Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-08-06 09:42

Stockholmsbörsen inleder runt nollan - nytt rekordpris på guldet och silvret sticker iväg

Efter en positiva börser i USA  inleder Stockholmsbörsen runt nollan på en fallande dollar som noterat ny bottennivå mot kronan för i år. Samtidigt har vi ett nytt prisrekord för guldet i svenska kronor och dollar.
50 gram guld kostar nu över 28000:- kronor.
Dollarn fortsätter att försvagas, då kronan är oförändrad mot euron, men dollarn faller med -0.51%. Detta tar för svensk del ut de positiva börserna utanför EU på grund av den svagare dollarkursen, och OMXSPI ligger just nu på +0.05% medan storbolagsindex OMXS30 är ner och ligger på -0.04%. Liartat ser det ut för tyska DAX på -0.05%.

Annars steg börserna i USA igår. S&P-500 gick +0.64% och Nasdaq Comp gick +0.52%.

Guldpriset stiger mer än dollarn faller och vi har nu ett nytt guldprisrekord i svenska kronor på 572:- SEK.

Guldpriset avslöjar att uppgångarna på börserna internationellt och framför allt i USA är drivna av en svagare dollar, och handlar som sådant egentligen inte om ökade värden på börsen, utan minskat värde på dollarn.

Ju fler som inser detta kommer också ta positioner i guldet, vilket drar upp priset på den gula metallen snabbare än dollarn faller. Dock brukar sådant stabilisera sig efter ett tag, och man kan vara lite skeptisk mot en del sk gold bugs lite mer vidlyftiga prognoser. Men guldet är i en stark trend.

Vad vi upplever är alltså finansiell inflation i kontrast till den konsumentprisinflation man normalt tittar på.

Centralbankerna har ännu inte kommit på hur man ska kunna rädda marknaden och framför allt marknadens aktörer (inklusive alla som vill ha pension i framtiden), utan att få guldpriset att sticka iväg. Men det kommer väl.
Gammal silvertacka från Malmö Ädelmetall.

Titta för övrigt även på silverpriset. Innan coronakrisen låg det rätt stabilt runt 5:50 SEK per gram, men kraschade ner till 4:- i samband med börskraschen. Inget konstigt i sig, eftersom silverpriset främst drivs av konjunkturbaserad efterfrågan. Men det förekommer periodvis även spekulation i silver. Och nu är silvret inte tillbaka på 5:50, utan kostar nästan 8:- SEK per gram och har dubblat sig sedan börskraschen. I svenska kronor. Ännu mer så i den fallande amerikanska dollarn. Kort sagt är spekulationen igång här också, i synnerhet som den kraschade världsekonomin snarare bör innebära minskad efterfrågan på den primärt industriella metallen silver.

Fysiskt silver är dock mer komplicerat och dyrt att investera i som privatperson, eftersom det är belagt med moms, till skillnad mot det momsfria guldet.

Oavsett är silverpriset ytterligare en spik i den monetära kistan för särskilt dollarn.

25 kommentarer:

 1. Någon som vet om man deklarera för fysiskt guld och silver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gör man som om det vore en aktie.

   Radera
  2. Först när du säljer!

   Radera
  3. Kan man dra av momsen när man säljer sitt momsade silver?

   Radera
  4. Hur är det med bullion-coins? De finns både i guld och silver och ges ut som betalningsmedel?

   Radera
 2. En stor del av silverproduktionen ligger nere, p g a Covid och att silver är en biprodukt från andra industriella metaller. Låg produktion samtidigt som fler väljer fysisk leverans på sina kontrakt borde driva priset uppåt. I slutet av augusti inleds leveranserna på septemberkontrakten. Just nu är det ovanligt många och det kan leda till viss brist.

  Silverpriset är lågt med tanke på hur lite silver det finns, och hur viktig metallen är för teknikindustrin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Produktionen har väl inte minskat mer än av andra metaller som guld, koppar och bly?

   Hur ratiot mellan Au och Ag utvecklas säger mycket om ekonomin i stort, och som nämns, spekulationen i Ag är ibland extrem och vid fallande priser så stryps ej produktionen pss som för övriga metaller.

   Radera
  2. Jag vet inte hur det ser ut för andra metaller, som bly, zink, koppar o s v. Peru och Mexiko har halverat sin produktion av Ag. Ja vet att myntverken har haft svårt att få fram metall till sina produkter, men det är ju investeringsdelen av efterfrågan som syns där.

   Ratiot är ju intressant. Jag har aldrig tänkt på hur det påverkas av den ekonomiska utvecklingen. I perioder då Au stiger i värde, brukar man kunna se att Ag i slutet av den uppgången stiger snabbare, vilket ger ett lägre ratio. Men över lång tid ser ratiot ut att stadigt öka. Som lägst var det drygt 16, och vi nådde väl kanske 125 som värst nyligen, men däremellan har trenden varit ökande, med vissa undantag.

   Metallerna produceras 1 till 8, och Ag är den viktigare av dem, så det borde egentligen ligga närmare det än det vi ser idag.

   Radera
 3. Starkt negativa räntor kombinerat med indragning av kontanter i stora valörer, helikopterpengar. Allt diskuteras får att köra pyramidspelet evig tillväxt ett varv till.
  Nu gäller det att säkra return of capital snarare än return on capital.
  Hur köper man egentligen fysiskt guld? Helst anonymt, annars har man snart rånare hemma. Eller av renommerade firmor som inte talar om varken för stat eller kriminella vilka kunderna är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har några som åker runt i området ibland i en äldre Passat och erbjuder guld. Även om priset är lockande så är just den typen av handlare kanske inte att rekommendera.

   Radera
  2. Man kan åka till Schweiz eller Österrike och köpa fysiskt guld samt förvara det i värdeskåp där alternativt ta hem det. Problemet med guld som man själv håller i händerna är att sälja det. Om du litar på att dom finansiella systemen inte går under kan du alltid köpa ETFer uppbackade av fysiskt guld som en diversifierande tillgångsallokering i din portfölj med fördelen att det är rätt simpelt med ombalanseringar kontra fysiskt guld.

   Radera
  3. Tavex, har några butiker. Hör med dom innan du kommer in med en väska kontanter.. Liberty silver har bloggen något samarbete med. Om du vill planera in en resa till Tyskland så är där vanligare att sälja mot kontanter över disk, silver är dessutom momsfritt i Tyskland. Med viss reservation då jag inte håller mig uppdaterad på området.. Men vore ju trevligt att skaffa sig anledning till Tysklands resor både billig öl och silver kanske kan lösa det :-)

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Har för mig att man måste förbetala på Tavex, och problemet med registrering kvarstår. Begagnat på ex tradera kan vara ett alternativ. Smycken likaså men då blir det moms. Egentligen fungerar ju alla realtillgångar bra som skydd mot finansiell inflation, ex mark, konst, klockor osv.

   Radera
 4. Kan man på något vis köpa guld/guldindex på Avanza ISK?
  Vore bra att diversifiera barnens sparande lite där.

  SvaraRadera
 5. Har brukat skicka efter saker från USA tidigare men slutat pga de drakoniska tull- och momsavgifterna. Men nu är dollarn så låg att det kanske är en idé att titta på retrokläder och julklappar. :)

  SvaraRadera
 6. Ag upp 91% på 3 mån. 😯😯

  SvaraRadera
  Svar
  1. 139% sen 18 Mar. Men det var en outlier utanför alla trendkanaler.

   Radera
  2. 99% nu. Horribelt! Världsekonomin är i upplösning.

   Radera
 7. Det finns goldbugs som misstänker att alla västvärldens guldreserver är i princip tömda och bara existerar på papper. Privatsparandet i Asien, främst Kina och Indien men också Vietnam, Laos och inte minst arabvärlden har sugit upp allt guld som centralbankerna smygsålt för att ge sken av normalitet.

  Spännande teorier som cirkulerat minst 15 år. Jag misstänker att vi snart kommer att få facit. Den som lever får se.

  Silvret klättrar medan jag skriver...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nån Fort Knox audit kommer vi aldrig mer få se, den sista var 1954 om jag inte minns fel.

   Men absolut; väst är ett korthus och det mesta är troligtvis sålt till Asien, Ryssland och arabvärlden.

   Nu är det deras tid att skina; allt går i cykler.

   Radera
 8. Förr var det populärt att ha guldet i munnen, kanske kommer tillbaks istället för dagens polymera material.

  SvaraRadera