Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2020-08-05 09:13

Finns risk för geopolitiska konsekvenser av detonationen i Beirut?

Katastrofen och tragedin med detonationen i Beiruts hamn igår riskerar att få geopolitiska konsekvenser. Det internationella samfundet bör antagligen skyndsamt ställa upp med massiv hjälp, både för att mildra en humanitär katastrof med okända spridningseffekter, och för att begränsa geopolitiska och på sikt ännu större konsekvenser. Tryckvågen från Beirut kan bildligt talat nå även Sverige om man bara tänker på sig själv.
Svarta svanar. 2020 har inte slutat bjuda på sig själv än.
Detonationen i Beirut ska ha gett 78 bekräftade döda än så länge och mer än 4000 skadade. Siffrorna kommer stiga, då många antagligen fortfarande är begravda i rasmassorna. Bland annat förstördes tre sjukhus i Beirut, och hamnens möjligheter att ta emot och skeppa gods är i princip helt utslagen. Bland annat står hamnen för runt 80% av Libanons import av vete, och landet producerar bara 10% av sitt eget behov. Hamnen ska också hantera runt 750 000 containrar gods om året. Man har två grannar landvägen - Israel och Syrien. Libanon och Israel har inga diplomatiska förbindelser, och Syrien befinner sig i inbördeskrig. Libanons befolkning är runt sju miljoner människor och cirka en miljon flyktingar från inbördeskriget i Syrien. Beiruts borgmästare ska nu uppgett att 300 000 blivit hemlösa av detonationen, eller drygt 4% av landets befolkning.

Man hade redan ekonomisk kris på grund av bland annat coronakrisen, och sjukhusen var upptagna med att vårda Covid 19-patienter. Coronakrisen har också lett till livsmedelsbrist i landet med mer än dubblade matpriser till följd, redan innan landets primära importväg för mat nu jämnades med marken.

Libanon hade alltså inte ett bra utgångsläge och explosionen har slagit mot kritiska flaskhalsar för landet. 

Förutom en omedelbart förestående humanitär kris och risk för svält - och frågan är hur man alls ska kunna transportera in mat och nödhjälp till Libanon utan att gå landvägen via inbördeskrigets Syrien eller Israel är oklart än så länge - så kan detta ge spridningseffekter i regionen, Mellanöstern och potentiellt globalt.

Därtill kan den känsliga politiska situationen i landet rubbats. En partiledare dödades i detonationen, och i övrigt finns alltid en svårskattad risk för att en ny maktkamp med potential för att inbördesrkig uppstår i landet.

Olika yttre aktörer som Syrien och Iran kan vilja ta tillfället i akt och öka sitt inflytande i Libanon, eller för den delen Ryssland som verkar tillsammans med regimen i Damaskus. Diktaturen i Damaskus kan i sin tur ta tillfället i akt när uppmärksamheten är mot Beirut att anfalla Idlib, dra igång ännu en migrantvåg mot Turkiet, som sedan släpper den vidare till ett coronakrisande EU.

Eller något annat. Israel lär knappast stå med de militära musklerna i kors om situationen i Libanon utvecklas i en riktning som hotar landets gränsområden, så det kan finnas risk för en mililtär intervention från israeliskt håll.

Kortsiktigt kommer det behövas hjälp till ett isolerat Libanon, både ekonomiskt och humanitärt, vilket kanske kan minska risken för att detta eskalerar geopolitiskt och medför ännu större kostnader. Men vilka som ska ge denna hjälp och hur mitt under coronapandemin med tillhörande ekonomisk kris är frågan?

I slutändan ser det inget vidare ut för Libanon just nu. Räkna med att tryckvågen från detonationen i hamnen bildligt kommer kännas hela vägen till Sverige. Exakt hur återstår att se. Den svarta svanen har bara sträckt ut vingarna än så länge. Vi får se om den lyfter.

Röda Korset är på plats i Beirut och ger katastrofhjälp. Vill du donera pengar, gå in på Röda Korsets hemsida för detaljer. Korruption i Libanon gör det generelelt olämpligt att donera till någon annan organisation än Röda Korset. Undantag finns säkert.

För övrigt talar kraterns 100 - 120 m i diameter för en sprängkraft i intervallet 1 - 2 kiloton TNT, eller storleken på en taktisk kärnladdning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. PÅ FB sidan "Stand for Israel" så stod det följande att läsa om explosionen: "Despite Lebanon’s ongoing hostility toward Israel, Israel is stepping in and extending aid to meet the needs of its neighbor after this horrific event. Do you think Lebanon will accept the aid? Join us in praying for peace in the Middle East. 🙏".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, intressant och sympatisk sida. Tack

   Radera
 2. Gissar att vissa länder har militär kapacitet att sätta upp en provisorisk hamn på kort tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara ett tillfälle för Trump att bättra på sitt anseende.

   Radera
  2. Är flygplatsen igång lär man väl kunna flyga in det viktigaste. Det bli många kalorier av en c-17 full med matolja och jordnötssmör.

   Radera
  3. Svinto, Trump har vel inget doligt anseende, bara i svenska medier och bland individer som blivit poverkade av denna venster/demokrat propaganda, som dig och, till en viss del, Lars W ockso.

   Radera
  4. @watcher:
   I detta fall tror jag inte på någon vänsterkonspiration av media, det är ju gubben själv som inte kan låta bli att twittra och göra häpnadsväckande uttalande som att injicera rengöringsmedel och skrika fake news så fort han inte tycker om en fråga. Hur menar du att media ska hanteras hans uttalande? Genom att skriva kröikor om hur jag blev frisk av klorin?

   Radera
  5. ... tala sanning om Clintons, Obama och hela den korrumperade sidan av demokrater, inte ett ord?! Trump, ja, forsvarar ej men biz och utanfor den normala, korrumperade delen!

   Radera
  6. En gemensam tillfällig hamn och en säkrad överenskommen landsväg vore rätt bra i detta fall.

   Radera
 3. Det är alltså hjälp i närområdet vu bör inrikta oss på?

  SvaraRadera
 4. Hur ser Coronasituationen ut i Beriut?

  SvaraRadera
 5. Enligt en del Israeliska tidningar så var det Hizbollas vapenförråd med Iranska vapen som gick i luften ?? Undrar isåfall om dom lyckas dölja detta ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett stort lager konstgödsel, lokala tjänstemän hade också varnat för den farliga hantering men inga åtgärder vidtogs.

   Radera
  2. Oavsett vilket ska man inte spekulera i vad som eventuellt kan vara konspirationsteorier, jag tycker vi avvaktar neutrala observatörer.

   Radera
  3. Ett sådant stort lager ammonium nitrat borde vara en enorm frestelse för grupper som tex Hezbollah. Den utbredda korruptionen, som Washington post tar upp, kan ha bidragit till att terrorgrupper kommit åt (delar av) materialet eller att man, läs Israel, befarade att de skulle komma åt det. Helst skulle förstås Hezbollah få skulden för detonatonen, så att det politiska trycket mot dem ökar och kanske deras inflytande i Libanon minskar.

   https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/a-vast-store-of-explosive-material-sat-in-beirut-for-years-despite-repeated-warnings/2020/08/05/c3ed5ce2-d714-11ea-a788-2ce86ce81129_story.html

   Radera
  4. https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2020/08/05/lebanon-as-paradise-lost/

   Radera
 6. Vilken smäll. Konstigt att betongsilona bredvid klarade sig delvis och inte ramlade. En stor ny krater där havet rann in. På filmerna kan man se att det brinner som fan i byggnaden ett tag innan, och att det förekommer 5-10 mindre explosioner i området först, innan den stora smällen kom.
  Läste något uttalande av en sprängämnesexpert, färgen på röken man ser på filmerna stämmer inte med ammoniumnitrat, så det måste ha varit något annat oxå.
  Men vad vet jag. Oavsett så är det märkligt att man förvarar flera tusen ton explosiva ämnen i centrum på en storstad, tillsammans med brandfarliga ämnen, och sen svetsar lite i närheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har olika intuition, jag tyckte det var imponerande på ett skrämmande sätt att silon vart så pass demolerad. En sådan glidformsgjuten betongsilo är som en bikaka av runda former och det är en geometriskt väldigt stark struktur.

   Radera
  2. Och efter att jag skrev detta såg jag en bild på kratern, oj.

   Radera
 7. Libanons grundproblem är korruptionen. Varje religiös grupp är garanterad politiskt inflytande genom att dess ledare får en post i regeringen. När någon vill ha något gjort, t ex ha soporna hämtade, vänder man sig till sin grupps företrädare som mot generösa bidrag övertygar ansvariga tjänstemän att utföra de tjänster de är ålagda, t ex sophämtning.
  Systemet blir super dyrt då allting kräver mutor åt alla möjliga potentater.

  Många libaneser önskar ett nytt politiskt system utan garanterad makt åt klanhövdingar. Så länge Hizbollah,som är militärt starkare än staten, motsätter sig alla förändringar är inga förändringar möjliga.

  Så länge korruptionen består är tänkbara givarländer skeptiska till att bistå landet. Inte konstigt om alla pengar som spenderas riskerar att gå rakt ned i fickorna på de välklädda klanhövdingarna med bankkonton i Schweiz

  SvaraRadera
 8. Mycket bra inlägg, Lars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var snällt sagt, men det här handlar ju inte riktigt om mig.

   Radera
 9. Levanten har idag mindre strategisk betydelse för handel och energi. Drömmen om pipelines från Qatar är blott en dröm. Tur att finns pluralitet och rikligt med humankapital som kan rädda deras välstånd om inte kriget mellan Iran och Turkiet/Qatar kan få ett slut. Carl Bildts favoritland Israel klarar sig galant då det är en demokrati. Demokratier trumfar och är ju bäst på allt! Det vet vi ju sedan gammalt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bildts favoritland är nog knappast Israel, även om han inte är lika katastrofal som efterföljarna på posten i den frågan.

   Radera
 10. Lyckades hitta röda korsets "fortsätt som anonym" så då kunde jag donera några hundra med hjälp av kreditkortet utan risk för att bli uppringd för framtida gåvoerbjudanden!

  Ifall nån mer tvekar just av anledningen att ni inte vill skicka in era personuppgifter till röda korset så går det alltså att göra det anonymt!

  SvaraRadera
 11. Ja när det kommer ut vem som låg bakom drönarattacken

  SvaraRadera
 12. En bild på lagret innan explosionen.

  https://i.imgur.com/ySdKpPD.jpg

  SvaraRadera
 13. Det har smällt förr i Beirut. 23 oktober 1983. Barracs bombing. Värsta förlusten för us marin en dag någonsin. 241 dog.

  SvaraRadera
 14. Är det bara i Beirut och Texas som amoniumnitrat exploderar "av sig själv"?
  www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/kan-det-handa-i-koping

  SvaraRadera