Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-08-27 10:31

Konjunkturbarometern fortsätter upp - snart inte längre djup lågkonjunktur

Konjunkturinstitutets 8KI) barometerindikator ("konjunkturbarometern") fortsatte upp i augusti och på -13.0 är det inte långt kvar till Sverige inte längre är i djup lågkonjunktur under -10.
Konjunkturbarometern. Data: KI
Konjunkturbarometern är alltså nu tillbaka på -13 och coronakrisen ser än så länge ut som att inte ha varit en V-artad kris, utan snarare ett I. 

Samtliga huvudsektorer utom mikroindex hushåll (=synen på den egna ekonomin) stärks, men allra kraftigast går tjänstesektorn som ökar med hela +6.3 enheter, även om man fortfarande är kvar i djup lågkonjunktur på -20.4. Annars är det bara hushållen man hittar under -10, medan tillverkningsindustri, bygg- och anläggning och detaljhandel är tillbaka i lågkonjunktur. 

Tillverkningsindustrins -2.3 innebär dessutom att med ytterligare två månaders återhämtning i samma takt (+1.2) så kommer man vara tillbaka i högkonjunktur.

Hur det ser ut för enskilda detaljerade sektorer återkommer vi till i ett senare separat blogginlägg.

Konjunkturmodellen för börsinvesteringar, har fortsatt visat sig vara korrekt och ligger alltså kvar i köp, och kommer göra så tills vi når överhettning på +10 i två månader, vilket  nog kan dröja några år.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

2 kommentarer:

  1. Det blir spännande att se om vi faktiskt lyckas att ta oss igenom det här i form av någon slags "I" utan efterföljande bakslag...vad gäller såväl ekonomi som virus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det verkar onekligen som om optimism finner sin väg tillbaka snabbt. Börsen och bostäder rusar. Den svarta svanen kan kanske definieras "This time is different".

      Radera