Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-08-25 14:25

SEB: Reviderar kraftigt upp prognoserna för nordisk ekonomi - kommer gå bättre än EU, OECD och världsekonomin

SEB reviderar kraftigt upp sina BNP-prognoser för Norden och Baltikum i sin analys Nordic Outlook, långt bättre än för EU, OECD, USA och rent av hela världen.
Svenska flaggan.
SEB reviderar alltså kraftigt upp sina prognoser (killgissningar) över nordisk, svensk och baltisk ekonomi, långt mer än upprevideringen av exempelvis OECD. Prognosen för heåret 2020 visar dessutom att Norden, Sverige och Baltikum klår såväl EU, OECD, USA och rent av den globala tillväxten på fingrarna. Endast tillväxtmarknader (U-länder och Asien) kommer gå bättre.

Den nya prognosen för Norden är -3.5% för år 2020 och för Baltikum är prognosen -2.9%. Global BNP (köpkraftsjusterad, PPP)väntas falla med -4.3%, Euroområdet -8.8%, USA -5.5%, Tyskland -6.1% och de välutvecklade OECD-länderna -6.6%. Tillväxtmarknaderna väntas gå -2.5%.

För Sverige landar BNP-prognosen på -3.8% i år och +4.2% nästa år, vilket innebär att svensk ekonomi redan återhämtar sig till fullo 2021. Prognosen för Norge blir -2.6%, Danmark -4.5%, Finland -2.9%, Litauen -1.3%, Lettland -4.6% och Estland -4.7%.

Bland konsekvenserna väntas en varaktig fortsatt förstäkring av den undervärderade svenska kronan, och man konstaterar att SEK nu har stärkts mot samtliga 21 valutor som ingår i det utrikeshandelsbaserade svenska KIX-indexet. SEB väntar sig att kronkursen fortsätter stärkas de kommande åren. Har SEB rätt här är det svenska tillgångar som gäller framöver och de senaste årens strategi att placera utomlands gäller inte längre.

Media vill dock få klickrubriker genom undergångsstämning och hänger upp sig på att SEB tror på en nedgång för bostadspriserna med 5% mot slutet av året (priserna brukar gå ner mot slutet av året pga säsongseffekter, så detta är rätt normalt, även om normal rörelse handlar om 1-2% september-december), vilket utgör en mening i den 59 sidor långa rapporten. 

För en del är glaset alltid halvtomt.

Beskedet från SEB är att Norden och Baltikums ekonomier kommer klara sig i toppklass och leda en återhämtning inom det annars hårt drabbade OECD.

De stora upprevideringarna visar naturligtvis att SEB tidigare ägnade sig åt sk tjejvetande och killgissningar under coronakrisens osäkerhet, men nu börjar få bättre grepp om läget. Inte ens en banks högavlönade anställda kan veta allt i ett okänt läge, eller vara opåverkade av domedagspsykologin. Lite sommar och sol verkar ha gjort analysavdelningen gott.

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Det vore positivt om SEB har rätt, men jag tror inte att det är så enkelt. Vad skulle drivkraften för att Svensk ekonomi studsar tillbaka så snabbt, i en omvärld som går sämre och med en valuta som fortsätter att stärkas? Det skulle också kräva en mirakel förbättring av arbetslösheten eftersom det finns en start korrelation mellan arbetslöshet och BNP.

    SvaraRadera
  3. Blir intressant att se hur företagen kommer navigera men x % dyrare personalkostnader i EUR/USD och en minskad efterfrågan från utlandet. I och för sig blir det väl ingen lönerevision i år. Kanske kan hoppa över det dom kommande 10 åren.

    SvaraRadera