Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-08-13 11:47

Konjunkturinstitutet justerar upp Sveriges BNP-prognos

Den statliga myndigheten Konjunkturinstitutet (KI) justerar upp sin BNP-prognos för Sverige, även om Sverige landar på recession i år och ekonomin inte är fullt återhämtad förrän tidigast 2022.
Sverige.

KI justerar upp sin BNP-prognos för Sverige till -4.8% för helåret 2020, från tidigare -5.4% och höjer alltså med 0.6 procentenheter. Man påtalar att man låg ganska rätt i sin gissning prognos för andra kvartalet, men att nedstängningarna i Euro-området mildrats vilket gynnar den svenska exporten, tillsammans med myndighetsåtgärder på hemmaplan.

Arbetslösheten når i vinter ändå tio procent, men landar för helåret på 8.5% och nästa år på 9.5%. Inflationen enligt KPIF hamnar på 0.5% i år men stiger itll 1.1% nästa år och reporäntan kommer inte ändras medan 2021 innebär 3.4% i ekonomisk tillväxt. Ekonomin kommer alltså inte vara fullt återhämtad ens 2021, utan för det får vi vänta tills 2022.

Som alla gissningar så gäller KI:s gissning tills den inte gäller längre. För stunden är i alla fall tron hos KI att coronakrisen blev ett V, även om inte arbetslösheten toppat ut ännu, utan som vanligt släpar efter.

7 kommentarer:

 1. Låt oss hoppas att KI får rätt och att BNP sjunker med ca 5% i år, med en begynnande uppstuts under andra halvåret. Det innebär att vi då är tillbaka på drygt nivån år 2014, per capita. Även om vi väl inte kan säga att det var en period av fattigdom och elände, så kan man misstänka att fördelningen blir värre nu med ökad arbetslöshet. Med reservation för en ny svart svan ser det väl ändå inte så tokigt ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det rullar liksom dit det lutar. BNP-tillväxten var ju inte så imponerade hög innan corona heller. I slutändan så är det konsumtion och förbränning av fossila bränslen som starkt korrelerar med BNP. Evig tillväxt är omöjlig, så att man ens hoppas på att återgå till business as usual visar hur lite man förstått av den större bilden.

   Radera
  2. Korrelationen med BNP för fossilt avtar. Nu växer andelen mil som elfordon ger betydligt snabbare än de mil som fossilerna åstadkommer. Kol minskar i förbränning i de flesta länder och peak bensinbränning har vi troligen nått för jorden.

   Med mer arbete hemifrån och ökade nätköp minskar också privat bilkörning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. BNP har utvecklats uselt de senaste 15-20 åren, men tyvärr har all samhällsdebatt fastnat i identitetspolitik, av vänster- eller högerkaraktär.

   Hade vi haft högre tillväxt under den tiden, så hade ekonomin kunna vara 1000 miljarder större nu. Det hade hjälpt i massa sammanhang, t.ex. mer bostäder och mindre sjukvårdsköer.

   Radera
  4. @Skatt, mer pengar hjälper inte om den grundläggande resursen kompetent personal saknas. Den tar tid att bygga upp. Det krävs ett underskott under lång tid för att marknaden skall anpassa sig med löner och sånt som påverkar folks beslut att välja ett visst yrke. Alternativt kan man försöka att importera den bristande resursen, eller exportera konsumtionen av vissa tjänster.

   Radera
  5. BNP är ett mått som allt mindre speglar utvecklingen. Vi ersätter äldre teknologi mest baserad på atomer med modernare tjänster.

   Livslängden ökar för världen, färre svälter. Vi får mer från nätet och mindre från döda träd. Luftföroreningarna minskar på många håll.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. "Trots mindre strikta åtgärder mot corona från myndigheter rasade Sveriges BNP mer än i både Danmark och framför allt Finland under det andra kvartalet", (Dagens industri)
  Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, rasade med 8,6 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal.
  Danmarks BNP föll 7,4 procent under andra kvartalet och Finland föll endast med 3,2 procent.
  Arbetslösheten skenar nu: har stigit från 6,9 till 9,2 procent på ett år. Prognosen från Af är inte ljus inför hösten.
  Men inget av detta verkar kunna rubba bostadspriserna!

  SvaraRadera