Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2020-08-25 18:01

Försvarsmakten tog själva beslutet om beredskapsinsats - informerade regeringen

Försvarsmaktens insatschef fattade beslutet om en beredskapsinsats uppger försvarets presstjänst, vilket bekräftas försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare. Det är alltså ett myndighetsbeslut som ligger bakom den skarpa insatsen, även om regeringen informerades i förväg.
Försvarsmakten fattade beslutet om beredskapsinsats.

Begreppet beredskapsinsats har inte använts i Försvarsmaktens kommunikation tidigare, men det handlar alltså om ett myndighetsbeslut om en insats. Försvarsmaktens presstjänst skriver till bloggen:
"En beredskapsinsats är en skarp insats där ingående förband och enheter löser skarpa uppgifter. Till exempel kan Försvarsmakten besluta om att frigöra resurser för att förstärka ordinarie övervakningsuppdrag. Det är inte synonymt med en beredskapshöjning, beredskapen ligger på samma nivå som tidigare."
Signifikant här är skarp insats, till skillnad ot en beredskapskontroll, som testar förband och förmågor. Beslutet om insatsen fattades av Försvarsmakten, även om regeringen informerades i förväg.
"Det är Försvarsmaktens insatschef som fattar beslut om en beredskapsinsats. Regeringen informeras i förväg."

Försvarsminsterns pressekreterare bekräftar att regeringen ej varit en del av beslutet, men att man "självklart informerats", fast vill inte svara på hur och när. 

Exemplet på den skarpa beredskapsinsatsen visar hur svenska fristående myndigheter fungerar oberoende av regeringen, även för att proaktivt agera för rikets försvar. Politisk beslutsamhet är inte nödvändig i ett sådant här skede.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Kanske andra myndigheter ska ta efter och lösa andra problem med våld i samhället. Invänta regeringen är lönlöst eftersom man satt i system att ducka och hålla låg profil vilket verkar vara en kortsiktig framgångsrik strategi. Går man nära och försöker tyda mumlet så hör man "skatten måste höjas, Sveriges största problem idag är plastpåsar, hästar och medelålders".

   Radera
  2. Håller med dig men det är ju inte 1 myndighet och däri ligger problemet tror jag. Det är domar vi behöver inte bara gripanden. Ha ha det är jobbigt att vara medelålders men nån måste ju vara det med.

   Radera
 2. Bra jobbat. Man blir stolt över Försvarsmakten.

  SvaraRadera