Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2020-08-30 16:28

Socialdemokratins fyra ryttare: LO, Linderborg, Greider, Lindberg

Det ser ut som att basunerna skränar, budkaveln har gått ut. Trehundrasextio graders helomvändning gäller för socialdemokratin, och den apokalyptiska nedräkningen för Miljöpartiet har börjat när Socialdemokraterna nu testar att fiska i vatten med dålig sikt. Och ingen kritik hörs från socialdemokraterna.
Aftonbladet.
LO har  redan sedan tidigare velat föra en politik i en helt annan riktning än Socialdemokraterna, men inte verkat få gehör.

Men de senaste veckorna har något börjat hända.

Det började som en skakning på nedre däck med att den avpolleterade Åsa Lindberg, tidigare bossen över Aftonbladet Kultur och därmed en av vänsterns mest tongivande makthavare, i princip bad om ursäkt för Metoo-rörelsens existens.

Sedan har Dalademokratens Göran Greider i princip kommit ut ur garderoben som brunhöger, och självaste Anders Lindberg, den som person sympatiska högsta hönset för Aftonbladet Ledare, och därmed vänsterns allra mäktigaste opinionsbildare, har i ett antal Twitter-inlägg, krönikor och blogginlägg hakat på.

Vad som pågår är att S håller på att förvandlas till SD (men utan att ha grundats av nazister), och med framför allt husorganet Aftonbladet har man börjat testa fiskelyckan i vatten med dålig sikt. Nappar det, och hörs det några protester från skutan?

Och där är svaret nej.

Det verkar vara tyst på kritik från socialdemokratin mot helomvändningen. Fisketuren har bara börjat, och nu vänder man skutan, då ingen protesterar.

Och i Miljöpartiets lokaler på Södermalm börjar paniken komma krypande. För regeringssamarbetet kommer inte bli långlivat, särskilt som den någorlunda pragmatiska Lövin nu proklamerat sina kommande avgång, så bara extremisterna kommer finnas kvar.

Kort sagt väntar en regeringsombildning. Mest en fråga om det sker innan valet, och som (s)kutan svänger nu lutar det väl mot en S+SD-regering, eller en S-regering med stöd från SD.

Partiorganet Aftonbladets helomvändning är talande. Kursändringen är tydlig. Svensk politik står inför en radikal förändring. Och de borgerliga blir helt utklassade och marginaliserade. S gör upp om migrationspolitiken med SD, i utbyte mot oreserverat stöd på alla andra fronter. Blir intressant att höra hur det hela kommer säljas in. Säkert en massa snack om "vi", "Sverige" och "allianspartiernas fel".

Samarbete med nazister är förstås inget nytt för S, utan har funnits som historisk tradition. Inte bara gällande vurmandet och samarbetet med Hitler och Hitlertyskland, inför och under andra världskriget, utan också i att socialdemokratin i byggandet av folkhemmet assimilerade en lång rad av nazismens tankegods och idéer, och genomförde dem i praktiken. Exempelvis svensk jordbrukspolitik under efterkrigstiden var i princip en kopia på nazisternas.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Så konstigt är det väl inte, SD är väl ungefär som sossarna var för ett antal år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det vore en högoddsare men SD har en hel del gemensamt med klassisk socialdemokrati och många framstående inom SD håller Per-Albin, Erlander, Branting och ffa Folkhemmet (TM) mycket mycket högt, som ett ideal. Få inom SD hyllar t ex Bohman. Kärnväljarna, LO-männen, kommer ju ofta från S.

   Jag tror MP lämnar regeringen i höst men att S fortsätter att köra landet i sank på alldeles egen hand. Mycket osannolikt att SD sitter i någon regering innan 2026. Att S skulle stödja sig på SD är också osannolikt eftersom akademikerna i storstäderna då skulle få dåndimpen.

   Om L och Mp åker ur 2022, vilket vore det bästa som kan hända, så får vi alltså en MKd-regering.

   Det vore tjänstefel av oppositionen att inte lämna in misstroendevotum mot MJ och SL med tanke på senaste tidens ofattbara händelser.

   Radera
  2. Hur går det för Centern då, den rödhåriga har ju dyrt och heligt lovat att inte samarbeta med SD.

   Radera
 2. Ett riktigt toppinlägg! Några såna om året och grumliga fiskar som jag håller sig flytande på skrattparoxysmerna.

  SvaraRadera
 3. Så vart försvinner de som tror på den nuvarande politiken? V? MP?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis flyttar de som stöttar (v)än(s)tern till föregångslandet Venezuela, och miljöpartisterna till första bästa land som kör brunkol och olja på sommaren men som absolut inte har kärnkraft.

   Radera
 4. Nja man ska nog inte dra så stora växlar på några debattinlägg. S är en 80 tusen tons oljetanker och en sådan ändrar man inte kurs på i en handvändning. Partiet är hårt investerat i feminism, genus och omsorg om svaga grupper.

  SvaraRadera
 5. SSU Philip Botströms uttalande om invandring för några veckor sedan var ingen ryttare, det var en preussisk kavalleriarme i full galopp.

  SvaraRadera
 6. Det var väl på tiden men i senaste laget, hoppas lite pragmatism och realism kan ta över efter plattityderna.

  SvaraRadera
 7. Kanske därför Lövin hoppade av?

  SvaraRadera
 8. Tror det är lite för tidigt, men jag utesluter inte S + SD i en framtid.

  Det är inte svårt att se S vända. 2015 gick retoriken från "mitt Europa bygger inga murar" till "EUs miniminivåer". Vi kunde också vid valet 2018 se hur lätt S byter fot då de innan angrep FP för de vill avskaffa värnskatten för att sedan göra det själva.

  Förlorare blir som vanligt de borgerliga. De är för upptagna att försöka vara bättre socialdemokrater än sossarna själva, så blir hela tiden akterseglade. Det rimliga hade varit att borgerliga såväl 2014 och 2018 hade säkrat makten mha SD, men sossarna lyckades genom skicklig spel fixa 8 år.

  S kommer säga att det är ett nödvändigt ont att samarbeta med SD, men att de tillskillnad från borgerliga kommer se till att de odemokratiska delarna av SDs politik inte får utrymme. Att de är garanten för att det "går sjysst till" så vi får "ordning och reda", samtidig som de tryggar välfärden från gigantiska skattesänkningar och förstörd arbetsrätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det dom tryggar är sin egen personliga makt och ekonomi. Någon trygghet för folket har jag svårt att tro på, då skulle inte landet se ut som det gör...

   Radera
  2. @DanneA Jo, men det brukar vara en diskrepans mellan vad politiker säger och vad de sedan gör. Jag tror att "Skatt är Stöld" är på spåret.

   Radera
 9. Det finns fortfarande enstaka kloka socialdemokrater som förstår Sveriges problem och är beredda att agera men de är i minoritet . Tyvärr så tror jag inte partiet klarar en tvärvändning , alldeles för många är emot .Rötan är för djup .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer helt. Dessutom kan jag inte se ett S + SD -samarbete efter de invektiv, som Löfven & Co vräkt ur sig mot SD. Problemen inom S hänför sig nog i grunden till det faktum att partiet förvandlats till ett rent maktparti, dess idé-bas utgörs av två delar: 1) att gripa makten och 2) att behålla makten.
   Däremot sker en gradvis övergång av traditionella LO-medlemmar från S till SD.

   Radera
 10. Lindbergs rubriksättning idag lät som taget ur texten på nån vitmaktmusik.

  "Kriminalpolitiken utgår från ett Sverige som inte längre finns."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra sagt av Lindberg. Huvudet på spiken. Som någon sa: Aftonbladet vill ha bort Löfvén till valet 1922 eftersom han är ett sänke för partiet.

   Radera
  2. Är väl som Red Alert, skickar tillbaka honom nära på 100 år så han (var Einstein i spelet) kan ta död på Hitler så får vi en alternativ tidslinje :)

   Radera
 11. Förutom att man fortfarande låtsas som att en orsak är att de "utsatta" skolorna får för lite medel, vilket helt enkelt är fel. Dess skolor får betydligt högre elevpeng än en medelklasskola, men de utsatta har ju blivit så väldigt många.

  SvaraRadera
 12. Trehundrasextio graders helomvändning?

  Hm, då hamnar man väl där man var från början?

  Glöm inte SS(U) grundaren Nils Flyg.
  Nu snackar vi om nazistiska rötter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gammal klassiker: https://knowyourmeme.com/photos/1493764

   Radera
 13. Man får nog ta och fokusera mer på vad de gör än på vad de säger.

  "Hårdare straff", "detta är oacceptabelt" och "nu är gränsen nådd" det har man ju hört några gånger nu.

  Så som sagt var, mycket prat och lite verkstad hitintills.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, socialdemokratiska företrädares och deras megafoners ord betyder noll och intet, sedan länge, enbart handling räknas. Nej, S kommer inte påbörja införandet av något liknande dansk rättsskipning som vi så lysande såg tillämpat i förra veckan, utan man kommer fortsätta som tidigare, och lita på att etablissemanget och media jamsar med.

   Radera
  2. Du har rätt. Ord utan handling ger ingen skillnad och är ingenting värt.

   Radera
  3. Jo, men när alla organisationer styrs av "kommunikatörer" är det viktigare hur budskapet "låter" än innehållet och slutligen vad man faktiskt verkställer.

   Keeping up appearance...

   Radera
 14. 360 grader gör att man kommer tillbaka till utgångspunkten. Hr bloggaren menar nog 180.

  Eller kanske 360 ändå för att visa tillbaka till sina rötter? ;)

  SvaraRadera
 15. Aftonbladrt har ju nyligen kört en vända med nedskärningar i form av avgångsvederlag. Som brukligt är (tror jag) får man då anmäla intresse om man vill anmäla sig som frivillig. Denna vända ska det ha varit någontng i stil med 80% kvinnor som nappade på erbjudandet. Alla fick dock inte som de ville...

  Som hyfsat me too-drabbade skulle man kunna tänka sig att det inte är något man firar med vhampagne... att alla kvinnor flyr... ehhh nevermind.

  SvaraRadera
 16. Saknar en kommentar från chiefen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. medimixus: De tolkningar och ställningstaganden som framkommer i Wilderängs text är både många och täcker ett flertal områden.
   Att kommentera dem alla skulle kräva en omfattande skrivövning och jag nöjer mig därför med att konstatera att jag ej instämmer och av den anledningen avstår kommentar.

   Radera
 17. Haha, kul och bra blogginlägg. Bekräftar min tes om att "public service" inte behövs utan det är genom bloggar som denna som man får en bra lägesrapport; en snabb överblick över hur vindarna blåser.

  SvaraRadera
 18. Det ligger väl i tangentens riktning att det finns en viss risk för ett överslag i hanteringen av problemet med skjutningar och gängkriminalitet om man inte kommer tillrätta med det. Till sist så tar sannolikt den stora andelen skötsam allmänhets tålamod slut och man blir beredd att acceptera mer radikala lösningar. Där i förloppet någonstans kan det lätt gå snett på riktigt.

  SvaraRadera
 19. Tror du verkligen på riktigt att det kommer bli så? Jag äter upp min sko om S börjar samarbeta med SD inom 10 år. Efter 10 år kan allt hända som bekant. Mer troligt är att S kommer bilda en minoritetsregering efter nästa val med stöd av hoppande majoriteter. MP och L åker ur och M, KD plus SD kommer inte då majoritet.

  SvaraRadera
 20. Man kan alltid lita på S dvs lita på att de försöker behålla makten med alla medel, att samarbeta med SD är helt logiskt mtp att det är där deras väljare hamnat.

  SvaraRadera
 21. Det kommer givetvis att säljas in som att S tar ansvar för Sverige och att vi nu befinner oss i ett parlamentariskt läge där man måste lyssna på folket och ta ansvar för Alliansens misslyckade integrations- och invandringsprojekt.

  SvaraRadera