Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2020-08-29 09:00

Konjunkturläget enskilda sektorer augusti 2020

Konjunkturläget för de enskilda sektorerna svajar lite och en del branscher backar, medan andra går framåt. Totalt sett har läget dock blivit positivare, särskilt för handeln och industrin, men också för enskilda delar av tjänstesektorn.
Konjunkturläget enskilda sektorer augusti 2020. Data: KI

Det ser fortfarande ganska rött ut, för tjänstesektorn, men industri och handel är på väg tillbaka stort, även om det fortfarande är stora variationer.

Inom tillverkningsindustrin är det nu bara massaindustrin, grafisk industri och elektronikindustri som är kvar i djup lågkonjunktur, medan konsumtionsvaror, textilindustri, trävaruindustri, kemisk industri, motorfordonsindustrin, läkemedelsindustrin och övrig tillverkningsindustri är i högkonjunktur. Sågverken befinner sig rent av i överhettning.

Handeln är uppe i högkonjunktur som helhet, även om detaljhandeln fortfarande är i lågkonjunktur och partihandeln (företag-företag) är i djup lågkonjunktur, hur det nu går ihop. 

Det som går bra är handel med motorfordon, daglgivaruhandeln, heminredning, kultur och fritid och Internethandel, som alla är i högkonjunktur, medan elektronikhandeln upplever överhettning. Sämst går det för övriga hushållsvaror och drivmedel, dvs bensinmackarna, samt partihandeln. Företag har inte börjat köpa än, utan skjuter upp sin konsumtion av t ex maskiner och IT-utrustning.

Samtliga sektorer i tjänstesektorn är fortfarande i djup lågkonjunktur eller vanlig lågkonjunktur, och ingen är uppe på högkonjunktur, inte ens bank och försäkring. Vad som utmärker sig är att resebyråerna nu bara är i lågkonjunktur, så folk har börjat handla resor igen. Fast för de svenska besöksnäringarna är det fortfarande djup lågkonjunktur som gäller inom hotell- och restaurang. Läget är fortfarande djup lågkonjunktur för företags-, IT- och tekniska konsulter, så även där skjuter företagen på sina investeringar. Reklambranschen är också fortfarande i djup lågkonjunktur, så företagen låter även marknadsföringen skjutas på framtiden.

Samtidigt har tjänstesektorn alltså gått framåt, men allt är relativt och fortfarande blodrött.

Hushållen är stabilast negativa över hela linjen, men är också de som får de positiva effekterna sist. Samtliga experter menar att arbetslösheten fortfarande kommer att stiga, så det är väl korrekt av hushållen att vara djupt negativa.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

1 kommentar:

  1. Handlade en kärra plank på Bygg Max och frågade om inleveranser och det kommer in bra samtidigt som allt snabbt säljs. När nu neddragning av bemanning i många företag kommer är frågan om försäljningen fortsätter? Jag tror det för många fortsätter samtidigt att jobba hemifrån och kan då enklare också bygga vidare.

    Om det blir någon form av krig mellan Grekland och Turkiet hjälper givetvis EU Grekland på något vis och får några miljoner flyktingar i present av Erdogan. Hur tragedin påverkar ekonomin inom olika sektorer är en fråga.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera