Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-08-07 11:41

Jaha, där gick externa bildskärmen sönder

Man får aldrig vara nöjd. Alldeles precis när jag fixat externt tangentbord istället för det kassa fjärilstangentbordet på min MacBook Pro, så går istället den externa bildskärmen sönder. Så någon teknofil som har uppslag på ny lämplig skärm?
Horisontella linjer.
Min nu fyra år gamla Acer S277HK 27-tums 4K-display har tjänat mig väl. Snygg design, bra bild, och jag har skrivit fyra romaner och en fackbok på den, plus någonstans runt kanske 6000 - 7000 blogginlägg (4.5*4*365=6570).

Men pang, så har den nu som ni ser på fotot ovan börjat ge horisontella linjer som bästa 80-talsskärmen. Ingen åtgärd inklusive oräkneliga omstarter har hjälpt. Ja, nätaggregatet är nytt och byttes för några månader sedan då det gamla strulade.

Man ska inte vara bitter. Fyra år, antagligen igång 12 - 16 timmar per dygn sju dagar i veckan, 365 dagar om året, undantaget de dagar jag varit bortrest. Kanske inte kan ställa så mycket större krav än så på professionellt användande och tillhörande livstid.

Så nu är det dags för en ny skärm. Kravspec nedan.

Får väl uppgradera tekniken lite. Har idag en Thunderbolt 3-docka från OWC som skärmen hänger på via DisplayPort. Man kan förstås fortsätta så, men om man kliver in i 2018+ så kan man göra sig av med dockan och istället använda bildskärmen som docka och strömförsörjning till datorn och bli av med en pryl till på skrivbordet.

Datorn är idag en MacBook Pro och behöver 65 W för att ladda optimalt. Krav: Bildskärmen ska kunna ge 65W Villhöver: Nästa dator kan kräva större nätaggregat, pga större skärm (jag blir inte yngre), om bildskärmen således kan leverera 90W är det bra.

Krav: 4k-upplösning eller högre. Villhöver: 5k 

Krav: 27 tum Villhöver: Större

Krav: Extra portar Thunderbolt 3 eller USB-C. Kör bland annat backupdisk via USB-C. Kommer sannolikt behöva sätta en liten USB-C-hub med ethernet mm till skärmen, då jag killgissar att inga bildskärmar har gigabit ethernet-uttag i sin Thunderbolt 3/USB-C-hub. Alternativt finns det så många portar, inklusvie USB-1-2-3 att jag bara behöver hänga på en gigabit ethernetadapter utan att blanda in någon hub. Då Macbooken saknar vanlig USB så behövs det USB-1-2-3-uttag på bildskärmen, alternativt gott om USB-C - det enda som permanent ska vara inkopplat är gigabit ethernet och backupdisken, så minst två extra USB-C eller Thunderbolt 3. Annars kan jag lika gärna koppla in tillfälliga grejer direkt i datorn via adapter.

Så vad är experternas förslag på skärm enligt kravspec? Optimalt hade varit 30+ tum, 5K, 90W strömförsörjning via Thunderbolt 3, och sjuttioelva massa portar som dockningsstation. 30+ tum är antagligen det minst viktiga - sitter så pass nära min 27-tummare att det inte finns så mycket mer synfält ändå. Dock finns ju inte oändligt med pengar. Hade inte skärmen gått sönder hade jag inte ens tänkt tanken på att gå upp i storlek.

Några alternativ: Benq PD2720U (4k, 65 W T3), LG 27MD5KL (5k, 94 W T3), Dell UP2720Q (4k. 90 W T3) Fler förslag? 

56 kommentarer:

 1. Dell UltraSharp UP2720Q kanske. 27", 4k, 90 W T3.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 18000 för T3-versionen. Nja.

   Radera
  2. 15000 ex moms på Dustin.

   Radera
  3. Avsåg priser inkluive moms. Billigare på Proshop och ComputerSalg. Gissar att det kemikalieskatten slår stenhårt här.

   Radera
  4. U2720Q, P är "proffs-skärmen" så behövs om du inte oroar dig över 95% eller 98% DCI P3

   Kostar 1/3 men står på prisjakt att det inte fanns drivrutin för MAC för 3 månader sedan så bör checkas direkt med Dell inför köp.

   Radera
  5. Bra guide: https://www.sweclockers.com/artikel/24890-sweclockers-guide-till-bildskarmskopet

   Radera
 2. Tyvärr har jag inte sett så många skärmar med extra usb c portar. Beroende på disk så kan det ju gå att byta kabel?

  Philips 329P9H (den har "upp till" 1Gbit ethernet) kikade jag på innan jag valde en Dell 32:9 istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående kabelbyte så klarar USB type A 3.2 20 GBit/s

   Radera
 3. Varför backup vid dator och inte genom router? Annars är en raidad NAS rätt bra. Själv föredrar jag dubbla skärmar som delar skrivbordet fysiskt, dock inga tips för detta idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snabbare backup via USB-C lokalt än över ethernet.

   Radera
  2. Har inte det själv än men planerat precis samma sak. Dock ont om USB-C chassin. Även om de finns.

   Radera
  3. Så länge skärmen har USB 3.1 eller 3.2 kan man ju dock få ut mellan 10-20 GBit/s med en USB type A kontakt. Snabbare än de flesta externa diskar och med 4k har man ändå inte så mycket bandbredd över om man även vill föra över videosignalen med bara en kabel.

   Radera
 4. Det är självklart EMP:n från den israeliska väsk-kärnvapen-bomben av rött kvicksilver som detonerade i Beirut som slutligen nått Sätila. Du skulle haft persienner av kopparplåt, Cornu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Litet filmtips: Kolla in när cigarettsmugglar- och skattefuskarpatriarken Kirill inviger den nya gigantiska kyrkan dedikerat til landra världskrigets uppoffringar och seger i Patriot Park utanför Moskva.

   Ursprungsidén var att avbilda Stalin och Putin bredvid varandra, men det var lite för kontroversiellt t o m i dagens Ryssland.

   https://www.youtube.com/watch?v=jjkuti_HmFU

   Radera
 5. https://www.apple.com/se/pro-display-xdr/specs/

  Kör man allt annat apple kan man väl lika gärna fortsätta simma i den pölen? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu ser ut att ha en 13-tum Macbook Pro, så då är skärmen inte kompatibel.

   Radera
 6. Asus ProArt PA329C 32"

  SvaraRadera
 7. Svårt att ge rak rekommendation sådär på rak arm. Det där med hub och strömmatning ställer till det. Vad gäller kvalitet så kan iaf EIZO rekommenderas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här en 31.5 tums skärm som förslag, men den har bara en USB-C port och endast 60 W matning.
   Och är en sRBG skärm så mest för kontorsbruk.
   https://www.eizo.se/flexscan/ev3285-bk/

   Radera
  2. Kan instämma i det, tycker de varit lite väl dyra privat. Men sett många på jobbet och av hundratals så har 1 behövt använda deras förhållandevis väl tilltagna garanti. Numera är kvalitén jämnare men i platt skärmens barndom hade de i alla fall bland de bästa bildkvalite

   Radera
  3. Min första platta skärm var en Eizo Flexscan. Det var en 17"-sak i 4:3-format om jag inte minns fel. Grymt bra skärm för sin tid och det var värt att betala lite mer än polarna minns jag.

   Radera
 8. https://www.inet.se/produkt/2216433/dell-27-ultrasharp-u2720q-4k-usb-c?&gclid=CjwKCAjw97P5BRBQEiwAGflV6VSDh0q7A_EuyAH0PdlguY_GhJYz2lFQY-sCTujG6G7e_jiETv0-ZRoCTlYQAvD_BwE

  Bara halvproffs färger men oxo halva priset

  SvaraRadera
  Svar
  1. På skrivbordet på jobb har jag en HP och en Dell. Osäker på modell, men de kostade nog ungefär samma peng.
   Dell har avsevärt bättre bild! Rekommenderas som märke.
   QHD upplösning dock 2560x1440. Jag tycker det fungerar fint. Saknar inte 4K. Blir ju billigare också.

   Radera
  2. Den har också USB-C "ut" vilket är trevligt

   Radera
  3. *edit:
   Har också en 25" variant av den här skärmen på hemmakontoret och den står sig ok mot LG 32" monstret på kontoret.

   Radera
 9. LG 27UL850-W (6990 SEK inkl moms hos Dustin)
  Har själv en sådan skärm och kan varmt rekommedera den.

  4k skärm med skärmanslutning som använder USB Type-C™ och är kompatibel med MacBook. Med en enda kabel kan du samtidigt överföra 4K-skärmdata och annan data när du laddar en MacBook eller någon mobil enhet på upp till 60W.

  SvaraRadera
 10. Har själv kollat på samsungs 32" UHD skärm(ar) springer bara på runt 4000:-

  SvaraRadera
 11. Vet inget om bildskärmar. Men om du använder browsern Brave så slipper du se enfaldig reklam på din egen hemsida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt. Då får jag inget betalt för att du surfar på min blogg.

   Radera
 12. Har du testat med en annan skärm så det inte är grafikkortets som börjar packa ihop?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som det står i blogginlägget har jag testat allt.

   Ränderna är kvar om jag drar ur allting och starar om skärmen, även när den bara visar startlogotyperna. Har inget med dator eller kablar att göra.

   Radera
  2. Kanske är en dold AI som försöker hjälpa dig att läsa rakt.

   Radera
 13. Skärmen kanske vill signalera att den tycker användaren skriver långrandiga blogginlägg. Provat med en annan användare framför skärmen?

  I övrigt så tycker jag du ska köpa en Apple 5k-skärm. Har en sådan i min iMac och den är extremt trevlig att vila ögonen på.

  SvaraRadera
 14. Ränderna i skärmen kan vara glapp/smuts i en flatkabelkoppling inne i skärmen, eller någon lödning. Kan vara värt att öppna och ruckla bland kretskort.

  Har kört HP 27" 4k i ca 4-5 år, heter 27z nånting. Mycket bra skärm men hade valt 32" idag, alternativt 2*27".

  SvaraRadera
 15. Körde Mac mini 2006-2008. Ett OS för idioter. Sen bytte jag till Xubuntu och har använt det sen dess.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nuförtiden har man sällan bara ett OS. Var sak har sin plats. Mac till musikproduktionen, openBSD i firewallen, Ubuntu i alltialloservern, windows i jobblaptopen för Powerpoints, centos i utvecklingsburken, e t c.

   Radera
  2. Skulle nog våga påstå att 99%+ av alla användare använder endast ett OS på arbetsdatorer.

   Radera
  3. Du använde alltså en Mac under dess storhetstid samtidigt som Windows var i sin kanske sämsta period, endast möjligen överträffad av Windows 10-helvetets första år (flera). Ändå var du djupt missnöjd.

   TampleOS kanske är något för dig.

   Radera
 16. Säker på att det inte är sladden som gett upp? Vet inte hur ofta du "dockar" datorn. Men testa med en annan sladd.

  Jag har en Voxicon till jobbdatorn och den är Good Enough™. Vet dock inte om den kan leverera tillräckligt mycket ström till att ladda din dator... Tror dessutom den bara stödjer 4k via HDMI. Men deras 31" 4k kostar 4k passande nog.

  SvaraRadera
 17. Jag tycker att en skärm i 16:10 format är klart överlägsen 16:9. De flesta saker man gör på en (jobb)dator är ju inte i wide screen. Som tex att skriva/läsa text.

  Vill man få nytta av en gammal 4:3-skärm så är det ett trevligt format att ha som extraskärm på höjden för att läsa dokument på. (Om man nu lyckas hitta lämplig adapter för att få bild på den)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 16:10 är den ultimata kompromissen i bildförhållandet för datorer. 4:3 var inte så tokigt heller. Men var får du fatt i det nuförtiden?

   Radera
  2. Jag tycker att 21:9 är perfekt. Har det både hemma och på jobbet. Det är ungefär som att ha dubbla 4:3-skärmar utan mellanrum. Perfekt för breda kalkylark eller två webbläsarfönster bredvid varandra.

   Är egentligen bra sugen pà LG 38WN95C-W eller 38GN950-B som kommer snart men kan inte riktigt motivera att betala 18000 för en ny skärm så länge min gamla fortfarande fungerar...
   https://www.lg.com/us/monitors/lg-38wn95c-w-ultrawide-monitor
   https://www.lg.com/us/monitors/lg-38gn950-b-gaming-monitor

   Radera
  3. 21:9 låter inte så dumt, får väl bli en sån nästa gång...

   Lyckades få tag på en Dell 24" UltraSharp U2415 IPS i våras. Den är väl antagligen inte speciellt ny och 4k är det inte heller... Men man saknar inte det man aldrig haft :)
   Behaglig för ögon är den iaf.

   Radera
 18. Gör inte USB-C hubbar och strömmatning skärmarna extra dyra egentligen?
  USB-C är ju i sig rätt dyrt. Däremot pga MAC blir ju USB-C en förutsättning.
  Funderar på följande:
  1. Valfri skärm som är snygg och har bra panel och VESA fäste. Samt då ansluts via USB-C. Men ingen hubb eller så.
  2. Monitorarm som klarar skärmen och som kan justeras. Typ med gasfjäder.
  3. Riktigt bra USB-C hubb med ström, ethernet mm.

  Skulle inte ett sådant paket ge dels över sRGB täckning, friare yta under skärmen, och dessutom säkrare USB-C matning? Plus vara lite billigare än en skärm för säg 15 tusen.

  SvaraRadera
 19. Skaffa en Caldigit TS3 Plus dockningsstation så kan du köra dubbla skärmar i 5K 60Hz varav en med DisplayPort, du får ethernet, 85W laddning, två TB3-portar, fem USB3.0, en 3.1gen1 och en 3.1gen2, UHS-II SD-kortläsare och ljudutgång. Sen kan du istället leta en bra skärm med DisplayPort utan att behöva bry dig om andra features än själva skärmen.

  https://www.apple.com/se/shop/product/HMX12Z/A/caldigit-ts3-plus-dockningsstation

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Inte illa. Dyr dock.

   Radera
  3. Dyr? Nja, sett till vad du får så är priset acceptabelt. Jag har en Belkin med ungefär samma funktioner och den kostade betydligt mer.

   Radera
 20. Ja, varför inte en iMac? De skärmarna är ju såvitt jag kunnat bedöma som amatör bättre än nåt annat man kan köpa.

  SvaraRadera
 21. Det kostar att ligga på topp.

  SvaraRadera
 22. Men Lars, du har väl inte suttit och tittat på en Acerskärm alla dessa år? Acer är ju bannlysta sedan de jävlades med allas vår Håkan Lans. ;)

  SvaraRadera
 23. Jag hämtar följande idag
  https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/datorskarmar/40498/dell-s2719dc-27-bildskarm-silver
  Återkommer om omdömet.

  SvaraRadera
 24. Jag är i samma sits som dig, Lars. Själv kikar jag på antingen en Dell Ultrasharp 2719 eller en LG UltraGear 27GL850. Känns som att man inte vill vara dumsnål vid köp av skärm, men samtidigt är jag inte beredd att betala över ~6000 kr. Man borde kunna få en bra skärm i den prisklassen.

  SvaraRadera