Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-08-03 13:37

Jonas Gardell kräver kulturminister Amanda Linds (MP) avgång

I en omfattande kulturkrönika (som faktist handlar om kultur, kultursida till trots) hos Expressen kräver författaren och artisten Jonas Gardell  kulturminister Amanda Linds (MP) avgång. Detta då hon inte kunnat försvara kulturarbetarna eller ens svara på frågor om varför det är okej med ett fullsatt flygplan eller fulla köpcentrum, men inte okej med en teatersalong eller varför det är förbjudet att låta en artist uppträda på en restaurang, men i övrigt ha samma mängd gäster utan en artist.
Förbjudet.
Det verkar som Kultursveriges 200 000 kulturarbetare, varav en mycket stor del frilansande egenföretagare, börjar tröttna.

Regeringen tillåter flygresor, tågresor, fullproppade köpcentrum och hundratals gäster på en restaurang. Men det är förbjudet att hålla en föreläsning eller för en artist att spela på samma köpcentrum, restaurang eller gud förbjude tågvagn. Det verkar som spridandet av kultur är det som är smittsamt, inte mängden människor på samma plats.
Tillåtet.

Förbudet mot teater, bio, föreläsningar och andra evenemang med mer än 50 deltagare kvarstår, och när Jonas Gardell har krävt svar från ansvariga ministrar har han nåtts av rena nonsenssvar.

Samtidigt är väldigt många egna företagare i branschen, och då många dessutom driver sitt företag som enskild firma så skyddas de inte alls av några åtgärder från regeringen.
Inte tillåtet.

Jonas hälsar kulturminister Amanda Lind att hon kan kyssa honom i arschlet och kräver hennes avgång.

Tillåtet. Så länge ingen artist uppträder.

Gardell går det antagligen ingen nöd på, då han är en av Sveriges mest lyckade kulturskapare och har sitt på det torra, så man kan utgå från att det här handlar om den stora majoritet av Sveriges kulturarbetare som måste ha sina månatliga intäkter för att överleva och inte har miljoner undanlagda. För de allra flesta som kan leva på kultursektor lever just dag för dag. Det kan vara allt från scenarbetare till ljudteknikere, sminköser till personen i biljettluckan. Det är där majoriteten av de 200 000 kulturarbetarna hittas, inte bland högprofilerade kändisar med pengar på banken.

Så det ser allt mer ut som att Kultursverige är på väg att tröttna på regeringen. Varför ska miljarder pumpas in i ett SAS som bedrar sina kunder, samtidigt som de tidigare ofta regeringslojala kulturarbetarna pissas på?

Jonas Gardells krav på Amanda Linds avgång hittas på denna icke-länk: www.expressen.se/kultur/jonas-gardell/-avga-vi-maste-fa-en-riktig-kulturminister/. På grund av den ännu okända implementationen av EU:s länkskatt, som kommer gälla retroaktiv då allt på Internet räknas som pågående publicering kan jag inte länka till Expressen, eftersom de i egenskap av pappersmedia kommer få någon form av rätt att ta betalt om man länkar till dem.

14 kommentarer:

 1. Jag håller helt och hållet med Gardell. Ett roligt men rumsrent uttryck "kyss mig där ryggen byter namn", heh heh... Det är allsången i alla former som behöver förbjudas under corona-epidemin (inkl den "spontana" sången på pubar). Ormboet bör avgå, tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Det är rimligen skillnad på en restaurang eller köpcentrum där människor cirkulerar och kommer och går vid olika tidpunkter, jämfört med ett arrangemang där alla kommer samtidigt sitter med samma grannar hela tiden och som kanske fängslas så av uppträdandet att de glömmer att tänka på smittrisken. Smittskyddsaspekterna väger tyngst och kulturarbetarna måste rätta sig efter detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "kulturarbetarna måste rätta sig efter detta..." OK - visst men då får vi gemensamt betala dem för den ofrivilliga yrkeskarantän de har blivit satta i.

   Radera
  2. Fast får de inte arrangera en konsert med 48 deltagare?

   Radera
 3. Läste att ordningsmakten i Vimmerby hade tolkat reglerna som att Astrid Lindgrens värld fick ha öppet och ha föreställningar, men för max 50 åskådare totalt vid samma tidpunkt. Detta trots att deras föreställningar sker utomhus och ligger helt åtskiljda från varandra på helt olika scener i olika delar av parken. Annars hade det varit möjligt för parken att bedriva verksamhet och se till att det var max 50 vid varje föreställning eftersom de hade kunnat köra en del parallellt.

  Var på Kolmården i juli, det hade begränsat antalet besökare i parken och alla karuseller i Bamses värld var stängda. Fick var vuxen-berg och dalbana öppen, mycket oklart varför då inget annat nöjesfält fått bedriva någon verksamhet. Antar att den åkattraktionen räknas till djurparken, och djurparker får ju till skillnad från nöjesfält lov att ha öppet. Det var dessutom rejäl kö till safari-linbanan, så det spelar inte så stor roll att de släpper in färre eftersom folk klistrar sig ändå

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Gardell är en liten gnällspik som sitter på höga hästar. Kulturarbetare har ingen "egen" minister som ska "ta tillvara kulturarbetarnas intressen". Samtliga ministrar skall ta tillvara samtliga medborgares intressen. Kulturarbetare ska absolut inte ha något grädde på moset överhuvudtaget, så länge inte alla andra yrkesgrupper i så fall också får grädde på moset. Gardell må ha vissa poänger om inkompetens, men vad nytt under solen...? Ska vi prata inkompetens i regeringen, är det inte bara kulturministern som ska avgå. Hela regeringen ska avgå.

  SvaraRadera
 6. Måste säga att jag här håller med Gardell och det hör inte speciellt vanligt.

  SvaraRadera
 7. Han sprider vänsterkultur - klart han ska stoppas.

  SvaraRadera
 8. Han har väl en förmögenhet på en kvartsmiljard skulle jag tro. Han får böla åt något annat.

  SvaraRadera
 9. Håller fullständigt med Gardell. Dubbelmoral, verkligen. Och Lind är, ursäkta uttrycket, en riktig sopa. Och det har inget med kön att göra! Lind är lat och visar inte mycket engagemang för det hon sägs företräda. Några svenska filmer ska hon definitivt heller inte titta på. Det har hon inte tid med.

  SvaraRadera
 10. Amanda Lind är som alla andra MP politiker värdelös men nu har reglerna satts av Tegnell och då bokar och bugar regeringen utan att ta ansvar.
  Så det är inte Lind som ska sparkas i sådana fall utan experten Tegnell som de facto satt reglerna.

  SvaraRadera
 11. Marijuanafrisyr med tillhörande subkultur känns oförenligt med att ta enormt ansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om din kritik baserar sig på någon utseende, så har du helt enkelt inget att komma med.

   Radera