Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2020-08-07 20:58

Fredagsmys: Stå upp för Champagne (TM)

Dags för lite sent men härligt fredagsmys. Det är viktigt att vi står upp för vårt franska broderfolk i Champagne (svenska kungaätten är ju trots allt invandrade fransoser), nu när de stora champagnehusen inte vill köpa in så mycket druvor från de små odlarna. 
Nåja, kompisarna Pål och Roger är kanske inte ett litet champagnehus.
De stora champagnehusen vill inte köpa in särskilt mycket av årets skörd av druvor i Champagne, för att matcha efterfrågan, och kunna hålla uppe priserna, vilket tydligen lett till någon form av konflikt mellan små odlare och stora champagnehus.
En av Taittingers bergrum och några flaskor med bubbel. Inte heller ett litet champagnehus.

De små odlarna brukar inte kunna sälja hela sina skördar, utan säljer dessa till de stora husen. Eller snarare, de bästa druvorna och det bästa av det som finns i karen tar de själva till sina små serier av hantverkschampagne, medan det sämre längre ner i karen med skal och kärnor säljs vidare till de massproducerade champagnehusen, som man ofta hittar på svenska systembolaget.
Hemma hos Verrier et Fils i Etoge. Ett litet champagnehus. Ett av hundratals.

Och nu vill inte de stora köpa in särskilt mycket av årets skörd, eftersom man inte vill riskera att priserna dumpas på grund av bristande efterfrågan.
Hos Paul Sugot i Avize under förra årets cykelsemester i Champagne. Också en småskalig producent.

Så gör din plikt för vårt franska broderfolk och drick champagne.

Det var allt, ha ett fortsatt trevligt fredagsmys.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. En annan hoppas på överproduktion och reapriser. "Alltid en flaska på kylning" kan uppgraderas till "Alltid en låda på kylning"
  Santé!

  SvaraRadera
 2. Med tanke på din och Lenas kunskaper inom området så vore det ju trevligt med lite stalltips ur Systembolagets sortiment...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns betydligt bättre kunskapskällor än några amatörer. Sen kan man ju ställa Champagne i relation till bättre prisvärda alternativ, men det lämnas som en övning.

   Radera
  2. Aspirerande vinexperter kan välja andras utsagor eller sin egen erfarenhet. Den senare kostar visserligen en aning, men ger rätt mycket självförtroende och mångfald, medan den första inte ger något alls annat än enfald.

   Radera
 3. Champagne är ju inte så där särdeles gott jämfört med en riktigt bra IPA (utvecklad för att läska struparna på hårt arbetande sjömän), men när man byggt altan en hel dag är det onekligen svalkande med ett glas riktigt bra champagne, eller tre, så jag förstår lockelsen. Det är en riktig arbetardryck som man tar till när man behöver rejäl svalka och rehydrering, till skillnad från folkdrycken öl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Champagne en riktig arbetardryck? Långhylsa det enda värt namnet. Tingsryd från domus eller valfri från lidl. För berusning funkar pripps eller norrlands.

   Radera
  2. som sagt, efter att ha lajvat arbetare under semestern så har jag kommit fram till att champagne är en väldigt bra arbetardryck. I det närmaste perfekt med avseende på näringsinnehåll och vätska kontra alkohol. Ja, man orkar en hel dag om man inte tar för sig i överkant.

   Radera
 4. Vi fick besök och då var det den spanska varianten som gällde, Cava har blivit riktigt inne och det är ett billigare bubbelvatten och den gick ju ner den oxå.

  SvaraRadera