Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-08-05

Sverige har EU:s näst lägsta tapp i BNP än så länge

Utifrån de länder inom EU som än så länge rapporterat sin BNP-utveckling för andra kvartalet, så har svensk ekonomi det näst lägsta raset, där endast Litauen klarat sig bättre.
Klarat sig sämst.
För de som drabbats av coronakrisens ekonomiska effekter är det kanske en klen tröst att det kunde vara värre. Mycket värre. Sveriges BNP tappade 8.6% till andra kvartalet säsongsjusterat jämfört med första kvartalet, men Spanien tappade otroliga 18.3%, Frankrike 11.8%, Österrike 10.5% och Tyskkland 9.3% bland de EU-länder som rapporterat till Eurostat än så länge. Litauen klarade sig dock bättre än Sverige med ett tapp på fortfarande brutala 7.5%.

Joanava utanför Kaunas i Litauen.

Men det kunde alltså vara värre, och kan förstås fortfarande bli värre. En del bedömare menar att övriga länder kan öppna upp snabbare, vilket dock motsägs av att det nu sker nya utbrott och många återigen har skärpt restriktionerna. Sveriges BNP-tapp ska också till stor del bero på tappat export, så om andra länder öppnar upp igen kommer svensk export igång också.
BNP-förändring andra kvartalet 2020. Data: Eurostat, de länder som rapporterat, och SCB

Nu återstår att se hur det går för resterande länder, men det pratas inte om att något land skulle klara sig särskilt mycket bättre än Sverige, även om några till säkert klarar av det.

16 kommentarer:

 1. En stor del av Spaniens tapp är väl turismen. Italien och Grekland kommer att visa liknande eller mest troligt värre siffror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frankrike är/var världens största turistland, lämpligen har även de tappat där.

   Radera
 2. Heder åt Sverige som inte inte tappade förståndet och stängde ner hela landet.

  Men grundidén och den kritiska punkten var väl att skydda utsatta grupper, i huvudsak äldre då,
  så det gick snett i alla fall.

  Sinnesslött svarade Tegnell, vi får se vad som hände där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Multiple Miggs: Huvudmålet som angavs tidigt var att trycka ner kurvan (dvs egentligen inte minska antalet, som smittades men utsträcka detta över en längre tid) så att sjukvården skulle orka med belastningen. Målet var alltså inte att minimera antalet döda t.ex. Följdriktigt drog sig äldrevården från att vidarebefordra sjuka äldre människor till sjukhusen (de fick s.k. palliativ vård i stället m.a.o. de fick dö), helt i konsekvens med det satta målet - och det lyckades ju också, även om sjukvården (IVA speciellt) var hårt belastad speciellt i Stockholm.

   Radera
  2. Det finns såklart många mål i en strategi. Och lockdown verkar ha fungerat dåligt för de flesta. Vi ser nu svårigheter med att återinföra restriktioner, Serbien, Tyskland, England etc etc.

   Radera
  3. Lockdown fungerar bara om man gör det tillräckligt tidigt, se tex Grekland som var mycket snabba. Finland tillåter nu samlingar om 500 pga snabba insatser, Sverige vågar inte detta därav diverse kändisars gråt.

   Radera
 3. Jämför med länderna i östasien som hanterat det här bra. Titta på Taiwan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller så är rapportering och mörkertal så olika mellan länder och hur man bedömer ett dödsfall i COVID-19 så att det blir mycket av statistisk soppa.

   England ser ut att gå mot en hundraprocentig dödlighet i COVID-19.

   https://www.cebm.net/covid-19/why-no-one-can-ever-recover-from-covid-19-in-england-a-statistical-anomaly/

   Radera
  2. Handlar inte den här blogginlägget om BNP i olika länder?

   Jämför Sveriges BNP utveckling under Q2 2020 med Taiwan.

   Radera
  3. Taiwans Bnp sjönk andra kvartalet med 0,73% på årsbasis. Befolkning >20 miljoner.
   476 smittade och 7 avlidna.Vi kanske inte är bäst i klassen. Tack för råd att investera i fysiskt guld.

   Radera
  4. Nu har länderna lite olika förutsättningar. Innan har ju Sverige jämförts med andra EU länder, så inlägget känns högst relevant. Danmark som tidigare var bäst i klassen, se ut att gå mot en tuff höst. Norge vet vi redan om hur arbetslösheten rusat. Men vi får se.

   Radera
  5. Är BNP sjunket kompenserat för tillförsel av pengar från Staten=utifrån, pengarna borde ge ett tillskott i BNP, för nånstans måste Statens pengar som dom upplånar ta vägen.

   Radera
 4. Hade varit relevant att se hur mycket tappet är netto per capita i kronor/ören ( eller euro/cent?). Då kanske Sverige inte lyckats så bra jämfört med andra...

  SvaraRadera
 5. Jag hörde att Norge och Danmark hade bättre siffror. Stämmer det?

  SvaraRadera
 6. Visecrad kommer in bättre.

  SvaraRadera
 7. https://www.europaportalen.se/2020/07/eurostat-hogst-arbetsloshetsokning-i-sverige högst arbetslöshetsökning i EU
  Så frågan är om BNP enbart räcker för att bedöma hur Sverige klarat coronal

  SvaraRadera