Gör du ett arbete och får pengar av de personer som du gör arbetet åt är det kompensation. Det kanske finns knepiga geänsdragningsfrågor men detta är inte en av dessa.

   Radera
 14. Intressant fråga vad som räknas som gåva. Det är uppenbart att be om gåvor för att driva en blogg kan anses som kompensation, men var går gränsen? T ex om man släpper en gratisapp med möjlighet till donationer, räknas det som kompensation eller gåva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kompensation såklart. För man skulle ju inte donera ifall de inte hade utvecklat någon app man uppskattar.

   Radera
  2. Men om man ber om donationer till någon annan.. Den här är gratis men ge gärna en slant till barncancerfonden.. Måste ju vara ok, men om det är en mer obskyr mottagare?

   Radera
  3. Så länge pengarna inte hamnar hos dig i något led så är det nog ok. Är nog främst en fråga om uppsåt. Vad är det du vill uppnå?

   Radera
  4. Det handlar väl om att barncancerfonden har ett 90-konto vilket innebär att de räknas som ideella och därför inte skattar på samma sätt som vanliga dödliga.

   Radera
 15. Vilket vore det bästa sättet för en liten bloggare att hålla skatten så låg som möjligt, lagligt? Stiftelse? AB? Bolag eller stiftelse reggad utomlands? Acceptera endast kontanter i kuvert?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa är att helt enkelt inte lägga energi på detta, utan fokusera på din kärnverksamhet.

   Radera
  2. Om hen vill kunna plocka ut pengarna som inkomst, för att använda dem privat i sitt liv, så är nog någon bolagsform och vettig redovisning av intäkterna det enklaste. Fattar inte varför folk tycker det hela är så omöjligt och att SKV vill "sätta käppar i hjulet". Va? Nej. Det har liksom varit samma för alla som jobbar med hantverk som "hobby" osv hur länge som helst. Endast bär-/svamp-/kottplockare har dispens.

   Radera
 16. Hej! Jag är en 19 årig student som har ingen lön och lever bara på CSN. En vän till mig swishade 15000 kr och jag undar bara om det kommer skatt på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det en gåva utan motprestation, så är det inte skatt.

   Radera