Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2020-08-22 08:19

Fransk social distansering i S:t Tropez

I S:t Tropez är det masktvång, som ser till att efterlevas genom såväl inrättningspersonal som rättsväsendet och kontrollanter. Men den andra sidan av myntet är som tidigare att man därmed struntar i att hålla avstånd från varandra. Man har ju mask.
Fransk social distansering. Men vad är det alla tittar på? Svar längst ner.

Bussen stoppar vid en hållplats och en man i shorts, skjorta och pondus kliver ombord. Runt halsen har han en bricka som säger något om kontrollant. Men någon biljettkontroll var det inte. Istället blickar han ut över bussens passagerare och tar sikte på en ung man i lägre 20-årsåldern, som inte hade en medicinsk ansiktsmask, utan en tygmask.

Fransk problemlösning uppstår med höga röster, svordomar och kroppsspråk, tills ungdomen mer eller mindre lyfts av bussen. Räkneord som 40 euro går att uppfatta, eventuellt byter sedlar händer där på busshållplatsen, och ungdomen släpps sedan ombord igen, även om den franska problemlösningen fortsätter i flera minuter. Ynglingen behöver ju försvara sin maskulina heder, även om han förlorade formellt.
Dukning inför middag i en gränd i S:t Tropez.

På de välbesökta torgen och särskilt den populära hamnen finns kommunala poliser, som ser till att folk tar på sig masker. Någon böter ser jag inte till, utan alla tar på sig mask när de blir tillsagda. 
Hamnen S:t Tropez.

Och det är lätt att glömma ta på sig masken. Man behöver nämligen inte ha mask när man sitter till bords i någon av de överfulla restaurangerna. Däremot måste man ta  på sig masken om man ska röra sig i lokalen, t ex gå på toaletten. Personalen säger reflexmässigt till när man glömmer. De vill inte ha böter för omaskade kunder som traskar runt i lokalerna.

Charteryachterna på rrad i hamnen i S:t Tropez.

Tror någon att de obefintliga fotpatrullerande svenska polisen skulle se till att masktvång efterlevs? 

Samtliga yachter verkade vara charter för uthyrning, och inga privata fartyg. Den billigaste av de som verkar använda kajen i S:t Tropez som hemmahamn - även om de är flaggade på BVI, Valetta eller Jamaica - gick på endast 37 000 EUR för en vecka, inklusive besättning, men då fanns det bara åtta gästbäddar fördelat på fyra rum.. Den dyraste kostade 96 000 EUR. 

Masktvånget gör i alla fall att ingen håller avstånd. Spontant känns masktvång som att det leder till falsk trygghet. Därtill förutsätts det ju att maskerna används korrekt och att man sanerar händer varenda gång man pillar med masken.

Huruvida mask är teoretiskt bra eller fungerar utmärkt i en labbmiljö är en sak, men hur det fungerar i verkligheten ser man på Frankrikes nu stigande sjukdomsfall i Covid-19, mitt under sensommarvärmen.

Svaret på första bildens fråga var en dans- och eldshow med maskklädda damer som hade tvättdag och masklösa herrar, också med tvättdag. Kanske en S:t Tropez-grej.

En kontroll med lokala småföretagare ger facit om att sommaren trots trängseln har varit sämre än normalt. En del krogar och barer har stängt, även vid hamnen. Just S:t Tropez kanske normalt har massor med utländska kändisar, som nu stannar hemma, om inte annat på grund av inreseförbudet till EU. Några amerikaner syntes inte till, i princip talade alla franska och som svensk D-grade celebrities var vi väl de enda som hade ett annat modersmål. Rent anekdotiskt.

S:t Tropez påminner lite om S:t Barths, men trots de skyhöga priserna så är inträdesbiljetten enklare och det grå att besöka över dagen. Medan det på S:t Barths bara var det vackra folket, så var den uppenbara jetseten uppblandad med vanligt folk i S:t Tropez. 

Hawaiiskjorta är för övrigt ute här, vit linneskjorta och enfärgade shorts, som slutar ovanför knäna är det som gäller.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Klart att svensk fotpatrullerande polis skulle se till att masktvång efterlevs. De ser ju till att cykelhjälmsplikt för minderåriga efterlevs...

  SvaraRadera
 2. Socialt tryck skulle annars råda. Men det är klart att ingen vågar säga till boyzen.

  Nu är det så att svensken har social distansering i blodet till skillnad från galler så det är inte säkert att masktvång skulle leda till så mycket sämre avståndstagande.

  Frågan är vilken faktor som väger över?
  Minskat spridande tack vare mask eller ökat spridande på grund av sämre social distansering och ökad kontaminering pga maskpilleri?

  Killgissningar följer...

  SvaraRadera
 3. Det mest intressanta skulle vara att se hur den allmänna uppfattningen om maskens nytta skulle påverkas om det blev masktvång i Sverige. Idag försvarar de flesta statens/FHM/Tegnells uppfattning om att masken inte gör någon nytta och om man vågar uttrycka någon form av tvivel mot denna tes så blir man verbalt krossad och ens argumentation söndersmulad av folket i ens omgivning. Om det nu blev masktvång, skulle utebliven mask då helt plötslig betraktas lika allvarligt som folkmord av ungefär samma personer?

  SvaraRadera
 4. Dags att lägga ner den här masshysterin och istället är det bara att folk stiger upp tidigt och kammar sig och går på arbetet och slutar trängas på byggmarknaderna.

  Man kunde tänkas att COVID i alla fall skulle kunna matcha den ökade dödligheten som finns på vintern från säsongsinfluensa och andra omständigheter, men inte.

  Dags att lägga ner som sagt.

  SvaraRadera
 5. 25 grader i skuggan här i 08. En svag vind svalkar mig. Idealiskt väder. Mask behövs inte här under parasollet med en kopp kaffe. Såg just att vindkraften är större än både kärnkraft och vattenkraft just nu. Vår export till Finland och Polen är i fullt sving medan vi importerar vind från Danmark och vatten från Norge.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmärkt! Då är det dags att starta fabrikerna nu när det finns el igen.

   Radera
 6. Lady in red i högklackat på första bilden. Wow. Gärna mer bilder på henne om du har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har ju inte ens Louboutin-skor. Du får åka dit själv. Jetset light ser ut så där, det fanns många med bättre passform på kläderna.

   Radera
  2. @Ryss, Testa Pornhub.

   Radera
  3. Jag bockar och bugar för svaren, och omtanken från Svinto. Men bilderna på Putin i bar överkropp slår nog trots allt det breda utbud som de har på Pornhub.

   Radera
 7. De flesta större privatyachterna chartras ut när inte ägarna använder dom eller seglar omkring och agerar reklampelare åt varven som byggt dom. Det finns självklart många som inte chartras ut, men då man måste skita pengar även i rikemans-mått mätt för att driva en sådan så är det nog mer undantag än regel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man blir väl inte miljardär på att slösa bort pengar. Kan man istället självfinansiera yachten via utchartring så ser man det nog mer som en investering. Kan rent av vara ett säljargument från varvet ifråga.

   Radera
 8. Intressant att du nämner att masker leder till falsk trygghet. Detsamma har visat sig gälla cykelhjälm.

  SvaraRadera
 9. Var på franska Atlantkusten 1 mån nu i sommar. Håller med om att munskydd ger falsk trygghet. Jag vägrar köpa enhångsskydd och det är skit jobbigt att tvätta tygmunskydden varje dag, så man glömmer både en och annan gång. Det gör nog de flesta. Väldig trängsel på marknaden varje dag, men särskilt på söndagen. Övervägande del 70+ som struntar i att hålla avstånd, de kanske tänker att munskydden skyddar dem. För att inte tala om hur obekvämt det är med munskydd, synnerligen när man bär glasögon. Man får svårt att andas ordentligt när det är varmt ute. Nej tack till munskydd, jag är övertygad om att det invaggar folk i fask trygghet, ingen kommer orka bära dem som man ska ändå.

  SvaraRadera