Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-08-23 20:33

Söndagsenkät: Ska Sverige ansöka om medlemskap i Nato?

Ska Sverige ansöka om medlemskap i Nato? Svara på enkäten nedan.
Natoplantering i Kyiv, Ukraina.
Som vanligt kan jag inte se vem du är eller ens var du sitter. Svara nedan.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Saknar alternativet "Vet inte". Gör om, gör rätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saknar också alternativet "Röstade blankt".

   Radera
  2. Jäkla velande. Läs på och bestäm dig någon gång.

   Radera
 2. Ut ur EU och in i NATO, spontant. Iallafall ut ur EU. Men med tanke på att Turkiet fortfarande är medlem så finns viss tvekan.

  SvaraRadera
 3. Det var svårt. Jag är kluven i denna fråga. Å ena sidan och andra sidan. Ne jag vet faktiskt inte vad jag tycker. Kan för lite i frågan och har inte kört en riktig scenarium simulering i mitt huvud ännu. Det funkar väll rätt ok det samarbete som vi har i dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vafan, är du liberal din jävel? :D

   Jo, jag har sympati för ditt predikament och håller delvis med i grunden. Ständigt dessa giftpiller!

   Avstod i enkäten.

   Radera
  2. Som det är nu har vi alla nackdelar av ett natomedlemskap utan att ha alla fördelar.

   Radera
 4. Man kan också tänka sig att vi är utanför NATO och har ett starkt men dyrt eget försvar. Naturligtvis politiskt omöjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dyrt är relativt. Coronastöd och andra helikopterpengar kan kanaliseras som inhemska försvarsinköp/regememten vilket ger både arbetstillfällen och försvarsförmåga.

   Radera
  2. Om vi skall vara verkligt oberoende av Nato behöver vi egna kärnvapenstyrkor med andraslagsförmåga, det är dyrt.

   Radera
 5. Att gå med i NATO i dessa tider blir ett ställningstagande i sig som (med Sveriges roll geopolitiskt, diplomatiska osv..) mest troligt förvirrar mer än verkar logiskt. Internationella kontaktnät skulle "få sig en törn" på kort sikt. Lång sikt oklart.. I andra tider kanske.

  SvaraRadera
 6. Underkasta sig en imperialism i naiv tro att det skulle hjälpa mot en annan? Nej tack. Att Turkiet är medlem gör bara tanken uppenbart motbjudande, enkelt att avfärda.

  Vill se Sverige ut ur EU också.

  SvaraRadera
 7. Tycker det vore bra att vi formellt och officellt får statusen som förprogrammerade mål för ryska kärnvapenbärande robotar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har vi varit länge sedan de tekniska möjligheterna kom. Ännu enklare för ryssen att ha oss som ett sådant när vi saknar det "kärnvapenparaply" som NATO-medlemmar har.

   Radera
  2. Jo, men nu är det realstrategi du nämner. Inte propagandan från Svenska Fred's, Socialdemokratiska kvinnor mot ett självständigt Sverige, Ican och andra underentreprenörer åt FSB...

   Radera
  3. Japp. Vi skulle i allfall bli indragna om inte annat av de kärnvapen som skulle regna över Danmark.

   Radera
 8. Är det något de flesta borde ha lärt sig med hur EU nu ser till att skuldsätta medborgare i olika länder. Det är att alla stora organisationer förr eller senare korrumperas. Det fungerar inte, det måste vara små organisationer som konkurrerar om det skall fungera.

  SvaraRadera
 9. Får väl hoppas att Sverige+Finland går med i NATO tillsammans.

  Var för övrigt i Hemsöfortet och kikade i helgen, coolt ställe väl värt ett besök!

  SvaraRadera
 10. Vet inte exakt vad det skulle innebära men i princip ja. Vi och Finland borde nog ha passat på att gå med samtidigt som baltstaterna när ryssarna var upptagna med annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Tidsfönstret för NATO-medlemskap kan ha passerat förbi.

   Radera
 11. Jag har kommit fram till en bättre billigare lösning, problemet är bara att sittande partier inte kommer gå med på detta. Alternativet heter egna kärnvapen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frånsett alla politiska blockeringar skulle det bli väldigt dyrt och lämna föga med pengar kvar för försvaret i övrigt (inom alla tänkbara ramar).

   Radera
  2. Extremt dyrt och tekniskt komplicerat.

   Radera
  3. Egna kärnvapen via EU är ju ett alternativ. Knowhow finns hos Frankrike så det är bara politik som står i vägen. Skulle Trumps antieuropeiska politik fortsätta är det nog ända sättet att värja oss mot rysk kärnvapenutpressning.

   Radera
 12. Vi klarade alltså med sex personers överdödlighet i denna hemska coronakrigszon som varat i sex månader utan medlemskap, siffrorna känns väldigt neutrala. Natoländer verkar ha det värre.

  SvaraRadera
 13. 15-ish år för sent att hoppa på NATO-tåget när det fanns möjlighet för det utan att skapa ökade spänningar kring Östersjön. Nu får vi skörda den naivitet som svenska makthavare visat inom säkerhetspolitiken genom att slakta totalförsvaret precis innan större konflikter blossat upp (precis som innan båda världskrigen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite min tanke med. Det är därför jag tvekar. Men när det väl blossar upp kan är det då bättre eller sämre att stå utanför? Kanske kan vi hålla oss utanför likt vi lyckades med tidigare om vi inte är med, men då har vi samarbetet med NATO som ändå gör oss till måltavla kanske.

   Radera
 14. Just nu känns inte NATO som välfungerande... Trump i spetsen, förolämpar sina allierade. Turkiet som är medlem utpressar EU med mera... så jag vet inte om NATO just nu är en hit att gå med i.

  SvaraRadera
 15. Frågan är om vi får vara med i Nato.... Dom kanske vill att vi rustar upp först...till en skälig nivå

  SvaraRadera
 16. Eftersom vi syltar tillsammans med NATO i diverse samordningar och gemensamma förehavanden, ihop med att vi deklarerat att vi kommer att stödja om Norden eller Baltikum attackeras och vi är med i EU så ser potentiell fiende att vi redan är en del i det samlade organiserade försvaret av Europa - men utan att vi har stöd av artikel 5... Smart? Troligtvis inte. Snarare reel säkerhetspolitisk inkompetens.

  SvaraRadera