Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-08-27 13:58

Maskinhallen: Dagsläget

I våras hade jag ambitiösa planer med att vara klar med maskinhallen till sommaren. Men sen kom sommaren, dvs antingen regn eller för varmt för att jobba (med maskinhallen), så de sista detaljerna i form av knut och foder är alltjämt kvar, samt täcklisterna på fasaden. 
Långsidan är i alla fall klar, och värmepumpen är installerad. Skydd mot kreatur också.
Knut och foder är ungefär som lister inomhus - något som blir liggande, och i värsta fall aldrig blir klart.

Men när du läser det här är jag ute och mäter, sågar upp och målar just knut och foder för framsidan. Annars är ett problem att inpassandet av dessa är sekventiellt, och då jag målar dem i förväg så blir det knut en dag, måla, torka, måla andra lager, torka, sätta upp, mäta upp nästa anslutande foder, måla, torka, måla andra lager, upprepa för foder runt porten, sedan täcklisterna mellan fodren och sedan klart. Just torkningen och de dubbla lagren färg gör att det drar ut på tiden lite grann.

Men det kommer åtminstone vara klart och tätt inför vintern, och värmepumpen är nu installerad för underhållsvärme och torrt klimat i maskinhallen, samtidigt som skogsmaskinen nu är klar efter totalrenovering. Det blev återigen en Mistubishi Hero, uppkopplad och integrerad med hemautomatiseringsträsket Home Assistant. Stabila 16.5 - 17.0 grader där inne enligt historiken i Home Assistant.

När bygget tids nog är klart kommer en redovisning av vad detta gick på. Blev inte så dyrt, då det bara var värmepumpen och elarbetena, samt byggnadsställningen, som inte gjordes själv. Mellan tummen och pekfingret någonstans runt 160 000:-, där värmepump, elarbeten och byggnadsställning landade på runt 60 000:- , så ca 100 000:- för färg, byggmateriel och transporter av dito (och till tippen för det som revs, vilket i slutändan blev allt utom tio stycken reglar eller balkar).


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Har du hunnit med att renovera en skogsmaskin också? Vad är det för märke?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minilunnare Oxen 13 hk. Nej, jag lämnade in den till maskinserviceverkstan i byn, som fick fixa med den på strötimmar de hade här och där. Den ska dock säljas nu när den är tillpiffad.

   Radera
  2. Är det ett nytt ekipage på gång?

   Själv har jag kompakttraktor med hydrostatdrift och kranman t3000 vagn.

   Radera
 2. Det där skyddet för luftvärmepumpen har du inte lagt ner din själ i... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sned bräda på framsidan pga kanalen för värmepumpen. Jag kan leva med det. Detta är en gårdsbyggnad, inte en Svenssonvilla med grannar.

   Radera
  2. Fast du kommer snart dra loss brädan och korta av och sätta upp den igen ;)
   En sned bräda klarar du inte av att titta på, den kommer växa till en balk i ditt sinne till slut. Grannar eller inte grannar.

   Radera
  3. Inte då. Jag ser den inte normalt. Dessutom har jag fått bygga på ytterligare efter baggen bestämt sig för att vässa hornen mot kanalen, så det ser ännu värre ut nu.

   Radera
  4. Då så finns det bara en lösning. Baggen måste väck. 9mm eller?

   Radera
  5. Nä. Han är snäll och rymmer inte. Bultpistolen är 9 mm annars, ja.

   Radera
  6. Ja, det är väl rätt vanligt.

   Tydligen är bultpistol godkänt på fågel. Undrar hur det skall gå till, det är knappast frågan om bedövning då..

   Radera
  7. Även en snäll bagge borde vara lagom avskräckande för ovälkommet besök. :)
   Uppskattar inläggen med arbeten på gården. Ger motivation att ta itu med en massa dåliga samveten i det egna hemmanet även om vi lejer bort det mesta.
   Klappa baggen.

   Radera
 3. Det där med att måla torka mäta såga på panel o dylikt känner jag igen från renovering av takkupa i sommar. Var precis klar dagen innan temperaturen gick från 19 till 30 grader på ett dygn.
  Mätte 60 grader på takpannorna.

  Nu håller den tills vi skall lägga om hela taket.

  Lögn och förbannad dikt att hitta en hantverkare som gör jobb under 50-100 kkr som inte är klart på ett par dagar.
  Ialla fall på gräddhyllan.
  Hantverkare är det gott om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kostar att ligga på topp?

   Radera
  2. Självklart. Värt varenda krona när jag kör förbi i min tyska premium bil.

   Fast den har börjat ersättas av vita Teslor, så jag antar en Tesla är en statussymbol.

   Själv skall jag köra bilen till skroten efter att servostyrningen gett sig.

   Radera
 4. Sitter själv och funderar på att installera en luftluft värmepump. Har nästan bestämt mig för Heron. Var köptes den och vad fick du betala? Har hört runt lite och det skiljer nästan 5000 kr att köpa den med installation på Bygghemma eller liknande jämfört med att få den monterad av lokala företag.

  Risken är att de skickar samma gubbar som jag pratat med. Bygghemma vägar avslöja vilka installatörer de sammarbetar med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johansson & Gunverth, ca 24000 inklusive allt och moms, men det var utan ROT-avdrag och det fanns förberedd säkring i proppskåpet.

   Radera
  2. El-anslutningen är ju det som kan ställa till det om det inte finns kapacitet i centralen eller el framdraget med tillräcklig effekt.

   Tyvärr verkar många säljare ge offert på värmepunmpar och på något vis förutsätta att det finns tillräckligt med el redan framdraget fastän många värmepumpar kräver 13 eller 16 A säkring för att kunna köras på full effekt. Offerterna är givetvis friskrivna från att det behövs extra elarbete.

   Bra jobbat med lagerbyggnaden! Önskar själv att tomten var lite större för att få plats med ett bygge.

   Radera