Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2020-08-04 16:04

Kul med bankkonton - döp dem efter alfabetet för sortering

Dags för Kul Med Bankkonton (TM). På många Internetbanker kan man döpa om konton istället för att de ska heta något med siffror eller kontotyp. Ett problem är dock att få dem i önskad ordning, vilket enkelt löses med alfabetisk sortering via en inledande bokstav. Se nedan.
Bankkonton sorterade alfabetiskt.
Att kunna döpa bankkonton kan förstås vara praktiskt istället för att lära sig att konto 123456678910 är det som används för räkningar, autogiro och som bostadslånets amorteringar och räntor dras från, och 10987654321 är lönekontot.

Problemet som då uppstår och kan vara marginellt irriterande är att banken eventuellt sorterar kontona på alfabetiskt på namnet, så exempelvis bilkonto kommer före det mest använda kontot lönekonto. Eller vilken prioritetsordning du nu helst skulle vilja ha, för att spara någon sekund när du är inne på Internetbanken och ska föra över pengar, betala räkningar, välja konto vid direktbetalning vid onlineköp osv.

Lösningen är helt enkelt att som ovan sätta rätt bostav innan. Sätt sedan en punkt, så är det fortfarande fullt lästbart, men sorterat i rätt ordning.

Ja, en del tycker att det är praktiskt med flera bankkonton för att strukturera upp sin ekonomi och hålla isär pengar för olika ändamål. Du, kära läsare, har förstås järnkoll, men jag som periodiserar och betalar lika mycket för räkningar, bil etc varje månad, dvs årskostnaden dividerat med tolv (plus 5% för att hantera icke-inflationen), gillar att sätta in det som ska gå till bilkostnader på ett bilkonto varje månad, och det som ska gå till räkningar och mat på ett servicekonto varjee månad, så vet jag att jag kan köpa hattar för alla de pengar (obskyr pop-kulturell referens) som är kvar på lönekontot. Fördelen med systemet är att  inga månader är tyngre än andra, eftersom det alltid finns pengar för alla räkningar, inklusive större dito som bara kommer en gång om året, som t ex hemförsäkringen. På köpet kan du ta årsbetalning (i förskott) på allt och därmed slippa faktureringskostnader och även ibland få rabatt på räkningarna mot att betala en gång i månaden. Betala till dig själv istället, och leverantören bara en gång om året, och få rabatterna, samt spara en himla massa tid du slipper lägga på att betala räkningar 12x om åreet.

Slut på Kul Med Bankkonton (TM) för den här gången.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Cornu,vet inte om du tog upp det...vill understryka att banken inte kan se vad du har döpt dem till. Det kan vara bra att veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, bankens Internettjänst kan se vad jag döpt dem till, så sysadm för databasen bakom webtjänsten kan rimligtvis se detta. Och därmed banken.

   Radera
  2. Samma namn dyker upp i såväl app som websidans Internettjänst, så ja, banken sparar uppgifterna, det är inte något lokalt i appen.

   Radera
  3. Tror att det hos många banker ligger namnet i någon Web wrapper mot det riktiga systemet. Och banktjänstemän jobbar normalt direkt mot de bakomliggande systemen, så det betyder i praktiken att om du pratar med din säljare så vet hen inte vad du döpt ditt sparkonto till

   Radera
  4. Ja, banktjänstemän (iaf på Nordea) kan inte se namnen i "sina" system.

   Radera
  5. Swedbank kan även se via ett av sina system för banktjänstemän men inte i det vanliga de kollar mest i.

   Radera
 2. A. Kontot som a-kassan ska sättas in på men det görs inte för att hela systemet är upp och ner.

  B. Sparade pengar / Hyran.

  SvaraRadera
 3. Det finns många banker.. för vilken gäller tipset?

  Jag föredrar min lösning med så många banker som möjligt men ett betalkonto från vilket alla månadsinvesteringar, autogiron och löpande fakturor dras. Fakturorna är givetvis efakturor ställda på automatisk betalning.

  Kontot ser jag till att ladda med cirka 1,3 x månadsutgifterna en gång i månaden.

  Förstår inte fördelen med periodiseringar om man inte lever precis på gränsen. Ska man köpa mer mat eller fler hattar för att kontobalansen tillåter det?

  Alltid kul med kontosnack dock! 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller gå hungrig och bränna hjässan om en viss budget eller balans är för låg 🤥

   Om man har en någorlunda normal ekonomi fungerar bankernas egna budgetfunktioner ganska bra. De flest bygger väl numera på Tink som Klarnas och ICA:s men Zlantar kör eget tror jag. I mitt fall är de tyvärr helt värdelösa på grund av för många korstransaktioner och kreditkort.

   Radera
 4. Vi har kört konto-principen ganska länge nu. Vi har till och med kontona på olika banker. Visst betalar vi några hundralappar extra men det är lätt värt det för att slippa allt detektivarbete med att kolla var en viss kostnad hör hemma, flytta pengar etc etc.

  Vi har:
  Huskonto, drift
  Huskonto, lån
  Huskonto, underhåll
  Bilkonto, service, försäkring etc etc
  Bilkonto, drivmedel
  Bilkonto, sparande till nästa bil
  Mc, min
  Mc, frun
  Lönefond, min
  Lönefond, frun
  Resor och nöjen
  Vapen och ammunition
  Individuella hobbies

  På samma sätt har vi sparkonton på Avanza och Nordnet etc etc.

  Vi fyller på dessa konton med automatiska överföringar varje månad och varje konto har ett visst minimibelopp. Kan verka oerhört komplext och overkill men är en trygghet att veta att vill man köpa något som kostar X och det finns >X på ett visst konto så kan man köpa detta utan att det påverkar hushålletsekonomi eller vår FIRE plan.

  Eftersom jag är egenföretagare så är min lönefond större än min fru som har en trygg anställning. Har drygt ett års nettolön i min lönefond medan frugan har två månadslöner plus tillräckligt som räcker till ett ”normalt” inkomstbortfall pga influensa eller liknande.

  När vi började med systemet så tjänade vi någonstans mellan 10 och 13 tusen i månaden var netto, nu ligger vi på ca 31000 var.

  Vet att tex SEB kan se namnen på kontona.

  SvaraRadera
 5. Själv har jag kört namn som ”pengar till al shabab”, ”vapenkontot”, ”smuggelpengar”.. det är ingen som ringt än på 8 år. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart de inte ringt, Säpo lyssnar på dig istället för att få dig att avslöja dina kontakter.

   Radera
 6. ISK, lönekonto, villakonto. Villakonto ör mer ett slask/buffertkonto som används till allt lite mer periodiskt och sparande på mellanlång (typ halvår) sikt och där överskottet på lönekontot åker in. Sen när det börjar bli för mycket där åker typ hälften in på ISK.

  SvaraRadera
 7. Köpa hattar för pengarna används flitigt även i denna familjen. Har för mig att det kommer från Hot Shots?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajjemän
   https://youtu.be/5F91emCX3pI

   Radera
 8. Verkar bökigt. Men jag är ju anställd så det kommer ju in en lön varje månad. När det efter ett tag blivit för mycket på kontot så flyttar jag över till typ avanza...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör kreditkortsversionen av detta. När lönen kommer in betalas allt på autogiro. Sen för jag över resterna till iskn.

   Radera
 9. Själv använder jag YNAB och har ett konto där lönen trillar in och ett sparkonto med lite ränta som buffert. Skiter fullständigt i saldot på kontot. Beslut om spendering tas via budgetkategorin. Om jag så att säga tar pengarna från höger eller vänster ficka påverkar inget.

  SvaraRadera
 10. Använder samma system med numera ca 10 konton för bil, semester, räkningar, hus osv. Ett bra sätt att hålla koll på sina kostnader utan att föra en detaljerad kassabok.
  Mest värdefullt tyckte jag systemet var när man var student och hade begränsat med pengar- även en fattig månad kunde man åtminstone betala sina räkningar utan problem.
  Vid senaste bytet av bank var kravet minst 10 konton (vilket inte var en självklarhet då). Bankpersonen/säljaren tyckte det var konstigt med så många konton.


  enkelt hålla koll på vad saker kostar

  SvaraRadera
 11. Skicka in detta till "veckans tips" i Hemmets Vecktidning, så får du ett gratis trisslott om det publiceras.

  SvaraRadera