Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-08-04 18:38

Massiv detonation i Beiruts hamn

En massiv detonation har skett i Beiruts hamn efter en initial explosion, följd av en brand med flera mindre detonationer. Den stora smällen ser ut som styrkan i en taktisk kärnladdning, men är en konventionell explosion.
Fartyg som låg vid den piren var Mero Star, ett lastfartyg, och Raouf H, också ett lastfartyg, iaf enligt Marine Traffic. Mero Star ska ha lagt till i hamnen för två timmar sedan, medan Raouf H anlände den 28:e juli.

Den höga vita byggnaden är inget hotell, utan Beirut Port Silos, ett spannmålslager. Dimman i explosionen är dock kondensering av fukten i luften av tryckvågen. Tittar man bild för bild så sker den massiva detonationen inte i spannmålslagret, utan bredvid.


Mediauppgifter påstår att det var ett lager av natriumnitrit (eller vad det nu heter på svenska, sodium nitrate på engelska) som konfiskerades för ett år sedan och sedan dess legat i ett lager i hamnen. Eventuellt en hel skeppslast. Det ska handla om tonvis. Eventuellt ska det även funnits ett lager med fyrverkerier intill, och initial explosion och brand ska ha antänt fyrverkerierna. Lägg till sodiumnitrat för effekten på filmerna ovan.

Wikipediasidan för explosionen finns nu, med referenser. Åtminstone tio döda, hundra skadade, många saknade. Uppges att byggnader skadats tio kilometer bort, så det är bara att räkna baklänges för att få fram en jämförelse med styrka på ett taktiskt kärnvapen.

Enlligt denna uträkning skulle det behövas en kärnvapenladdning på 380 kiloton för att orsaka skador (krossade rutor) på byggnader 10 km bort. Känns inte helt realistiskt, så just uppgifterna om skador på 10 km avstånd kanske ska tas med en nypa salpetersalt.

Om det däremot bara var skador på 1 km så handlar det om 0.5 kiloton för krossade rutor på det avvståndet, eller i storleksordningen en taktisk kärnvapengranat.  Amerikanska W33 hade exempelvis 1 kiloton eller t ex W45, som användes för taktiska robotar, luftvärn och ... ehm ... ingenjörsarbete. Exempel på 10 kiloton och dess radier vid marknära brisad, se här, vilket också stämmer rätt väl. Annan bedömning är 0.5 - 1.0 kt. Antagligen ligger det någonstans i intervallet 0.5 - 10 kt, fast då utan kärnvapnets strålning och värmeutveckling, utan bara tryckvågen.

21:02 Wikipedia har nu uppdaterat till minst 30 döda och över otroliga 2 500 skadade, samt ett okänt antal saknade. Dödssiffrorna och antalet skadade kommer stiga - antagligen finns det människor begravda i kollapsade hus - betänk att vi pratar om en explosion på nivå med ett taktiskt kärnvapen, och kanske den allra största konventionella explosionen någonsin, dessutom i en miljonstad.

Nedan film från närmare explosionen. Bedömd geolokalisering är cirka 600 meters avstånd. Skadan är kanske 2 psi, dvs mer än 1 psi krossade rutor. Skulle ligga i linje med motsvarande 0.5 kiloton taktisk kärnvapengranat i styrka.

Här finns nu foton på hur det ser ut efteråt. Jämförelsen med ett taktiskt kärnvapen i kilotonklassen 0.5 - 10 kt är nog inte helt fel. Antal döda lär stiga när man grävt fram alla.
Video på skadorna.


22:05 A) Här finns nu en vetenskaplig uträkning med metodik och källor, som landar i motsvarande 3 kiloton TNT (Hiroshima 13 - 18 kiloton, fast luftbristad och inte mot en stad byggd i betong). Metoden innehåller förstås många möjliga felkällor pga hämtat från en mobilkamerafilm och fjärranalys av Google Maps.

B) Seismisk uppmätning ska vara 4.5 på Richterskalan vilket ger runt 2 kiloton om det hade varit en underjordisk explosion enligt formeln här. Min uträkning, så den kan vara fel.

C) Myndigheterna ska ha beslagtagit 2 750 ton av kemikalien ammoniumnitrat (konstgödsel?). Omräkningstalet till TNT ska vara 0.7, vilket gör att man landar på 2 kiloton.

Slutsats: Detonationen motsvarade en kärnvapenladdning markbrisad på 2 - 3 kiloton, men utan gammastrålningen och värmestrålningen. Detta stämmer också med filmerna på förödelsen. Kom ihåg att Hiroshima mestadels var byggt i balsaträ och papper, inte betong, och det var också en luftbrisad.

Estimaten varierar dock stort. Man kan väl säga att det var en skitstor smäll.

Wikipediasidan uppger nu 70 döda och mer än 2700 skadade, och många saknade. Dödssiffran kommer stiga, liksom antalet skadade. Frågan vid ett sådant här masskadeutfall blir också hur många lindrigare skadade som aldrig kommer hamna i statistiken, utan plåstras om i egen regi.

Tror jag ger mig för ikväll. Ägna en tanke åt Beirut och Libanon. 

60 kommentarer:

 1. Enligt SVT nyheter så hävdar statliga libanesiska nyhetsbyrån att explosionen skedde i ett fyrverkerilager.

  SvaraRadera
 2. Får mig att tänka på Halifax 1918, https://en.wikipedia.org/wiki/Halifax_Explosion

  SvaraRadera
 3. Det är avfärdat, C4 säger man nu enligt expressen.

  SvaraRadera
 4. Den libanesiska inrikesministern spekulerar i att det kan vara ett attentat utfört av Israel. Långsökt kanske, men det är ändå en minister som säger så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En president säger enligt viss media att det var en bomb, så då är det nog så.

   Radera
 5. Om det inte är fyrverkerier utan vapen/sprängämne så vore det ju perfekt för Israel att orsaka denna olycka.

  De blir av med problemet och Libanon får sina byxor neddragna - vad är det för vapen/sprängämnen som förvaras där och vem skulle de till?

  Israel har ju tidigare anklagat Libanon för att vara tillverkningsplats för raketerna som Hizbollah brukar skjuta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Israel har nyligen (typ senaste dagarna) förstärkt den militära närvaron på Golanhöjderna.

   Radera
 6. Vad finns för analysmöjligheter av dammet osv? Kan man se vad det är som smält?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långtgående och det kommer säkert komma massa olika slutsatser om vad och varför det smällde.

   Radera
 7. Som ovan nämns så började det brinna i ett fabrik som höll på med fyrverkerier, och att brandkåren vad på plats och försökte släcka när explosionen inträffade (info från CNN).

  Spekulation, men färger i fyrverkerier skapas av metallpulver, vissa metaller blir dock "lätt" reaktiva vid kontakt med vatten. En möjlig teori är alltså att brandkåren använde fel släckvätska (vatten) och orakade explosionen. Kina "testade" detta för ett par år sedan och sprängde en av deras större hamnar i luften.

  Ca 1 min in i videon ser ni ett exempel men en liten mängd av reaktiv metall, rätt bra smäll ändå... https://www.youtube.com/watch?v=I8tOtZKpi04

  Här har ni en demo från Caltech i USA med mängder på 10-delars gram: https://www.youtube.com/watch?v=MHKC8STAf6E

  Nedan ser ni resultatet av vatten på fel ställe i Tianjan i China, en jävla smäll som Dynamit-Harry hade sagt: https://www.youtube.com/watch?v=993wlZ6XFSs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ren spekulation men det där för tankarna till branden och explosionen i Tianjin

   Radera
 8. Den röda färgen på rökmolnet borde väl ge kunniga i ämnet en ledtråd? Det enda jag kommer på är raketbränsle...

  https://en.wikipedia.org/wiki/Red_fuming_nitric_acid

  Används visst både till färg, gödningsmedel m m. Kan det varit något åt det hållet månne?

  SvaraRadera
 9. Ser man på en av filmerna på twitter så är det smattrande ljud samt smattrande eld.
  Hur kunde fotografen överleva.
  Hittar inte staget på filmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja... talar lite för fyrverkerier.
   Läran om explosioner (måste finnas ett fint ord) är intressant. Bränder man har sett i fyrverkerifabriker är inte så uniformt explosiva dock.

   Radera
 10. Det syns tydligt tycker jag i den här videon att det visst fanns fyrverkerier som brann och exploderade innan den stora smällen.
  https://www.facebook.com/harry.nel/videos/pcb.10156932781167257/10156932800317257/

  SvaraRadera
 11. Ja jävlar vilken smäll!
  Mycket bättre bilder här än vad svt hade på nyheterna.

  SvaraRadera
 12. Nu pratar man 30 döda och tusentals skadade.
  SVT korre i Beirut fick sina fönster krossade av smällen.

  SvaraRadera
 13. Aktuellt hade bättre bilder än rapport så nu är dom med i matchen igen iaf.

  Pratas om tusentals skadade och oklart antal döda men det måste ju vara massor det med.

  Förövrigt fick svts korrespondent som bor i Beirut sina fönster utslagna och hon bor "mer än en km från hamnen" och "det flög glasbitar runt oss" så det är ganska trovärdiga uppgifter om fönsterkross på långt håll.

  SvaraRadera
 14. Spannmålslager. Fyrverkerier. Vi såg det inte komma. Vi har varit naiva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske bara var ett räkne-exempel?

   Radera
 15. Svar
  1. Nu snackar du om Lars bok 😂

   Radera
  2. Kanske, men nu pratas det om 2k ton tnt; det är många hundratals ton med konventionella sprängämnen.

   Radera
  3. 2 k ton TNT motsvarar rent av 2000 ton TNT.

   Radera
  4. Det var en detonation, inte en explosion som man får från en kondsgödselbomb.

   Radera
  5. Och 1 kg TNT motsvarar minst 100 kg konstgödsel.

   Radera
  6. Ngt konstigt i detta?!

   Radera
  7. 200.000 ton konstgödsel. Låter inte som något man glömmer i ett hörn.

   Radera
 16. Libanesisk media räknar med att dösdstalen kommer att stiger kraftigt pga saknade människor och människor som ligger begravda under betongblock.

  SvaraRadera
 17. Mer spekulation:
  Natriumnitrat är nära besläktat med kaliumnitrat, en vital beståndsdel i svartkrut, men tydligen mer fuktkänsligt. Likaså med ammoniumnitrat (konstgödsel med tvivelaktigt rykte). Kraftiga oxidationsmedel.

  Man kan undra varför det lagrades så, i sådana mängder och i anslutning till något som helst brännbart (spannmål? skojar dom?) och i synnerhet fyrverkerier.

  Skapligt jordskalv. Många döda, rasade byggnader, totalt kaos. Smällen hördes till Cypern enligt SvT, 240 km. Dock inte nödvändigt att tänka nukes.

  Arma befolkning.

  SvaraRadera
 18. Varför allt ältande om kärnvapen? Sprängkraften i kiloton är väl TNT? Kan ju lika väl skriva anti-materie-bomb?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Användbart som jämförelse av sprängverkan och mängd sprängmedel. "Fyrverkerier" kan ensamt knappast skapa en explosion motsvarande 2000 ton, mao 2 miljoner kg ammniumnitrat. Är det rimligt att förvara 2kton gödningsmedel/potent sprängämne i en lagerlokal, intill ett fyrverkerilager? I Beirut?

   Radera
  2. Absolut. Standardjämförelsen är med motsvarande vikt i TNT. Så varför blanda in kärnvapen i denna text? Ja smällen var ungefär som 4 kiloton TNT. Eller en 4 kiltons kärnvapenladdning. Eller en 4 kiloton antimaterie-bomb. Osv

   Radera
 19. Fyrverkerifabrik, ett enormt lager med natriumnitrat (som är brandfarligt och oxiderande) och spannmål, det är ju ett ganska så bra recept för att det ska skita sig på riktigt.

  Får lite Halifax känsla över det hela....

  SvaraRadera
 20. Attentat, stat elr organisation?

  SvaraRadera
 21. Eldfronthastigheten eller vad det heter såg inte ut som konventionella detonationer. Det gick så snabbt att det verkar ha handlat om värre saker än konventionell sprängkraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du sett många konventionella detonationer i den här storleken filmade med mobilkameror live från olika vinklar, eller hur vet du det?

   Radera
  2. Lars, jag killgissar att den "vita dimman" du ser är tryckvågen som kondenserar luftens fukt, precis som du också spekulerar. Ser lite ut som en ljudbang, va? Borde gå att mäta hastigheten från filmklippen, och det borde vara 330 m/s ca.

   Radera
  3. Ja vet Lars o detta var ngt annat som Perra sejer. Du var med jegarna, jag ING3.

   Radera
  4. Hade det varit ett kärnvapen hsde det inte synts någon film. EMP hade fukkat upp mobilkameran ordentligt om det inte var en brisad under markytan som dämpar EMP. Elnätet hade också slagits ut i närheten.

   Den vita dimman är kondenserad vattenånga orsakat av Tryck vågen som passerar. Typiskt för varm, fuktig luft.

   Radera
 22. Troligast är att det var ett konstgödsellager, t.ex ammoniumnitrat, som orsakade den stora explosionen, kanske initierad av fyrverkeripjäser. Lite konstigt är det dock, eftersom konstgödseln behöver blandas med något finfördelat brännbart ämne för att skapa ett sprängämne. Vanligtvis blandar man in 5-6% diesel. Den blandningen används vid bergssprängningar. Det behövs en kraftig detonation för att starta explosionen av konstgödselblandningen.

  I Toulouse i Frankrike exploderade AZF-fabriken (konstgödseltillverkning) den 21 september 2001. Länk neden. Det är fortfarande inte klarlagt vad som hände, olycka eller terrordåd. Det har inte gått att fastställa vad det brännbara ämnet var eller hur det kunde blandas med konstgödseln. Explosionen motsvarade 20 - 40 ton TNT med 29 döda som följd.
  https://en.wikipedia.org/wiki/AZF_(factory)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är också min gissning baserat på det vi vet.

   Har inga länkar men vill minnas att åtminstone ett fraktfartyg med ammoniumnitrat aldrig nådde hamn utan försvann spårlöst.

   Radera
  2. Enig
   Halifax 1917 var en fraktbåt som brann, inte ens Kölen var kvar. Samma I Texas City 1947. Oppau (1921?) var det en silo de försökte få ut ett berg av stelnad AN genom att spränga sönder det bit för bit...

   Alla stora explosioner där brand har initierat uppvärmning av instabilt AN som när det är varmt nog sönderdelas explosivt i en detonation, och restprodukterna är oxiderande vilket bidrar till branden.

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ammonium_nitrate_disasters

   Det man kan säga att det beror helt och hållet på myndigheternas inkompetens. Man förvarar inte tusentals ton AN hur som helst.
   Idioter.

   Radera
  3. Används även till sprängmedel som ANFO, Diesel och ammoniumnitrat för praktisk och säker sprängning vid gruvdrift i dagbrott, samt för terrorism (ex Bereivik).

   Radera
  4. I Sverige utfärdar MSB exempelvis regler om hur farliga substanser som konstgödsel/ammoniumnitrat får hanteras, exempelvis beroende på hur mycket ammoniumnitrat de får innehålla, vad det är uppblandat med, hur olika koncentrationer skall hanteras, hur mycket en bonde får ha, och hur det får lagras.

   Radera
  5. Ammoniumnitrat behöver inte blandas med en brännbar komponent för att vara explosivt. Ammoniumnitrat sönderfaller till kvävgas vatten och syre, det blir en kraftigare reaktion om syret kan reagera med något. Men det smäller bra som det är om reaktionen kommer igång.

   Radera
  6. #Erik Holmberg#

   Ja, om det är ren ammoniumnitrat och detonationen som startar ammoniumnitratet är tillräckligt kraftfull, typ 300-500 kg dynamit. Svartkrutet i fyrverkeripjäser räcker knappast. Den uppgiften fick jag just nu av en bekant, pensionerad militär sprängämnes expert och som arbetat med att lagra och sälja ammoniumnitrat blandat med diesel till stenbrott och liknande.

   Konstgödsel har nästan alltid andra tillsatser som kalk, fosfor och andra för växter viktiga ämne. Ren ammoniumnitrat tillverkas för att användas till kommersiella sprängämne. Sådana är billiga och säkra. I och för sig kan ren ammoniumnitrat skeppas för att senare blandas till konstgödsel.

   AZF-fabriken i Toulouse tillverkade både ren ammoniumnitrat till sprängämne och konstgödsel.

   Om det verkligen rörde sig om konstgödselvarianten är det svårt att tänka sig explosionen utan att gödseln blandats med diesel. Och för att blanda 2700 ton med 135 ton diesel behövs mer än en cementblandare.

   Radera
  7. Lite osäker på vad vi egentligen diskuterar här. Jag är inte expert på sprängämnen men jag menar ändå att den officiella bilden (dvs det var bara svartkrut och konstgödsel inblandat) mycket väl kan stämma. Det betyder inte att jag egentligen menar att den är korrekt bara att jag anser att det är för tidigt att avfärda den.
   När det gäller kemiskt reaktioner där stora mängder av reaktanter är inblandade är det lite kluriga. Detta beror på att arean vilken värme och gaser kan komma bort från reaktionen ökar med kvadratiskt medans volymen på reaktorn ökar kubiskt. Vidare ökar reaktionshastigheten exponentiellt med temperaturen. Detta gör att kemiska reaktioner är mycket skal beroende, har själv fått ägna timmar åt att sanera dragskåp när jag bara skulle gå upp en storlek på reaktionskärlet.
   Det jag vill komma till att saker och ting som är fullkomligt ofarliga när några ton hanteras kan bli livsfarligt när 2700 ton hanteras. Vidare är det mycket svårt att simulera dessa förlopp på ett bra sätt, dvs man tror att man har tänkt på allt men så var det något man missade.

   Radera
  8. Förstår jag dig rätt nu, Erik: Kemiexperiment med 1000x eller 1Mx skala är illa lokaliserade mitt i en miljonstads infrastrukturcentrum?
   :-/

   Radera
 23. Amminiumnitrat är huvudbeståndsdelen i ANFO, det som Breivik använde i Oslo. I detta fall skall inte bränsle/tändhatt behövts då man svetsat i närheten av ämnet och antänd det på så vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det antänds inte av svetsgnistor.
   Däremot om svetsningen startar en brand så värms den stora högen med AN upp till några hundra grader och då är det mycket känsligare och någonstans i högen startar detonationen och propagerar snabbt genom hela materialet. Är det dessutom lagrat öppet, dvs damm och annat organiskt material blandas in är det ännu värre.

   Radera
  2. Kan det vara själva kedjereaktionen som var explosionen?

   Ammoniumnitrat som hettas upp till 200 grader sönderfaller till vatten och lustgas och reaktionen skapar värme. Om en del av lagret blir så varmt att det börjar sönderfalla och är det tillräckligt stort/tätt packat så kan en kedjereaktion starta. Värmen av reaktionen gör att mer och mer ammoniumnitrat sönderfaller och skapar mer värme. Finns det 2700 ton så kan det ju ta rejält fart innan allt är borta.

   Då kanske en explosion kan ske trots att inget bränsle tillförts.

   Radera
 24. Annan typ av explosion, titta igen.

  SvaraRadera