Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-08-02 17:14

Hemester och svemester verkar gjort succé - hur går det?

Rent anekdotiskt utifrån självupplevt eller flödena i sociala medier så går svenskarna verkligen in för hemester och svemester. Aldrig sett så mycket delningar från olika platser i Sverige, såväl nära som fjärran, i sociala medier förut. Hur har det sett ut för er?
Nämn en mer ikonisk trio?
Det ser alltså ut som att hemester och svemester gjort någon form av succé. Alla verkar dela utflykter, såväl som korta eller längre resor inom Sverige utifrån mina sociala medier, medan utlandsresorna lyser med sin frånvaro. Bådar gott för svensk ekonomi, eftersom Sverige annars har negativt resetjänstenetto, dvs svenskarna spenderar mer pengar utomlands än vad hitresande inklusive i jobbet spenderar i Sverige. Däremot kommer det finnas både vinnare och förlorare i Sverige, då svenskarna antagligen spenderar sina pengar på ett annat vis inom det egna landet än vad utländska turister och affärsresenärer gör. För att inte tala om de miljardbelopp i semesterpengar som frusit inne hos det betalningsvägarnde SAS.

Själv har jag exempelvis varit på Vinga, vilket var ett tag sedan. Sedan gränserna öppnats igen har även Lena varit utomlands och noterade nyligen Matterhorns topp (känsliga varnas för vertikala foton), men det är kanske mer ett undantag för de som är på hugget kring reserestriktioner eller reser i tjänsten. Det har även hunnits med en del besök från svemestrande vänner hemmavid, vilket bara stärker tesen att det är svemester som gäller i år.

Men hur ser det ut för er? Vad har ni besökt och gjort under hemestern och svemestern? Vad kan ni rekommendera och för vilken målgrupp? Exempelvis för barn, nu när en del klassiska barnfamiljsmål är stängda som Liseberg eller ALV.

31 kommentarer:

 1. Bor på en semester-ö på västkusten. Lokala restaurangen har halverat sitt antal bord men har fortfarande samma säljvolymer som en vanlig sommar. Lokala affären har haft en något sämre sommar än normalt men hade en mycket bättre vår än normalt.

  Den lokala sjötrafiken har varit som en normal sommar, men med nästan enbart svenska båtar. Bara någon enstaka tysk, dansk och norrman. Så ja, jag tror hemestern har varit stor, och jag tror också många lagt sin semesterkassa på mat på restaurang.

  SvaraRadera
 2. Gjorde en kortare fjälltur i fredags, har aldrig mött så många förut, ca 40 pers mot normala 0-5. Fler fiskare längs ån också, inte bra gillar ej konkurrens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med. Gjorde en tur till Norrland med avstickare till fjällen. Och där kryllade det med folk. På andra ställen i Norrland var det däremot lugnare än vanligt eftersom utländska besökare till 95% saknades.

   Radera
 3. Var på Marstrands fästning igår. Bedömer att det var minst lika mycket folk och kommers som tidigare år. Näst intill omöjligt att hitta en parkeringsplats.

  SvaraRadera
 4. Som singel i tjugoårsåldern har det blivit all in friluftsliv med likasinnade i bekantskapskretsen. Vandring, kajak och åter vandring har stått på menyn.

  Det har nog varit min hälsosammaste och äventyrligaste sommar någonsin. Har definitivt inga extrakilon att beklaga mig över vid fikabordet efter semestern och jag ser fram emot att trappa upp äventyrandet igen nästa sommar.

  SvaraRadera
 5. Bytte stugan i Tyskland mot en stuga i Höganäs. Besökte Kullahalvön, Mölle, Nimis m.m. Mkt trevligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bor i Viken i Höganäs och det är en del turister varje år men i år har det varit galet. Köra till stora affären en tisdagförmiddag har inneburit trafikköer.

   Radera
  2. Bor i Höganäs kommun och varje tur till stora mataffären denna sommaren har inneburit långa bilköer inne i byn. Rejält mycket mer turister än vanliga år även de flesta verkar hållt sig på Kullaberg och i Mölle. Där har vi inte varit i år pga alla turister.

   Radera
  3. Bor i Höganäs kommun och det är ganska mycket turister här i vanliga fall men nu har det varit värre än vanligt. Bilkö i byn när man kör in och ska handla en tisdagförmiddag och det har inte ens varit på kartan att man skulle ta en tur till Kullaberg eller Mölle.

   Radera
 6. Blev en kortare tur till Tyskland (kiel) och annars bara väldigt lokala saker. Det var ingen trängsel på stena line färjan så inga problem att hålla avstånd där, och så fick man ju testa lite mask tvång. Det följs verkar det som, ordnung även på det i Tyskland. Nu är ju kiel nästan hemma med bara en färja från Göteborg, och jag köper ju inte den här hysterin vid just gränser. Kan ju rimligen inte vara mindre risk för någonting om man åker till Stockholm istället för Köpenhamn från Malmö. Jag tänker att det man egentligen vill undvika är flygplatser och trängsel i allmänhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nationsgränser har ingen särskild magi vad gäller smitta.

   Radera
  2. Danskarna är listiga, icke Skåningar måste bevisa att de ska stanna minst 6 nätter. Motsägelsefullt så måste en återvändade dansk sitta i egenkarantän i 2 v. Norge och Finland har väl fortsatt stopp för svenskar.

   Radera
 7. Fullt med båtar i Stockholms inner och mellan skärgård, som tur är vågar de flesta inte sig ut i ytterskärgården.
  Mindre trångt i naturhamnarna norr om Arholma.

  SvaraRadera
 8. Men Hallo! Eller som vi säger häromkring, var är Hållö?

  SvaraRadera
 9. Blev några kortare turer med övernattning till pittoreska mål runt Sthlm som Trosa och Mariefred, samt ett antal dagsutflykter med bil och kajak.

  Har rivit och byggt ny altan om 75m2. Noterar att två av mina närmsta grannar byggt altan under semestern. Går man en runda i kvarteret ser man en febril aktivitet med nya altaner, staket, omläggning av tak, garage, ja till och med hela tomter som görs om.

  Jag beställde min trall från Byggmax i Länna. Fick mail från platschefen som bad så hemskt mycket om ursäkt för leveransen skulle förmodligen bli försenad och att jag skulle få leverans från annat håll, ty trycket var enormt. Men han skulle göra allt som stod i hans makt. Jag fortsatte en kort mail-diskussion, kl 22 på en Söndag. Tydligen jobbade de dygnet runt.

  Leveransen blev två dagar försenad och kom från Enköping, 10 mil bort i stället för Länna 8km bort där jag beställt.

  Var in på Bauhaus drive-in för att komplettera lite på sluttampen, men där fanns bara skräp kvar, och slut på skruv. På tredje byggvaruhuset hittade jag vad jag behövde.

  Byggvaruhusen har varit glödheta under sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir en sväng till Gotland om några veckor. Min längsta resa den här sommaren.

   Radera
 10. Hållt mig i södra Sverige. Vi tänkte boka några hotellnätter i Skåne i slutet av juli, precis helt utsålt överallt så nog verkar det gå bra. Fullt med folk vid Kåseberga, Stenshuvud och Sandhammaren.

  SvaraRadera
 11. Var på Rotsidan i Kramfors kommun. Normalt möter man 2-4 personer. Inåt var det 100-tals personer där. Smått overkligt

  SvaraRadera
 12. Hyrde en stuga med familjen nära Kivik. Mycket trevligt. Många danska bilar på motorvägen.

  SvaraRadera
 13. Vi har mest hållit oss hemmavid och i närliggande skogar (vilket vi gör de flesta år ändå) men begav oss till Ale stenar en dag för fotografering och tänkte uppleva historiens vingslag. Området var dock väldigt välbesökt, dessvärre av flertalet vuxna män i olika sällskap som ägnade sig åt att åla om kring på samt klättra runt uppe på stenarna för skojfrisk mobilfotografering.

  Dessa vuxna män bemötte mig med oförstående vid tillsägelse om att platsen är ett fornminne och kulturarv och att klättring på nämnda stenar är både olämpligt och otillåtet.

  Får bli ett besök ner till Ale stenar igen i höst med förhoppning om att platsen är folktom, och framförallt tom på vuxna män som klättrar och ålar runt på fornminnet.
  Förövrigt otroligt vacker plats. Makalöst landskap. Sverige är fantastiskt!

  SvaraRadera
 14. Båtsemester i sthlms skärgård. Väldigt många förstagångsbåtägare. Tog en trip med SAS till Kroatien för att besöka flickväns sommarhus. Helt fullt plan både tur och retur. Arlanda är numera en halvstängd byggarbetsplats

  SvaraRadera
 15. Suttit i egen karantän hemma (ute på landet) sedan vi avbröt en USA-resa i mitten på mars. Rymde en vecka i början på juli för en veckolång tur till bl a Mariefred/Gripsholm och upp i Bergslagen. Måttligt med folk och givande. Rymde igen i helgen för att besöka son m fam i Skåne (inte setts sedan nyår). Bra, men hotellets buffefrukost var väl packad, trots hotellets försök till spridning.

  Har chansat och bokat en Greklandsvecka privat i slutet på september. Hotellen men inte flyget är avbokningsbara.

  SvaraRadera
 16. Vi köpte en segelbåt i maj för att slippa sitta hemma under svemestern.

  Har tillbringat tre sköna veckor ute i Stockholms skärgård. Nu är min fru också rejält biten (själv har jag seglat sedan 80-talet) så vi pratar om att köpa en 40-fotare och tillbringa åtminstone de närmaste fem årens somrar i skärgården.

  Hus eller lägenhet i Portugal känns plötsligt långt borta.

  SvaraRadera
 17. Jobbat inom hotell varje dag, som varje sommar. Skillnaden har varit att vi bara varit fullbokade sju istället för åtta veckor med tappet i början av juni.

  Gästerna packar sig själva. Enstaka coronaarrangemang men bara knappt hälften tar för sig av handspriten. Ett rum specialsanerat på grund av bekräftad indirekt smittkoppling. Någon rejäl hostattack eller nysning hörs veckovis.

  Över förväntan 👍

  SvaraRadera
 18. Har hållit mig hemma. Semester har inneburit att göra lite allt möjligt hemma som varit uppskjutet under våren. Alla resor är i princip inställda.

  SvaraRadera
 19. Båtsemester på västkusten som vanligt. Skönt att slippa norrmännen - hamnarna har varit fulla ändå och verksamheterna rullar på om än med begränsad kapacitet. Detta beror ju dock inte på frånvaro av norrmän utan för att kapaciteten halverats pga Corona. Det som varit tillgängligt har ju varit fullsatt konstant.

  SvaraRadera
 20. Öppna och Stänga, Munskydd eller inte, Smittan sprider sig, Öppna och Stänga, Munskydd eller inte, Smittan sprider sig, Öppna och Stänga, Munskydd eller inte, Smittan sprider sig, Öppna och Stänga, Munskydd eller inte, Smittan sprider sig, Turisterna trängs, Öppna och Stänga, Munskydd eller inte, Smittan sprider sig, Öppna och Stänga, Munskydd eller inte, Smittan sprider sig, Öppna och Stänga, Munskydd eller inte, Smittan sprider sig, Öppna och Stänga, Munskydd eller inte, Smittan sprider sig ---

  Swe Media

  SvaraRadera
 21. Vi har semestrat hemma för det mesta, även innan vi blev med hus och trädgård för 5 år sedan. Nu är det villaliv, hängmatta, pyssel i grönsakslandet och sköna barfotapromenader i gräset. Vad farao skall vi ut och åka för? :D

  SvaraRadera
 22. Varit ett par korta svängar på Öland, och lite i Stockholms skärgård. Annars jobbat hela tiden, hemifrån. Testade positivt för antikroppar förra veckan. Hoppas på att kunna åka till Argentina i december, men läget verkar inte så bra där nu.

  SvaraRadera