Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-08-05 08:25

Nytt guldprisrekord i både SEK och USD - över 2000 dollar

Natten bjöd på nytt prisrekord i guld, både i svenska kronor och i dollar där priset passerade den siffermagiska nivå 2000 USD. I övrigt föll Stockholmsbörsen, steg i USA och är ner i Asien.
Guld.

Guldpriset slog nytt rekord i SEK i natt på 569:33 SEK per gram, men har fallit tillbaka till runt 567:- SEK i skrivande stund. I amerikanska dollar nådde man 2031 USD vid tvåtiden i natt, vilket både är nytt prisrekord och första gången den siffermagiska nivån 2000 USD passerats. Det senare innebär i sig att sk gold bugs därmed pratar om 3000, 4000, 10 000 USD för guldet, bara för siffermagi.

Stockholmsbörsen föll igår och OMXSPII stängde på -0.56%. I USA steg börserna och Nasdaq Composite stängde på +0.35% och S&P-500 på +0.36%. Dollarn har dock fallit och kompenserar åt det negativa hållet för oss svenskar med utgifter i svenska kronor.

I Asien är det generellt negativa börser. ASX 200 -0.57%, Hang Seng +0.35%, Nikkei 225 -0.22% och Straits Times -1.31%.

19 kommentarer:

 1. Självklart kommer guldpriset stiga när hela alla centralbanker testar Zimbabwes penningpolitik globalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu tror jag även att FEDs signal om att låta inflationen öka, samtidigt som de ser till att hålla räntan nedtryck, bidrar. Det kommer att ge en verklig ränta på runt minus 3%. Då blir guld mkt attraktivt som alternativ till skuld.

   Radera
  2. Yield curve control och en allmänhet som ej äger guld och som får guldfeber kan pressa priset på sikt över både 2854, 3000 och 4311. Meningslöst att gissa så klart, ingen har en aning.

   Inflationsjusterat ath är ca 2800. Jag säljer inget, omplacerar från heta bolag till de som inte dragit ännu.

   Radera
  3. Jim Rickards hade räknat och tagit genomsnittet på de två senaste stora uppgångarna. Han kom fram till 15 000 USD på några års sikt. Ngn annan jag läste en analys av använde total ackumulerad skuld. För att täcka den skulle guldpriset behöva justeras till 50 000 USD. Med tanke på att det gick från under 100 USD till över 800 USD på 70-talet, och från under 400 USD till 1900 USD på 00-talet så är egentligen ingen av dessa gissningar uppseendeväckande.

   På 80-talet lät man räntorna stiga kraftigt för att bryta uppgången. Finns det någon som tror att t ex USA kan höja räntorna till 15% igen?

   Radera
  4. Om världens investerare ökar från ca 0.5% till 5% allokering i guld och dess bolag så varför inte?

   Radera
  5. Ja. Att köpa skuld, och vara garanterad att förlora minst 2% av kapitalet per år, kommer tvinga investerarare att också köpa guld för att balansera den förlusten.

   Radera
 2. Silvret har gått rätt bra också. Dubbla priset på nån månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen april skall det var. Femårsplotten ser rätt intressant ut.

   Radera
  2. Utveckla gärna! Vad menar du med intressant?

   Radera
  3. Snabb uppgång på kort tid efter att ha harvat runt i fem år. Mer än dubblering sen April. Tioårsplotten visar stora tidigare uppgångar men inte lika snabba. Stora snabba rörelser är alltid intressanta.

   Radera
  4. Tack chipp. Har följt guldpriset länge, men inte haft någon vidare koll på silver, och därav bara en mindre position i "pappersilver". Tycker det är svårt att gissa utvecklingen den närmaste tiden... så undviker det:)

   Radera
 3. Tror 3500 och ut och handla dollar innan den ultimata kraschen sker po allt!

  SvaraRadera
 4. Dollar intressant for Euron kommer die och pengar med kvalitet jagar "Safe Haven".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite svårt att förstå vad du skriver Watcher. Har du provat att läsa innan du trycker på sänd?

   Radera
  2. euron kommer avskaffas och då söker folk sig till den trygga hamnen dollar.

   Radera
 5. Du gor bara vidare i ditt liv. Har du provat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prova igen, du kanske klarar det.

   Radera
 6. Nöjt tittar jag på min PPM, senaste två åren har jag legat i blackrocks guldfond. Gått minst sagt bra.

  När det gäller PPM så räknar jag kallt med att staten på något sätt ändrar den när jag väl blir pensionär om en 15 år så då kan man ta ut svängarna lite där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att de kommer att ändra sent 2021. I PPM an man gott ligga på hög risk. Resterande pengar i den allmänna delen av pensionen ligger med extremt låg risk, så sammantaget blir risknivån ändå låg.

   Om man vill så kan man alltid flytta en del av kapitalet, säg 200 000 till 300 000, till Såfa när man gjort lite vinst. Då är man garanterad att minst ha vad medelspararen har i PPM.

   Jag har en del i Black Rock, och tror på fortsatt uppgång. Det som kanske oroar lite just nu är att den senaste uppgången i metallpriset inte bekräftats i gruvbolagens värdering. Det indikerar oftast att uppgången i metallen inte är hållbar.

   Radera