Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-08-20 08:43

Masktvång i Frankrike - men ingen social distansering

I Frankrike rådder masktvång i affärer och offenliga lokaler, samt på kollektivtrafiken. Enskilda platser och städer utomhus kan också ha masktvång, men upplevelsen är att fransmännen struntar i den sociala distanseringen istället och verkar inte särskilt pigga på att använda handsprit. men så ökar också Covid-19 igen i Frankrike.
Övning. Glöm maskerna på båten. Hur köpa nya när man inte blir insläppt utan mask?

Fallen med bekrätad Covid-19 ökar igen i Frankrike och är nu uppe på 2442 senaste redovisade dygnet, efter att ha varit nere på 304 fall om dagen som lägst efter toppen på 4 536 på en enda dag tidigt i våras.

Detta trots masktvånget.
Fransk kö.
Fransmännen verkar följa masktvånget, kanske därför att det enligt uppgift är 150 EUR i böter, och ännu högre för affärer som inte följer tvånget. Men det kan vara stundtals förvirrande. I Paris skiljer det från kommun till kommun, beroende på vad borgmästaren har bestämt. En gata som är kommungräns kan således ha masktvång utomhus på ena sidan, men inget tvång på andra sidan.

Vad man inte följer är social distansering, utan man står ihoptryckta i köer i butiker. Och jag har inte observerat en enda fransman använda de framställda pumpflaskorna med handsprit. Varför tvätta sig och hålla avstånd när man har en blå kirurgmask, liksom?
Alla bär mask, ingen håller avstånd utom jag som svensk. Ingen använder handsprit.

Det hjälper inte att som svensk vilja hålla avstånd, när fransmännen skiter i detta och gärna står bara någon decimeter bort åt varje håll. Enda man kan göra är att antingen ägna sig åt fransk konfliktlösning eller helt enkelt exfiltrera.

Kommer på mig själv med att "äh, jag har ju mask" och att jag slutar bry mig.
Inga masker utomhus.
Säkert gäller detta "inte alla fransmän",  men jag kan bara anekdotiskt redogöra för vad jag upplevt.

Med stigande antal smittade, trots masktvång och trots mitt i sommaren, som ska innebära lägre smittorisk, så ökar antalet fall i Frankrike i en takt som inte står den initiala pandemin långt efter. Uppenbarligen är inte masktvång en för befolkningen fungerande åtgärd i verkligheten. Åtminstone inte i Frankrike.

Kom ihåg att du kan bära mask själv även om FHM inte rekommenderar det. Eller klarar du inte av att göra något om du inte blir tillsagd?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Svar
  1. I vad avser maskers negativa inflytande på benägenheten till social distansering, ja. Åtminstone i Frankrike. Hur ansvarskännande svenskar skulle reagera är en annan fråga. Tegnell har det inte lätt - allt han sagt finns dokumenterat och han ställs till svars, ibland många månader senare, när ingen kommer i håg kontexten för hans yttrande. Kanske inte ens han själv ...

   Radera
 2. Förstår inte varför social distansiering rekommenderas hela tiden, att låta bli att ringa gamla mamma gör väl ingen mer än mamma ledsen?
  Fysisk distansiering däremot hjälper långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en översättning från engelskans Social distancing och det inkluderar inte telefon eller internet.

   Radera
  2. Fast med gamlingar och riskgrupper fysiskt inlåsta sedan snart ett halvår blir det ju ändå rätt träffande.

   Radera
  3. Jag njuter av min sociala distansering för fullt, mestadels i poolen med vattenjoggning vid 30 C vattentemperatur, nu 5 timmar per dag (behöver knappt städa huset eller trädgården).

   Åskan slog ut min koppartrådstelefon redan i maj och jag har inte brytt mig om att felanmäla. Mobilen är avstängd, men jag kollar e-posten.

   Min gamla morsa är så ilsken så jag ringer henne först när höstregnen kommer, eftersom jag har två syskon som besöker henne regelbundet.

   Radera
  4. Min tanke med en tränings-sommar är att vara i bättre fysisk form, om jag skulle bli smittad med coronan. Jag tror mycket på träning även i vanliga omständigheter.

   Ännu värre skulle det bli för kompisen Jar-Jar Binks, med extra hög ärftlig risk för blodproppar. 10% av svenskarna bär på en gen för "APC-resistens", en stenålders-mutation, som var gynnsam så länge som medellivslängden var kort. Kvinnorna förblödde inte i samband med förlossningarna och de krigande svenska männen kunde förlora en arm, utan att förblöda på slagfältet.

   De flesta vet inte om att de bär på genen för "APC-resistens", den är 10 ggr vanligare i Sverige jämfört med kontinenten.

   Radera
  5. Covid är inte som en vanlig influensa, utan ganska mycket en blodpropps-sjukdom. Det uppstår en inflammation i blodkärls-väggarna och en blodpropp börjar växa till.

   Har man otur så kan man få t ex blodproppar i lungorna av coronan, man kan få väldigt ont i bröstet och på sidan och svårt att andas.

   Man kan förebygga blodproppar med gymnastik, det viktigaste är att röra på benen, där propparna bildas.

   Radera
  6. Personer med obehandlad diabetes får också "klistrigare" blod, med en ökad benägenhet att bilda blodproppar. Tillsammans med coronan kan man få ännu lättare en blodpropp t ex i benet, med svullnad, värme, smärta, ömhet, spänning eller rodnad som symptom. Benet kan också kännas tungt. Tendensen att få blodproppar ökar med åldern.

   Jag har övertalat vänner och bekanta att söka vård för dessa symtom flera gånger.

   Radera
 3. De flesta I epidemiologisvängen är rätt överens om att masker är sådär ur skyddshänseende, distansering och handhygien är betydligt mer effektivt. Om effekten av mask sedan är så stor att det är värt besväret är mer en politisk fråga än vetenskaplig.

  SvaraRadera
 4. Men då är det ju precis som i Sverige, förutom maskerna då. Min egen Sverigespaning är att i Stockholm, Göteborg, Kungsbacka, Onsala, Varberg och Mariestad, sker ingen fysisk distansering, ingen använder handsprit och naturligtvis bär ingen något så löjeväckande som masker.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är bra med avstånd i Stockholm. Sen har jag inte sprungit på krogen eller shoppat i innerstan och dylikt, så kanske annorlunda där.

   Radera
  2. väldigt få håller avstånd i affärerna i Järfälla och det är trångt i många affärer. Åkte tunnelbana ifrån hjulsta in till stan och det var knökfullt i båda riktningarna

   Radera
  3. Hyggligt med distansiering i Stockholm utifrån min erfarenhet. Även i kollektivtraffiken är folk rätt bra på att hålla avstånd när det är möjligt (vilket det dock inte alltid är eftersom Tamson har bestämt sig för att det räcker med att uppmana till maskanvändning istället för att sätta in de åtgärder som behövs för att kunna upprätthålla social distansiering i kollektivtraffiken).

   Radera
  4. Håller med,de flesta runt sthlm lämnar avstånd i kassakön och tar små omvägar om man möts osv. De yngre är såklart odödliga men det är sedan gammalt.

   Radera
  5. I Sverige var tidigare distansering normen, sen gjorde det kontinentala otyget att kramas i tid och otid sitt intåg. Förr var det bara mammor som kramades, och då om man hade varit borta en längre tid. Annars lutade man sig lätt fram för att inte komma för nära och tog i hand när man hälsade på okända. Om det var vänner man hälsade på tog man inte heller i hand utan sa bar hej.

   En anekdot om distansering från ca 25 år sedan. Vi jobbade med en fransk grupp som var på besök. En kvinna i gruppen talade med en kollega som uppenbarligen tyckte att hon stod för nära, och backade långsamt, varvid kvinnan följde efter för att uppnå det hon ansåg vara optimalt kommunikativt avstånd. Så där höll det på hela konversationen tills de fullbordat åtminstone ett helt varv.

   Kliver man på en buss och det bara sitter en annan i bussen sätter man sig åtminstone några stolar bort.

   Likadant på badstränder och andra platser där man tillfälligt mutar in ett revir.

   Poängen är att den svenska kulturen har distansering inbyggd, vilket inte alla andra kulturer har. Så att distansera går väldigt lätt i Sverige, utom förstås där det uppstår ofrivillig trängsel.

   Radera
  6. Tycker också att de flesta håller mer avstånd om det går, vilket bla leder till diffus köbildning.. Men att det kan vara svårt att avgöra vad som är kö beror ju direkt på längre avstånd. Tycker även att det sköts rimligt bra på krogen, men då är jag ju inte ute sent utan blir någon aw öl och mat.

   Radera
 5. Exakt samma beteende i Lübeck för 2 veckor sedan. Masken ger tysken frikort att stå precis bredvid mig.

  Mask och mask, en scarf eller buff verkar vara helt okej i Tyskland.

  SvaraRadera
 6. Jag hade lagt in en reminder idag för att be om en uppföljning på inlägget: https://cornucopia.cornubot.se/2019/01/stockholms-lagenhetspriser-fortsatter.html

  Botten spåddes september 2020. Hur justeras prognosen utifrån händelserna nu?

  SvaraRadera
 7. Kanske mask är bra. Sverige har ju gått om Kina i antal smittade och döda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Vad baserar du siffrorna på när ena landet är en diktatur som regelmässigt inte klarar av att förhålla sig till sanningen och det andra landet snarare verkar ha överrapporterat dödsfall i covid?

   Radera
  3. Så fort sjukdomen var etablerad i Italien förklarade Kina att de hade noll fall. Den som tror på det är dummare än tåget.

   Radera
  4. Ja och det tydligaste tecknet på att de har friserat sin statistik kraftigt är ju att de har orimligt få fall.. Att vara först inte vidta några åtgärder på flera månader och ha klarat sig typ bäst.. Månader är ju då iofs inte officiella kinesiska uppgifter, men det förefaller ju ha startat under hösten i Kina. Både Italien och Frankrike har ju dokumenterat fall före de första kinesiska.

   Radera
  5. Försökte vara sarkastisk. Funkar tydligen inte här. Likadant med som att Postnord ser en chans att öppna verksamhet i U.S.A. då de har problem med leveranserna.

   Radera
 8. I Frankrike har väl handtvätt aldrig varit särskilt prioriterat? T ex på skidresor genom åren fascineras man över att franska toaletter inte alls behöver ha handfat. I min ungdom kollade jag även upp statistik över förbrukning per capita för tvål och parfym i Europa. Frankrike ledde båda ligorna, åt var sitt håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl logiskt, antingen eller..

   Radera
  2. Japp, precis min poäng :)

   Radera
 9. Både Gisecke och Tegnell har rätt. Alla kommer få viruset. Det enda som masker, handtvätt och social distansering leder till är förlängt lidande. Något fungerande vaccin har vi aldrig lyckats ta fram för corona och att vi nu skulle lyckas på några månader är en utopi. PCR testerna som görs i större omfattning är anledningen till att fler fall upptäcks, men det är ett test som har mycket stor felfrekvens (>50%) och var aldrig avsett för att identifiera en patogen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det enda som masker, handtvätt och social distansering leder till är förlängt lidande."

   Om man bortser från sjukvårdskollaps pga överbelastning?

   Radera
  2. Det har aldrig varit någon sjukvårdskollaps i Sverige pga corona. De fältsjukhus som sattes upp användes aldrig. Det har funnits plats för alla patienter. De flesta som dog i influensan var gamla som låg kvar på äldreboende.

   Radera
  3. Det har aldrig varit någon sjukvårdskollaps eftersom det du kallar "förlängt lidande" köper tid åt vården som exempelvis får 10 patienter om dagen istället för 10000... det är ju hela syftet med Tegnells strategi, det kan väl inte ha gått obemärkt förbi när han själv säger det på presskonferenser?

   Radera
  4. "Både Gisecke och Tegnell har rätt. Alla kommer få viruset. Det enda som masker, handtvätt och social distansering leder till är förlängt lidande"

   Idag kan man hantera corona mycket bättre än för 6 månader sen, dels genom större försiktighet (mer masker etc.) så den initiala dosen blir mindre och för sjukhuset idag kan ge bättre behandlingar. Lägg därtill att det om 6 månader finns vaccin, som kommer ge skydd åt de i riskgrupperna.

   När vi summerar det hela om 2 år så kommer det visa sig att Giesecke och Tegnell hade fel.

   Radera
  5. Om 6 månader alltså, innan var det ju till hösten -20. Hur bra skydd ger det för riskgrupperna? Och hur länge varar det? Ev biverkningar är okej för 85+ åringar?

   Radera
  6. Det har inte varit större press å vården än en vanlig influensa. De flesta som dött har inte ens tagits in utan fått dö på äldreboende. Det har blåsts upp i media något otroligt men verkligheten har varit något helt annat.

   Radera
 10. Det är väl rätt vanligt för människor som saknar högre utbildning att fokusera på den lösning som har liten effekt. Lite som när man läser om en sjukdom så tror man att man har den även om risken är näst intill obefintlig eller när man köper en trisslott så tror/känner man att man ska vinna högsta vinst.

  SvaraRadera
 11. Bedömningar av antalet människor i Sverige som bär på smittan under en viss vecka i sommar är ca 1-4 % av befolkningen (3,1 % i Göteborg v27) d.v.s. ca 100 000 till 400 000 människor. Att veta det verkliga antalet ger en annan bild av smittan än FoHM information om 100-400 bekräftade nya fall en viss dag. Synd att FoHM inte ger någon uppskattning av mörkertalet.

  Om man vill undvika att bli smittad kan man med fördel införskaffa en flergångs FFP3 andningsmask (100-300 kr) på nätet med bra passform och använda vid behov plus glasögon. I kombination med god handhygien ger det ett bra skydd och man behöver inte bry sig så mycket om vad andra gör. Min erfarenhet av användning av en bra andningsmask i bil eller affär är att man inte petar i ansiktet eller på masken.

  SvaraRadera
 12. Det där ser ju ut som större köavstånd än i min affär. Jag menar i bilden "Fransk kö."

  SvaraRadera
 13. Samma upplevelse i Cannes med omnejd. Klassisk fransk version av "sila mygg men svälja kameler". Krävs mask för att komma in på en restaurang, gå 2 meter och sätta sig vid ett bord, sen kan du ta av masken och göra vad du vill. Gäller även de flesta uteserveringar.

  SvaraRadera
 14. Hade sydeuroper varit rationella varelser hade vi inte behövt betala hundratals miljarder för att förlänga lidandet på deras ohållbara ekonomier.

  Nu är vi rationella och gör det och förkortar tiden till vår egen havererar och skuldavskrivnign/reset kan genomföras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja di är lustiga di däringa sydeuropeerna. Inte förståndiga och effektiva som vi svenskar inte. Vi hanterar vår brottslighet, våra skolor, vår sjukvård, vår invandring, vårt jordbruk, vår gruvindustri och förhandlinga med sydeuroperna mycket rationellt. Det är skönt att vara lite bättre.

   Nulli secundus

   Radera
  2. Hade Sverige varit ett rationellt folk skulle man inte betala utan pekat på behovet av reformer och inte gräva sig djupare i detta politiska prestige projekt.

   Radera
  3. Ja Sverige har mycket att lära andra europeiska länder. Ett föredöme på så många plan.

   Nulli secundus

   Radera
 15. Efter att ha varit i båda länderna under de senaste månaderna kan jag bara hålla med. I Sverige (i alla fall storstäder, har inte varit i små) sköts distanseringen och stanna hemma om du är sjuk offantligt mycket bättre än i Frankrike. De tror att masken är den stora saken medan den i verklighet möjligen kan vara ett mindre tillskott om de andra delarna är på plats och om maskhygienen sköts prickfritt, som i typ ett labb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis det mr Tegnell stått och mässat om de senaste sex månaderna. Social distansiering för att trycka ner kurvan verkar vara den vinnande strategin, total lockdown eller USA-modellen var inte bra uppenbarligen. Ingen vettig människa åker väl kollektivt ifall den har alternativ? Men efter att ha träffat på Stockholmare här i Skåne i sommar så förundras jag knappt längre över okunskapen i smittspridningen.

   Radera
 16. Nu verkar grannländer ha snöat in på statistiken på smittade. Om man smittas och får influensa eller förhoppningsvis vanligare lindrigare symptom är det som vid en vanlig influensa. Att dö verkar ovanligt i det här stadiet av pandemin. Men i exempelvis Norge verkar 20.2 smittade orsak till panik. Helt hysteriskt enligt min mening men rätta mig gärna.

  SvaraRadera
 17. Nu verkar grannländer ha snöat in på statistiken på smittade. Om man smittas och får influensa eller förhoppningsvis vanligare lindrigare symptom är det som vid en vanlig influensa. Att dö verkar ovanligt i det här stadiet av pandemin. Men i exempelvis Norge verkar 20.2 smittade orsak till panik. Helt hysteriskt enligt min mening men rätta mig gärna.

  SvaraRadera
 18. Vad är denna myt om att svenskarna håller avstånd? Enstaka ggr i ICA-kön kanske. Men i övrigt? Yeah, right. Hittepå för att, som vanligt, framställa sig som lite bättre, lite finare.

  SvaraRadera