Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-08-15 09:15

Läsarna: Coronasemestern något sämre än förra årets semester

Läsarna rapporterar att coronasemestern var något sämre än förra årets semester. Svemester, eller möjligen frånvaron av valmöjligheter, har påverkat upplevelsen. Graf och betyg nedan.
Svemester.
Betyget för årets sommarsemester blev enligt 1 079 svarande läsare 3.63 mot förra årets 3.78. En viss förskjutning mot en sämre upplevelse alltså.
Betyg på sommarsemestern 2019 och 2020.

Förskjutningen i betyg är rätt tydlig, även om de som upplever semestern som riktigt usel inte ändrdats särskilt mycket i antal, även om ökningen är relativt sett stor.

Det kanske är ett rätt naturligt utfall, utifrån minskade valmöjligheter. Sedan kanske det hela kan förklaras av minskade ekonomiska medel på grund av coronakrisen. En annan effekt kan vara rent psykologisk - av ren överlevnadsinstinkt och evolution har vi en tendens att glömma bort negativa saker, och i efterhand inte uppleva dem så negativt. Medan vi kanske fortfarande kommer ihåg de negativa delarna från årets semester, kommer vi bara ihåg de positiva från förra året.

Uppgifter gör gällande att skilsmässorna ökar i spåren av pandemin. Vi får se hur stor semestereffekten blir i år, men statistiken redovisas för helåret av SCB, så vi får vänta tills nästa år för att få facit.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Kan ju även ha och göra med vad man haft för väder under sin semester.
  Förra året kanske det var bättre väder under en del av de svarandes semesterveckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast vädret är man väl aldrig nöjd med.. Men det stämmer ju att det var bättre förr ligger nog i linje med det som nämns ovan om selektion i minnes upplevelse.

   Radera
  2. Jag är nöjd med vädret. Har haft semester i tre veckor och dessa tre veckor har varit högsommarväder i princip konstant.

   Radera
  3. 2019 hade okej väder i Maj-Juli, sedan blev det plötsligt höst och kallt i början av Augusti.

   2020 hade okej väder i Juni men katastrofalt dåligt väder hela Juli när de flesta hade sin semester. Sedan kom högsommaren en vecka in i Augusti när de flesta börjat jobba igen.

   Själv hade jag turen att kunna välja ganska flexibelt och med kort varsel när jag ville ta ut min semester så jag sköt fram semesterstarten tills lagom när sommaren kom för en dryg vecka sedan och väderprognosen såg bra ut. Är mitt i semestern just nu och är toknöjd.

   Radera
 2. OT/bloggtips

  Buffet har köpt en guldproducent i form av Barrick. Verkar vara enda nya bolaget under Q2. Kan vara startskottet för nya större placerare till sektorn. Buffet har tidigare uttalat sig negativt om guld.

  SvaraRadera
 3. Jag kan tänka mig för personlig del att semestern känns något mindre bra relativt arbetet i år eftersom man i år har arbetat hemifrån så pass mycket, med alla de livskvalitetshöjande effekter det har. Skillnaden mellan arbete och semester blir mindre helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger nog mycket i det. De flesta har ju knappt jobbat sen februari pga allt som hänt med pandemin. Ska bli spännande att se om det är det här paradigmskiftet nu där folk i västvärlden inte längre egentligen behöver behövs på jobb men ändå kan upprätthålla en hög levnadsstandard. Än så länge ett halvår in i pandemin pekar allt på att det är så

   Radera
 4. Jag tycker att corona-semestern har varit alldeles underbar! Det är just nu 30 C i poolen, vattnet liksom smeker hela kroppen när man badar. Det blir några timmar om dagen i poolen och man sover bra på nätterna pga motionen. Inga stockholmare på besök i år, även det är fantastiskt bra!

  SvaraRadera