Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-08-11 11:07

Kan protesterna i Vitryssland eskalera till internationell konflikt?

Det finns fyra saker en människa inte kan välja - sina föräldrar, sitt födelseland, sitt utseende och en president i Vitryssland. - omskrivning av hittat på nätet, källa okänd
Efter det fejkade presidentvalet av diktatorn Lukasjenko i Vitryssland har protesterna i landet eskalerat, och regimen har svarat med eskalerande våld mot demonstranterna. Frågan är om konflikten kan eskalera och bli en internationell konflikt, då Kreml kan komma att kliva in med trupp som man de senaste veckorna övat och frambaserat som en del i en så kallad beredskapskontroll.
Ortodox kyrka, förvisso i Poltava, Ukraina. Jag har faktiskt inte varit i Vitryssland.
Lukasjenko brukar framhållas som Europas sista diktator, vilket förstås är fel, eftersom Putins Ryssland också klassas som en diktatur. Dock har Lukasjenko klamrat sig fast vid presidentposten i den forna sovjetrepubliken sedan 1994, och är åtminstone Europas mest långvariga diktator.

Ändå försöker man precis som i Ryssland att låtsas vara en demokrati genom att anordna val, som man sedan fejkar resultaten på via olika metoder. Exakt varför man inte bara lägger ner den Potemkinkulissen är en intressant frågeställning i sig. Kanske är det för att regimtrogna och deras nyttiga idioter ska kunna hävda men de har ju val, som om det innebär att man har demokrati.

Alternativet just nu är inte fred, demokrati och frihet för Vitryssland, utan snarare att Kreml klampar in med trupp i någon form och tar över. Moskva kommer inte acceptera ett liberaliserat Vitryssland, som vänder sig mot välståndet och rikedomen i väst istället för mot korruptionen, fascismen och kleptokratin i Ryssland..

Således kan det vara så att Moskva just nu uppmuntrar och på olika sätt stöder protesterna i Vitryssland, för att få en ursäkt att klampa in och "skapa fred, trygghet och demokrati" om Lukasjenko inte är stark nog att med våld slå ner protesterna. Kreml kan alltså spela på bägge sidor om nätet, och stå som vinnare oavset utfallet. Att de ryska militära styrkorna genomfört en massiv beredskapskontroll samtidigt som valrörelsen i Vitryssland är knappast en slump, utan handlar om handlingsfrihet.

Det finns således två huvudscenarier här.

1. Lukasjenko slår ner protesterna och stärker sin makt när allt större del av de som vågat protestera och oppositionen slängs i fångläger.

2. Lukasjenko faller och Ryssland går in militärt och tar över. Sedan återstår bara likt i Krim en fejkad folkomröstning om att ansluta sig till Ryska Federationen och därefter formell annektering av landet. Detta alternativ skulle också innebära en enorm förändring i den militärstrategiska balansen i Europa och akut hota Suwalkikorridoren mellan Vitryssland och Königsberg-exklaven, samt flytta Rysslands gräns till några mil norr om Ukrainas huvudstad Kyiv.

Ett tredje alternativ om frihet och demokrati finns inte i kortleken. Det skulle i så fall kräva att väst, exempelvis Polen, går in med trupp och därmed hindrar Moskva att göra det samma. Och det kommer inte ske, krigsrisken oaktat.

Finns det då något slut i sikte för Lukasjenkos regim? Diktatorn är född 1954, och är alltså 66 år gammal idag. Inom åtminstone 30 år kommer Liemannen att hämta honom, och vad som händer med Vitryssland då får vi se. Sannolikt 2. ovan. Inte ett önskvärt tredje alternativ.

Förlorarna blir som vanligt det vitryska folket.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Jag är ju förvisso inte naturvetare men borde det inte vara 66 år?

  SvaraRadera
 2. Finns det något folkligt stöd för ett ryskt machtubernahme (ursäkta, men fann inget tyskt y...) I Vitryssland?

  En sak att folket är kuvade, men om rysk trupp går in, vad händer då? Tjetjenien 2.0? Befrielsearmen hälsas med blommor och flickors kyssar?

  Vill Vitryssland tillbaka till Ryska Sfären?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På mitt tangentbord finns en tangent precis nedanför Backspace som har prickar, tak och tildetecken (sånt som ligger ovanpå spanska n t.ex. i mañana). Om man trycker först på denna och därefter på u får man ett ü. Ungefär som när man skriver é och först trycker på accent-tangenten och därefter på e.

   Alternativt kan man förstås i det aktuella fallet välja ett annat tyskt begrepp från samma era. Nämligen Anschluss - som nästan känns ännu mer träffande ;-)

   Radera
 3. Det påminner onekligen om Ukraina. Putin vill inte ha ett val där en västvänlig ledare tillträder som kan tänka sig ett EU- eller NATO-medlemskap.

  Det vore bra om det kunde finnas ett "recept" för hur man i diktaturer ska agera för att bli med de som styr. Förr i tiden var det svårt att organisera sig, men med Internet och smartphones så gäller det inte längre.

  När 90% av befolkningen vill få bort de som styr, så finns det lite en regim kan sätta emot. Stödet inom polis och militär är med all sannolikhet lågt då. Det handlar bara om hur man ska gå tillväga. Hade vi haft exempel på framgångsrika strategier, så skulle folk i diktaturer kunna kopiera dessa.

  Systemet är instabilt, hur ruckar man på det bäst?

  SvaraRadera
 4. Det enda positiva med en rysk annektering är väl att våra politiker äntligen får tummen ur att faktiskt skjuta till mer pengar till vårt försvar då dom omöjligen kan vifta bort en sådan händelse (eller?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror väl vad MP får för direktiv från sin husse i öst. Det verkar vara viktigare att beskattat plastmuggar än att diskutera Sveriges försvar men det är nog avsiktligt ett sätt att fylla media/debatten med helt andra frågor.

   https://cornucopia.cornubot.se/2017/02/rysk-infiltration-av-miljopartiets.html

   Radera
  2. Bara det kan finansieras med högre skatt på plastpåsar så

   Radera
 5. Är det inte Belarus, anar att du medvetet använder Vitryssland som namn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att UD har bytt till Belarus, men vad är poängen med det? Ja, rus syfter inte på ryssland, men vad spelar det för roll? Vitryssland har ju använts länge i Sverige. När blev UD språkpoliser.

   Är det för man vill visa deras självständighet mot Ryssland?

   Radera
  2. Antar att det är Vitryssland, som trots allt är det vedertagna namnet sedan åtminstone 1600-talet, som avses. Att Belarus börjat användas alltmer frekvent i svensk media förtar inte det faktum att vi i Sverige "alltid" använt Vitryssland och vitryssar som benämning för det som idag utgör nationen Vitryssland.

   Känns för mig totalt främmande att kalla landet för Belarus, på samma sätt som jag inte talar om Great Britain, la France eller Deutschland när jag pratar om Storbritannien, Frankrike eller Tyskland. Det är en politisk eftergift till diktaturen i Vitryssland - de har nämligen en nationell lag som säger att landet, då latinska alfabetet används, skall benämnas just "Belarus" (Беларусь betyder ju översatt Vit och rus, vilket på svenska torde bli, då vi talar om nationen, Vitryssland). Utöver argumentet att diktaturen vill att andra länder använder just "Belarus" har jag aldrig hört något hållbart argument till varför vi ska ändra namnet från just det vedertagna Vitryssland.

   Radera
  3. Verkar även som TV4 Nyheterna använder ordet Belarus för Vitryssland.

   Radera
  4. Hur får du "rus" till att betyda "Ryssland". Aj jag ser det själv... ;) (Jag hittar ut)

   Nä men seriöst, googlade lite bara och här är argumenten som jag hittar. Duger de? Vilka är motargumenten?

   ' ”Vit” är en god översättning av ”bel”. Men ”rus” är någonting annat än ”Ryssland”. På medeltiden var ”rus” benämningen på ett antal statsbildningar i ett område som idag ligger i västra Ryssland, Ukraina, Belarus och Baltikum.

   Ur en av dessa uppstod senare Ryssland, vars namn stammar ur ”rus”. Men det gör inte alla som räknar sitt ursprung till ett ”rus” till ryssar.' /Svt

   "1) Det första är att man bör använda Belarus, eftersom landet heter så på det egna språket.
   2) Det andra huvudargumentet är att Vitryssland är en språkligt och ursprungligt felaktig namnform (Rus är inte Ryssland)
   3) Det tredje huvudargumentet är att Vitryssland blandas samman med Ryssland"

   Dock är det komplext, men källan tror att Belarus-namnet kommer vinna. /Språktidningen 2020-04

   Radera
  5. Det verkar finnas ett hemligt forum i media som redigerar newspeak. Ligger listan högst upp på TTs skrivbord om man vill vara rädd om jobbet? Belarus lär ju ordagrant betyda Vitryssland. Varför döper vi då inte om Estland, Lettland och Litauen i också i stället för de försvenskningade formerna?

   Radera
  6. Perstorpsbo> Rus betyder inte Ryssland. Visa källa på ditt påstående.

   Radera
  7. Tycker denna verkade lyfta alla aspekter. Tycker det låter artigt att tilltala dom som dom vill tilltalas.
   https://spraktidningen.se/artiklar/2020/04/vitryssland-eller-belarus

   Radera
  8. Läs er historia. Var kom Svartryssana från? Vad skilje de från Vitryssar? Vad är Kiev-Rus? Varförfån kommer ordet Rus? Det kan väl inte vara från Roslagen?

   Radera
  9. Killgissar nu, men vit i gamla dar betydde ju kristen. Vitekrist etc. Nuvarande Ukraina och Belarus lär väl ha blivit omnnämnda som vita ruser av kyrkan i Konstantinopel i motsats till hedniska ruser än längre österut? Men som sagt killgissar...

   Radera
  10. Spelar ursprunget av namnet nån roll? Landet "heter" Vitryssland på svenska, precis som det land som internt heter Deutschland heter Tyskland, La France heter Frankrike och Magyarország av oss benämns Ungern.

   Lika lite gäller att ett ord nödvändigtvis är "felaktigt" eller "nedlåtande" på ett språk bara för att det är det på ett annat. En person av manskön från Polen (som i Polen heter Polska) kallar vi ju allmänt för polack. Detta betraktas dock i Tyskland som nedvärderande, och det allmänna ordet är istället Pole, vilket knappast bör leda till att vi ändrar det svenska ordet polack.

   Radera
 6. En motsvarande eftergift mot diktaturens propåer har inte gjorts av andra länder vad jag vet, det heter åtminstone Weissrussland (i Tyskland), Valko-Venäjä (i Finland) och Hviderusland (i Danmark), men den "duktiga" svenska regeringen kunde inte låta bli att ge efter här heller (ja, nu låter jag bitter, men varför ändra på något som är vedertaget sedan århundraden i vårt egna språk?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både Österrike och Schweiz använder dock Belarus i diplomatiska sammanhang.

   Radera
 7. Jag kan se ett tredje alternativ, nämligen att protesterna lyckas fälla Lukasjenka, men Ryssland inte går in militärt, eftersom de har hittat en lämplig Kreml-vänlig ledarfigur i proteströrelsen, som de hjälper på ett mer förtäckt vis, men så att Vitryssland även efter revolten fortfarande är orienterat mot öst, men kanske med en inom vissa områden mindre repressiv regim.

  SvaraRadera
 8. Ryssland stöttar oppositionen. Putin och Lukas har blivit ovänner. Enda sättet för Ryssland att kontrollera Vitryssland är en ockupation/införlivning av landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Lukasjenko har distanserat sig från Kreml. Kreml kommer ingen vart med låtsas-unionen de har tillsammans. Mike Pompeo hälsade på i Minsk och erbjöd US oil & gas att täcka upp allt Belarus köper från RF. De passade även på att sätta ambassadörer och fulla diplomatiska förbimdelser. Väst har lärt sig från Ukraina att Lukasjenko är garanten att Kreml inte rasslar in i Minsk. En demokratirörelse idag i Minsk ger bara RF möjligheter att rulla in i Västs ögon även om demokratirörelserna som sådana är idealet. Vårt bästa hopp är att Lukasjenko håller i rodret och kyler Kreml lugnt och fint om vi sätter stabilitet och värde i att RF inte helt plötsligt sitter vid Suwalki. Trist men realitet?

   Radera
  2. Exakt. Blir spännande att följa...

   Radera
 9. Varför benämns inte Vitryssland på sitt svenska namn (Vitryssland) i Sveriges radio utan som det internationella
  Belarus? Dessutom utalar reportrarna på Sveriges radio det som "Bell,a,russ"

  SvaraRadera
 10. Varför benämns Vitryssland på Sveriges radio som det internationella namnet Belarus istället för det svenska Vitryssland? Dessutom utalar på Sveriges radio det "Bell,a,russ"(snabbt utal) . Har inte hört dom benämna Tyskland som Germany.

  SvaraRadera