Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-08-10 18:29

MÖP-måndag: Omfattande förseningar och neddragningar i Försvarsmakens nya budgetunderlag

Då Socialdemokraterna helt enkelt vill inte ge de pengar som behövs, så föreslår Försvarsmakten ett antal neddragningar och förseningar i sitt nya kompletterande budgetunderlag. Man drar ner på en  lång rad satsningar, som lastbilar, ersättare för den åldrande automatkarbinen AK-5, ledningsutrustning, telekrig, sensorkedjor, stridsbåtar, sjörörlig logistik, och ytterligare två ytstridsfartyg. Flygvapnet verkar inte drabbas lika hårt. Försvarmakten vill inte heller återetablera sig i Kristinehamn.
Ny automatkarbin försenas och reduceras.

Det blir alltså ett antal förseningar och reduceringar av den planerade svenska upprustningen för att kunna möta hotet mot närområdet från diktaturen i Kreml.

Försvarsmakten kämpar emot en del av regeringens krav, t ex etablering av en artilleriutbildning i Kristinehamn och Villingsberg, där man menar att det inte är ekonomiskt rationellt att dela upp utbildningen av en artilleribataljon på två orter, särskilt som stora delar av det gamla artilleriregementet i Kristinehamn nu ägs privat. Man vill istället enbart finnas i Villingsberg, och Kristinehamn kan oavasett inte bli aktuellt förrän efter 2022, och om regeringen fortsätter kräva att utbildningen delas upp på två platser måste andra verksamheter nedprioriteras eller utgå av ekonomiska skäl.

Vad gäller kraven på etablering i Östersund så menar man att en sådan är belagd med stora ekonomiska osäkerheter, och har inte kunnat lämna några uppgifter om detta på den korta tid man fick på sig att svara. Först 2022 kan man presentera ett beslutsunderlag om Östersund.

Den pågående upprustningen kommer inte vara någorlunda klar förrän om tio år, år 2030, och exempelvis den tredje mekaniserade brigaden i Skåne kommer inte vara klar förrän tills dess, liksom den reducerade fjärde motoriserade brigaden i Mälardalen. Inte heller 4:e brigaden i Skvöde och 19:e brigaden i Boden kommer vara klara i sin helhet förrän 2030, där den tredje mekaniserade bataljonen i respektive brigad inte står färdig förrän 2027

Då Försvarsmakten inte kommer ha råd att skaffa lastbilar på grund av socialdemokraternas vägran att släppa till pengar kommer man behöva krigsplacera civila fordon och förfoga över dessa vid mobilisering. Det betyder att resten av samhället blir av med delar av sin logistik vid ett angrepp mot Sverige eller våra grannar, utan att man behöver skjuta ett skott mot Sverige, och innebär också långsammare mobilisering och försenad förmåga att möta ett väpnat angrepp.

Överlag så märks det att vi allt mer pratar om ett pappersförsvar. Vi ska ha två brigader redan nu, men de har bara två mekaniserade bataljoner var, och den tredje ser vi inte färdigutbildad förrän efter 2025. Det samma gäller Stridsgrupp Mälardalen och Stridsgrupp Gotland.

Generellt kommer 4:e brigaden vara den som blir färdig först, där man undantaget 43:e mekaniserade bataljonen ska stå klara till år 2023, medan de sista förbanden undantaget 193:e mekaniserade bataljonen inte är helt klara med 19:e brigaden förrän 2030. 19:e brigadunderhållsbataljonen väntas inte vara klar förrän 2029, så den operativa logistiken kommer brista hos 19:e brigaden.

Men politikerna kommer antagligen tala om att vi har fyra brigader. Att de sedan inte är fyllda med innehåll kanske är bäst att inte nämna.

Då Socialdemokraterna helt enkelt vill inte ge de pengar som behövs, så föreslår Försvarsmakten ett antal neddragningar och förseningar i sitt nya kompletterande budgetunderlag. Man drar ner på en  lång rad satsningar, som lastbilar, ersättare för den åldrande automatkarbinen AK-5, ledningsutrustning, telekrig, sensorkedjor, stridsbåtar, sjörörlig logistik, och ytterligare två ytstridsfartyg. Flygvapnet verkar inte drabbas lika hårt. Försvarmakten vill inte heller återetablera sig i Kristinehamn.

Vad som också är tydligt är hur snabbt Socialdemokraterna under Göran Persson (S) lade ner rikets försvar 1999 och slutligen 2004. Det räcker med ett beslut för att lägga ner, men det tar ett decennium att ens återuppbygga en bråkdel av det som socialdemokratin skrotade 1999 och 2004.

För övrigt slutar nu Försvarsmaktens ekonomiske generaldirektör och blir istället landshövding. Frågan är hur en ny ekonomisk generaldirektör kommer påverka Försvarsmakten framöver, och vilken person som regeringen Löfven utser till den posten.

31 kommentarer:

 1. Bara ett litet förtydligande. GP behövde faktiskt tre försvarsbeslut på sig, för att avveckla försvaret. FB-96, FB-00 och FB-04. Fast i FB-00 lades både det mesta av det militära försvaret och i stort sett hela det civila försvaret ner.
  Läs och förskräcks över vad som försvann efter besluten -96 och -00
  https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/arsredovisningar/arsredovisning-2002/ar02_ubilaga_2_1.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns ändå (trots S aktiva nedläggningspolitik) en viss militär förmåga kvar när Reinfeldt tillträdde. Hans fortsatta nedrustning mötte förvisso inte något motstånd från S håll, snarare tvärtom. När Odenberg inte ställde upp på galenskaperna utan hellre avgick (respekt!), visade sig Sten Tolgfors ("tomhylsan") tjänstvillig till att fullborda förstörelseverket. Vem i hela världen ska man lita på?

   Radera
  2. Redan -92? Var vi väl nere på 16 brigader. Som successivt minskat, från över 30!

   Radera
 2. Vad är egentligen S agenda här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. S är ju bara ett stödparti i Mp-regeringen, så fråga vad Mp:s agenda är i stället.

   Radera
 3. "För övrigt slutar nu Försvarsmaktens ekonomiske generaldirektör och blir istället landshövding. Frågan är hur en ny ekonomisk generaldirektör kommer påverka Försvarsmakten framöver, och vilken person som regeringen Löfven utser till den posten."
  Magralena? ;-)

  SvaraRadera
 4. " Inte heller 4:e brigaden i Skvöde "
  Kan det inte räcka med en Skvödron så länge?

  SvaraRadera
 5. Nä men seriöst. Detta här är icke skoj.

  SvaraRadera
 6. Men nej och åter nej.
  Så jäkla dåligt...

  SvaraRadera
 7. "Frågan är hur en ny ekonomisk generaldirektör kommer påverka Försvarsmakten framöver, och vilken person som regeringen Löfven utser till den posten."

  Hmm, Joe Labero kanske. Kvalifikationer åt del hållet lär vara nödvändigt.

  Nu kanske någon protesterar och påpekar att Joe Labero faktiskt inte kan trolla utan allt i själva verket bara är en illusion. Men då har vederbörande förmodligtvis glömt att det är bilden som räknas.

  SvaraRadera
 8. Tyvärr behövs ett krig i omedelbara närområdet för att det ska hända något och då lär Löfven ändå stå och blåljuga precis som dåvarande gjorde i april 1940. Hoppas bara man någon gång framöver går från minst möjliga ekonomiska bidrag till någon form av upprustning av materielen. Känns som det behövs nu.

  Dock kan jag inte se några akuta anledningar till varför ak5 behöver bytas ut? Själva funktionen är densamme som nyare alternativ samt att den har uppgraderats på många olika, nyare sätt senaste tiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vapnen som finns är slitna, de faller för slitage helt enkelt

   Radera
  2. Piporna blir slitna med åren, liksom resten av vapnen. Var aldrig tanken att de skulle finnas så här länge.

   Vapnet är dessutom mycket tungt, vilket inte var ett problem förr i tiden eftersom man under kalla kriget inte hade något kroppsskydd. Idag har en vanlig soldat tyngre utrustning på sig i strid en än plåtriddare hade under medeltiden. Att kapa ett kilo i vikt på vapnet gör skillnad.

   Radera
  3. Pojkarna har generellt även blivit klenare idag, så lättare vapen är ett måste.

   Radera
  4. Skitsnack. Du hade inte orkat gå runt med dagens utrustning.

   Radera
  5. "Även de jämnåriga männen har i dag stora problem med att uppfylla kraven på kondition och muskelstyrka." SVD 2002.

   Radera
  6. 2002. Wow.

   Numera är kraven högre, långt högre än under invasionsförsvarets tid, där allt man behövde för att bli uttagen till värnpliktsutbildning var en penis.

   Radera
  7. Och en ovilja att bli kanonmat eller splitterskydd.

   Radera
 9. Det ska bli intressant om det finns något nyhetsmedia som kommer gräva i detta och förklara för väljarna vad konsekvensen är. Om inte så är det ytterligare ett bevis för hur den tredje statsmakten har försvunnit, oppositionen verkar också tagit långledigt. Men det kanske inte finns olika partier, det är bara en illusion som spelas upp för att väljarna ska tro att det är så.

  SvaraRadera
 10. Vad är det egentliga problemet, COVID-19, södra Europa, man borde kunna lösa detta vid det här laget. https://www.youtube.com/watch?v=Q_txGNKE8VM

  SvaraRadera
 11. Vilka ytterligare två ytstridsfartyg är det som avses här? Är det nr 3 och 4 som ska är tänkta att levereras efter 2030 eller är det nr 1 och 2 som ska levereras till 2030? Fruktar att det är det senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tolkar underlaget som att nr 1 levereras senast 2030 samt att nr 3 och nr 4 utgår.

   Radera
 12. Off-topic: det börjar hetta till ordentligt mellan Turkiet och Grekland i sydöstra medelhavet. Det turkiska borrningsfartyget Oruc Reis eskorteras av turkiska korvetter, fregatter och ubåtar och ska vara redo att möta fientligheter om det blir nödvändigt. Samtidigt har grekerna deklarerat att fartyger befinner sig på den grekiska kontinentalsockeln. Grekerna har nu mobiliserat majoriteten av sin flotta till området kring den grekiska ön Kastellorizo sydöst om Rhodos. Man har även mobiliserat sin arme till högsta beredskap. Grekerna har deklarerat att om det turkiska fartyget påbörjar borrningsarbete på grekisk kontinentalsockel så kommer det att sänkas (grekernas röda linje). Enligt grekisk media:
  "The Hellenic Navy is closely monitoring the Oruc Reis while every 15 minutes messages are broadcast requesting its removal from the area."
  Källor:

  https://greece.greekreporter.com/2020/08/10/turkey-sends-research-ship-to-greeces-continental-shelf/

  https://www.ekathimerini.com/255698/article/ekathimerini/news/turkish-defense-ministry-releases-images-of-oruc-reis-escorted-by-naval-units

  Erdogan är mycket pressad ekonomiskt på hemmaplan och han har lierat sig med den turkiska nationalistiska extremhögern. Är han så pass dumdristig att han startar ett krig för att få bort fokus på de stora inhemska ekonomiska problemen? Även om Turkiet är militärt överlägset Grekland så har grekerna tillräckligt med eldkraft för att åsamka dem stor skada. Ponera att turkarna påbörjar borrningsarbetet på den grekiska kontinentalsockeln och grekerna sänker fartyget. Under sådana omständigheter kan konflikten eskalera utom kontroll och man kan väl anta att grekerna åberopar artikel 42.7. Nu tror och hoppas jag att det inte smäller, men om så sker kommer EU projektet att få bekänna färg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad kan förstås är båda två medlemmar i NATO....

   Radera
  2. Men bara ena är med i EU ...

   Radera
  3. Man vad säger just nato eu och de tyska och amerikanska intressena?

   Radera
  4. Tyskarna en turkisk diaspora på över 4 miljoner vilket komplicerar. Sedan har tyska banker/intressen investerat tungt i Turkiet. Hade det varit en normal amerikansk administration så hade man resolut tagit Erdogan i örat. Trump fokuserar på att göra "america great". Det är uppenbart att den nya värld vi lever i styrs av geopolitik. Starkast/fräckast vinner och dessvärre har EU i det längsta hållit fast vid tron att internationella spelregler gäller och därför inte skaffat sig muskler att stå emot den som struntar i regelverket.
   Dessutom känner inte alla EU-länder någon större solidaritet med varandra utan tenderar att liera sig med utomstående aktörer när de tror att det passar deras nationella intresse bättre. Erdogan har länge utmanat EU i ord, skällt europeiska politiker för hycklare, dumskallar eller alldeles nyligen för att vara hjärndöd (det var president Macron som han uppmanade undersöka sig själv för den åkomman). Erdogan utmanade samma europeiska politiker – och USA – när han som ledare för ett av militäralliansen Natos största länder, köpte luftvärnsrobotsystem (S-400) från Ryssland. Erdogan noterar att EU inte har lust att göra mer åt hans tilltag än att komma med menlösa uttalanden. Det minsata man borde göra är naturligtvis att införa ekonomiska sanktioner. Det är man inte så pigg på ty EU är låst av det flyktingavtal man ingick med Turkiet våren 2016.
   Inga europeiska regeringar vågar riskera att president Erdogan river upp avtalet och öppnar gränserna. Så diktatorn Erdogan hånar, förolämpar och flyttar militärt fram sina positioner.Först Syrien. Nu på EU-territorium. Vad som krävs är att Erdogan får en rejäl örfil och det är någon som kan och vill göra detta så är det Frankrike (fransmännen har stora intressen i Libyen där nu turkarna flyttat fram sina positioner och utmanar fransmännen).

   Radera
 13. Värst är väl att spara in på tele och ledningsutrustning ? Klarar de inte ens att kommunicera så funkar inte resten heller

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan ersättare till de eldhandvapen vi har nu, så kommer vi inte ens att kunna skjuta tillbaka på en fiende.

   Radera
 14. Utbyte av ekonomisk generaldirektör görs lagom innan valet så socialdemokraterna säkrar styre även om de förlorar valet, det är en praxis.

  SvaraRadera
 15. Försvaret fungerar alldeles utmärkt och följer planerna. Eftersom det svenska försvaret bara är till för att skydda demokraturens makthavare mot en stor uppretad folkmassa som riktar sin ilska mot deras håll. Med andra ord, försvaret är bara till för att skydda makthavarna mot folket. Makthavarna planerar ändå inte att vara kvar i landet när det hettar till på riktigt. Då flyttar de till sina bostäder utomlands och arbetar för FN eller EU på någon post som de köpt för svenska skattepengar. Eller på något av de bolag vars ärenden de gick.

  SvaraRadera