Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-08-19 09:45

Prova att gå med mask en hel dag

Sverige har inget maskförbud, och den som förespråkar att man ska använda munskyddsmask föregår lämpligen med gott exempel och använder detta vid vistelse utanför hemmet. Testa att göra det en hel dag med korrekt hantering och återkom.
Bloggaren på resande fot. En fördel med Bästkkusten stavas Kastrup och Öresundståg, vilket gör att man blir helt oberoende av skitbolaget SAS utan direkt kan hoppa på ett flygbolag som både betalar tillbaka pengarna till sina kunder, utan också erbjuder service, och inte ställer in nybokade flyg för att stärka sin kassa. Fem månader utan att ha sett till ett öre från SAS.
Det finns de som vill att Sverige ska införa krav ("rekommendationer") på munskydd i offentliga miljöer i någon form. Oftast handlar det om personer som är missnöjda med allt angående coronakrisen, och det känns spontant som en psykologisk reaktion på att om vi gör som en del andra länder så kommer allt blir bra. Fast så är det inte. Smittfallen ökar dessutom nu i de flesta länder med krav på munskydd, men inte i Sverige. Smittan kommer dock öka även här, utan det handlar bara om eftersläpning i när sjukdomen kom in i landet.

Det glädjande beskedet är dock att den som vill att vi ska använda munskydd antingen av faktiska vetenskapliga skäl eller som personlig snuttefilt, kan göra det redan idag. Det finns på alla apotekk storpack av medicinska munskydd av den typ som det är krav på ombord på t ex flyg och i offentliga miljöer i många länder. Bara köpa och börja använda. Eller gäller munskyddet bara att alla andra ska använda dem, och är du ett får som inte kan göra något som du inte blir tillsagd?

Kom ihåg att inte röra munskyddet utan att sanera händerna med handsprit före och efter, samt förstås slänga det efter bruk eller i fallet tvättbart munskydd tvätta det i virusdödande 90 grader (60 grader är oklart - stöder din tvättmaskin 75 grader bör det räcka).

Jag har nu en hel dag haft munskydd, men i luftkonditionerade lokaler ombord på tåg, flygplatser och flygplan. Det blir rätt varmt och att som sagt sanera händerna två gånger varje gång man ska rätta till skyddet blir rätt omständligt. Glöm således inte handspriten.

De viktigaste rekommendationerna gäller fortfarande i alla länder med någon form av munskydd - stanna hemma om du är minsta förkyld, tvätta händerna och håll avstånd. Munskydd gör inte att du kan slippa detta.

Så var en föregångsperson redan idag - kräver du att Sverige ska börja använda munskydd, börja själv. Idag. 

Men var medveten om du bara kommer hitta något annat att klaga på. I själva verket kan man gissa att om Sverige stängt ner 100% och sluppit Covid-19 så hade du antagligen klagat på det också på grund av isoleringen, rörelseförbuden och den totalkraschade ekonomin, då problemet inte verkar vara vad som görs eller inte görs, utan att du är emot svenska myndigheter och regering. Oavsett vad dessa gör eller säger. Förslagsvis flyttar du till ett annat land, då du ändå aldrig kommer bli nöjd med något i Sverige.

Övriga rekommenderas att läsa inlägget om att inte jämföra sig med andra. Gäller även på nationellt plan, för när det finns 150+ andra länder att jämföra Sverige mot, så kommer det alltid finnas någon som är bättre någonstans och du kommer förbli missnöjd och bitter.
Bloggen rapporterar från ansvarsfull social distansering i ett annat land.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

80 kommentarer:


 1. Finns mycket bättre blogginlägg någon annanstans. Sådeså...

  SvaraRadera
 2. Var i Tyskland för ett par veckor sedan på tjänsteresa, tyckte inte munskydd var så jobbigt att slänga på sig när man skulle in i butiker/bensinstationer. Restauranger slipper man det på, där får man istället fylla i smittspårningspapper. Hade överlag inte haft något emot att sätta begränsningar i Sverige att om du ska in i butiker så ska det bäras mask, räddar det något liv så är det en väldigt liten uppoffring. Kan dock tänka mig att det är värre för folk som jobbar i yrken där masken måste bäras kontinuerligt alternativt. Däremot maskkrav utomhus tror jag varken hade skötts eller varit uppskattat, blir ofta så att sätter man för djupgående regler så skiter folk i dom.

  SvaraRadera
 3. Är ju lite tveksam till nyttan med munskydd. Och att använda dom som i Tyskland fungerar, har ju i alla fall testat en dag.. Men det blir då orimligt att sanera sig vid hantering. I Tyskland ska man alltså numera använda munskydd inomhus i offentlig lokal eller kollektiv trafik. Vilket enl min anekdotiska studie sköttes väl. Såg ju så klart några som vägrade.. Enda som tillrättadevisades av myndighetsperson var en svensk turist, som ville stå på sig om att han inte behövde vid gränsen..

  SvaraRadera
 4. Man kan ju tillämpa med måtta. Andningsskydd i butiker och kollektivtrafik och liknande miljöer där man är inpackad med många främlingar i en liten lokal inomhus.

  Det behöver inte bli 100% rätt, kan man minska virusexponeringen så är troligen mycket vunnet.

  Detta gäller några månader tillbaka i tiden. Nu har ju dödligheten gått ner till ungefär normala nivåer så de jobbiga åtgärderna kan nog avvecklas.

  https://www.euromomo.eu/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast frågan är om en mask verkligen minskar virusspridningen? Rätt använd "ja" men den överväldigande majoriteten kommer att nyttja masken fel och då kan den snarare bidra till ökning av spridningen.

   Radera
  2. Jag håller med. All form av förändring av folks beteende som skulle leda till positiva effekter bör undvikas för att folk kan göra fel innan de lärt sig göra det ordentligt.

   Radera
  3. Meningen är väl att dessa enklare munskydd ska hindra smitta att spridas från den som bär munskyddet. Då spelar det ju ingen roll om personen som är sjuk fipplar och tar på munskyddet. Så länge det sitter över mun och näsa så minskar aerosol-sprutet vid nysningar, hostningar, andning, prat osv.

   Radera
  4. Så när den smtitade pillar med sin mask och sedan tar i något, t ex en kortterminalen på mataffären, så blir masken meningslös, eftersom vederbörande just spred smittan till kortterminalen.

   Radera
  5. Till skillnad från samma person utan mask?

   Skillnaden är väl då att i fallet när mask bärs så sitter smittan på kortterminalen. Utan mask så sitter smittan lite överallt inklusive kortterminal och även i luften i närheten.

   Smitta på en kortterminal är ganska enkel att skydda sig från också. Tvätta händerna efter du handlat och/eller sprita händerna.

   Eller menar du att en smittad person har mer smitta på händerna om denna person bär mask?

   Radera
  6. Jag är ingen smittskyddsexpert, till skillnad mot dig. Men alla jag sett med mask pillar hela tiden med masken. Känns som de pillar sig i ansiktet mer än folk utan mask.

   Radera
  7. @wofser

   "Eller menar du att en smittad person har mer smitta på händerna om denna person bär mask?" Nu ska jag inte svara för Cornus räkning men jag tror det, absolut. Skälet att folk kommer att pilla sig mer i ansiktet med mask än utan mask och därmed kommer händerna att bli kontaminerade i större utsträckning.

   Radera
  8. Kan också lägga till att när folk kommer att pilla sig i ansiktet oftare (vilket jag tror är fallet med mask) kommer även friska personer att bli mer utsatta av just det skälet. De kommer att ta på allt möjligt och sedan ta på sin mask (dvs ta sig i ansiktet) och riskera att få in smitta till sig själva.

   Radera
  9. Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

   – Det är mer komplicerat än vad folk tror. Munskydd ger inte ett jättestort skydd på det stora hela. Det viktiga är att folk stannar hemma. Vi som jobbat med munskydd inom vården vet att det är en lång procedur när man ska ta av och på dem, händer ska spritas och handskar ska tas av i rätt ordning, säger hon.

   Lindhusen Lindhé menar att munskydd i värsta fall kan bidra till ökad smitta, eftersom folk blir oförsiktiga.

   Radera
  10. Kan vi skippa anekdoter och
   killgissningar och istället kolla på rena fakta?

   "These findings suggest that mandatory mask-wearing policies were associated with reducing face-touching behavior among the general population in public areas, which may help to prevent contact transmission of COVID-19."

   https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2768767

   Radera
  11. Aerosoler är små partiklar som munskydd normalt bara skyddar lite mot, de går rakt igenom de flesta munskydd, eller ut på sidorna. Däremot skyddar det förstås effektivt mot salivstänk när man pratar och gör andra aktiviteter med öppen mun.

   Det man sett på TV och bilder är ju att munskydden ofta sitter på trekvart eller att näsan är utanför, så att applicera ett munskydd korrekt är inte helt enkelt för gemene hen.

   Just vad gäller aerosoler finns det ett kul klipp på tuben där en läkare som visar hur "bra" några masker är mot aerosoler: https://www.youtube.com/watch?v=P_iQM5x9wF8

   Radera
  12. Att munskyddet sitter under näsan eller på trekvart på folk som syns på tv kan bero på en massa saker. Inte nödvändigtvis att det är svårt att begripa hur detta ska appliceras över nyllet. Kan ju tex vara en person som inte tror på iden med munskyddets effekt i kravländer och drar ner det när hen har avstånd till andra.

   Ansiktsmaskfrågan är rätt tröttsam vid det här laget, känns som två olika talibanläger som krigar om en Mask.

   Radera
  13. Kollade klippet med aerosol test, och det kan ju minska spridningen genom att inte kräva samma avstånd, blir ju inte en lika riktad aerosol

   Radera
  14. @yoren Killgissningar är likvärdigt fakta om dom konfirmerar bias, sen gammalt.

   Sen har du helt rätt i att alla förändringar av folks beteenden bör undvikas, då riskerar vi inte att göra fel eller för den delen lära oss något nytt :-)

   Radera
 5. Tycker det fungerar bra med mask i de miljöer där man vill att folk respekterar avståndet. Tar på mig när jag åker i tex hissen och du behövs inte ens en blick för att folk ska förstå att man är rädd för smitta och de väntar på nästa.

  Utan masken klämmer man gärna in sig. Man slipper många gånger säga ifrån för några personer tar illa upp hur snällt man än påminner om att hålla avståndet. Man slipper helt enkelt en del onödiga konfliktsituationer.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med Cornu i detta blogginlägg. Vill även lägga till att mask bara är symbolpolitik men att det är sådant som folk gillar. Man "gör" något. Sedan att effekten är låg eller t.o.m. kontraproduktiv, det bryr man sig inte om. Det "känns" gott att göra något.

  Problemet med mask är att 90+% inte kommer att kunna hantera den på rätt och därmed kommer den att ge ett "falskt" skydd. Många kommer tro att mask räcker för att skydda sig och andra och att man därmed kan vara närmare andra samt inte behöva tvätta händerna lika ofta. De två sista är de absolut viktigaste reglerna för att förhindra spridning.

  Jag är helt övertygad om att masktvång kommer att vara kontraproduktivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge myndigheterna kan hamra in att det inte är sig själv du skyddar med ett munskydd utan andra så ska det nog gå bra.

   Munskyddet är säkerligen inte ett bra sätt att skydda sig - om du har ett munskydd och är i en affär med personer utan munskydd så är skyddet väldigt lågt.

   Om du däremot är sjuk och du är en enda som bär mask så minskas smittspridningsrisken rejält - det tror jag alla kan hålla med om.

   I svenska förhållanden:

   För att skydda dig själv - tvätta händer, håll avstånd, minimera sociala kontakter.

   För att skydda andra/minska smittspridningen - samma som ovan plus bärande av munskydd när du befinner dig bland andra människor.

   Radera
  2. @Wofser. Jag är dessvärre övertygad om att folk inte kommer att resonera så. Folk är "alltid" egoistiska av sig. Mask för att skydda andra tror jag kommer bara ske i en mycket liten omfattning.

   Är du snörvlig ska du absolut inte vistas bland folk alls. Då om någonsin är distans viktigt. Jag tror att mask kan få folk att tänka "Jag är lite snörvlig men masken hindrar att jag smittar andra" och så går man ut och vistas bland folk.

   Till ovan kan läggas att en mask kan hjälpa till att bevara viruset och när folk "pillar" på masken (rätta till den, ta ner den, ta upp den m.m.) vilket kommer ske väldigt ofta, då kommer de att kontaminera sina händer och sedan tar händerna på ledstänger, säten, i dörrhandtag, på varor i butik, kortterminaler etc.

   Radera
 7. Notera att programval 60 respektive 90 grader inte betyder att tvätten eller ens vattnet når den tempen. I princip aldrig på ekoprogram men även osäkert på normalprogram.

  https://www.radron.se/artiklar/60-grader-var-knappt-45/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detergenterna gör processen kort med allt utom sporer även vid 40 grader.

   Radera
 8. Ett annat intressant beteende är de som blir upprörda över trängsel i affären/stranden/kollektivtrafiken men inte undviker situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med, det verkar som en del familjer åker 10 mil till Sveriges populäraste strand för att sedan rasa och gråta ut i Aftonbladet. Mycket märkligt beteende.

   Radera
  2. Ja eller som någon som var på väg till stranden i helgen, gick på nästan sist och var upprörda att det var mycket folk på.. Kunde köpt det om de faktiskt skulle göra något viktigt och störde sig på folk som bara ska bada.. Kan ju missat något i vad jag hörde i deras samtal iofs...

   Radera
 9. Om syftet är att undvika att smitta andra om man själv är smittad (men utan symtom) så är ju problemet noll ifall masken hanteras på fel sätt. Dock kan ju effekten finnas att folk i genomsnitt ger sig ut bland folk "snabbare" eller med en högre grad av symtom än utan mask. Frågan är vad nettoeffekten blir.

  SvaraRadera
 10. Jobbar som läkare, dock som opererade specialitet och har varit utlånad till covid vården under senaste halvåret på mitt medelstora sjukhus. Finns inga evidens på att munskydd hjälper i samhället och således inget man som myndighet ska rekommendera, kan då lika gärna använda silvervatten och vitlök. Tror tills det är bevisat inte på munskydd i samhället, som bloggaren säger är vanliga befolkningen inte utbildad i hanteringen och att dra upp och ner skyddet eller kladda i ansiktet omkommer antigen smitta dig eller andra. Var glada vi lever i ett samhälle som behåller värdighet och evidenstänkande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väntar spänt på att se att smittan ökar överallt i världen förutom i Sverige då eftersom vi är ett av få länder med värdighet nog att inte rekommendera mask.

   Radera
  2. Kommer i nästa val rösta aktivt mot varje politiker som är populistisk nog att propagera mask innan evdiensen finns ;)

   Radera
  3. Kommer det någonsin finnas en evidens som är bra nog för dig?
   Varför är den som finns idag bra nog för många av dina kollegor men inte för dig?

   https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/08/ki-rektor-tar-stallning-for-munskydd/

   Radera
  4. Finns det evidens på att munskydd inte fungerar?

   Radera
  5. Om/när FHM går ut med rekommendationen att bära mask/munskydd kommer de som idag vill ha "evidens" på att det hjälper släppa sin begäran omgående. Övertron på myndigheter och deras kompetens har i modern tid alltid varit enorm i Sverige, på gott och ont...

   Radera
  6. Så du har mask när du opererar så du inte ska dra i dig farliga ångor? Det är inte för att du inte ska flåsa i såret?
   Evidens är roliga att pula med, det blir väldigt ofta politisk-ekonomiska tankar som avgör vad de säger. Är en åtgärd värd att göra om det ger femton döda per miljon isf tjugo? Värdegrunden får avgöra?

   Ha mask i trånga publika utrymmen.

   Radera
  7. Med "att mask inte hjälper" menas INTE att klassad mask släpper igenom virus, utan att handhavandet sker på ett sådant sätt att man vidrör kontaminerade delar av masken som man sedan får i sig

   Radera
  8. Att ha mask kräver inte evidens utan det är ett riskhanteringsbeslut.

   Det är troligt att masker minskar smittspridning, även med en viss felhantering. Det är oklart hur stor den faktorn är.

   Riskerna och nackdelarna med att ha mask borde vara små.

   Alltså - maskkrav som säkerhetsåtgärd i trånga utrymmen.

   Kombinera med handspritning vid publika platser (typ affärer).

   Radera
  9. Du bör kombinera mask med nån form av ögonskydd då slemhinnor i ögonen är ännu känsligare mot virussmittor än svalg

   Radera
  10. Fascinerande. Ett sketet litet munskydd. Undrar vad Läkare-Bob tycker om det här från icke-länken ovan (till Läkartidningen):

   "– Vi har inte direkta bevis på att munskydd minskar överföringen av sars-cov-2 eftersom det skulle kräva en randomiserad klinisk prövning som vore oetisk att genomföra. Men den litteratur som vi funnit visar tydligt att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna, några av dem mycket effektivt, säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

   Forskarnas slutsats är att munskydd bör rekommenderas.

   – Vår bedömning är att användningen av munskydd bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen av covid-19, vilket är i linje med de nuvarande rekommendationerna från WHO och amerikanska CDC, säger Juan Jesus Carrero.

   Artikeln är publicerad i tidskriften Mayo Clinic Proceedings."

   Nulli secundus

   Radera
  11. Jag har själv läst artikeln om KI och även vad de hänvisar till nu. Jag har aldrig hänvisat till att det inte finns evidens för att masker skyddar mot smitta och i detta fall då SARS-COV-2, utan att det inte hjälper smittspridningen på populationsnivå då befolkningen inte är utbildade i hanteringen och kan faktiskt glömma av sig om man har annat att göra på tex. ICA med 3 barn.. Ett munskydd som används i vården byts ut regelbundet, har du nuddat det är det förstört mer eller mindre och leder då till smittspridning trots individen tror det hjälper.

   För info är munskydd dels för partiklar från operatören men till lika stor del för att skydda sig mot blodstänk som inte är trevligt i munnen med de patogener som också kan komma med det.
   Inom vården nu används munskydd bara vid aerosolmoment och visir vid vanligt patientkontakt likt tidigare inlägg är ögonen en lätt ingångsväg och lika stor risk om inte större än via munnen. Så visir hade varit en bättre variant i den synvinkeln. Har inte blivit sjuk med visir trots oräkneligt tal kontakter av C19.

   Radera
  12. @Bob
   Vad innebär "utbildning" i det här fallet. Duger ett videoklipp på 2 minuter eller krävs universitetets studier och AT tjänstgöring?

   Förstår inte varför du mfl försöker få någonting väldigt enkelt(hantering av munskydd) att verka så svårt, var god förklara? Är faktiskt helt ställd över detta.

   Radera
  13. Jag överlåter det till andra vad som är tillräcklig utbildning men att öva in en vana i "ryggmärgen" är inte de snabbaste.
   Min ståndpunkt är att tills det är visat att munskydd är bevisat bäst enligt de ledande läkarna/forskarna på ämnet i Sverige så står jag för att det är icke göra för allmänheten.
   Den dagen vi frångår vetenskapen är vi inte bättre än Trump på att killgissa inom C19 hantering även om han hade insikten i att han inte är en doktor.

   Radera
  14. @bob

   Ok. Vi får helt enkelt vänta tills "tills det är visat att munskydd är bevisat bäst enligt de ledande läkarna/forskarna på ämnet i Sverige"

   Varför ta del av omvärldens kompetens

   Radera
 11. Förstår inte heller varför mask skulle var av intresse i Sverige. Sveriges strategi är ju att hålla nere kurvan så att vårdens kapacitet inte överskrids. Just nu är det ju inte alls de nivåerna av patienter så att vi ens behöver fundera på masker.. Om nu inte en annan strategi skall inledas så får inte jag ihop den maskerade ekvationen öht.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sansat svarat, tack för påminnelsen

   Radera
 12. Ungefär såhär ser maskanvändadet ut i USA, eftersom det är jävligt jobbigt, speciellt när det är 40c+ ute som under värmeböjan nu.
  https://www.youtube.com/watch?v=5_bqy-7CikM
  Man kan ju dra sina egna slutsatser om det minskar spridning eller ökar genom falsk trygghet.

  SvaraRadera
 13. Munskydd gör nytta om det används på rätt ställen vid rätt tidpunkt och på rätt sätt, inte överallt hela tiden. Vi lär få se rekommendationer, kanske till och med krav på det i vissa miljöer där trängsel är svår att undvika senare i höst/vinter när smittan förväntas ta fart igen. Vitsen med det är ju att skydda andra från att smittas av dig, du kan bära smittan utan att själv känna av symptom. Därför behöver alla bära munskydd för att det skall en positiv effekt och verkligen minska smittspridningen.

  SvaraRadera
 14. Jag har ambitionen att befinna mig någon annan stans på skalan än ändpunkterna "Missnöjd och bitter" och "Full barnatro till smittskyddsledaren" Får senom det lyckas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Klockren beskrivning 😁.
   Ger fler klick såklart. Om munskydd generellt var helt värdelöst skulle inte vården använda dessa. Sen tilltron till att majoriteten av befolkningen inte kan följa en enkel instruktion men att de självklart är hemma mangrant vid minsta förkylningssymptom 🙈. Sverige borde genast återkalla allas körkort för om folk är så korkade att de inte kan använda munskydd efter instruktion och bilder. Då skulle ingen kunna köra bil heller. Hela landets IQ måste i vissa frågor vara under 70.

   Radera
 15. Så nu hjälper munskydd? Lustigt när det råder brist på en skyddsutrustning så hjälper dem inte och när det finns tillgänglig så pratas det om tvång att bära. Tjernobyls utsläpp var inte högre än mättutrustningens närområde brukar man ju säga.
  Dessutom har vi i Sverige uppnått flock vid det här laget, så fortsatt smittspridning i nån större omfattning kommer inte ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flockimmunitet uppnåddes i maj har jag för mig. Helt underbart. Givetvis behövs inga munskydd. Behöver man ens tvätta händer? Inte peta sig i näsan? Hångla med vem som helst på krogen?

   Radera
  2. Ja troligen, och det var kommenderat från högsta ort, har källa på de. Mycket märkligt av Danmark att inte lät svenskar resa in då svenskar tillsammans med Vitryssland troligen är det folk som är säkrast att inte sprida smittan generellt då vi inte stängt ner samhället

   Radera
  3. Handtvätt försämrar immunförsvaret.

   Radera
  4. Ja de hörde jag för något decennium sedan. Man har testat omfattaningen av bakterier på olika kroppsdelar och funnit att händerna har lägre andel bakterier trots att man utsätter dom så mycket så forskare tror att kroppen utsöndrar nått som får microorganismer att trivas sämre där

   Radera
 16. Såg en artikel att 39% i någon undersökning vill se krav på mask i kollektivtrafiken. Märkligt att jag aldrig sett en buss eller spårvagn med mer än någon enstaka.. Kan ju iofs vara så att de 39% tänker att de skulle åka om alla bar mask men avstår idag, det skulle ju faktiskt vara logiskt så det är nog fel...

  SvaraRadera
 17. Att folk med munskydd skulle röra mer vid ansiktet än om de var utan var bara ett antagande eller om man gillar uttrycket en ”killgissning”. Framgår tydligt från en stor studie publicerad i JAMA.
  Beskrivs här i läkartidningen https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/07/mindre-pet-i-ansiktet-med-munskydd/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan munskydd rör man omedvetet ansiktet ca 15-20 gånger i timmen enligt flera publicerade studier. Det låter logiskt att man rör munnen och näsan färre gånger med munskydd som både är en barriär och ständig påminnelse om smittrisk.

   Radera
  2. Dock lite förvånande hur okritiskt den studien citeras. De jämför före och efter pandemin och ser att i t.ex. Kina och Sydkorea började nästan alla använda mask. I Japan använde man munskydd i mindre utsträckning, och inte alls i västeuropa. Det är fullt möjligt att oron för pandemin både fick folk att ta på sig munskydd och ta sig mindre i ansiktet, men många citerar det som att munskydd i sig minskar att du tar dig i ansiktet. Vore intressant med att göra samma uppföljning igen nu när det gått ett par månader, inklusive västeuropa.

   Radera
 18. Det är stor skillnad på Sverige och Finland i hur man informerat om praktiskt användande av munskydd. I Sverige noll praktiska redovisningar i Finland omgående information som tydligt förklarar hur man gör. Bra gjort av Finland. Det är inte raketforskning....
  Det är ingen som jag hört från seriöst håll som menar att man ska ha munskydd hela dagarna. Rätt använt i ex trång miljö kommer det rädda liv.
  Det kommer aldrig komma stora randomiserande studier där man jämför antal smittade med munskydd och utan just för att det aldrig skulle gå igenom av etiska skäl.

  SvaraRadera
 19. Tänk på att munskyddet på bild ska slängas efter 3-4 timmar så det går åt några på en dag och blir väl en kostnad på 50-100 kronor per dag om man inte kör med tvättbara varianten som måste tvättas varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar hur många munskydd som kunde köpts och delats ut till medborgarna för dom enorma summor som betalas ut till juridiska personer och till Bryssel?
   Det finns uppenbart och har alltid funnits en massa resurser men det är först när banker, EU eller SAS skriker som våra politiker får tummen ur. När vården,polis och försvarsmakten ber om en slant för att deras verksamhet inte ska fallera så har det inte funnits pengar på decennier . Lite märkligt tycker jag, men man vet så lite egentligen...

   Radera
 20. Någon lär bli bitter och missnöjd i vilket fall som helst, en konstaterad flockimmunitet lär göra läkemedelsindustrin missnöjd när naturen drog längsta strået och människans önskan att tämja naturen med lockdown i väntan på vaccin rann ut i sanden.

  Datumet på Influensaläkemedlet Tamiflu som Sverige har köpt in i riklig mängd har rimligtvis börjat gå ut, så vi bör där ha möjlighet att istället lagra stora mängder vaccin för COVID-19

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-influensamedicin-gor-mer-skada-an-nytta

  SvaraRadera
 21. Ur en studie om hemmagjorda masker.
  "Conclusion:Our findings suggest that a homemade mask should only be considered as a last resort toprevent droplet transmission from infected individuals, but it would be better than no protection."
  En intressant iakttagelse är att hemgjorda masker gjorda av damsugarpåsar, är nästan lika effektiva som kirurgmasker.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7108646/pdf/S1935789313000438a.pdf

  SvaraRadera
 22. Har två sundströmshalvmasker med p3 filter redo ifall vi ska åka till platser som kräver munskydd. Men är så pass mesig att jag inte tar fram dem om det inte krävs enl lag.

  SvaraRadera
 23. En publicerad studie som analyserat 172 tidigare studier i 16 länder slår fast att munskydd gör nytta. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31142-9/fulltext#%20

  Munskydd löser inte allt, utan måste kombineras med social distansering och god handhygien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som du läser en broschyr utgiven av Folkhälsomyndigheten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Läs publicering så kanske du förstår poängen angående munskydd och varför, istället för att skriva meningslösa kommentarer.

   Radera
  4. Om du nu följer FHMs rekommendationer (distansering och god hygien), vad har då munskydd för nytta? Mer än som ytterligare smittkällor? Snuttefilt..?

   Radera
  5. I trånga avgränsade utrymme med andra personer, typ kollektivtrafik, taxi, flyg, skola, hemtjänst besök, krogen, gym etc.. så hjälper inte distansering och handhygien. Detta är en luftburen smitta som alla Coronavirus. Vi kommer nu få en andra våg som är driven av detta. En trolig ökning sker också när det blir kallare och luftfuktigheten minskar som gynnar virus och aerosolsmitta. Aerosolpartiklar kan sväva betydligt längre i torr luft. C19 kommer att vara ett stort samhällsproblem och utmaning för sjukvården utan fungerande vaccin.

   Radera
  6. Virus är en aerosolburen smitta inga masker funkar för detta.

   Radera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. https://youtu.be/CeBGxKcV2CQ

  SvaraRadera
 26. Så länge de som kräver munskydd ej själva använder det trots att alla deras evidens säger så....håller jag avstånd och mig själv hemma om symptom kommer.
  Kramar mina barn som börjat på skolan god natt var kväll.
  Har sedan pandemin utropats passerat väntrum på VC, sjukhus, tandvård samt operationssalar, salar på IVA med C19. Utelunch var dag, varierade restauranger. Följer FHMs rekommendationer, ännu symptomfri.
  Måste bara ha tur!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, det handlar mycket om tur. C19 anses att vara en s.k. kluster smitta. Om du är i fel kluster så kan du bli sjuk. Många kommer aldrig att möta någon som är sjuk (tur). En mutation D614G som smittar lättare sprids nu i flera länder i Europa och kan på sikt minska turen.

   Radera
 27. Eftersom Public Service höjt FHM till skyarna för att vi inte ska använda masker förstod jag att ansiktsmasker/munskydd verkligen fungerade var när SvT och SR kritiserade Trump för att han inte trodde på munskydd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det detta som kalla cognitiv dissonans? I Sverige är det lite sådär lagom progressivt och definitivt politiskt korrekt att vara mot bärande av ansiktsmask men i USA är det MAGA och Alt Right att vara mot mask. Nu blir det svårt...

   Nulli secundus

   Radera
 28. Är alla bra på att hålla avståndet, t ex på en buss eller spårvagn? Är alla bra på att tvätta händerna, görs det alls eller på rätt sätt och tillräckligt ofta? Är alla bra på att nysa i armvecket istället för rakt ut eller i handen?

  Ska man sluta rekommendera dessa åtgärder?

  SvaraRadera
 29. Tips om man betalar med american express är att lägga ett claim mot SAS, fick tillbaka pengarna på 20 dagar (via Amex då)

  SvaraRadera