Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-08-06 13:10

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparande och automatiserade lösningar och flyttar sina bankaffärer till dem för att få öppna bankfack, så kan man fundera på alternativen. Några tankar följer nedan.
Bankfack. En del tomma finns tillgängliga syns på avsaknaden av lås.
Bankfack har delvis spelat ut många av sina roller i den allt mer digitaliserade nutiden - man behöver inte lägga aktiebrev och obligationer i dem längre, utan användningen är lite annorlunda idag.
Pappersobligation som fortfarande fanns kvar i början av 90-talet.

Det kan fortfarande finnas värdeföremål man vill lagra i bankfack, t ex investeringsguld och investeringssilver, samt dyrare smycken som används sällan.

Samtidigt har det tillkommit nya föremål, som fysiska backuper man vill förvara säkert off site. Oftast kanske det räcker med molntjänster, men inte alltid och inte för alla, beroende på vad man vill förlita sig på molntjänster för - t ex kanske alla dina bilder går förlorade om du glömmer uppdatera kortuppgifterna när kortet går ut och pengarna inte längre kan dras för abonnemanget.

Men en del saker kvarstår, som t ex viktiga papper. Testamenten, arbetsgivarintyg, betyg, certifieringar och annat som fortfarande kanske bara existerar på papper. Bankfack kan vara ett utmärkt ställe att förvara testamenten på, eftersom ingen obehörig kan komma dit och komma åt testamentet. Samtidigt kan bankfacket formellt öppnas av banken som en del av dödsboutredningen, och då kommer testamentet att offentliggöras för oberoende utomstående part.
Gamla aktiebrev från Krügerkraschen. Så sent som 1992 vet jag att man fortfarande löste in aktiebrev för att flytta dem till VP-konto, åtminstone i Trygg-Hansa och Volvo, vilket jag personligen var med om.

I en del fall som t ex läkarlegitimation  eller certifieringar kanske de inte ens går att få utfärdade igen, vilket en läsare som hörde av sig kring.

Vederbörande blir nämligen utkickad ur sitt bankfack och alternativa banker kräver att man blir helkund för att få rätten att betala någon tusenlapp om året för ett bankfack. Det kan vara mycket omständigt och även kostsamt att flytta sina bankaffärer till en annan bank. Man kanske rent av är nöjd med sin befintliga bank, rent av tycker att deras appar, onlinebank osv är bäst?

Så vad blir då alternativet?

Avgörande är vad du har i ditt bankfack.

Aktuellt med skenande guld- och silverpriser är ju investeringsmetaller. Dessa ska alltid förvaras i bankfack enligt mig, på grund av rånrisken. Så länge det inte handlar om de av guldmynten som klassas som lagligt betalningsmedel ska visserligen dessa omfattas (men inte nödvändigtvis täckas) av hemförsäkringen om denna är uppförsäkrad i belopp eller har fria försäkringsbelopp. Men det är inte värt risken att förvara sådant i hemmet. Du kanske litar helt på guldhandlarna, men litar du på PostNords personal hela vägen - det står trots allt i systemen vem som är avsändare om du köper guld onlnie. Litar du på all personal hos ombuden och att någon av dessa kan anteckna kunder som tar emot försändelser från guldhandeln?

Bortsett från detta så behöver du faktiskt inte ett bankfack idag.

Det kan rent av vara så att bankfack faktiskt är det sämsta alternativet för visst bruk - bankfacken är nämligen inte brandsäkra.

I bankfacket skyddar du visserligen dokument och backuper mot brand i ditt eget hem. Men inte mot brand i banken, som iofs förhoppningsvis har sprinklersystem, kanske rent av halon. Men inte nödvändigtvis i bankfacken, som antagligen är en förlustverksamhet på grund av lokalkostnaden för centralt belägna banker.

Ska du bara förvara pappersdokument brandsäkert, dokument som bara har värde för dig, så kan det vara bättre att förvara dem i ett brandsäkert säkerhetsskåp i hemmet. Ett sådant skåp kostar kanske 3000 - 9000:- SEK beroende på storlek, men redan nere vid 3000-nivån får du mer plats med mer papper än i ett bankfack för 1000:- SEK om året, och har snabbt betalat av investeringen.

Sikta på brandskydd och klassning på helst 90 minuter för papper. Det ska innebära att skåpet klarar 900 grader i 90 minuter utan att pappren skadas. De flesta bostadsbränder ska inte klara av att hålla den temperaturen så länge - en lägenhet i ett betonghus har för lite brännbart för att klara av en så intensiv brand i 90 minuter, och för en villa ska taket kollapsa efter 60 minuter, vilket därmed kraftigt sänker temperaturen och gör att säkerhetsskåpet klarar sig betydligt längre än branden. Sedan får man bruka verktyg för att öppna det, men det är en annan fråga.

Vill man lagra datamedia och databackuper så får man lägga till några tusenlappar för brandsäkert datamediaskåp eller fack. Elektronik och om man fortfarande har CD- eller DVD-skivor är mindre hållbart än papper och kräver en högre klassning. En del skåp har insatser för ändamålet, annars finns skåp som är helt klassade för detta. Eller en separat lös brandskyddslåda för datamedia. Du har ju ändå alla dina backuper krypterade, så lådan behöver inte vara fastbultad och innehållet saknar värde för någon annan.

Ett tips är att om du bara ska lagra för dig viktiga papper kan du sätta ut koden på skåpet så eventuella inbrottstjuvar kan konstatera detta på plats själva, istället för att bära iväg med skåpet som innehåller hela ditt arbetslivs arbetsgivarintyg, legitimeringar och certifieringar.

Om du däremot skaffar ett skåp som du kan bulta fast i betong (pro tip: undvik bulta i golvet om du har ingjuten golvvärme) behöver du inte sätta ut någon kod. Eftersom du ändå har larm med åtgärd är tiden begränsad för det så kallade buset och ett fastbultat skåp kommer inbrottstjuvar inte få bort i tid, om det inte är placerat så att det kan ryckas loss med kätting eller motsvarande fäst i dragkroken på en bil.

Bultat skåp hjälper dock inte mot hemrånrisken, så förvara inget i skåpet som någon annan kan vilja stjäla. Över huvud taget ska man inte förvara något i hemmet som man inte kan rycka på axlarna över och släppa och efter självrisk nöja sig med försäkringspengarna för.

Du kan även installera ditt brandsäkra säkerhetskåp hos någon annan. T ex ett syskon, en nära vän, dina barn eller dina föräldrar. Därmed får du geografisk riskspridning om du eftersträvar detta. Nackdelen när det gäller backuper blir dock som med bankfack att du inte kommer rotera dem särskilt ofta. En brandsäker datamediabox i hemmet kan därför vara bra oavsett. Den behöver varken vara stor eller dyr, man får plats med många terabyte på utrymmet av en handflata idag.

För att summera - du behöver egentligen bara ha bankfack om du har fysiska stöldbegärliga värdeföremål, som du sällan använder - dyra smycken eller investeringsädelmetall. Det kommer rent av på några år betala sig att skaffa ett brandsäkert säkerhetsskåp istället för att betala för ett bankfack.

Ett alternativ för den som absolut vill ha något motsvarande bankfack är att skaffa en postbox. Där kan du förvara viktiga papper, och vill du lägga dit något nytt viktigt papper kan du bara skicka det till din egen postbox. Du behöver inte ens åka dit. Det är kanske lite överkurs dock, och postbox är dyrare än bankfack.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. På tal om betalningar och kort - var på den lokala Swedish Agro-butiken idag och skulle köpa lite saker.

  En skylt förkunnade att kortbetalning inte var möjlig, bara faktura, Swish och kontanter. Fick en svag aning om att detta skett innan så jag frågade om det hänt igen. Fick till svar att detta pågått i 14 veckor nu.

  Detta gäller i hela Europa-koncernen och anledningen är en ransomware-attack.  SvaraRadera
 2. Behöver inte vara så krångligt att bli helkund i banken. Du kan ju behålla allt i den gamla ändå. Man får kolla vad de tycker man behöver som kostar. Men flyttar man inte efaktura och löneinsättningar så funkar ju allt i den gamla. Jag har inte sett någon som har krav på viss omsättning på lönekonto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anses nog vara helkund hos 3 banker... Ingen av dom erbjuder bankfack idag men det var anledning till att bli kund i en av dom. En borde egentligen bort men har inga tjänster som kostar något där längre.

   Radera
 3. Enklaste och billigaste tror jag blir minsta storleken på vapenskåp alternativt pistolskåp och sen en brandbox till det. Tror även att det bli smidigare så vid eventuell flytt då brandklassade värdeskåp är rätt tunga att hantera och verkar inte ha demonterbar dörr för enklare flytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vapenskåp är inte brandsäkra.

   Radera
  2. Vad var det i "...och sen en brandbox till det" som inte gick fram?

   Radera
  3. Vad ska du då ha vapenskåpet till? Viktiga papper ska du ha i brandboxen, då löser vapenskåpet inga problem i denna text.

   Radera
  4. Vapenskåpet för stöldskydd och en brandbox för brandskyddet, brandboxen ska du ju förvara i vapenskåpet då en brandbox inte erbjuder så mycket till stöldskydd.

   Radera
 4. Hade jag byggt nytt hus idag hade jag övervägt att bygga in ett kameraövervakat värdeskåp som kan döljas på något smart sätt. T.ex bakom en tavla eller liknande. Sedan skulle jag hålla käften om att skåpet fanns där.

  Blir man rånad under vapenhot är det ju bara att öppna, men då borde hemförsäkringen täcka.

  SvaraRadera
 5. Två säk.skåp löser råndilemmat.
  Ett mindre väl gömt med några guldmynt och skräp man kan avvara, så rånarna kan gå därifrån och känna sig nöjda.

  SvaraRadera
 6. Tyvärr är risken ganska stor att inbrottstjuvar tar med sig vapenskåp eller sågar upp dem. Bara läsa runt så ser man många exempel på det.

  Detta på grund av att många envisas med att förvara värdesaker i dem. Jaktvapen har många inbrottstjuvar ett lågt intresse för. Smycken, kontanter etc däremot.

  Vill man förvara riktigt värdefulla saker så är ett EN 1143-1 skåp att rekommendera med en säkerhetsnivå som medger förvaring av det som du vill förvara. Se till att försäkringsbolaget går med på det hela också. Skåp under 1000 kg ska bultas i husets stomme.

  Skaffar man något dylikt så ge fan i att flasha med det och håll tyst om det.

  Datamedia måste förvaras i en insats för ändamålet.

  Här på orten har de tagit bort bankfack från alla banker så vitt jag vet.

  För backuper och företagets papper köpte jag ett EN1143-1 skåp som väger 200 kg med kodlås som är bultat till väggar och golv. Det skåpet är brandfördröjande men inte vattentätt. För riktigt viktiga papper så har vi en brandbox som är vattentät.

  Betalade drygt 11.000 för skåpet från ett företag på västkusten.

  Ångrar att jag sade upp mitt bankfack på orten när vi flyttade. Hade man haft kvar det så hade man förmodligen haft förtur på annan ort.

  SvaraRadera
 7. Nordea öppnar inga nya bankfack och på en del håll håller man på att stänga igen dem helt. Det är nästan bara äldre människor som använder bankfack. Det blir för dyrt för bankerna att ha bankfack. För flera månader sedan utsattes ett bankfack av stöld och ägarna till innehållet gick miste på allt(föremål värt flera hundratusen). Ingenting de kommer få tillbaka från banken. Man får skaffa ett kassaskåp eller något dylikt som man kan ha hemma.

  SvaraRadera
 8. Investeringsguld och kontanter är inte längre tillåtet att förvara i bankfack. Möjligt att regeln inte gäller i alla banker. Testamente kan man exempelvis förvara hos Familjens Jurist.

  SvaraRadera