Aktuellt

Medianlönerna ökade med 2.2% till 32 400:- SEK i månaden år 2020

Medianlönerna steg med 2.2% under 2020 och Mediansvensson hade därmed en månadslön på 32 400:- SEK. En sjuksköterska hade 36 400:-, en polis...

2020-08-02 15:33

Spotifys Connects överlägsna ekosystem

Man kan säga mycket om Spotify, men de har i alla fall lyckats ta fram ett i mitt tycke helt överlägset ekosystem, långt bättre än exempelvis Apple Airplay. Du kan sömlöst byta mellan enheter du spelar din musik på, och det inte bara på det lokala nätverket utan alla enheter du är inloggad på och de enheter dessa kan nå. Flytt mellan enheteerna sker också blixtsnabbt.
Exempel från webgränssnittet. Del av spellista för min nästa roman. Kommer offentliggöra listan när den är klar.
Alla dina enheter du är inloggad på via Spotify är ständigt tillgängliga från dina enheter, t ex datorer, webgränssnitt, app på smartphone eller padda, och inbyggda appar i teveapparater eller bilar. Dessa har i sin tur tillgång till alla Spotify Connect-enheter och andra enheter Spotify kan koppla upp sig mot det via de lokala nätverken. Se exempel ovan - med dator, webläsare, mobiltelefon, bil och fristående högtalare.

Har du exempelvis en dator stående på hemma kan du från din mobiltelefon starta musik i hemmet utan att vara hemma, bara genom att välja önskad högtalare eller enhet.

Musikuppspelningen flyttas också med, så du kan fortsätta exakt där du var i bilen när du kommer in i huset. Just den saken kan förstås uppnås med att du bär runt mobiltelefonen och spelar allt därifrån, men fungerar alltså även om du har inbyggd spelare i bilen. Men du kan inte nå enheter på distans.  Du kan också således styra bilens spelare från din mobiltelefon utan att de ens behöver vara sammankopplade

Apple Airplay ligger här efter, och stöder bara externa enheter på det för tillfället lokala nätverket.

En svaghet i Spotify Connect verkar dock vara att man bara kan spela upp på en enhet åt gången, medan man på Airplay kan spela upp på flera enheter (dock inte från mobilen, men väl från Apple Music-appen, ska dock fungera att göra med nyare Airplay 2-enheter). Airplay är i min erfarenhet dock långsamt att starta och lite skakigt på tredjepartsprodukter, medan Spotify Connect är blixtsnabbt och stabilt. Det kan i och för sig bero på implementationen hos tredje part, och kanske är Apples egna högtalare snabbare att reagera. Att spela upp Spotify på flera högtalare samtidigt kan dock hanteras av annan mjukvara eller olika högtalartillverkares egna system, t ex Sonos eller Sony, där man kan sätta upp virtuella högtalargrupper åt Spotify Connect. Den vägen blir också ljudet synkat med Spotify Connect, medan Airplay (version 1 iaf) spelas upp med individuell tidsfördröjning mellan olika enheter och med det viss ekoeffekt.

Spotify Connect fungerar rent av mellan flera olika mobiltelefoner, så är du inloggad med ditt konto på flera telefoner kan du från en av dem välja vilken du ska spela upp på och vilken musik som ska spelas. En enkel variant för att kunna styra musik i hemmet när du inte är hemma är således att låta en gammal mobilteleefon med Spotify-appen ligga inkopplad och uppkopplad hemma, om man inte har en dator till det.

Sedan kan man förstås integrera Spotify med Home Assistant också, så den börjar spela Welcome to the ricefield mf-spellistan från alla högtalare på högsta volym samtidigt som den skickar ut den claymoreutrustade robotdammsugaren om någon obehörig rör sig i bostaden. Eller valfri dödsmetall, men hemautomatiseringsträsket är en annan historia.

Spotify förblir förstås ett förlustbolag ändå, men Connect-tekniken känns gedigen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Dock så är (var?) deras Windows-klient väldigt dåligt anpassad för företag, när jag jobbade med deployment. Att folk inte ska ha Spotify på jobbdatorn funkade inte som argument och var inte min sak att avgöra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant företag som massdeployar Spotify på de anställdas datorer.

   Radera
  2. Tur man jobbar med utveckling så man är admin på datorn och kan göra vad man vill och slipper sitta i knät på IE 11-stofiler.

   Radera
  3. Själv är jag inte ens admin hemma och har slagit på både applocker och controlled folders. Jag rullade alla stora webbläsare så man kan ha en kontrollerad miljö även utan att vara IE11 stofil. Jag tror att nu senast Garmin önskar att de hade haft lite bättre säkerhetstänkande, tex.

   Utveckling kräver inte några högre behörigheter.

   Labba gör man såklart på en virtuell fristående maskin utan åtkomst till något viktigt.

   Radera
 2. Mitt problem med Spotify Connect är deras bristande support. Köpte en Argon spelare. Problemet är att den hänger Spotify-uppspelningen relativt ofta och kräver att man gör en hård omstart (dvs dra ut sladden) på enheten för att komma vidare. Kontaktar inköpsbutiken (HiFi-klubben) som hänvisar till tillverkaren (Argon), som i sin tur hänvisar till Spotify. Och ungefär där tar det slut, eftersom Spotify i princip aldrig svarar på mer avancerade supportförfrågningar.

  SvaraRadera
 3. ...väntar spänt på en tsunami av kommentarer om musiksmaken...

  SvaraRadera
 4. Med Google Chrome audiocast (ej video) kan du skapa grupper av högtalare och få ljudet på parallella enheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har Google slutat tillverka Chromecast Audio-enheten :( Har själv fyra stycken och det funkar grymt bra.

   Radera
 5. Skrockar alltid för mig själv när artister pekar på Ek och säger att han blivit miljardäääär och de får knappt något.

  De fattar liksom inte att Daniel Ek skapat ett företag som nu har 4500 anställda - de flesta med riktigt bra lön medans artisterna knappt sysselsätter någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som arbetar vid konserter gör det idéellt utan lön eller?

   Radera
  2. Räcker nog att artisterna lyckas sysselsätta sig själva så blir De betydligt fler än 4500.. Nu gör ju inte alla artister på Spotify det men det är nog ändå ett betydande antal. Det som stör mig mest med ersättningar för streamat är att alla verkar tycka att det är hemligt. Tycker inte att det känns trovärdigt att klaga på att ersättning är låg utan att kunna ha siffror på vad det faktiskt är. Sen var det flera år sedan jag försökte hitta siffror i tid ungefär när uggla tyckte att man tjänade som en halvkass gatumusikant.

   Radera
  3. I denna artikel påstås det att ersättningen är ca 3.5 öre/stream. Robyn får då ca 120.000 kr/mån.

   Sveriges högsta löner återfinns bland Spotifys chefer.

   https://nyheter24.se/noje/938674-sa-lite-tjanar-artisterna-pa-sina-stromningar-fran-spotify

   Radera
 6. Tales of Brave Ulysses. Thumbs up!

  SvaraRadera
 7. Jag saknar pneuma med tool i listan.

  SvaraRadera
 8. Tror att kvalitén på Spotify Connect beror mycket på tillverkaren av prylen som kopplas upp. Det verkar funka fint med Sonos, men jag har en två år gammal Bose-högtalare som jag flera gånger velat kasta ut genom fönstret.

  SvaraRadera
 9. Inte på något sätt överlägset, ett mycket bättre system är Roon (från Roonlabs, https://roonlabs.com/)
  Spotify är bra som bakgrunds musik :P

  SvaraRadera