Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2020-08-27 10:31

Konjunkturbarometern fortsätter upp - snart inte längre djup lågkonjunktur

Konjunkturinstitutets 8KI) barometerindikator ("konjunkturbarometern") fortsatte upp i augusti och på -13.0 är det inte långt kvar till Sverige inte längre är i djup lågkonjunktur under -10.
Konjunkturbarometern. Data: KI
Konjunkturbarometern är alltså nu tillbaka på -13 och coronakrisen ser än så länge ut som att inte ha varit en V-artad kris, utan snarare ett I. 

Samtliga huvudsektorer utom mikroindex hushåll (=synen på den egna ekonomin) stärks, men allra kraftigast går tjänstesektorn som ökar med hela +6.3 enheter, även om man fortfarande är kvar i djup lågkonjunktur på -20.4. Annars är det bara hushållen man hittar under -10, medan tillverkningsindustri, bygg- och anläggning och detaljhandel är tillbaka i lågkonjunktur. 

Tillverkningsindustrins -2.3 innebär dessutom att med ytterligare två månaders återhämtning i samma takt (+1.2) så kommer man vara tillbaka i högkonjunktur.

Hur det ser ut för enskilda detaljerade sektorer återkommer vi till i ett senare separat blogginlägg.

Konjunkturmodellen för börsinvesteringar, har fortsatt visat sig vara korrekt och ligger alltså kvar i köp, och kommer göra så tills vi når överhettning på +10 i två månader, vilket  nog kan dröja några år.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

  1. Det blir spännande att se om vi faktiskt lyckas att ta oss igenom det här i form av någon slags "I" utan efterföljande bakslag...vad gäller såväl ekonomi som virus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det verkar onekligen som om optimism finner sin väg tillbaka snabbt. Börsen och bostäder rusar. Den svarta svanen kan kanske definieras "This time is different".

      Radera