Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-08-29 09:00

Konjunkturläget enskilda sektorer augusti 2020

Konjunkturläget för de enskilda sektorerna svajar lite och en del branscher backar, medan andra går framåt. Totalt sett har läget dock blivit positivare, särskilt för handeln och industrin, men också för enskilda delar av tjänstesektorn.
Konjunkturläget enskilda sektorer augusti 2020. Data: KI

Det ser fortfarande ganska rött ut, för tjänstesektorn, men industri och handel är på väg tillbaka stort, även om det fortfarande är stora variationer.

Inom tillverkningsindustrin är det nu bara massaindustrin, grafisk industri och elektronikindustri som är kvar i djup lågkonjunktur, medan konsumtionsvaror, textilindustri, trävaruindustri, kemisk industri, motorfordonsindustrin, läkemedelsindustrin och övrig tillverkningsindustri är i högkonjunktur. Sågverken befinner sig rent av i överhettning.

Handeln är uppe i högkonjunktur som helhet, även om detaljhandeln fortfarande är i lågkonjunktur och partihandeln (företag-företag) är i djup lågkonjunktur, hur det nu går ihop. 

Det som går bra är handel med motorfordon, daglgivaruhandeln, heminredning, kultur och fritid och Internethandel, som alla är i högkonjunktur, medan elektronikhandeln upplever överhettning. Sämst går det för övriga hushållsvaror och drivmedel, dvs bensinmackarna, samt partihandeln. Företag har inte börjat köpa än, utan skjuter upp sin konsumtion av t ex maskiner och IT-utrustning.

Samtliga sektorer i tjänstesektorn är fortfarande i djup lågkonjunktur eller vanlig lågkonjunktur, och ingen är uppe på högkonjunktur, inte ens bank och försäkring. Vad som utmärker sig är att resebyråerna nu bara är i lågkonjunktur, så folk har börjat handla resor igen. Fast för de svenska besöksnäringarna är det fortfarande djup lågkonjunktur som gäller inom hotell- och restaurang. Läget är fortfarande djup lågkonjunktur för företags-, IT- och tekniska konsulter, så även där skjuter företagen på sina investeringar. Reklambranschen är också fortfarande i djup lågkonjunktur, så företagen låter även marknadsföringen skjutas på framtiden.

Samtidigt har tjänstesektorn alltså gått framåt, men allt är relativt och fortfarande blodrött.

Hushållen är stabilast negativa över hela linjen, men är också de som får de positiva effekterna sist. Samtliga experter menar att arbetslösheten fortfarande kommer att stiga, så det är väl korrekt av hushållen att vara djupt negativa.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

1 kommentar:

  1. Handlade en kärra plank på Bygg Max och frågade om inleveranser och det kommer in bra samtidigt som allt snabbt säljs. När nu neddragning av bemanning i många företag kommer är frågan om försäljningen fortsätter? Jag tror det för många fortsätter samtidigt att jobba hemifrån och kan då enklare också bygga vidare.

    Om det blir någon form av krig mellan Grekland och Turkiet hjälper givetvis EU Grekland på något vis och får några miljoner flyktingar i present av Erdogan. Hur tragedin påverkar ekonomin inom olika sektorer är en fråga.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera