Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-08-17

Lukasjenko utbuad vid framträdande - rykten och filmer om rysk trupp på väg mot Vitryssland

Vitrysslands diktator Lukasjenko ska ha blivit utbuad vid ett arrangerat framträdande framför fabriksarbetare, och vid en av regimen arrangerad stöddemonstration med inbussade demonstranter ska krav utropats om omräkning av rösterna. Samtidigt kommer allt fler uppgifter om rysk trupp på väg mot gränsen till Vitryssland, inklusive omärkta lastbilar med vad som ser ut att vara inrikestrupper/nationalgardet avsedda just för att slå ner demonstrationer.
Ryska inrikestrupper. OMON

Lukasjenko blev alltså utbuad på ett arrangerat framträdande på fabriken MZKT. Ytterligare en video här. Han ska sedan ha lämnat skyndsamt och i förtid i helikopter. Utanför fabriken såg det inte bättre ut.

Diktaturen i Minsk bussade även in demonstranter för en pro-Lukasjenkodemonstration i Minsk, men till och med där ska krav på en omräkning av det fejkade valresultatet krävts. Omräkning är dock svårt, eftersom valsedlarna ska ha eldats upp. Tar ett tag till omräkning, då det behöver kryssas i nya valsedlar där det är Lukasjenko som är förkryssad.

Diktaturen i Kreml ska ha erbjudit Lukasjenko militärt stöd.

Allt fler filmer - som inte nödvändigtvis är bekräftade vare sig i tid eller geografiskt - visar på omärkta militära förband på väg till Minsk, eller på den ryska sidan om gränsen. Jag skulle säga att inget är bekräftat, men att rädslan för Lukasjenko verkar bortblåst trots att flera demonstranter dödats.

Frågan blir hur länge den vitryska militären, inrikestrupperna och polisstyrkorna kommer förbli lojala mot diktatorn. Förr eller senare kommer dessa ha allt för många nära anhöriga bland demonstranterna och lojaliteten kommer vackla. Det kan gå fort när det väl vänder. Det kan också gå fort när Kreml går in, om de gör det. Oppositionen är inte Kreml-fientlig, och en ny president kan lika gärna få stöd av Kreml, t ex i utbyte mot permanenta ryska militärbaser i Vitryssland, och man byter bara en diktator mot en nya.

Tydligen har det funnits gott om historiska vit-röda vitryska flaggor, då de dyker upp på fler och fler byggnader som en symbol för protesterna mot Lukasjenko. Frågan är vem som tillverkat dem?

Bedömningen kvarstår att det finns en rätt hög sannolikhet för att Lukasjenkos regim faller, men det är inte början på en demokratisering av Vitryssland, utan att landet på ett eller annat sätt knyts hårdare till Kreml. Däremot kan detta följas av en västvänlig maidan längre fram, och då kommer det inte vara något som tolereras från Kreml, medan man just nu ser möjligheter i en förändring.

Kom ihåg att alla revolutioner inte leder till frihet och demokrati. Det vitryska folket har i princip aldrig varit fria - tsardömet, Sovjetunionen, Lukasjenko, och innan tsaren som vasaller under diverse andra konungariken (utan att kolla gränser, antagligen åtminstone Polen och Litauen) och kanske även likt Ryssland under Gyllene Horden (nämn inte Gyllene Horden för ryssar).

Lukasjenko kan nu svara med hårdare repression och en kraftig esaklering av våldet för att återskapa rädslan för regimen, eller komma med eftergifter. Det senare skulle bara visa att han är vek och kanske rent av öka protesterna.

Gröna gubbar utan uniformsbeteckningar har fotograferats utanför statstelevisionen och framför presidentpalatset. De är rätt taniga, så mycket talar för att det är vanliga undernärda vitryska värnpliktiga och inget konstigare än så. Att man inte har några beteckningar på uniformerna kan snarast visa på att man ser situationen som skarp. Finns ingen fördel att uppträda med vare sig gradbeteckningar eller förbandsbeteckningar i krig.

21 kommentarer:

 1. Det här kan bli våldsamt värre. Jag jobbade med en exil-vitryss ett tag och han sa att de hade en del tillverkning i Belarus som var strategisk för rysk militär. ´Ljusförstärkare till mörkerseende som klassades som Gen IV+ redan för 15 år sen och sen var det nåt med metallurgi för turbiner i jetmotorer och elektronik också. Gamla sovjet-strukturer som överlevt kollapsen. Om detta fortfarande stämmer kommer den ryska ledningen att satsa allt de kan för att kväsa det som de uppfattar som ett uppror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker ju att kolla vad MZKT tillverkar för att se att det företaget är ganska viktigt för Ryssland.

   Radera
 2. Man väntar på en reaktion av EU

  SvaraRadera
 3. kan ju bli svårt för diktatorn att få armen att skjuta på sina släktingar... men Ryska armen kanske har lite lättare för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men kommer delar av den belarusiska armen att skjuta på den ryska? Undrar hur dyrt det blir för Kreml om det trasslar till sig likt Ukraina?

   Radera
  2. Jag tror att Kreml har lärt sig en hel del från trasslet med Ukraina och kommer att gå direkt till våld mycket snabbare den här gången.

   Situationen i Ukraina gick alla ur händerna och allt är fortfarande en total katastrof.

   I Ukraina började det med att Ukraina tillhörde ett postsovjetisk kompisgäng och därför fick 80% rabatt på rysk naturgas. Sen ville U av någon anledning ha ett associationsavtal med EU istället och då tyckte ryssarna att U skulle betala EU-pris för gasen. Det enda lilla problemet var att Ukraina inte hade några pengar att betala med och när Gazprom inte fick betalt så drog de ner leveranserna. Det lilla problemet blev strax ett stort problem när U satte igång att använda gas som egentligen skulle transiteras till bl a Österrike, Italien och Ungern (som betalade fullt pris i konvertibel valuta). Såvitt jag vet så betalar EU och IMF numera för Ukrainas gasförbrukning och allt är en total soppa.

   Förmodligen trodde Kreml att U skulle vara realister och förstå att de var ekonomiskt beroende av den där 80% rabatten på gas och skippa avtalet med EU, men det skedde inte. Hade de förstått vilken soppa det blev av U hade de antagligen gått in militärt mycket tidigare och inte seghalat med resultatlösa förhandlingar för att bli sittande med en failed state som partner för gasexporten.

   NordStream II var ett direkt utfall av transitproblemen i Ukraina. Det finns mycket mer att spekulera i ämnet, men några av de analytiker jag lyssnar mest på anser att makten över främst Tysklands energiförsörjning startade både 1:a och 2:a världskriget. Det här är riktigt tung sk*t vi har att göra med!

   Radera
  3. "Chipp" har än så länge passerat rysstrollfiltret? Imponerande!

   Radera
  4. Rysstroll - huh? Jag tycker att Kreml gjort det mesta fel och orsakat kaos, bekymmer och lidande helt i onödan.

   Radera
  5. @olle kanske kan du peka på vad i chipps redogörelse som eventuellt är felaktigt istället för att hänge dig personangrepp. Blir enligt min erfarenhet ett intressantare och trevligare samtal då :)

   Radera
  6. Äh, så, ingen fara RL - känsliga ämnen, komplexa förlopp, tycker att samtalet funkar så här långt.

   Radera
 4. Jag minns så väl en annan gubbe av Lukasjenkos kaliber som blev utbuad av befolkningen på en balkong och därefter fick dra iväg som en oljad blixt. Några dagar därefter blev han och hustrun upphittade och efter snabb ståndrätt fastkedjade vid ett staket och arkebuserade. ... Hela spektaklet visades i svensk TV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst, men Ciaocescu hade ju kapat alla band till någon som kunde komma till hans undsättning. Och Gorvechev hade ju varit tydlig med att Sovjetunionen INTE skulle ingripa militärt mot frihetsrörelserna i Östeuropa.

   Sannolikt drar sig väl Putin i det längsta att ingripa med maktmedel. Dels får han bealrusiska folket emot sig, vilket han påstås inte ha i dag, dels skulle han cementera västs avsky för honom, och med stor sannolikhet driva på västs upprustning.

   Men det är ett spel med många okända variabler. Jag glömmer aldrig tv-bilderna från Warszawapaktens inmarsch i Tjeckoslovakien. Och på något sätt därmed sådde fröet till sin egen undergång.

   Radera
  2. Gorbachev ska det stå såklart. Och belarusiska. Mina gamla fingrar börjar bli stela ...

   Radera
  3. Johanmolin: Helt korrekt angående Pragvåren och efterföljande inmarsch av Warszawapakten. Det satte också p. för samtliga Moskvaavhängiga partier i Västeuropa och förde med sig att det svenska partiet under ledning av Hermanson fjärmade sig från Moskva. Det senare en process som tog ett antal år och resulterade i ett antal partisplittringar.
   Parentetiskt att jag har en svag minnesbild av radioutsändningar om Budapest decenniet dessförinnan.

   Radera
  4. Konstigt att de inte fattat att alla blir less på att se samma nylle i TV varenda kväll. Jag minns hur fruktansvärt trött jag var på Göran Persson på slutet. GP var oerhört skicklig och intelligent och manövrerade ut ALLA - såväl motståndare som konkurrenter i partiet. Rent tekniskt var GP politikens motsvarighet till brottaren Aleksandr Karelin - matchen var över i samma ögonblick han klev in i ringen. Men jag blev ändå oerhört trött på att se samma GP hela tiden. Palme lär ha haft samma problem med att publiken helt enkelt blev uttråkad av samma överlägsenhet hela tiden.

   Folket i Belarus måste ju vara tio gånger mer less på Lukasjenko än vad jag var på GP. Obegripligt att de inte bara byter ut gubben mot nåt som är roligare att se och höra!

   Radera
  5. @ Chipp. Den som ska byta ut honom, tänker du möjligen på en tunnhårig äldre herre som älskar att rida på hästar i bar överkropp?

   Radera
  6. Haha! De där filmerna med Putte är helt underbara! En gayikon som nästan är värd en egen genre vid sidan av Tom of Finland!

   Tror inte att han bestämmer så mycket själv utan mer är ett varumärke för en större grupp, men ja, om de vill ha kvar Belarus i sin inflytandesfär så vore det första förslaget att byta ut gubben mot nåt nytt. Eller åtminstone tvångsraka mustaschen och sätta peruk på honom.

   Radera
  7. Under sovjet-tiden var ryssarna extremt känsliga för folkliga viljeyttringar i sina lydstater – risken fanns ju att folkligt missnöje kunde spridas. Man hade m a o sin egen dominoteori.
   Som jag ser det vore det starkaste incitamentet för ryssarna att ingripa militärt i Belarus, just att kväsa gnistan av frihetslängtan för att den inte ska sprida sig österut. Men man leker ju då med elden. Det skulle sannolikt få till konsekvens att man har ett grannfolk som i det stora hela varit vänligt inställda till ryssarna att bli hatiska. Och att man i det gamla öst har mycket långa minnen, det har vi ju sett flera exempel på.

   Radera
 5. Är väl inte så viktigt vilka som tillverkat de röd-vita flaggorna? De har varit en symbol för oppositionen länge, i alla fall fem-sex som jag kan komma ihåg. Så de har tillverkats under en längre tid.

  SvaraRadera
 6. Vitryssland styrdes väl aldrig av Gyllene Horden. Vit syftar väl just på det, dvs inte gul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vit syftar snarare på en slavisk tradition att anknyta olika väderstreck med olika färger.

   Radera