Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-08-07 15:07

Konjunkturbarometern fortätter återhämta sig snabbt - men fortfarande kvar i djup lågkonjunktur

Konjunkturbarometern (Konjunkturinstitutets barometerindikator) fortsatte att återhämta sig snabbt under juli månad, men är fortfarande kvar i djup lågkonjunktur. Tjänstesektorn och hushållen tynger, medan tillverkningsindustri, byggsektorn och detaljhandeln nu bara är i vanlig lågkonjunktur.
Konjunkturbarometern.
Det går allt bättre för industrin, bygg och detaljhandel, som nu inte längre är kvar under -10 och djup lågkonjunktur. Detaljhandeln är rent av tillbaka på endast -3.3 och med en månads fortsatt återhämtning i samma takt (+11.0) kan man rent av nå högkonjunktur. Nästan det samma gäller tillverkningsindustrin som ökade med +6.4 till -4.3.

Tynger gör tjänstesektorn, nere på -26.7 även om man stärktes +11.0, medan hushållen är i stort sett oförändrat djupt negativa. Hushållsindex är på -16.7, ner -0.8, mikronidex (vad du tror om din egna ekonomi) är på -11.4 upp +1.1 och makroindex (vad du tror om andra hushålls ekonomi) är på -15.9, ner -0.6. KI uppger att försämringen för hushållen beror på inställningen till nya kapitalvaruköp. Man håller helt enkelt i plånböckerna i väntan på besked vart ekonomi och de egna anställningarna och inkomsterna tar vägen.

Enligt konjunkturmodellen ska man fortsatt ligga kvar i köp på börsen.

Nu återstår att se om det blir någon dubbeldip och W-formad ekonomi framåt hösten, eller om det bara blev ett extremt V i konjunkturen av den globala SARS-CoV-2-pandemin. Allt fler länder har nya utbrott och stänger ner eller skärper tidigare lättade restriktioner i olika omfattning nationellt, regionalt eller lokalt.

12 kommentarer:

 1. Gillar konjunkturmodellen men funderar på om centralbankerna delvis frikopplat börsen ifrån realekonomin och modellen därför är mindre lämplig för värdepapper. Värderingarna börjar onekligen kännas ansträngda för att vara lågkonjunktur. Kanske fungerar modellen bättre för t.ex. företagare som tar investeringsbeslut baserat på realekonomi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En modell är per definition en förenkling av verkligheten. Man behöver faktiskt inte gå över ån för vatten, för vatten finns precis överallt i Sverige.

   Radera
  2. Ja en modell är verkligen en förenkling. Inte undra på att det inte fanns ett nobelpris där ifrån början. Börjar man med bortförklaringsmodeller gör att försvara en hitte-på-ekonomisk modell är man på djupt vatten, intellektuellt sett.

   Radera
  3. Finns inget som hindrar en modell att vara mer komplicerad än det den modellerar.

   Radera
 2. OMX står högre nu när vi är långt ner i rött territorium än när vi peakade i grönt 2017.

  Att KPI håller sig lågt har gjort att centralbankerna gödlsar med pengar som aldrig förr. Man undrar var gränsen går? Vad skulle hända om alla skulle få en årslön direkt på bankkontot. I USA är man inte långt bort från sådana tankar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tro att de tankarna finns i Sverige med. En av flera parametrar att ta hänsyn till när riksbanken utreder e-krona. Helikopterpengar blir mkt lättare om alla har ett konto som kan få e-kroner.

   Radera
  2. Blir inga helikopterpengar i Sverige för vi är ett strävsamt folk som älskar att kämpa. Det är vår styrka, kanske vår enda styrka.

   Radera
  3. Precis, helikopter-pengar finns inte. Troligare att så sker i Norge eller Danmark nu med tanke deras problem i deras Coronastrategi.Trist förstås då den verkat så lovande, men ack. Arbetslösheten skenar liksom smittan tyvärr. Vi får hoppas de lyckas återinföra restriktioner, vilket många EU länder misslyckats med tyvärr

   Radera
  4. Vad skulle egentligen hända om alla fick en årslön på banken? Och hur ska den fördelas? Ska direktörerna få lika mycket (lite) som kleti och pleti? Eller ska det baseras på deklarerad inkomst?

   Blir det bara kapitalvaror som blir dyrare eller kommer pris på mat att skena?

   Radera
  5. Om det kommer helikopterpengar till svenskar i form av en årslön på banken så blir det garanterat en median-/medellön då.

   Radera
  6. Helikopterpengar finns redan i Sverige och fördelas ut i god socialistisk anda, men om det finns utrymme för två helikoptrar gående samtidigt är tveksamt.

   Radera
  7. Man brukar väl inte kalla olika omfördelningar i ekonomin för helikopter pengar, de ska väl vara nytryckta

   Radera