Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2020-08-08 12:13

Konjunkturläget enskilda sektorer

Konjunkturen fortsätter återhämta sig, även om det med två undantag är blodrött hos tjänstesektorn. Samtidigt har några nya vinnare på coronakrisen börjat märkas av, kanske drivet av alla som renoverar sina hus eller drar till skogs på svemester i trendriktiga friluftskläder.
Konjunkturbarometern enskilda sektorer juni 2020. Data: Konjunkturinsitutet
Även om svensk ekonomi fortfarande är kvar i djup lågkonjunktur, så börjar framför allt handeln och industrin att återhämta sig. Hushållen och tjänstesektorn är fortfarande blodröd dock, men med några undantag.

På industrisidan är sågverken rent av överhettade nu, och trävaruindustrin är i högkonjunktur. Kanske är detta drivet av att många renoverar och bygger hemma nu under coronakrisen. Även textilindustrin är nu överhettad. Frågan är varför? Kan det handla om svemester och att folk köper sig dyrare svenska friluftskläder? Eller något annat? Kultur- och friluftsbutikerna är fortfarande i högkonjunktur, om än knappt, kanske på grund av att sommaren och semestern är på väg mot sitt slut?

Motorfordonsindustrin är uppe i högkonjunktur, så där har det vänt, och övrig tillverkningsindustri är överhettad.

Dagligvaruhandeln (livsmedel) är fortsatt överhettad, på restaurangernas bekostnad. Hemelektronik är överhettat ochh Internethandeln är i högkonjunktur.

Mest intressant är dock att bank- och finans nu är tillbaka i högkonjunktur, om än knappt. Det mesta av stimulanserna har ju via centralbankerna varit till för att just rädda bank och finans, och det verkar alltså ha fungerat. 

De enda som annars inte är blodröda är övriga tjänsteföretag och likt tidigare förlag, som genom hela coronakrisen inte drabbats lika hårt. Folk har till viss del fortsatt att läsa.

För IT- och teknikkonsultbranschen, där många av bloggens läsare hittas är det fortsatt blodrött, även om det blivit bättre. Bland de som fortfarande hittas i botten är reklambranschen, vilket inte bådar gott för media - inklusive bloggar - och många onlinetjänster och sociala nätverk, som lever på reklam.

IT-konsulter,IT-branschen
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Viktiga metaller som koppar och järnmalm har gått upp i pris. (Även om det mest skrivs här om de mindre betydande guld och silver). En hel del exportföretag tjänar på detta. Exporten av el fortsätter till Finland och Polen men nätbrist hindrar mer export och håller priset onödigt högt i södra delen av landet.

  Vänliga häl sningar Nanotec.

  SvaraRadera
 2. Jobbar inom IT, men företaget går mycket bättre än olyckskorparna väntade sig. Nu rullar vi ut 5G över hela världen. The sky is the limit... igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag hoppas 5G får lite fart i Sverige också. Förr var vi tidiga. Var på en konferens i Amsterdam i sen grå forntiden och en betydande vd från ett företag i USA talade lyriskt om beepers och avslutade med att
   mobiltelefoner kommer att bli stort Vi räknar med att år 2000 kommer det att finnas EN MILJON. Var tvungen att fråga om alla skulle vara i Sverige för det var vår prognos. Han tappade fattningen och skylde på medarbetare.

   Nu har jag en känsla av att landsbygden helt kommer servas från the sky där flera företag planerar stora mängder satelliter..

   Vänliga hälsningar


   Nanotec

   Radera
  2. 5g är IOT, Allt kommer att vara uppkopplat. Ingen vill riskera att hamna utanför, så alla operatörer satsar stort. Det handlar inte så mycket om mobiler, utan om ett helt nytt marknadssegment som tas i drift, som inte fanns förut, en gamechanger, en planerad disruptor där ingen vet hur det slutar, bara att man måste vara med.

   Radera
  3. Det där med satelliter..hur bra ping och hastighet är det egentligen det tros bli?
   Är inte detta mer för de länder där det är överhuvudtaget svårt med kabelbundet internet? Mer än här.

   Radera
  4. Ca 20ms påstår Starlink om jag inte minns fel.
   De rullar ut beta över ca 49:e-51:a breddgraden nu (IIRC).

   Verkar vara främst utanför storstäder som detta dels riktar sig mot, dels är att föredra.

   Här i Sverige är kabeln bra långt ut i ingenstans så lite annorlunda för oss.

   Radera
  5. Starlink är inte ensamma men får nog fart på 5G utanför alla städer på samma sätt som Tesla fick fart på omställningen till elbilar.

   IOT kan nog omvandla vårt samhälle mer än mobilen gjort. Ett exempel är nästan 100% självstyrande robotar som i de få fall de får problem lämnar över till en människa i närheten eller på en annan kontinent. Ger tex billigare transporter, mat, metaller och el.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Intressant med Starlink, det finns ingen värde för ett fri himmel över oss.

   Radera
  7. Det var en aha för mig när jag förstod att 5G och IoT. På sikt kommer hemma-wifi, zigbee,433 mhz mfl försvinna och allt går via 5G. Här finns stora affärsmöjligheter att vara tidigt ute med att implementera detta som molntjänster t.ex. hemautomatisering, handel osv.
   Ett hinder är personliga integriteten, nu är fokus på kineserna men problemet finns egentligen överallt.

   Radera
 3. ja att en sån liten grej som Corona skulle knäcka världsekonomin vore osannolikt. Vi har gjort en förmögenhet i aktier sedan botten i April. Nu kör vi maxbelånade igen.

  SvaraRadera