Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2020-08-07 20:58

Fredagsmys: Stå upp för Champagne (TM)

Dags för lite sent men härligt fredagsmys. Det är viktigt att vi står upp för vårt franska broderfolk i Champagne (svenska kungaätten är ju trots allt invandrade fransoser), nu när de stora champagnehusen inte vill köpa in så mycket druvor från de små odlarna. 
Nåja, kompisarna Pål och Roger är kanske inte ett litet champagnehus.
De stora champagnehusen vill inte köpa in särskilt mycket av årets skörd av druvor i Champagne, för att matcha efterfrågan, och kunna hålla uppe priserna, vilket tydligen lett till någon form av konflikt mellan små odlare och stora champagnehus.
En av Taittingers bergrum och några flaskor med bubbel. Inte heller ett litet champagnehus.

De små odlarna brukar inte kunna sälja hela sina skördar, utan säljer dessa till de stora husen. Eller snarare, de bästa druvorna och det bästa av det som finns i karen tar de själva till sina små serier av hantverkschampagne, medan det sämre längre ner i karen med skal och kärnor säljs vidare till de massproducerade champagnehusen, som man ofta hittar på svenska systembolaget.
Hemma hos Verrier et Fils i Etoge. Ett litet champagnehus. Ett av hundratals.

Och nu vill inte de stora köpa in särskilt mycket av årets skörd, eftersom man inte vill riskera att priserna dumpas på grund av bristande efterfrågan.
Hos Paul Sugot i Avize under förra årets cykelsemester i Champagne. Också en småskalig producent.

Så gör din plikt för vårt franska broderfolk och drick champagne.

Det var allt, ha ett fortsatt trevligt fredagsmys.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. En annan hoppas på överproduktion och reapriser. "Alltid en flaska på kylning" kan uppgraderas till "Alltid en låda på kylning"
  Santé!

  SvaraRadera
 2. Med tanke på din och Lenas kunskaper inom området så vore det ju trevligt med lite stalltips ur Systembolagets sortiment...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns betydligt bättre kunskapskällor än några amatörer. Sen kan man ju ställa Champagne i relation till bättre prisvärda alternativ, men det lämnas som en övning.

   Radera
  2. Aspirerande vinexperter kan välja andras utsagor eller sin egen erfarenhet. Den senare kostar visserligen en aning, men ger rätt mycket självförtroende och mångfald, medan den första inte ger något alls annat än enfald.

   Radera
 3. Champagne är ju inte så där särdeles gott jämfört med en riktigt bra IPA (utvecklad för att läska struparna på hårt arbetande sjömän), men när man byggt altan en hel dag är det onekligen svalkande med ett glas riktigt bra champagne, eller tre, så jag förstår lockelsen. Det är en riktig arbetardryck som man tar till när man behöver rejäl svalka och rehydrering, till skillnad från folkdrycken öl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Champagne en riktig arbetardryck? Långhylsa det enda värt namnet. Tingsryd från domus eller valfri från lidl. För berusning funkar pripps eller norrlands.

   Radera
  2. som sagt, efter att ha lajvat arbetare under semestern så har jag kommit fram till att champagne är en väldigt bra arbetardryck. I det närmaste perfekt med avseende på näringsinnehåll och vätska kontra alkohol. Ja, man orkar en hel dag om man inte tar för sig i överkant.

   Radera
 4. Vi fick besök och då var det den spanska varianten som gällde, Cava har blivit riktigt inne och det är ett billigare bubbelvatten och den gick ju ner den oxå.

  SvaraRadera