Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-08-13 13:53

Foton: Populärt med social distansering i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård var full av social distansering under helgens segeling och beskedet även från andra håll är att det har varit en utmärkt säsong i besöksantal i skärgården, även om som tidigare omnämnt finns vinnare och förlorare på ändrade konsumtionsmönster. Lite foton nedan.
Hemvändande seglare söder om Stockholm, söndag eftermiddag.
Vi bistod en god vän med att segla hem en lite större skuta från Nyköping till Stockholm inför semesterns avslut och fick ta till oss en stor del av Stockholms södra skärgård. Jag har ingen möjlighet att anekdotiskt bedöma om det var mer eller mindre folk än vanligt. 

Observationer var dock att det exempelvis var kö vid samtliga tankstationer för båtar - både med motorbåtar och segelbåtar, så uppenbarligen fanns det inte denna augusti någon överetablering av tankställen. Detta talar i sig för en god sommar när det gäller segling.

Varenda kobbe, ö och skär utanför tätorterna längs vägen, med start Nyköping, hade minst en större eller mindre båt, alternativt några kajaker och tillhörande effektivt socialt distanserande besökare. Går inte att hålla mycket mer social distansering än att på bästa Änglar, finns dom(SIC)?-stil ha en egen liten ö långt ut i kustbandet.

En kobbe med två badgäster, och en förbipasserande kajak någonstans utanför Nyköping.

Kajaker.

Till och med tält på en ö en bra bit ut i skärgården.

Fin social distansering vid naturhamn.

På väg ut genom Stendörren, som var överfull med badgäster.

Multinationella bolaget Unilever ute och säljer glass.

Det var tämligen fullt i de gästhamnar och naturhamnar som passerades.

Gästhamnen Landsort Norra.

Efterfrågan på fritidsbåtar sägs vara upp i år och det återstår kanske att se vad detta innebär för återföräsäljare, de sista svenska tillverkarna och även marinbutikerna. Många sägs ägnat sig åt att rusta upp renoveringsobjekt.

Stockholms skärgård kanske inte drabbats på samma sätt som Bohuslän och särskilt norra Bohuslän, där normalt runt hälften av seglen är norska. Sommaren har dock varit exceptionell när det gäller landväga besökare enligt en trovärdig källa till bloggen med mycket god insyn i såväl antal som demografi. Som bloggen skrivit om tidigare finns det dock vinnare och förlorare.

Förlorarna är särskilt butikerna på turistorterna i Bohuslän. Svenskarna åker inte till ett svenskt semesterparadis och shoppar, vilket norrmännen gör. Men det kan vara kö på att hyra kajak. Däremot ska svenskarna varit mycket sugna på att äta på restaurang. Man kanske inte sover över, men man åker till turistparadiset, går runt, hyr kajak, och avslutar med en påkostad middag. Sedan åker man hem igen.

Lena framför Dalarö Skans.

För övrigt heter det tydligen inte "kasta tampen till mig" på stockholmska, när man angör en brygga på en båtklubb vid en stockholmsk gräddhylla, utan "är ni medlemmar" på extra nasal dialekt. Ja, det var vi, men något erbjudande om att hjälpa till blev det inte ändå. Däremot någon som demonstrativt hoppade i vattnet för att bada framför en 30-tonnare på 19 meter (med peken) i stål som höll på att lägga till.
En Hallberg-Rassy framför Solsidan.

Bloggar- och författarjäveln vid rodret någonstans söder om Landsort, glad som vanligt, njutande av vädret.

Sverige har normalt ett resenettounderskott, dvs svenskar på semester eller affärsresor utomlands spenderar mer pengar utomlands än vad turister och affärsresenärer gör i Sverige. Totalt sett innebär svemester att svensk ekonomi stärks, men konsumtionsmönstren omfördelas. Förhoppningsvis kommer fler fortsätta semestra i Sverige, men antagligen blir det istället en motreaktion när coronarestriktionerna lyfts.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Du får Unilever att låta som någt sorts Weyland-Yutani i miniformat.

  SvaraRadera
 2. För i helvete! Ryssen står utanför Dalarö! Bemanna kanonerna!

  Förlåt men jag kunde inte motstå frestelsen. Jag ber om förståelse för det osmakliga skämtet och bockar ödmjukt bedjandes om förlåtelse.

  SvaraRadera
 3. Rent anekdotiskt dristar jag mig komma med påståendet att alla ställen som finns med i hamnguiden varit väldigt välbesökta under sommaren. Åtminstone i norra och mellersta skärgården. Bara sett ett riktigt uselt exempel på sjömanskap och det vid stora massa av en s30a.

  SvaraRadera
 4. "Angöra en brygga". Hasse & Tage kunde verkligen skoja till det svenska språket.

  SvaraRadera
 5. En god vän till mig har fått hjälpa båtfolk med att förklara varifrån ostlig vind blåser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas den gode vännen även förklarade hur man benämner strömmars riktning.

   Radera
 6. Ja du ser oförskämt glad ut på sista bilden.
  Men vafan bloggarjäv, har du haft råd att klippa dig? Hur ens törs du? (Vad kostar sånt? Börjar själv nå Leningrad Cowboys-nivå) Eller var det Lena med nyslipad huggare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns bra Youtube-videos om hur man klipper hår. Jag klippte kompisen Jar-Jar Binks hår och han var mycket nöjd med resultatet. Mitt eget hår är midjelångt pga de numera så dåliga frisersalongerna härute i Stockholms skärgård.

   En salong klipper för 1 000 kr, men halva behandlingen består av healing och de använder enbart "veganska" hårvårdsprodukter! De andra är i utländsk ägo och saknar utbildade frisörer och viftar lite med saxen i luften och fönar (dvs själva klippningen som man ville ha uteblev och det blev en låtsasklippning).

   Det finns några bra salonger, men de tar också bra betalt och har vanligtvis jättelånga väntetider, men coronan kan ha ändrat på det också.

   Radera
 7. Kan det ha varit er jag såg lägga till i Tyresö Strand i söndags? Hade ju varit ett kul sammanträffande.

  SvaraRadera