Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-08-18 15:43

Skicka mig inte länkar till podcasts och Dumbtube-videos - jag kommer inte lyssna eller titta

Många läsare skickar mig länkar till poddar och videos på Dumtuben Youtube. Ofta utan någon förklaring. Gör inte det. Jag kommer inte klicka, jag kommer inte lyssna och kommer inte titta.  Kan det inte formuleras ner i skrift kommer jag inte ta del av det. 
Nä, jag är inte intressad av ditt klipp från Fox News.
Youtube och poddar är förstås allt populärare, och det är inte konstigt. Man kan koppla bort hjärnan och gå in i ett stadie  där man är mottaglig för allt, via olika kombinationer av röstläge, bild, ljud och musik. Youtubers stirrar in i kameran och PRATAR TYDLIGT som till förskolebarn, vilket förstås gör att målgruppen blir mycket större än text, som trots allt kräver åtminstone normalbegåvning för att ta till sig. Det är helt enkelt fördummande, och budskapen blir också på en motsvarande nivå. A bra, B dåligt, jaja-baja.

Men framför allt så tar det sådan enorm tid att komma till saken på dummedia. Tid jag inte har och inte tänker lägga på något jag inte vet vad poängen är med.

Nej, jag tänker inte sitta och lyssna i en timme på någon som älskar sin egen röst alldeles för mycket, för att lyckas snappa upp två viktiga meningar 43:18 in i sändningen. Ofta skriver mina tipsare inte ens vad det var som är relevant. Och om de kan sammanfatta budskapet i en mening så behöver jag oavsett inte titta på skiten.

Kanske låter det otacksamt, men så är det. Kan det inte formuleras i en text - som jag dessutom kan snabbläsa - så kommer jag inte klicka.

I tredje hand så ser man direkt på länkar till textsajter om det är till nassar ("Fria", "Nya", "Ny" osv) eller konspirationssajter, medan dumbtubers och poddare måste googlas först eftersom det går tretton dumbtubers och poddare på dussinet, och eftersom N&N ("nassar & nötter") främst vänder sig till mindre belästa till vänster på normalfördelningen är de överepresenterade i dessa kanaler.

I fjärde hand så spåras alla lyssningar och påverkar därmed vad jag får för rekommendationer i olika sociala medier. Ska jag titta på något så vill jag att det ska bli min mix.

Nä, jag kommer inte starta vare sig en Dumbtube-kanal eller podd, även om jag därmed skulle kunna nå ut även till folk på den vänstra backen av normalfördelningen. Att skriva ett blogginlägg tar 5 - 120 minuter. Att spela in ett podavsnitt, redigera/klippa, kvalitetssäkra, göra omtagningar etc tar en dag. Det har jag lika lite tid med som att lyssna på en pod. 

Dessutom skulle alla klaga på ljud- eller bildkvaliteten hela tiden. Nu klagar ni bara på innehållet och mig. Och Apples kassa tanngeentborrrrdr.

40 kommentarer:

 1. Att kalla Youtube för Dumbtube är det Ines Uusmann-varning på.

  Det finns förstås mycket skit på Youtube, men det finns mycket skit i böcker och tidningar också. Det är bara på videosajter som Youtube som du hittar detta, vilket alla MÖP:ar borde uppskatta: https://www.youtube.com/watch?v=36UrLDiTLvU&t=703s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svarade du just på ett inlägg om att _inte_ skicka länkar till Youtube - med att skicka en länk till Youtube..?

   Radera
  2. Länken ovan är reklam för ett stridsvagnsspel vilket inte är militärt relevant vilket inte är MÖP material tycker jag iallafall.
   Fast jag spelar den vitryska konkurrenten.

   You tube är rätt kul med alla dårar som har sina kanaler där de går runt och frågar folk än det ena än det andra. Det är faktiskt fascinerande hur korkade de som går runt och ställer frågor är ibland. För att inte tala om de som tittar på och tycker att det är relevant. Tycker man att FOX news är ett elände så är det här värre. Men kul om man ser igenom det hela.

   Radera
  3. Mycket bra på Youtube. Militärt UE bland annat

   Radera
  4. Nej, det är inte spelreklam. Klippet avslutas med spelreklam som du inte behöver titta på.

   Då det tydligen var för svårt att spola tillbaka videon till början så är här en ny länk:
   https://youtu.be/36UrLDiTLvU?t=1

   Radera
  5. Du missar fortfarande poängen med hela blogginlägget - dela inte med dig av ett YT-klipp, i synnerhet inte utan att berätta varför du vill att läsaren ska se det. Du länkade specifikt till reklamdelen av klippet i din första kommentar - klart det är "svårt att spla tillbaka" - man antar ju att du ville visa oss nåt särskilt när du explicit delar tidsstämpeln 703 sekunder. Men det var det alltså inte, du vill bara att vi ska få oss en historielektion? För att?

   Radera
 2. Politik-Youtube känns verkligen som att det kan vara farligt på riktigt för samhället i längden. Det är nog väldigt många som är konspiratoriskt och/eller auktoritärt lagda eller sådana som hellre tror på än mer spektakulära nyheter och samband än vad till och med verkligheten kan erbjuda som blir ordentligt hjärntvättade på diverse svenska och internationella kanaler.

  Det är ju totalt omöjligt att bemöta också när de kallar ens egna källor för fake-MSM och att "de [regeringen/Bilderberggruppen/judarna/bankerna/Bill Gates/brittiska kungahuset] vill att du ska tro det".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligheten överträffar ofta dikten?

   Samhället är Systemet. Systemet är en sort borgerlighet som gynnar sig självt i sin ordning. Adel och trashankar lever som de vill, borgare kollar hur de andra tycker det ska vara. Dygderna förändras med Zeitgaist.

   Radera
 3. På tal om Fox News - nu har de gått för långt - eller har de rätt?

  https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

  SvaraRadera
 4. Text är galet mycket effektivare. Tror man får med ett helt avsnitt av Aktuellt på en textsida som kan läsas på 3 minuter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är krångligare för många att skriva. Även om det tar längre tid att skapa ett videoklipp eller en podd så är det en stor massa människor som ändå tycker att det är lättare att göra än att skriva en begriplig text, tyvärr.

   Radera
  2. Så är det kanske. Något som också är ineffektivt är röstmeddelanden, alltid lika segt lyssna av sin voicemail.

   Radera
  3. Det har du rätt i. Jag har inte konfigurerat min mobils telefonsvararmeddelande på säkert 10 år och har aldrig lyssnat av den. Om det är viktigt kan man ringa igen eller messa på nåt sätt.

   Radera
 5. Jag håller helt med bloggaren. Jag orkar inte heller lägga den tiden på en podd eller YT-film.

  SvaraRadera
 6. Själv blir jag helt vansinnig när jag försöker hitta en teknisk lösning/information om hur nåt ska göras eller fungerar och de första 30k sökträffarna är sidor med videosnuttar som ska visa hur man gör. Jag vill ha text med instruktionsbilder. Jag är inte intresserad av att se hur nån slumpmässig person skruvar isär en köksblandare, eller blandar den perfekta Negronin. Jag vill läsa hur man gör!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem skall betala är frågan du måste ställa dig.

   YouTube klipp drar in mycket mer reklam pengar än en blogginlägg om hur man gör Negronin.

   Radera
  2. Wow, ett sånt proffs du är Karl. Berätta mer? Hur mycket drar fyra blogginlägg om dagen in, hur mycket ger ett Youtube-klipp i veckan?

   Radera
  3. Fullständigt medhåll. Både C-N och ursprungliga inlägget. Text för informationstäthet och tydlighet, bilder som stöd vid behov och video för underhållning om man vill stänga av hjärnan en stund.

   Radera
 7. Beror ju på vad man gör.. Är ju bra att lyssna om man kör bil eller joggar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Youtube går ju bort då förvisso.

   Radera
 8. Stör mig något enormt när en pryl hemma strular sen refererar tillverkaren till ett jävla youtubeklipp hur man fixar det. Något som tar 2 minuter att ta in via text tar 15 min via video.

  SvaraRadera
 9. De flesta videor går lika bra att lyssna på som att titta. Med YouTube Premium, Cercube på iOS eller Vanced på Android blir det reklamfritt och ganska sömnlöst att ta del av.

  Mycket skit onekligen men klart värt tiden för de värdefulla bitarna. Inte minst ekonomiskt med vissa merikanska finansiella kanaler som är så inflytelserika att de driver hela marknaden för små bolag. "Easy money".

  SvaraRadera
 10. Håller helt med. Läser minst 5x snabbare än normal ljud/video inspelningar (dagisfrökenliknelsen var bra!)

  Skolans rektor ringer i princip dagligen med "viktigt meddelande från skolan", ofta något som redan sagt varje dag tidigare i veckan.
  Struntar i att svara, går till voice mail och transcriberas.
  Brukar stå typ "Meddelande 2min 32s", tar ca 15sec att läsa.

  SvaraRadera
 11. Vad tycker Cornu om ljudböcker? Är ju typ samma som podcast.

  SvaraRadera
 12. Det är lite gubb-varning på detta inlägget. Det finns väldigt mycket bra bland poddar och YouTube-kanalar men jag ogillar också när någon skickar mig länkar. Det känns som att någon försöker stjäla min tid.


  Har du inte upptäckt YouTube/poddar än så gör för guds skull det, men gör det på ditt eget initiativ annars så får man precis den upplevelsen som du har fått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så blir det lätt med mobil men inte med stor skärm och snabb mus.
   Man får ju ofta spola fram och tillbaka, ta upp referenser etc.

   Radera
 13. Finns en del bra på tuben också, exempelvis unherd där kunniga personer(eliten) intervjuas och får tala till punkt.

  SvaraRadera
 14. Du delar youtube klipp ofta på bloggen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktiga är kanske inte formatet utan vilken information som förmedlas?

   Radera
  2. Ja. T ex en konsert m Rammstein.

   Radera
  3. Och alltid med text som nämner det väsentliga, så ingen behöver titta.

   Radera
 15. Youtube är bra om man letar upp rätt saker. Sen anser jag att man bör flexa sin upplevelse och kunskapsinhämtning genom att just utmana aktuellt intresse med ny fakta och därmed skapa en bred allmänbildning och inte enbart spetskompetens.

  SvaraRadera
 16. Precis som ljudböcker har poddar och YouTubers sina fördelar. Allt handlar om vad och hur man har möjlighet att ta in information för stunden.

  SvaraRadera
 17. Youtube är bra för en sak - att kolla på 90-tals musikvideos man kommer ihåg från MTV samtidigt som man dricker vin och äter chips.
  Podd är bra när man konstant blir avbruten (jag har mindre barn) eftersom man kan spola tillbaka oändligt. Ibland önskar jag att den funktionen fanns i verkligheten på jobbmöten ex eller fast forward när någon pratar och ständigt tar avstickare i berättelsen utan att komma till poängen.
  * har inte skickat något till bloggaren dock.

  SvaraRadera
 18. Vad jag ser i texten är hur du hanterar det, jag lyssnar ju på poddar och ser på ngt hela dagarna (och nätterna)? Det är väl som pratradio? Musikradio? Jag vet inte vad jag ska säga, kan du få utskrifter från nazis som Tucker Carlson? Eller är han ointressant?

  SvaraRadera
 19. Det bör alltid vara en generell regel att alltid beskriva/sammanfatta om man skickar/postar en länk. Oavsett om det är Youtube, en nyhetssajt eller annat.

  SvaraRadera
 20. Måste passa på att rekommendera slutscenen i Kooyaaniqatsi - 5 min. Regi av Godfrey Reggio och musik av Philip Glass. Borde kvala in som officiell trailer för bloggen!

  www.youtube.com/watch?v=OacVy8_nJi0

  SvaraRadera
 21. Valfri nyhetssite har ofta en rubrik och en länk till ett videoklipp. Ingen mer text.
  Sådana går bort och ni får gärna kalla mig gubbe pga det.
  Håller fullständigt med Cornu om att inte kasta bort tid när det viktiga sägs 43:18 och 15 sekunder framåt in i inslaget.
  JAG VILL LÄSA NYHETER I TEXT!

  SvaraRadera
 22. Jag föredrar absolut text just för att det är betydligt mer tidseffektivt. Men det verkar ju som att antalet innehållsskapare som producerar kvalitet sjunker medan det formligen exploderar inom podd/video. Antar att de har fått till bättre intäktsmodeller där?

  SvaraRadera