Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-08-06 14:37

Slutligen tröttnat på Macbook Pros kassa tangentbord

"killometeere, billar, tackk varee"
I takt med att det blir allt mindre nytt så har tangenbordet på min Macbook Pro 2018 blivit allt sämre. Nu har jag tröttnat på alla jäkla uteblivna bokstäver och dubbla bostäder och skaffat ett extern tangenbord. Nej, jag kommer inte sluta med Mac, men jag inväntar nytt datorköp tills den nya Macarna med Apples egna ARM-processor släpps.
Nu externt tangenbord och styrplatta.
Jag har kört Mac sedan 2003 och aldrig haft några problem, samt är ryggmärgsmässigt helt inarbetad i systemet, och inbyggd i infrastrukturen. Alla programvaror jag kör yrkesmässigt har jag köpt till och kör på Mac och har gjort så sedan 2006 när jag lade konsulthatten på hyllan.

Skulle aldrig falla mig in att byta till något annat, men för första gången någonsin har jag nu fått problem och det är med min relativt nya Macbook Pro 2018. Den har nämligen Apples totala designmiss i form av deras fjärilstangenbord istället för ett saxtangentbord. Smuts gör att tangenterna inte fungerar som avsett och det blir bara värre oavsett om man försöker blåsa tangentbordet rent. Jag kan inte heller lämna in datorn på Apples åtgärdsprogram för designfelet, eftersom jag då måste köpa en dator till eftersom jag arbetar dagligen på den. Dessutom påbörjar Apple till vintern sitt skifte till egna ARM-baserade processorer och kastar ut Intel, på grund av gigantens oförmåga att leverera energisnåla chip i tid. Apple har numera åratal av egen erfarenhet av utvecklingen av processorerna till iPhone, iPad, AppleTV och senast högprestandachip till iPad Pro. Så att skaffa en ny Macbook så här i förtid känns dubbelt onödigt.

Ni har nog sett felen i ökande takt. Initialt var det knapptryckningar som inte registrerades, men det kunde lösas genom hårdare anslag på tangenterna. Jag lyckades ändå skriva två romaner - Fallet och Redovisningsavdelning Marviken - plus min halva av Är du förberedd? på det skittangentbordet. Exakt hur vete tusan, men det gick. Då är Marviken på cirka 100 000 ord. Svurit en del på vägen kan man säga.

Vilka tangenter som berörs har sedan varierat och flyttat runt på tangenbordet. Ett tag fungerade inte space, men oftast blev det bättre av att blåsa rent. Som bekant fäller man hela tiden hudavlagringar, så ett tangentbord blir skitigt under ytan och Apples fjärilstangentbord som fanns 2015 - 2020 klarade inte av detta.

Nu har felen istället eskalerat till dubbelslag. För tillfället berörs k, l och e. K och l dubbelslår så snabbt att det blir dubbla bokstäver, men e slår med oftast med fördröjning så jag hinner skriva en bokstav till innan det kommer ett litet e som ett brev med PostNord (dvs försenat).

Jag korrekturläser aldrig mina blogginlägg, utan de skrivs rakt av och är i princip stream-of-conciousness. Sedan publicerar jag. Stavfelen brukar vara få, då är det oftare fel på hur jag tänker. 

På sistone har jag behövt lägga tid på att korrekturläsa och extra pinsamt är det med felstavade rubriker, då rubriken ofta inte syns i sin helhet i Bloggers webgränssnitt och därmed lätt missas. Det är för övrigt ett klassiskt misstag inom korrekturläsning av böcker - att missa rubriken, sidbeskrivningar etc, och bara titta på brödtexten.

Men nu har jag av ren desperation inhandlat en Apple Magic Keyboard och Magic Trackpad 2 på lokala El Giganten i Skene (20 minuter till fullsortiments elektronikaffär får anses vara okej här på landet). En Twelve South MagicBridge är beställd så jag kan sitta med tangenbordet i knät och därmed ha varierande och därmed ergonomiskt bra sittställningar (=fötterna på bordet). 

Helst skulle jag istället vilja ha en Purposemade The Tré som kostar 65 USD och ger samma konfiguration som för en Macbook Pro. Pillar reflexmässigt med tummarna på bordsskivan i försök att styra musen utan att ta bort fingrarna från tangenterna, likt jag gör på bärbara datorn. Men Purposemade levererar bara till USA. Om någon läsare i USA vill förbarma sig med assistans, hör av dig.

Nu ska ni bara få felaktiga dubbeltecken och eftersläpande extra e och ett och annat borttappat tecken när jag inte sitter vid skrivbordet utan någon annanstans. Så det är inte slut på skiten, den blir bara mindre allvarlig tills jag köper en ny dator i vinter. Helst hade jag velat ha datorn i fyra år, men nu klarade inte Apple av kvalitet för första gången.

Nej, jag kommer inte byta till päcä i någon form eller operativsystem. Det skulle allvarligt påverka min produktivitet negativt, och när jag ser hur mycket problem päcäanvändare verkar med allt mellan himmel och jord så verkar dubbelklickande tangenter vara rena förskolan. Där verkar det istället vara standard att tangenterna trillar av helt efter något år, eller att tangenbordet lägger av helt. Plus allt annat. 

Möjligen att jag köper en stationär Mac istället och en enklare Macbook Air för resande eller skrivande utomhus eller i soffan. Men tangentborden på Macbook Pro ska vara åtgärdade typ det senaste halvåret, så nu är det bara att vänta på ARM.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. https://support.apple.com/keyboard-service-program-for-mac-notebooks

  Usla tangentbord men fortfarande så använder de samma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tid att vara utan datorn i dagar och veckor för att de ska blåsa rent tangentbordet åt mig. Det kan jag göra själv.

   Radera
  2. Jag bokade tid på Apple Store i Täby c för tangentbordet på min privata mbp. Det enda de gjorde var just att blåsa det med luft... Dock sa appleprästen som hjälpte mig att om man får tangenter som börjat ge dubbla tecken eller inget alls så måste de byta ut tangentbordet vilket tar ett tag (datorn måste lämnas in etc). Det är dock samma modell av tangentbord de byter till så det löser ju inte problemet långsiktigt.


   Jag har samma problem både på min privata och min jobb mbp. Jättemånga på jobbet med samma modeller som har problem också. Det är fullständigt bedrövligt.

   Radera
  3. Det fantastiska med detta programmet är att det startade under mitten av 2018 och även gäller modeller som sålts under 2019.
   Vilket annat företag kommer undan med att sälja produkter med kända defekter utan att det blir högljudda protester.

   Radera
  4. Vad snackar du om, mh? Det har definitivt varit högljudda protester. Fjärilsbrytarna har varit bespottade av många från dag 1 och renderat i minst 2 stämningar mot Apple. Bara kolla relaterade artiklar här: MacBook Pro / Air Keyboard Issues (Repeating, Stuck, Unresponsive)

   Radera
 2. Inte för att jag gillar Mac men att beställa från amerikanska butiker som bara levererar inom Usa det gillar jag. Det finns flera tjänsteleverantörer som skickar vidare från Usa till var du vill i världen, https://www.myus.com/ är en som jag använt ett par gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kostar dock typ lika mycket som själva produkten att få ett paket skickat i det här fallet.

   Radera
  2. Kan också rekommendera myus.com

   Radera
  3. Postgången är dyr i Usa, speciellt Usa -> Europa, dock får man svälja det pillret om man inte har kontakter där men postgången blir inte billigare bara för att man har kontakter...

   Själv har jag ett tangentbord från Varmilo som slår allt, pcb-caps (för hållbarhet och känsla), det står dig fritt att välja brytare (skriver du snabbt kan jag rekommendera linjära tysta brytare), det är tungt (2.1kg) så det rör sig bara när jag vill, precisionstillverkat så det är inget glapp i tangenterna och belyst med trevligt vitt ljus.

   Radera
 3. Läcker platta, tvingades införskaffa en själv då armen höll på att ramla av efter musinducerad inflammation i dessa hemmakontorstider.

  SvaraRadera
 4. På min gamla Macbook Pro anno 2014 händer det rätt ofta att jag kommer åt touch-padden vilket flyttar markören så att jag helt plötsligt skriver någon annanstans än det var tänkt. Annars funkar tangentbordet fortfarande bra, men batteriet börjar bli lite svagt efter 1200+ laddningscykler, den rekommenderar service till sig själv. Funderar på att lämna in den för batteribyte och rengöring. För 300 kr extra gör dom det medans man väntar. En fördel med den gamla är att den har alla kontakter, inte bara en som de nya har, vilket kräver en extra dockningsstation på sidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fr.o.m. fjärde generationen är Macbook Pro ett brutalt skämt. Affärsmodellen från en skitdator á la 5000 kronor, med nästan inga kontakter och inga utbytbara delar utöver tangentbordet och skärmen, så om minnet pajar, förutom att det inte går att laga, försvinner all din data. Samtidigt kostar den som en monsterdator. Vedervärdigt.

   Ingen MagSafe heller, halva anledningen till att många köpte en Macbook förr.
   Dessutom fulare nyans på Apple-loggan och inget uppstartljud längre.

   Dessvärre är de de enda som ännu har 16:10-skärm. Och tangenbordslayouten+kortkommandosystemet på Mac är så jävla bra att bara det är anledning att stanna för mig, tyvärr. Trött på Apple annars. Håller mig dock till begagnat.

   Radera
  2. Många vanliga specialtecken är mycket enklare att få fram. För tyskt dubbel-s ß, tryck option+s. For tyskt y ü, tryck option+u. För Æ och Ø (och vice versa på danska och norska), bara lägg till option. © är option+1. ® är option+R. µ är option+y. π är option+P. Det finns några matematiska tecken, bl a ƒ och √ på F och J med option. ™ är på '. Ett ofta använt tecken är tankstreck – fås på det vanliga bindestreck(-minus)et. Lägg till shift för att få det ännu längre långa tankstrecket —. Det får ens text att se så mycket bättre och professionell. Alla dessa tecken kräver en krånglig kombination på tangentbordets nummerdel på Windows och Linux(?), vilket betyder att du kan inte få specialtecken utan att använda den hemska teckentabellen såvida du inte har ett dumt ultrabrett tangentbord.

   Min favorit är …, ett enda tecken för tre punkter, något som jag inte ens visste fanns innan och har ingen aning om hur jag får fram på Windows eller Linux.

   | (vertikastreck) är på knapp 7 istället för på <, vilket är mycket mer logiskt.

   För andra tecken öppnar du verktyget Specialtecken som är inbäddat i Redigera-menyn i nästan alla applikationer, och det är verkligen snyggt och bra strukturerat. Den enda tangentnackdelen med Mac är att det inte finns något sätt att skriva ½. Det går att använda teckenersättning, men det borde finnas på samma knapp som på vanliga PC-tangentbord, särskilt som tecknen som finns på Mac-tangentbord där nu går att skriva på andra sätt, dvs är i praktiken en dubblett. Paragraf § och ¶ går att få på 6, grader ° och • går att få på Q.

   Radera
 5. Som jag förstått det så kommer Apples egna CPU:er och GPU:er till en början användas i instegsmodellerna så någon ny Macbook Pro med ARM kanske kan dröja.

  Du som skriver mycket - du har aldrig fastnat för eller provat mekaniska tangentbord?

  Kör själv ett med röda cherrys MX på jobbet och har ett med blåa hemma (eget kontor).

  Eller är du rädd att bli för van med känslan för att sedan avsky det inbyggda när man väl behöver använda det?

  SvaraRadera
 6. ... tangenTbord ... ;-)
  Men sjukdomsinsikt är första steget på bättringsvägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha. nya tangentbordet kräver hårdare anslag.

   Radera
  2. Så, Piano är ditt forte? :D

   Radera
  3. Det enda jag är sämre på än dans är instrument.

   Radera
 7. Köpte en air och sålde min 13" pro så fort de nya blev tillgängliga. Det nya tangentbordet är så mycket skönare att skriva på + att det fungerar.

  SvaraRadera
 8. Du dikterar väl dina blogginlägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, provade diktering på min förra MacBook när jag skulle börja skriva Höstsol. Men det går helt enkelt snabbare att skriva - jag skriver snabbare än jag pratar.

   Radera
 9. Förutom det kassa tangentbordet så är det mest irriterande med nyare Macbook Pros när man ska trycka backspace och fingret råkar snudda lätt vid touchbaren ovanför så den startar iTunes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. untz-untz-untz.

   Jag har konfigurerat om min Touchbar så jag har de desktopfunktioner som jag hade på F8-F11 där tidigare. Har inte kvar någon iTunes-styrning alls i taskbaren när inte iTunes är aktiv programvara.

   Radera
  2. Har stängt av applikationspecifik touchbar. Efter av misstag skickat 10 halvfärdiga mail gav jag upp. Siri-knappen kommer jag väl åt 10 ggr per dag utan att jag behöver den.

   Jag skulle betala extra för att bli av med touchbaren.

   Radera
 10. "Där verkar det istället vara standard att tangenterna trillar av helt efter något år, eller att tangenbordet lägger av helt."

  Han vet inte vad en IBM Model M är. Nåja, det är hans förlust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken laptop kan man få med IBM model M?

   Radera
  2. Jag köpte mitt M-tangentbord i början på 90-talet, använder det fortfarande! Datorerna och adaptrarna har varierat, men tangentbordet består.

   Radera
  3. Model M i alla ära, den är inte särskilt portabel eller ergonomisk.

   Radera
 11. Jag är inne på mitt tredje tangentbord på min MBP från 2016. Har även köpt två externa tangentbord från Apple som gått sönder. Kvalitén är usel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skaffa ett Apple Wireless Keyboard, bästa som någonsin gjorts. Tämligen prepper-vänlig också med separata batterier.

   Radera
  2. Det var det jag hade, både en litet och ett fullt.

   Radera
  3. Säker på att du inte menar den nyare Magic Keyboard? Det är bara den som erbjuds med numerisk del sedan den fullstora urmodellen i ren plast i Applevitt och transparens (den var så najs, härliga tider). Apple Wireless Keyoard i aluminium hade ingen variant med numerisk del. Får intrycket att Magic Keyboard är gjord främst med planerat åldrande i åtanke.

   Radera
 12. Jag kan varmt rekommendera ett TypeMatrix Ez-Reach 2030. Enligt mig, och viss forskning som troligtvis är köpt, så ger designen effektivare rörelsemönster, mindre belastning på fingrar och minskar risken för carpaltunnelproblem (eller motverkar dem om man redan har det).
  Jag bytte till Dvorak-layouten (eller Svorak A5 om man ska vara petig) för 10 år sedan, den gör det också mycket mer behagligt att skriva.
  Det tog inte längre än 1 vecka eller så innan det kändes behagligt att skriva igen. Då skriver jag "Touch typing" både i qwerty och dvorak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du något fysiskt Dvorak-tangentbord? Finns det ens något svenskt Dvorak-tangentbord?

   Radera
  2. Jepp, TypeMatrix erbjuder Svorak-överdrag till sitt tangentbord. Själva tangentbordet är blankt, och man drar sedan ett så kallat "skin" över det, där texten finns. Jag behöver dock inte detta skin, då jag aldrig kollar på tangentbordet. Men det är praktiskt då det gör tangentbordet lite tystare samt förhindrar damm och annat att komma ned i mekaniken.

   Jag tror det även går att köpa tangentbord med trycket direkt på tangenterna.

   Radera
  3. Ser riktigt najs ut! Jag är inte så elit att jag skriver med felaktiga eller inga symboler på knapparna, särskilt inte om jag ska lära mig en ny layout. Dvorak har alltid fallit på det sedan jag upptäckte det för ca 1½ decennium sedan. Och nu har det tydligen dykt upp ytterligare 2 varianter sedan jag kollade senast, för en total på 4 olika svensk Dvorak. Suck. Ett överdrag underlättar ju, men fan, kan inte folk bestämma sig för vilket som ska gälla som svenska Dvorak? Annars kan man lika gärna göra en pursvensk layout från grunden.

   Nu sitter jag dock i Mac-träsket med många av dess skrivmässiga fördelar (se min post ovan), så det blir ytterligare ett hinder. Problemet med TypeMatrix för Mac är att högra control-knappen behöver flyttas till vänster om piltangenterna. Att ha en kommando-knapp intill mellanslagstangenten är centralt på Mac, och bredvid dessa ska alt/option finnas. Ifall du är obekant med Mac så kan jag säga att alla kortkommandon är centrerade till kommando-tangenten, medan alla specialtecken är centrerade till option-knappen (kallades tidigare alt, och jag är van vid det). Det finns en ctrl-knapp för extra specialiteter, men den används väldigt sällan, oftast som en extraknapp till en enklare kombination.

   Kortkommandona kastas om helt. Hur funkar det på (vad jag antar att du använder) Windows?

   Radera
  4. Kastas om i svorak (svorak är den överlägset vanligaste varianten tror jag) menar du?
   Det finns två sätt att hantera det på i programvaran jag använder för att ändra layouten till Svorak: Låta dem vara kvar på sin "position" men alltså på en annan bokstav, eller att de följer med tecknet till en annan position. Jag kör med det senare, då det känns mer naturligt då jag kan positionen på alla bokstäver, men inte lika nära till hands kan referera till qwerty-positionerna när jag ser ett kortkommando framför mig.

   Jag rekommenderar att följa tipset som jag fick när jag lärde mig den nya layouten: Skriv ut en fusklapp med en bild på tangentbordet och alla tecken utskrivna på knapparna, och sedan tejpar du fast den precis i nederkanten på skärmen (om du har en fristående skärm), och varje gång du vill tjuvtitta på tangentbordet så tvingar du dig själv att kolla på lappen istället.
   Det krävdes inte så mycket tid för att helt träna bort reflexen att tjuvtitta på tangentbordet i tid och otid.
   Jag tränade även en del med skrivmaskinsträningsprogram (Touch typing tutor) och det hjälper också.
   Efter 3-4 veckor så kommer du tacka dig själv för väl investerad tid och du är tillbaka i full hastighet igen, men nu helt utan att någonsin behöva titta på tangenterna igen.

   Första dagen med svorak så skrev jag ungefär 2 ord i minuten... Hehe. Och det värkte i både huvudet och fingrarna! Men det går fort snabbare och snabbare.

   Radera
 13. Kan tipsa om Cherry Strait 3.0 som annars är ett kvalitativt, trevligt och lite billigare (fullsize) alternativ till Apples magic keyboard. Med låga tangenter och i silver och vit färgsättning.

  SvaraRadera
 14. Det var ett problem som uppmärksammades tidigt när de nya butterfly-tangenterna släpptes. Hade du kollat lite på tuben innan du köpte den så hade du behållt din gamla 2016 mbp. I år har dom som tur är gått tillbaka till den gamla typen.

  SvaraRadera
 15. Ja, det har smugit sig in allt fler fleskrvingar här på bloggen sedan du bytte. Inte så det stört men misstanken att det berott på fjärilstangenterna har allt funnits där.

  Jag är mest fascinerad över att du som lever framför tangentbordet faktiskt använder laptopens tangentbord som arbetsverktyg och inte använder ett externt i alla lägen när du befinner dig i skrivarlyan.

  För egen del är det få saker stör produktiviteten så mycket som att behöva tränga ihop händerna på ett laptoptangentbord och slåss med den touchpad tillverkarna verkar enats om vara bästa lösningen (tack, Lenovo, för styrpinnen). Laptop är väl smidigt om man måste vara mobil men dockad fungerar den bäst (IMHO).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso, men jag är glad att Lenovo fortsätter släppa laptops med styrpinne då de flesta andra kör styrplatta (av bedrövlig kvalitet, i många fall, dessutom).

   Radera
  2. Ja, det är märkligt. Nu har det gått 12 år sedan Apple introducerade en multitouchplatta i glas. Åtminstone på den första generationen var det ingen problem att handen vidrörde plattan medan man skrev, maskinen var så intelligent att dessa inmatningar ignorerades. Och jag minns att det var i stort sett inga problem på den tidigare och billigare iBook heller. Därav inget behov av pekpinne på Mac. Man tycker ju att "päcä" borde ha kommit ikapp de basala elementen nu, men tydligen inte. Samtidigt får man ofta vad man betalar för. De billiga icke-Mac bärbara har lika dålig kvalitet nu som då.

   Radera
  3. Det finns laptops med bra kvalitet på touchpaden även i PC-världen. Sedan finns det laptops med så dåliga touchpads att de är närmast oanvändbara, därav ser man många ha med sig en blåtandsmus för att kunna arbeta på dessa.

   Oavsett kvaliteten på plattorna så saknas den otroligt fina integration mellan hårdvara och operativsystem vi tar för givet i Mac-träsket. Det är helt enkelt hög precision och oerhört responsivt. Man tar det för givet efter ett tag men påminns varje gång man utsätts för en halvtaskig upplevelse på någon mediokert specad PC-laptop.

   Radera
 16. PC är klart överlägsen i pris prestanda. Att stenhårt låsa in sig i ett ekosystem kan man ha sina åsikter om. Men att en modern Windows 10 dator skulle på något vis vara sämre än en Mac är bara fördomar. Men däremot är vanans makt stor.

  SvaraRadera
 17. Kunde du inte bara klämt ur dig detta istället för att förolämpa dina läsare häromveckan? Oseriöst.

  Önskar ett analysinlägg från om vart Church of S:t Jobs är påväg med tanke på övergången till egna processorer över hela brädet på väldigt kort tid samt Mac OS 11. Tänker mest på trädgårdsmuren som blir ännu högre och trädgårdsmattan ännu näringsfattigare även om den är ganska välskött ännu.

  SvaraRadera
 18. Av ergonomiska skäl är det jäkligt smart att köpa både externt tangentbord och skärm. Om man jobbar mycket med det. En laptop är väl egentligen inte skapad för det utan något lätt och smidigt att ha med när man är mobil.
  Problemen från nacke och axlar ökar nu i rasande takt "Corona-nacke" nu när väldigt många jobbar hemifrån. Typ laptop vid köksbordet.

  SvaraRadera
 19. Det skitigaste tangentbord jag hittills sett var inne på service kom från Oxelösunds stålverk. Detta var på mitten av 80-talet och tangentbordet kom med Tandberg Data terminalen TDV 2230, en VT 100 kompatibel terminal. 
Endast Enter-tangenten gick att se orginalfärgen på, resten var svart. Bildskärmen var någotsånär avtorkad men resten av terminalen svart av sot. 
Tangentbordet fungerade trots all smuts perfekt. Terminalen har jag för mig hade trasigt power supply.
  Kvalitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. IBMs Model M tangentbord var Rolls Royce av tangentborden på 80-talet, men de kostade mycket att göra och tog stor plats. Unicomp som gjorde dom då finns fortfarande kvar och säljer fortfarande sina tangentbord om du vill ha ett. Svensk layout kan vi nog glömma tyvärr.

   Radera