Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2020-08-11 06:29

Positiva börser i Asien - nytt årshögsta för silver - Goldman Sachs rekommenderar miljöaktier på grund av EU:s massiva stimulanspaket

Börserna är positiva i Asien nu på morgonen. Silverpriset når årets högsta nivå, medan det är någorlunda lugnt på valutamarknaderna. Den amerikanska banken Goldman Sachs har gått ut med en rekommendation att köpa miljöaktier som långsiktig strategi eftersom EU kommer pumpa in runt 1 000 miljarder euro i sektorn via stimulanspaketen.
Sala silvergruva
USA-börserna stängde svagt uppåt med S&P-500 på +0.27%, medan tekniktunga Nasdaq föll tillbaka och stängde på -0.39% för Nasdaq Composite. 

I Asien stiger dock börserna vidare. SSE Comp går +0.33%, ASX 200 +0.98%, Hang Seng +2.40%, Straits Times +0.22% och Nikkeis 225 går +1.78% efter att ha haft stängt igår.

Stockholmsbörsen visade upp måttliga rörelser igår med +0.49% för OMXSPI och +0.15% för storbolagsindex OMXS30. Tyska DAX stängde på 0.10%.

Silverpriset har nått nytt årshögsta och kostar i skrivande stund 8:15 SEK per gram.

Goldman Sachs föreslår att man långsiktigt tar position i miljöaktier i Europa, då dessa kommer gynnas av att Next Generation EU som stimulanspaketet heter kommer rikta in 1 000 GEUR (eller över 10 000 miljarder kronor) mot miljösektorn, inriktat på klimatet. Detta kommer dra upp intäkter, värderingar och aktiekurser för europeiska klimataktier över en period av sju år. Sekundärt ska även pengar läggas på digital omvandling (eng digital transformation) och offentlig vård.

Satsningen är den största europeiska stimulanspaketet sedan Marshallhjälpen efter andra världskriget och EU:s satsning ska fortsätta fram till 2050 då man ska bli koldioxidneutrala. För att uppnå målen uppger banken att 3 000 miljarder euro behöver investeras.

Detta är alltså en potentiell stark långsiktig stimulans och med det trend att hänga på menar banken.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Vart hittar jag informationen om Next generation EU. Jag har googlat och det jag hittar på europeiska kommissionens hemsida är 750 MEuro TOT där den stora posten är "Faciliteten för återhämtning och resiliens". Skulle vara intressant att läsa mera.

  SvaraRadera
 2. Utan att ha någon närmare insyn i hans verksamhet kan jag i sammanhanget upplysa om att Eric Strand ska lansera en fond som är inriktad just på green tech och silver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du syftar på AuAg Green Gold. Och där är det guld och green tech som är fokus. Hans andra fond, AuAg Silver bullet, har fokus på silver.

   Radera
  2. Greentech och guld var det väl? Om det nu har ngn betydelse

   Radera
 3. En intressant sak med silver är hur dålig utvecklingen har varit över tid. Om man tar den högsta noteringen 1980, säg 50 USD, och bara räknar upp med en låg årlig inflationstakt på 4% så ser man hur mycket priset skulle behöva stiga för att nå samma nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr användes silver mest till fotografering. Nu är det smycken och imorgon ökar nästan säkert användningen mycket för el.

   Vänliga hälsningar


   Nanotec

   Radera
 4. Guld ner 2.0% i USD just nu. Behövde kylas ner, ändrar inte min taktik långvarig bull market. 1940 var motstånd tidigare, blir det ett stöd nu?

  Trots ath i guldet under senaste veckor så har guldbolagen i många fall långt kvar till ath, inte minst uttryckt i index som HUI.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ATH för guld i USD har vi ännu inte sett om man räknar med inflation.

   Radera
 5. Guldet i fritt fall pga ett eventuellt nytt coronavaccin.

  SvaraRadera
 6. Frågan är om Goldman Sachs själva kommer att köpa dessa miljöaktier ?
  Senast Goldman Sachs uttalade sig i mitten av Mars och avrådde från aktieköp (och säkert fyndade för fulla muggar) tryckte jag in rejält med pengar vilket visade sig vara rätt beslut.

  Sannolikt är GSI fulltankade med hajpade vätgasaktier som de vill casha hem vinst på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom köper väl oljeaktier nu när de blir billigare?

   Radera