Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-08-24 07:30

Lukasjenko bevisar att han helt tappat förståndet

Vitrysslands diktator Lukasjenko visar med en serie publicerade propagandavideos att han helt tappat förståndet och koppling till verkligheten och det vityska folket. Han går nu runt med stridsväst, kalashnikov, ensam och övergiven av alla utom sin sextonårige son, och framträder bara framför hyllande beväpnad trupp istället för fejkade möten med fabriksarbetare. Filmerna visar dessvärre att det här kan bli blodigt, då diktatorn helt verkar sakna sjukdomsinsikt.
Vitrysslands flagga.

Lukasjenko har låtit publicera tre videos, som på något vis ska stärka hans position. I verkligheten framstår han med rätta som en bananrepubliksdiktator från U-land, helt utan någon koppling till folket.

I den första flyger han iklädd stridsväst i en helikopter över ett tomt Minsk, tillsammans med sin sextonårige son som också är militärt utrustad.
I nästa lämnar han sedan helikoptern bärande en oladdad automatkarbin, tillsammans med den sextonårige sonen, som också är beväpnad och i väst.

Nästa film visar hur han hyllas av beväpnad trupp, på i övrigt tomma gator. Även här är diktatorn iklädd tacticoola svarta kläder och viftar runt med en automatkarbin. Försöken att ens låtsas ha folkets stöd är nu helt borta.

Slutligen visar ett foto hur Lukasjenko sitter ensam vid sitt kabinettbord, endast med sonen och en pressekreterare på plats.

Filmerna och fotot är bara sorgliga (för vitryssarna, inte för Lukasjenko), och skrämmande. Lukasjenko verkar med dessa publiceringar helt sakna koppling till verkligheten, och ger intryck av att inte under några omständigheter lämna från sig makten, samt vara beredd att ta låta blodet flyta för att sitta kvar. Tanken kanske är att visa hans makt, men han blir bara patetisk och erkänner i praktiken att han aldrig var i närheten av 80% än mindre 20% av rösterna i presidentvalet.

Men som tidigare är detta inte början på demokrati för vitryssarna. Oppositionen är mer positiva till diktaturen i ryska Kreml, och man kommer bara byta en diktator och mot en annan form av ofrihet. Dessutom kan Kreml när som helst rulla över gränsen med sin trupp. Alla revolutioner är inte liberala, även om vitryska folket tröttnat på sin diktator.

Kreml kommer aldrig acceptera att Vitryssland skulle vända sig till friheten, demokratin och välståndet i väst. Allt som krävs nu är att någon avgörande part inom de väpnade styrkorna får lämpliga garantier från Kreml, så faller korthuset.

14 kommentarer:

 1. Bra social distansering där vid runda bordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan ville han att folket skulle ignorera smittan och jobba på, han vart bönhörd.

   Radera
 2. Vad har du läst om opposition som är positiva till Ryssland?

  SvaraRadera
 3. Det är dyrt med statsrådspensioner, i synnerhet när man ändå inte får någonting för dem annat än problem.

  SvaraRadera
 4. Varför drar han in sin son i det "politiska" spelet ... ofta brukar man ju hålla sina barn utanför, speciellt om det börjar brännas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon form av östeuropeisk machismo. Kanske även ett besked om kärnfamiljen och att Kim Jong Un ska ärva tronen och tills dess kliver inte Kim Jong Il åt sidan.

   Radera
  2. Bisk: Jag tror mig inte minnas alldeles fel att Lukaschenko för ett antal år sedan aktualiserades i västmedia, inkl. SVT och svensk press, genom att han framställde den minderåriga sonen som hans politiske arvtagare och därmed aviserade institutionaliserande av en dynasti i Vitryssland. Likheterna med Nordkorea och för all del också Rumänien under Ceaucesko uppenbara.

   Radera
 5. Du skriver "Vitryssland" medan många verkar vilja att vi ska säga "Belarus" istället. Jag är inte insatt i varför man vill säga det ena eller det andra. Vet du? Vilka krafter verkar här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. lite info om saken:
   https://spraktidningen.se/artiklar/2020/04/vitryssland-eller-belarus

   Radera
 6. Det som kan förhindra en blodig upplösning - och väl också troligen kommer att göra det - är att fler och fler i diktatorns omgivning lär inse det meningslösa i att hålla fast vid honom och vända sig från honom.
  En ensam kvarvarande dåre med ett gevär kan förvisso ställa till med skada - det har vi om inte sett vid tragiska fall i det stora landet i väst - men det finns i så fall rikligt med resurser för att ta hand om honom.
  Vad som kommer sedan är förstås en helt annan sak...

  SvaraRadera
 7. Bilderna är inte till för oss i Väst eller ens för lokal konsumtion i Belarus. De är till för att visa Kreml att Luka inte kommer att kliva åt sidan för egen maskin. Luka utgår ifrån att Kreml talar med delar av oppositionen och planerar en ”Armenisk lösning”, dvs maktövertagande av vald opposition som ger folket en känsla av förändring samtidigt som Belarus knyts än närmare Kreml.

  SvaraRadera
 8. Putin kan inte tillåta fria och rättvisa val i Vitryssland. Gör han det kommer ryssarna att kräva samma sak. Det finns då risk att Putin hamnar i finkan.

  SvaraRadera
 9. Träffade Franak 2008, en riktig hjälte redan då som har fått utstå så mycket. Håller tummarna för att han snart kan se ett demokratiskt Vitryssland men anar att det är en bit dit...

  SvaraRadera