Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-08-09 18:24

Söndagsenkät: Hur var din sommarsemester i år?

I morgon har endast 23% av bloggläsarna fortfarande semester, så det är dags för en avstämning om hur årets för en del på grund av coronapandemin speciella semester upplevts. Svara på enkäten nedan.
Segel på väg hem och in till Stockholms båtklubbar och kommersiella marinor.
Så hur har du upplevt årets semester? Bra, bättre än vanligt, bättre än förra året? Eller sämre på grund av coronarestriktioner? För att jämföra med tidigare kan du också ange hur förra årets semester var nedan. 

Svara på enkäten nedan. Som vanligt kan jag inte se vem du är eller ens var du sitter.

I övrigt var det enormt mycket trafik i riktning mot Stockholm idag. Och rätt fullt (dvs varannan plats upptagen) på Teslas Supercharger i Norrköping.
Supercharger Norrköping.

En av Teslas sämsta SuperChargers, utan någon närliggande service och endast en McDonalds några hundra meter bort. Genuint tråkigt sent på kvällen, när allt är stängt och man sitter ensam ibland övergivna köplador.

Mängden bilar idag talar för hemvändare från semestern. Att det står bilar på varannan plats beror på att denna generation av SuperChargeres delar på transformator två och två, vilket gör att bägge laddarna inte kan få ut full effekt samtidigt - dock laddar man inte med full effekt under hela laddning av batteriet, men det anses generellt vara dålig stil att ställa sig så man behöver dela transformator om det går att undvika.

28 kommentarer:

 1. Jag har haft en bra semester. Hållt mig inom radien av 5 mil, för att vara extra ansvarsfull. 32 grader de senaste dagarna så det vore fel att klaga på vädret denna sommar, som än så länge varit helt normalt/okej, åtminstone lokalt. Hängt på uteserveringar 50% av dagarna för att stötta den lokala krognäringen. Jobb och avgiftning börjar imorgon.

  SvaraRadera
 2. Är pensionär och har ständig semester eller vad man skall kalla det. Maken jobbar dock och hans semester började samma dag som det fina junivädret tog slut och så fort värmen kom tillbaka började han jobba igen. Därav det dåliga betyget. Förra årets sommar var väl ok. Vi åker aldrig någonstans. Har man hus och trädgård så har man alltid sommarstuga - modell större.
  För övrigt vill jag ha mer av Tor Keksvik och hans flickor.

  SvaraRadera
 3. Fantastisk! Om sommaren driver vi vår gårdsverksamhet för fullt så "semester" innebär att skörda och hantera gårdsprodukterna. Viloperioden börjar till hösten när odlingarna är täckta och växthuset är rensat.

  Men varför lämna Sverige just om sommaren?
  Våra djupa skogar och stilla insjöar med den enorma möjlighet som allemansrätten innebär är få förunnat. Vi har njutit många kvällar inom knappt några kilometer från gården med härliga naturupplevelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man behöver verkligen inte ta sig långt ut i vildmarken. Är en del i stadsnära naturskyddsområde och bara någon km bort är det i stort sett stilla och möjlighet att ta del av naturen ostörd.

   Radera
  2. Kan ju även nämna att jag aldrig sett så mycket folk som denna sommaren, mest syns det ju då på mycket bilar på sista parkerings möjlighet, men även den närmsta väl anlagda (med asfalt) led har fler flanörer, men inte många tar sig längre bort.

   Radera
  3. Ja tyvärr verkar det som om forket tvunget ska resa kors o tvärs inom Sverige. Jaja, vi får väl samma ökning i smittspridning som Danmark och Norge p g a dessa individer som inte kan ta till sig råd utan förmaningar. Tragiskt. Tycker faktiskt 2h regeln kunde fått vara kvar. Vi nu se vad de ställt till med de närmsta veckorna.

   Radera
 4. Semestern var som vanligt för kort(men ändå 50% längre än normalt) då det inte är "okej" med mer än 2-3 veckors semester under sommaren i vårt skrå. 1 vecka på Gotland (som vanligt) 1 vecka i Dalarna (också som vanligt) och 1 vecka hemma i den kungliga hufudstaden, inte som vanligt. Sista veckan hade dock inte något med pandemin att göra, utan det renoveringsprojeketet har varit planerat (och skjutits på) i 10 år. Nästa år blir det bara 2 veckors sommar semester igen

  SvaraRadera
 5. Har nu kvällsbadat med mina barn från båten i en Smålandsinsjö. Helt vindstilla, mörktet sänker sig, endast ljudet av barnens plask hörs och lika varmt i luften som i vattnet. Magiskt ingen utlandresa slår detta.

  SvaraRadera
 6. Precis som förra sommarsemestern så här jag renoverat dygnet runt 3 veckor i sträck. Fick precis allt på plats och imorgon borde jag gå tillbaka till jobbet. Blir nog inte så, tar nog en extra dag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag la en vecka på panel och takbyte på en kupa (inga byggare ville offereras, de tar inte jobb under 100k). Det räckte för mig att lägga 20% på det. Nästa år skall vi måla gavelspetsar.

   Man måste leva också.

   Radera
  2. Det är så på Värmdö också, de lokala byggarna accepterar inte några småjobb och de vill ha en rejäl vinst. Några firmor var här och tittade och nobbade och de passade samtidigt på att fälla några förolämpande kommentarer.

   Vi hittade sedan en polsk firma söder om Stockholm med duktig personal och de har tagit tacksamt emot alla småprojekt, det enda problemet har varit att de avskyr behovet av bygglov och tycker att svenskarna är för mesiga. De vill alltid göra mer än vad vi har kommit överens om, så jag har fått bromsa dem ganska mycket.

   Vi hade förut en svart uthyrning av polska byggjobbare på min gata, för 10-15 år sedan kunde man hyra två polacker för sammanlagt 150 kr/timme där och de "gjorde allt och kunde allt". påstods det. De kördes ut på byggarbetsplatserna på morgonen och hämtades hem på kvällen. Vi har byggt allting "vitt" med ROT-avdrag och kvitton, trots alla erbjudanden om "svartjobb".

   Radera
 7. Underbar semester, en månad i Belarus.

  SvaraRadera
 8. Sommaren blev som planerat, dvs hemmavid då vi fick tillökning i december. Drygt 8 veckor totalt med semester i juni och pappaledighet i juli. Lite små utflykter till bland annat Karlsborg men även bad, helt enkelt en bra sommar trotts Corona.

  SvaraRadera
 9. Vi har hållt oss inom Skåne och har haft fint väder. Ändå kändes förra sommaren betydligt bättre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint väder? Vadå?

   Jag klagar iofs inte för jag har en vecka till och det blir 25+...

   Radera
  2. Den här sommaren har varit Superbra, trots eller kanske pga av coronan! Jag har sluppit oväntade besök och folk som bara kliver in i huset när jag minst anar det. Några grannar och kompisen Jar-Jar Binks´ släktingar har som vana att bara dyka upp hos mig och de brukar skratta hysteriskt åt mina prepp-lådor.

   Nää jag vill bara bada och simma och njuta av sommaren. Städa och rensa ogräs kan man göra under andra årstider. Jar-Jar brukar kalla mig för "Värmdös lataste kvinna", men vad gör det?

   Radera
 10. Vi brukar inte åka iväg så långt då västkusten har mycket att bjuda på, men i år var det kass väder och när det väl var stabilt var det så sjukt mycket folk över allt.

  SvaraRadera
 11. Jag har tillbringat alla varma dagar i poolen som vanligt, nu är vattnet 30 C så det blir simning och vattenjoggning en stor del av dagen. Nu är mjölksyran borta, i början av säsongen kunde jag knappt gå nästa dag när alla muskler sprutade mjölksyra.

  Kompisen som bor i gäststugan "Jar-Jar Binks" seglar nånstans ute i havsbandet i sin båt "Fabola Campus" med lyftköl dvs "Tombola" där allting i ruffen tumlar omkring. Som tur är så har Porta-Pottin en egen förvaringslucka i sittbrunnen.

  Vi har inga problem av coronan, men två grannar har haft stora problem själva eller deras anhöriga, en har legat över en månad på intensiven.

  Resten av dagarna plantering av syrenhäckar mot grannarna samt Häggmispel mot vägen. Det är otroligt hur mycket det gör för vår trivsel att slippa se de ständigt missnöjda grannarna som jämt kommer och klagar på allt mellan himmel och jord.

  Beställningar på konsultjobb kan komma när som helst, men jag har inte mobilen på ännu, jag skyller som vanligt så här års på "dåliga mottagningsförhållanden i poolen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha @Marjatta. Jag gillar din stil. Hoppas du får en skön augusti i poolen. Beträffande insynsskydd mot grannar så rekommenderas björnbär. En naturlig concertinatråd som dessutom bjuder på goda bär. De kan nog bli höga om de får något att klättra på.

   Radera
  2. Tack! Nätterna är ofta varma i augusti och solpanelerna och pool-värmepumpen ger skön värme i poolen på dagarna.

   Jag hade en björnbärsbuske för länge sedan (jag köpte det här stället för 32 år sedan). Mina tidiga trädgårdsprojekt lyckades halvbra, men sedan kom jag på en supermetod: jag planterar om alla växter som jag köper eller får i stora, koniska plastkrukor som tål att användas året om utan att gå sönder i minusgrader på vintern. När växterna har utvecklat en stor jordklump efter något år eller två så "krukar jag ut" dem i någon rabatt och då klarar de torkan och rotkonkurrensen från ogräs mycket bättre. Det är inte så noga med bevattningen av de stora krukorna och ingen stress att plantera ut växterna, heller.

   Jag använder den billigaste planteringsjorden till allt, utom Rhododendron, typ 4-5 säckar för 100:-. Växter som man köper i affären brukar ha ganska litet rotsystem, så de är väldigt känsliga. Jag har inga krukväxter inne, jag lyckas ha ihjäl dem alltid och huset är som mest 35 C varmt på sommaren.

   Radera
 12. Har man fritidsboende i form av mindre hemman 50 meter från större svensk älv med god social distans till grannar upplever man ingen större skillnad mot andra år. Dagarna ägnas åt sedvanliga pysselprojekt (något ska alltid göras) med samtidig radiolyssning, dopp i den lägligt placerade älven och mindre utflykter i omgivningarna. Normal coronaförsiktighet fick förstås upprätthållas vid besök till byggvaruhus och matbutiker, och det blev faktiskt inga middagar på den lokala restaurangen i år då den alltid såg för välbesökt ut för att vi skulle vilja trängas där.
  Det ska sägas att vi kanske var extra noga med distansen då vi valde att ta den kalkylerade risken att ta med svärmor ut på grönbete från sitt trygghetsboende (där all social verksamhet låg nere just dessa veckor) och hon var självklart mycket glad över att få tillbringa lite tid i det som är hennes barndomshem.

  Årets minne: vid en kvällstur med bil på mindre skogsvägar i omgivningen fick vi privilegiet att se två vita älgar som även med viss nyfikenhet tittade på oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att köra globilsrunda med djurräkning är ett av nöjena med barnen.
   När äldsta dottern gnäller över att vi bara ser tranor och rådjur kryper vi fram längs grusvägen och då kliver en fjoring över vägen 25 meter framför bilen. Hade vi håller sedvanlig local people hastighet hade vi troligen fått accelerera nybilspeojektet.
   500 meter längre fram skrämmer vi upp mamma gris med hela flocken som ilar kvickt över vägen när vi står och väntar. Griskultingar har faktiskt företräde som alla barn!

   Nyttigt för barnen att klättra runt bland blåbärsris ocksåjag har dessutom märkt att unga ögon nära marken är duktiga på att sniffa upp kantareller :)

   Radera
  2. Det var verkligen omtänksamt att ta ut svärmor på grönbete från trygghetsboendet.

   Radera
  3. Ja, det var som sagt "semesterstängt" två veckor vad gällde de dagliga möjligheterna till social samvaro i boendets cafeteria vilket gjorde att hon blev ännu mer isolerad än vanligt så det kändes bra att hon fick komma bort lite.
   I strikt mening är trygghetsboendet (det som tidigare benämndes servicehus) inte ett "äldreboende" utan räknas som eget boende (även om i princip alla boende har en del hjälp av hemtjänsten) vilket innebär att det lagligt beslutade besöksförbudet inte gäller, men självklart har vi de gånger vi hälsat på kört full utrustning med både visir och munskydd. Efter en vecka i egen "karantän" kändes det dock rimligt att vi kunde bo tillsammans i samma hus och det var mycket uppskattat.

   Radera
 13. Lurigt med Coronan. Umgicks nära i 8 timmar med kollega som på kvällen fick frossa och feber, konstaterad Corona. Gjorde antikroppstest 6 veckor efter. Hade inga symtom och inte heller några antikroppar.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Det blev lite Gotland och lite Spanien. Samma som vanligt. Färre människor, vilket gjorde det hela bättre än vanligt.

  SvaraRadera
 16. Förra sommaren var fantastisk med toppenväder hela båtsemestern. I år var det mindre charmigt vissa dagar, men å andra sidan vägde frånvaron av norrmän upp så med allt inräknat blev årets semester 4 mot 5 i fjol. Man kan inte vinna väderlotteriet varje gång...

  SvaraRadera