Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-08-27

Svårt förstå FHM:s förslag till lättnad - 500 personers samlingar ska tillåtas vid 1 m avstånd - fritt fram öppna arbetsplatserna igen?

Folkhälsomyndigheten (FHM) ska idag föreslagit att regeringens restriktioner kring folksamlingar eller arrangemang om högst 50 personer ska lättas till 500 personer. Det är svårt att se hur detta kan motiveras ur smittspridningssynpunkt då det innebär åtminstone en 100-faldigad (eventuelt 1000-faldigad) smittspridningsrisk, utan istället handlar om populism och påtryckningar från underhållningsbranschen. Eller så är pandemin över. Beskedet kan också tolkas som att det är dags att återvända till kontoren.
Fritt fram igen, givet regeringsbeslut. Från föreläsning i Malmö åt Fastighetsvärlden.
Jag är inte en epidemilog, men har som djurägare lärt mig att smittotrycket ökar antingen med en tvåpotens eller med kvadraten på antalet indvider i en population. Om det handlar om kvadraten så innebär en folksamling på 500 personer 10^2=100x så stort smittotryck som 50 personer. Men dessvärre har jag för mig att det istället stiger med en tvåpotens, så det handlar om 2^10=1024x så stort smittotryck att gå från tillåtna folksamlingar och arrangemang om 50 personer till 500 personer. Oavsett vilken formel som gäller, så är beskedet iaf att smittotrycket ökar jäkligt mycket snabbare än storleken på populationen.

Det är en så stor ökad risk för att bli smittad att man lika gärna kan förklara pandemin som helt över.

Antingen det, eller så handlar det om populism efter påtryckningar från underhållningsbranschen.

Beslutet ligger på regeringen, men det finns ingen anledning att tro att de gör något annat än följer sin expoertmyndighets rekommendationer.

Handlar det inte om populism kan man i princip betrakta beskedet som att pandemin är över i Sverige. Vilket förstås skulle vara ett gott besked. Beskedet innebär också i praktiken att det rimligtvis blir fritt fram att åter fullt bemanna de allra flesta arbetsplatser med färre än 500 anställda, så länge dessa har minst en meter mellan sina stolar.

Så arbetsgivare kommer i så fall kunna börja avveckla distansarbetet. Eller så håller de sig försiktigt skeptiska så länge. FHM vill ha en utvärdering efter en månad.

Jag är dock skeptisk. Sjukdomsfallen är återigen stigande i många andra länder, som haft hårdare restriktioner än de svenska, och att det inte tagit fart igen i Sverige beror nog snarare på var i smittocykeln vi befinner oss.

Men som föreläsare är det förstås ett positivt besked. Jag kan börja hålla föreläsningar igen, tror inte jag haft publik över 200 personer någon gång, medan 50-gränsen kunde vara ett problem. Så det är bara att börja boka in mig igen. Kontakta Författarcentrum för biblioteksföreläsningar, eller mig direkt för företagsarrangemang.

Härnäst föreläser jag på Anderstorps bibliotek den 9:e september och Hestras bibliotek den 10:e, bägge i Gislaveds kommun.

Och ni som fortfarande drömmer om munskydd fick snarare ett besked om tvärt om.

I övrigt så är jag inte smittad, utan fullt frisk efter seglingen  på franska Rivieran och S:t Tropez. Sprang en mil i förrgår som bekräftande coronajogg. Skärmdump nedan. Kanske fungerade mask, eller så var risken för smitta överdriven, eller så har jag redan haft Covid-19.
Rätt normal tid den 24:e augusti på den vanliga backmilen, ingen påverkan på lungorna. Gymmade även 90 minuter i går kväll.

47 kommentarer:

 1. Pandemin är inte över i Sverige men hanterbar.

  C19.se rapporter 22 intensivvårdade coronapatienter just nu. Detta ställt mot över 500 i slutet av april som vården sade sig kunna hantera utan att behöva bortprioritera patienter.

  Därav de lättade restriktionerna. Onödigt tuffa begränsningar ställer till mer skada än nytta och Folkhälsomyndigheten kollar på helheten.

  Väldigt enkelt egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I dagsläget hanterbart ja. Enkelt nja, fråga Spanien t ex. Jag tycker FHM lättar lite väl fort nu. En miss var att folk tilläts röra sig fritt inom landet, lex Gotland och andra turistställen när smittspridarna ifrån norr kom. Onödigt tuffa begränsningar kan vi verkligen inte beskylla Sverige för.

   Radera
  2. Lex Öland, total invation av turister i somras men typ noll fall inom omsorgen just nu.

   Smittan sprids nyckfullt och det viktigaste är att omsorgen och sjukvården kan hantera den när den väl dyker upp. Vilket verkar vara fallet.

   Inte heller jag är epidemiolog men har lyssnat på bland annat Evelin Jacobson, https://sverigesradio.se/avsnitt/1518779 och är mäkta imponerad av intensivvårdssjuksköterskornas och läkarnas omänskliga insatser. Som ändå ingår i deras yrkesval. De fixar uppgiften eminent vill jag hävda.

   Radera
  3. Jaja, Öland o Böda camping är väl ett tillhåll för locals förlåt WT inom 2h. Så det motsäger inget. Så resultatet är rimligt. Men det var ju inte det jag påstod, kika på Gotland, Västra Skåne, Bohuslän etc så förstår du nog vad 2h regeln kunde hjälpt för att begränsa smittspridningen.

   Radera
  4. Vad är snittet för hur länge man turistar på Gotland i de yngre segmenten där mycket av spridningen är nu 🤷🏼‍♀️. Nån vecka max? En del som smittas hinner hem innan de får symtom. De umgås med andra turister mer än lokala pensionärer kan väl antas.
   Men det krävs bara en gren som växer vindlande genom ön så jag hoppas läget håller i sig.

   Radera
  5. Vad pratar du om, det handlar ju om throughput och kontaktytor. Hinner hem? Det handlar ju om lokals, som varit förskonade innan invasionen. Du verkar tyvärr inte förstått något om smittspridning..

   Radera
  6. Gotland har 6 döda och 1 på iva. En stor del av konstaterat smittade på ön är turister. Det finns antagligenen hel del som smittats där som inte provats eftersom de inte har symtom än men som blir sjuka i sina hemorter istället. Vad är otydligt? Det klart ökad rörlighet ger smitta. Det kunde gått avsevärt värre på Gotland än det har gjort.

   Radera
  7. Så du är nöjd då, sex döda på lilla Gotland känns rätt illa ifall du frågar mig. Är det positivt att turister hinner hem? Jag förstod inte det. För de är ju trots allt smittsamma innan.

   Här får du lite fakta.
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/gotland-har-flest-covidfall-i-landet-per-100-000-invanare

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Du får läsa om lite mer noga och sluta lägga in märkliga slutsatser och värderingar själv. Det är självklart negativt att smittade inte upptäcks och det är ju så det sprider sig över Sverige. Turistorter blir center där grenar går vidare på orten men inte bara där utan även dit folk åker hem. De som var friska när de kom till ön och blev smittade där.
   Det har dött över 5000 människor och alla fallen är tragiska.
   Det kunde lika gärna slagit ut hälften av ålderdomshemmens boenden på Gotland dvs blivit mycket värre. Vem är nöjd med något dödsfall oavsett anledning 🤷🏼‍♀️.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Kanske du ska tagga ner lite Niklas? Det är obehagligt när folk går upp i spinn och hasplar ur sig personangrepp bara för att någon inte delar deras analys eller delar med sig med ett annat perspektiv. Ditt beteende passar bättre på flashback än här.

   Radera
 2. På min arbetsplats där vi numer har runt 1600 tjänstemän i Göteborgsregionen har Corona aldrig funnits, trots att flertalet Coronafall konstaterats. Igår gick brandlarmet och jag kan utan tvekan konstatera att vi var över 500st som samlades utanför byggnaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utomhus och för en kort stund, borde inte innebära någon mätbart ökad smittspridning.

   Radera
  2. Jo, men det var inte riktigt min poäng. Poängen var att vi är, och har även varit under större delen av pandemin, långt äver 500 på kontoret.

   Radera
  3. Corona har hela tiden varit en tjänstemannagrej. Arbetare har jobbat på som vanligt.

   Radera
 3. För mycket klag från kulturfolket och regeringen tappade några procent i senaste opinionsundersökninhen. Hålla media på gott humör är A och O om man ska bli återvald. Det var därför de fick specialbidrag tidigare i år.

  Att folk dör är av underordnad betydelse för en sosseregering.

  SvaraRadera
 4. Som vanligt används formuleringar som 10 % av befolkningen förstår. "folk bör hålla avstånd. Avståndet bör vara 1 m. Det är en rekommendation från FHM". Ordet bör som i böra, borde, bort.
  Enligt Myndigheternas föreskrifter: Handbok i författningsskrivning (Ds 1998:43, s. 105) anses en regel som innehåller ordet "bör" vara bindande i en svensk författningstext i bemärkelsen att det måste finnas särskilda skäl för att det ska vara tillåtet att avvika från regeln.

  Så mitt förslag är att rekommendation och bör byts ut till skall och måste då detta förväxlas med att detta är valbart och inte så farligt.

  Men det kanske ska finnas sanktioner för de som bryter ett "bör"?

  /Paragrafryttaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska. Skall är något som hundar ger ifrån sig.

   Radera
  2. ”Avståndet skola vara 1m?”?

   Radera
  3. Nja. Skallkrav var vanligt förr.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Står någon närmare än 1 m så ge från er ett skall.

   Radera
  6. Calle, skola är plural. "Avstånden skola" men "Avståndet skall".

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan när blev 3.1% av 500 "1-2 personer"?

   Radera
 6. Rysk Roulette med människoliv, men lite svinn får man räkna med på vägen till flockimmuniteten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte vad du vill ha sagt med det? Ja flockimmunitet verkar vara det som gäller, gärna långsamt för att hålla nere belastningen på sjukvården. Det blir annars lätt korkade one-liners ifall man inte konstruerar sina inlägg bättre...

   Radera
  2. Hon menar kanske att om man stängt ner tre veckor hade inte 5000 människor dött. Om man kapat smittkedjor istället för att gå på melodifestivalen (27 000 pers plus två rep innan) hade liv räddats. Om man inte nekat testning för sjuka för att de varit i ”fel” land i tidigt skede eller om testerna inte räckt rekommendera isolering en tid även för familjer osv.
   Det finns nog både bra och dåliga saker som beslutats lär nog tiden utvisa. Vi vet nog först senare men det är stor skillnad på oss och våra grannländer. Både i döda och i hantering.

   Radera
  3. Jag vet inte vad hon menar i sin one-liner, hon ligger väl i poolen nu? Svenskar reser mycket mer än sina grannländer, du är väl medveten om det? Facit har vi med överdödligheten.. Tre veckor nedstängning hade alltså gjort det betydligt bättre? Nja, jag antar att du vet hur den kommunalt skötta äldredomsvården sköts, med skift och bemanningsföretag. Precis som du är inne på vi ser först senare, just nu verkar det jobbigt för våra grannländer inom EU. Sen har Sverige högre livslängd än våra närmsta grannländer, vilket talar för att C drabbar oss hårdare numerärt.

   Radera
  4. Svenskar reser mer? Statistik på det? Med tanke på att vi är fattiglappar i jämförelse med norrmän och danskar betvivlar jag det starkt.

   Radera
 7. Ja antalet döda och föremål för IVA lyfts ofta fram som tecken på förbättring. Visst men antalet smittade är väl viktigast ändå. Och det är alltjämt mycket högt. Konstigt då att släppa upp sammankomsterna till 500.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är de flesta semestrarna slut och skolorna har startat, troligtvis kommer man se en stigande kurva med insjuknande och de mer allvarliga fallen börjar dyka upp om 3-4 v. Normalt så brukar höstsnuvan dyka upp en månad efter skolstart, i år blir det Corona som knackar på istället.

   Radera
  2. Visst måste man ha lärt sig en del inom sjukvården och äldreomsorgen sedan pesten började. Det drar säkert ner antalet döda och IVA fall och säkert tiden också hur länge folk ligger inne på sjukhus.
   Sen har det löst sig med förnödenheter såsom munskydd, narkosmedel och annat som det var brist på i början.

   Att mäta och jämföra rätt är inte lätt.

   Radera
 8. Just nu är det ju inte så mycket spridning i Sverige så kanske lika bra att öppna upp lite i en månad och se vad som händer.

  SvaraRadera
 9. Det står sällan i media om incidensen (fall / 100 000 innevånare). Samtidigt är det måttet som flera andra länder använder för om vi får resa dit eller inte samt bra att tänka på när man jämför mellan länder i tidningsrubriker. Vi gick från 100 till 20 jag hoppas det inte ökar allt för mycket igen.
  Finland har en gräns på 8 per 100 000 innevånare för inresa.
  Veckorapporterna tycker jag är tydliga utan lull lull
  https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/covid-19-veckorapporter/senaste-covidrapporten/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där måttet är ju totalt ointressant när alla räknar på olika sätt. Som en dålig norgehistoria att lita på egna utsagor om smittan. Intressant att stugägare i Norge verkar stämma norska staten för brott mott EES då jag väntat på nåt liknande.

   Radera
  2. Positivt PCR. Det nekas inte testning eller ransoneras test nu i Europa så varför skulle det ”räknas på olika sätt”?

   Radera
 10. Mitt företag är fortsatt mycket försiktigt. Distansarbete är obligatoriskt för de som kan, om man måste vara på kontoret så är munskydd obligatoriskt såsom noggrann hygien och att hålla avstånd. Detta är inga rekommendationer utan krav. Vad som händer om man bryter mot dessa regler är oklart.

  SvaraRadera
 11. En helt vanlig influensa. Dessutom tar ju IKEA in 1000 pers åt gången och har gjort det hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Helt annan smittspridning, i kluster/strängar. 10 ggr högre dödlighet vs säsonginfluensa. Skillnad i smittsamhet mellan individer upp till 1:1.000.000

   Radera
 12. Jag delar cornu's syn på Coronan även var beträffande hans syn om man själv haft det

  SvaraRadera
 13. Fast grejen med att hålla avstånden på en meter hela tiden och sitta på sin plats under evenemanget är väl att även om en person smittar andra så blir det ett fåtal runt den personen enbart.

  Det blir alltså inget klusterutbrott med flera hundra smittade utan kanske 3 personer i värsta fall. Detta bedömmer man inte kommer att driva smittspridningen nämnvärt de få gånger det inträffar och således tillåter man.

  Cornus siffror handlar om smittspridning i tex en fårskock där alla springer runt alla och berör varandra men nu är det ju inte en tryckare med 500 personer där vi roterar partner varje minut som man föreslår.

  Tycker nog att det på äkta svenskt vis känns balanserat och avvägt som vanligt.

  SvaraRadera
 14. En "normal" smittad individ lär inte smitta särskilt många runt omkring, dock är ju varje tillkommen smittad inget bra tillskott och bättre osmittad. Det större problemet är nog de 10-15% av de smittade som är "superspreaders" och verkar kunna massmitta genom att de trycker ut extrema mängder virus enbart genom att andas ut..

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Den forskningen en del läkare lyft fram har visat att vi hade 40-60% "hög resistans" sen tidigare från förkylningar m.m (dvs att våra T-celler räckte för att stå emot sjukdomen), resterande är dom som blir tillräckligt sjuka och får antikroppar (produceras av B-celler). Dvs det är mkt troligt att vi faktiskt har den ökända flockimmuniteten här med tanke på hur kurvan med både IVA och sjukhusinläggningar ser ut. Det eller så har man till slut lärt sig hur man behandlar Covid, så vitt jag fått lära mig, med blodförtunnande och antioxidanta.
  En annan sak är att "superspreaders" är i regel dom första som blir smittade, dessa är oftast mkt sociala och närgångna... när dessa blivit immuna/resistenta så faller R0 talet rejält

  SvaraRadera