Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-08-14 11:30

Fortsatta protester i Vitryssland - avhopp från militär och polis - Kremls propagandakanal vill se "artigt folk" via militär intervention

Utvecklingen i Vitryssland fortsätter och har inte stabiliserats. Allt fler bevis på valfusket dyker upp, och militär och polis hoppar av aggressionerna mot befolkningen. Dessvärre har nu Kremls propagandakanal RT:s chefredaktör efterfrågat "artigt folk", vilket är den ryska benämningen på de omärkta ryska förbanden som invaderade och övertog Krim. Kreml överväger alltså som förutspått att gå in i Vitryssland och ta över.
"Ryska armén - artigt folk" - vanlig tisha att köpa i Ryssland.
Strejker har utbrutit på några av de största fabrikerna i Vitryssland, där det också på video framgår att en överväldigande majoritet röstade på oppositionen. "Var är Lukasjenkos 80%!" En video visar hur endast chefer och ledning röstade på diktatorn, som seriöst verkar tro att det fejkade valresultatet om 80% skulle vara trovärdigt.

Video efter video visar hur soldater hoppar av och slänger uniform och basker i soporna, inklusive soldater hos vitryska Spetsnaz. Andra videos visar hur polis eller militär backar undan eller gör solidaritetsyttringar till demonstranter, eller helt enkelt saknas och inte längre ingriper.

Så långt allt väl. Det ser ut som Lukasjenko tappar allt mer tappar kontrollen över de folkliga missnöjesyttringarna.

Men det betyder inte att Vitryssland är på väg mot demokrati.

Istället har Kremls propgandakanal RT:s chefredaktör efterfrågat militär intervention och artigt folk, dvs en intervention och invasion i stil med Krim. Artigt folk är just vad man i Ryssland kallar det vi brukar benämna som gröna gubbar

Kreml kommer inte acceptera att nationen Vitryssland demokratiseras och vänder sig till välståndet och friheten i väst, istället för korruptionen, fascismen och kleptokratin i Moskva. Så det här är inte över än. RT:s uttalande kan nog ses som både ett hot, löfte och testskott, utan att Kreml själva direkt ska säga något.

Vi kan ha ett nytt europeiskt krig på gång en timme från svenska gränsen.

Tillägg: Här är en video som påstås visa en rysk militärkonvoj som väntar på ryska sidan om gränsen till Vitryssland. Ser ut som artilleri, salvpjäser (raketartilleri, "Stalinorglar"). Videon är inte geolokaliserad.

Tillägg 2: Kolla in det här.

13 kommentarer:

 1. Ett ryskt maktövertagande i Vitryssland är storleksmässigt något helt annat än Krim och skulle förmodligen innebära ett utdraget gerillakrig med landets befolkning med metoder som än en gång skulle visa att ryssarna helt ignorerar västopinionen. Kanske det rentav skulle påverka svensk försvarspolitik?

  SvaraRadera
 2. Heter inte Vitryssland längre, blir dubbelfel i namnet.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det heter det. Visserligen har UD och en del media fått för sig, efter många års lobbande av diverse vitryska krafter, att anamma det vitryska namnet. Men Vitryssland är helt språkligt ok att använda. Landet heter så på svenska. Lev med det eller börja kalla alla länder vad landet heter på sitt hemlands språk.

   Radera
  2. Bra skrivet, jag lever med det.

   Radera
  3. Vad ska folket heta i Belarus på svenska enligt UD, kan det bli belaruser och belaruskor.

   Radera
 3. Det får vi se, ryssarna klev ju inte in förrän Yanukovitj helt tappat greppet om situationen, känns inte som om det nått det stadiet än i Belarus. Inte än i alla fall. Men vi får väl se, känns som om Lukasjenko är smartare än Yanukovitj, den sistnämnde verkade lite knäpp med sina bikupor och allt han höll på med.

  SvaraRadera
 4. Så, ryssen har kört med den klassiska "Problem Reaction Solution" taktiken. Det dröjer väl inte länge innan Kalle Bildt börjar twittra om saken.

  SvaraRadera
 5. Vi lever i intressanta tider

  SvaraRadera
 6. Hur populär är Putin i Vitryssland?

  SvaraRadera
 7. Hur ser eg oppositionen ut i landet? Lukasjenko saknas ju utrikes allierade och är inte populär hemmavid.

  SvaraRadera
 8. Kreml avvaktar väl om rätt läge dyker upp. Om det blir lite värre så dyker artigt folk upp och "skapar stabilitet och grund för demokratisk utveckling" i Belarus.

  Beroende på hur läget är så lovar RF att en "opartisk utredning skall gå igenom valet". Då kan de få det hela att luta lite åt det håll som det passar. Kanske någon av oppositionsledarna blir frontfigurer fast med RFs stöd. Tror Kreml har slipat en del på konceptet sedan Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..och blir det rörigare i Belarus så är Lukasjenko förbrukad i Kremls perspektiv. Kanske är han redan passé så som han trixat för att hålla Belarus på armlängds avstånd från Kreml.

   Radera