Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-08-12 07:51

Nedåt i USA och Asien - guldet rasar på vaccinrykten

Börserna föll i USA och faller vidare i Asien. Även guldet faller hårt på nya rykten om vaccin mot coronaviruset, och dollarn stärks.
Inget vidare.
Guldpriset föll hårt igår och är nu ner epå 531:- SEK per gram, och trillade ner under 2000-gränsen i amerikanska dollar per troy ounce. I skrivande stund är priset 1881:81 dollar. Även silvret har kraschat mycket hårt och kostar nu 6:77 per gram efter tidigare notering på över 8:- SEK under gårdagen. En krasch på 18% på några timmar om man köpte på max. Det hela är kanske ett facit på hur mycket kortsiktig spekulation som drivit upp priset. 

Det sägs att kraschen i guldet beror på rykten om vaccin mot coronaviruset. DEt handlar dock om att man i Ryssland påstår sig godkänt ett vaccin mot coronaviruset, ett vaccin som inte har genomgått någon fas 3-studie och i så fall istället ska provas skarpt otestat på den ryska befolkningen. Sannolikt handlar det bara om propaganda, ner till påståenden om att Putins dotter skulle fått en spruta. Ett sådant otestat vaccin kommer inte accepteras i väst - vilket man mycket väl vet - och Kreml kan därmed säga att "Väst vill inte ha vår hjälp russofobi russofobi" samt förbjuda diagnosen coronavirus i Ryssland för att visa hur bra man själva är. Eventuellt är viruset ett känt verkningslöst placebo, och bara ett sätt för lämplig Putin-anknuten oligark att dra in pengar från ryska folket. Antalet sjukdomsfall går ändå ner, och då kan man hävda att det var vaccinet, trots att det var en verkningslös saltlösning.

Även börserna rasar. Viktiga S&P-500 föll med -0.80% och den ofta bubbelvärderade teknikbörsen Nasdaq föll med 1.69% för Composite-indexet. 

I Asien fortsätter nedgången. ASX 200 -0.49%, Hang Seng -0.36%, Nikkei +0.20%, Straits Times -0.34% och SSE Composite -2.03%.

I konstrast så steg Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 2.14% igår och breda OMXSPI gick +1.45%. Vi kan nog vänta oss en annan utveckling idag.

10 kommentarer:

 1. Silver har en fantastisk historia av såna här snabba ras. Det har varit lugnt senaste åren, men för 10-15 år sen hände det he-la-ti-den! Så fort teknisk analys hade identifierat något slags stigande kanaler så kom det brutala smackdowns. De som var konspiratoriskt lagda såg spåren efter någon aktör med stora förråd av silver som tillförde fysiskt silver för leverans. F-n vet vad som är sant. Håller fortfarande ett förstrött öga på kurvorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenting går rakt upp utan korrigeringar. Vissa hävdar att det är handeln med leveranskontrakt som styr priset. I går handlades papper på ca 1,7 miljarder uns silver. Jag gissar, och det är en gissning, att de banker som handlar med dessa kontrakt inte har dessa volymer och behöver få ned priset, dels för att fylla på sitt lager med fysisk metall för att klara leveranser till dem som vill ha fysisk leverans, dels för att få färre att vilja ha fysisk leverans i september.

   Radera
 2. 1935 USD just nu. Guldet var överköpt och USD översåld så detta var det bästa som kunde hända om man som jag tror på flerårig tjurmarknad. Det gick alldeles för fort från förra ath på 1930 till ca 2070. Bolagen gör fina vinster med guldet på ca 1900. Bra om vi kan stänga över 1940 idag.

  Någon som är sugen på det ryska vaccinet? Någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ryska vaccinet är nog det jag är minst sugen på. Ryssarna lär få det efter 'mild' övertalning.

   Radera
 3. Putin kanske kränger guld och silver och går in på sp 500 för att haussa Trump? Xi säljer allt utom metaller för att krossa Trump?

  Låter det som vist utifrån deras synvinkel?

  SvaraRadera
 4. Vaccin eller inte lär knappast påverka den ekonomiska utvecklingen annat än på kort sikt. Obalanserna är enorma och vaccin hjälper inte mot det.

  SvaraRadera
 5. Putins dotters vaccinering lär stressa Trump nåt ruggigt. Förmodligen tar han det som en dolkstöt i ryggen inför valet. Allt som sker i världen handlar om support eller inte till Donald Trump enligt Donald Trump.
  Det kommer antagligen också att innebära ytterligare pengar till amerikansk biotech.

  SvaraRadera
 6. Jag tror prisraset i guld beror mer på att långa amerikanska statspapper har en positiv realränta igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prisraset var väntat och följer samma mönster som de gånger guld nått ATH i USD. Nu bör guld gå till drygt 2250. Sedan bör det testa stödet vid 1900 igen. Om mönstret från tidigare toppar upprepas.

   Radera