Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2020-08-25 18:01

Försvarsmakten tog själva beslutet om beredskapsinsats - informerade regeringen

Försvarsmaktens insatschef fattade beslutet om en beredskapsinsats uppger försvarets presstjänst, vilket bekräftas försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare. Det är alltså ett myndighetsbeslut som ligger bakom den skarpa insatsen, även om regeringen informerades i förväg.
Försvarsmakten fattade beslutet om beredskapsinsats.

Begreppet beredskapsinsats har inte använts i Försvarsmaktens kommunikation tidigare, men det handlar alltså om ett myndighetsbeslut om en insats. Försvarsmaktens presstjänst skriver till bloggen:
"En beredskapsinsats är en skarp insats där ingående förband och enheter löser skarpa uppgifter. Till exempel kan Försvarsmakten besluta om att frigöra resurser för att förstärka ordinarie övervakningsuppdrag. Det är inte synonymt med en beredskapshöjning, beredskapen ligger på samma nivå som tidigare."
Signifikant här är skarp insats, till skillnad ot en beredskapskontroll, som testar förband och förmågor. Beslutet om insatsen fattades av Försvarsmakten, även om regeringen informerades i förväg.
"Det är Försvarsmaktens insatschef som fattar beslut om en beredskapsinsats. Regeringen informeras i förväg."

Försvarsminsterns pressekreterare bekräftar att regeringen ej varit en del av beslutet, men att man "självklart informerats", fast vill inte svara på hur och när. 

Exemplet på den skarpa beredskapsinsatsen visar hur svenska fristående myndigheter fungerar oberoende av regeringen, även för att proaktivt agera för rikets försvar. Politisk beslutsamhet är inte nödvändig i ett sådant här skede.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Kanske andra myndigheter ska ta efter och lösa andra problem med våld i samhället. Invänta regeringen är lönlöst eftersom man satt i system att ducka och hålla låg profil vilket verkar vara en kortsiktig framgångsrik strategi. Går man nära och försöker tyda mumlet så hör man "skatten måste höjas, Sveriges största problem idag är plastpåsar, hästar och medelålders".

   Radera
  2. Håller med dig men det är ju inte 1 myndighet och däri ligger problemet tror jag. Det är domar vi behöver inte bara gripanden. Ha ha det är jobbigt att vara medelålders men nån måste ju vara det med.

   Radera
 2. Bra jobbat. Man blir stolt över Försvarsmakten.

  SvaraRadera