Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-08-26 13:40

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar och inte ge några svar och inte göra någon nöjd.
Hur många bor här?
Kraven på folkräkningen handlar bland annat om samordningsnumren, som tilldelas personer utan uppehållstillstånd, som behövt interagera med det offentliga Sverige, t ex en turist som stukat foten och besökt en vårdcentral. Det finns också ett okänt antal personer som uppehåller sig illegalt i landet utan uppehållstillstånd, t ex EU-medborgare som stannat längre än de tillåtna månaderna utan jobb, personer som fått avslag på uppehållstillstånd, personer som rent av blivit utvisade men inte lämnat frivilligt.

En folkräkning löser inte något av detta. Det enda som folkräkningen möjligen kommer reda ut är att en del svenskar med personnummer saknas, då de inte svarar på blanketten. Men en del av de som saknas kommer svara på blanketten ändå, falskeligen ifyllt av någon annan.

Men alla de som saknar uppehållstillstånd, har utvisningsbeslut eller som smugglats in i landet för prostitution av människohandlare, eller som svart illegal arbetskraft i restaurangkök och på städfirmor eller i byggsvängen kommer inte svara på någon folkräkning. Än mindre kommer den som valt att skydda en utvisad familj i sitt hem berätta att bostaden egentligen är hem för sju personer, inte två. Och personer med samordningsnummer kommer överhuvud taget inte svara på enkäten om de så ens är kvar i landet - varför skulle de ens bry sig? Den som sitter med flera personnummer och ägnar sig åt bidragsfusk kommer svara flera gånger, en gång för varje personnummer, och inte heller fallen där vi är färre än officiellt kommer röjas.

Och vad skulle ske om alla som var i landet faktiskt svarade ärligt på enkäten? Skulle de som inte får vara här utvisas? Nej. Sverige har fortfarande bara kapaciteten att med tvång utvisa runt 5 000 personer om året, och hinner inte ens med att utvisa personer dömda för brott med utvisning som en del av straffet. Så om vi skulle upptäcka att det finns 50 000 - 200 000 - 500 000 fler personer i landet än officiellt, så finns det inte ett skit vi kan göra åt det ändå.

En folkräkning skulle kosta pengar, och bara ge svar på vad de svarande personerna med personnummer har för levnadsomständigheter. Men inte ens alla som bor i landet och har personnummer skulle svara på enkäten, än mindre skulle de svara ärligt. 

Enda gången jag minns att jag varit med om en folkräkning var tidigt 90-tal, och då såg många det som en så stark kränkning av deras integritet att de helt enkelt ljög i svaren, åtminstone var jargonen sådan för folk i yngre 20-årsåldern i de kretsar jag rörde mig. (Tillägg: 1990  visade det sig med en googling, och var den sista folkräkningen i Sverige, så mitt minne var inte helt fel. Vore intressant att hitta siffror på hur många som inte svarade alls ens på den tiden.)

Men visst, kör en folkräkning. Det kan ge några tillfälliga enkla jobb att stansa in de papperssvar (alla kommer inte svara online) som inte gick att scanna in automatiskt. Men det kommer inte ge några svar och inte göra någon som klagar idag nöjd. Det enda det kommer innebära är en kostnad, och då finns det sannolikt bättre saker att lägga de pengarna på.

Svenskarna röstade för avskaffade gränser i folkomröstningen om EU-medlemskap, och det är bara att leva med konsekvenserna. Samtidigt innebär digitaliseringen och kreditvärdigfieringen av allt att det är omöjligt att vistas i Sverige legalt utan att vara registrerad. Och de som inte har rätt att vara här kommer inte svara ändå.

Vi har en folkräkning av vuxna, som sker varje år. Den kallas deklarationen. Problem med samordningsnummer är rent politiskt, och kan lösas med ett politiskt beslut om det fanns politisk vilja. Och bidragsfusk, personer som inte får vistas i landet etc löses med mer pengar till rättsväsende och övriga berörda myndigheter. Inte med en folkräkning, utan med politisk vilja och anslag av medel.

Men det är åtminstone gulligt att en del fortfarande är så naiva att de tror att en folkräkning skulle ge några svar på något eller göra dem nöjda med något, där de aktivt sitter framför skärmen och letar efter vad de ska bli upprörda över idag.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

76 kommentarer:

 1. Ge folkräkningen tänder, åk runt och samla in DNA och grundläggande biometrisk information om alla som befinner sig i landet. Kör sedan med allmän ansiktsigenkänning och provtagning tills registret är nästan komplett. Samkör rubbet med skatteverkets register och alla bidragssystem osv. Ge polisen full tillgång för att stampa ut klanbrottsligheten. Jag har lackat ur och vill ha polisstat, fuck personlig integritet inklusive min egen, jag vill ha trygghet även om den blir mycket, mycket dyrköpt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan... rösta på dig till polischef. Done deal.

   Radera
  2. Nej tack, det finns folk som är duktigare på sådana jobb. Själv är jag bra på komplexa tekniska systems funktion odyl. Landets status är en oerhört olycklig distraktion från saker som jag och andra egentligen borde hålla på med men jag förmår inte ignorera skeendet då jag bor i landet och förr eller senare kommer att svepas med av det på sätt som inte kan ignoreras.

   Radera
  3. Magnus, kommer inte hända.

   Radera
  4. Dessutom, den som är beredd att offra sin frihet för sin trygghet kommer förlora bägge.

   Radera
  5. Jag har länge trott att det finns minst två "agendor" med "massinvandringen". Ena är att folk självmant ska rösta bort socialismen, andra är att folk självmant ska be staten om att bli mer övervakade, fingeravtryck/dna/ansiktsigenkänning osv i ett register, detta hade folk aldrig gått med på om vi haft kontroll på vilka som är här.

   Radera
  6. Finns bara en agenda för svenska politiker, det är att få makt och behålla makt. Allt annat är bara medel för att nå dit.

   Radera
  7. Jag sa att jag är beredd på att det blir mycket mycket dyrt, det klassiska talesättet är inte okänt för mig.

   Radera
  8. Du blir bara bitter när du drömmer om något som aldrig kommer ske. En sådan åtgärd skulle föregås av 10+ år av utredningar och upphandlingar, som sedan skulle överklagas i all evighet. Sluta dröm, vill du ha det samhället kolla om du kan flytta till Kina istället och känna dig trygg där.

   Radera
  9. För övrigt, hur hade du tänkt att de som inte får vara i landet skulle infinna sig för biometrisk inläsning? Du uppnår inget.

   Radera
  10. Jag är redan bitter, arg och orolig och kanske mest frustrerande av allt har jag inte tid och energi att göra något av substans utan gnäller bara och sprider propaganda på patetiskt ineffektiva sätt. Jag har iofs orkat göra några små saker som ger positivt socialt kapital och så har jag inte börjat i ett nattvandrargäng, 50/50 mellan att jag inte orkar och att jargongen är för rå för mig.

   Inköp av kinesisk teknologi har gått ifrån skräckvision till hopp.

   I en mental byrålåda har jag en ramskiss till en logistik&sambands app för medborgargarden men dess tänk utgår ifrån att överlämna bevis och underlag till ett samarbetande rättsväsende och inte vara ett alternativ till det. Fortsätter jag vara bitter arg och orolig men av någon anledning med gott om tid är det kanske något att bena vidare i?

   Radera
  11. Förslagsvis börjar du enbart läsa lokalnyheter, så slipper du bombarderas med en skev bild av hur din levnadssituation är. Så kanske du mår bättre.

   Radera
  12. Ja nu är det några veckor sedan barn rånades vid vårt lilla sömniga lokalcentrum med skola och förskola, det har kanske lugnat sig?

   Radera
  13. Hur många tusen barn rör sig varje dag lokalt och blir inte rånade? Varför väljer du att bilda din världsuppfattning av något som hände för två veckor sedan, men inte kring de antagligen tiotusentals som rört sig där och inte drabbats av något? Rån mot barn skedde när jag var barn, barn togs av pedofiler, det förekom knivslagsmål på högstadieskolor mm mm. Däremot fick man bara läsa om det som hände lokalt.

   Radera
  14. Nöjer jag mig bara med att ha kontakt med mina vänner med rötter från före facebooktiden är det mellan tumme och pekfinger ca en gång i månaden som det sprängs/skjuts/förnedringsrånas inom deras vardagslivs rörelseyta och det ropas i frustration så jag hör det.

   Radera
  15. Jag minns hur livrädd jag var på kvällarna i centrala Göteborg på 80-talet, när jag bodde där som tonåring.

   Radera
  16. Och alla dina vänner bor lokalt alltså, eller är det bara så att du återigen tar in en bild från hela Sverige och därmed får en felaktig uppfattning om hur det egentligen är?

   Radera
  17. Beklagar att du mår dåligt, Magnus. Lösningnen ligger i dina egna händer. Annars kan du alltid må ännu sämre och ta in varenda dåliga händelse i hela världen.

   Radera
  18. Jag väljer inte hur jag skall bilda min uppfattning men jag har några gånger kunnat påverka det men det är en annan historia. Jag är halvbra på att kolla källor men gör det inte alltid, mycket bättre än svensson men troligtvis sämre än dig.

   Jag har hört till de som försökte ta det lugnt och det-är-nog-inte-så-illa logiskt men jag var även ganska tidig med att be om åtgärder mot problem som göder SD och inte SD för att komma åt SD och de verkliga problemen. Jag känner mig vartefter mera sviken av alla som kämpade för att dölja och relativisera problem och det har ätit på förtroenden i alla möjliga riktningar.

   Ett tag när jag bodde i Skäggetorp lade jag en del energi på att analysera Johan Westerholm kritiskt och upptäckte att han överdrev men några år senare var verkligheten ikapp överdriften. Är propagandisterna för det-går-åt-helvete en bättre indikator för vad som sker än de som tar det lugnt?

   F.ö. vet jag även att jag är öppet mål för reflexiv kontroll. Men vafan, jag är desperat, ge mig mig något att hoppas på! Nya M ledaren är hyfsad men jag har låga krav på väldigt mycket förutom handligskraft. (Och ja jag kommer att bli besviken på nästa regering, jag vet redan det då mina och andras förväntningar är orimliga men _något_ tydligt trendbrott borde kunna levereras på några år.)

   Radera
  19. Gärna polisstat, fast enbart för de grupper som orsakar problem. Tyvärr har vi kommit till det läget att det är nödvändigt. Tittar man på grova våldsbrott så är det ungefär 0,1% som står för över hälften av dessa. Det är ett mönster som troligen går igen i den mesta kriminaliteten. Jag tror att 1% av personerna i landet står för omkring 90% av all kriminalitet. För denna procent av personerna så bör en virtuell polisstat byggas runt dem som inskränker deras friheter och kontrollerar att de sköter sig. Problemprocenten skall även vara underordnad den skötsamma majoriteten i form av rättigheter och friheter.

   Svenska statens huvuduppgift bör vara att värna om svenskars intressen. Ett av de intressena är respekten för en stark personlig integritet. Andra stater får värna om sina medborgare. Det är välkänt att vissa utlänningar (mestadels yngre män) från vissa länder står för en oproportionerligt stor del av all kriminalitet. Det är varken fel, rasistiskt eller anti-alla-människors-lika-värde eller i strid med statens värderingar att utsätta dessa personer för en mera integritetskränkande kontroll än andra grupper.

   Alltså:
   - Kriminella bör, som en del av straffet, tvingas ha en övervaknings-app i sina mobiler som håller koll på dem. De ska givetvis finnas i ett DNA-register.
   - Alla asylsökande eller personer utan pålitliga identitetshandlingar som rör sig i landet bör ha samma app. De ska givetvis finnas i ett DNA-register.
   - Polis och väktare skall ha möjlighet att identitetskontrollera personer på svaga grunder, t.ex. närhet till problemindivider, och internera dem ifall identifiering inte är möjlig. Ingår man i ett hotfullt gäng som skapar otrygghet för vanligt folk så ska man bli kontrollerad så ofta att det inte är roligt längre. Är man illegal invandrare så kommer det att krävas att man smälter in extremt bra i samhället för att inte bli internerad och utvisad, vilket gör att det blir mycket mindre attraktivt att vara här oinbjuden.
   - Utländska medborgare som begår brott skall som huvudregel alltid utvisas, och med få undantag.
   - Vapenbrott skall straffas mycket hårdare för kriminella än för skötsamma, och kriminella skall kontrolleras 100 ggr oftare.
   - Rätten till självförsvar skall vara stark och omfattande för skötsamma individer. De kriminella ska frukta de skötsamma. Om ett brott leder till att en kriminell dödas av en skötsam som försvarar sig själv så behöver saken inte utredas särskilt noga utan man kan ha en hög tillit till den skötsammes berättelse.

   Radera
  20. Jag tackar förresten för omtanken!

   Jag är lite avundsjuk på de som har förmåga att isolera sig och leva i en liten lycklig bubbla, det verkar praktiskt. Här går jag inte tillbaka till baseline efter eländen som går för nära som när det var eldstrid och misslyckad polisutredning nära hemmet eller när kvartersbomben detonerade nere på stan eller när det rånades barn helt nära. Kanske är det då fel på mig? Eller så funkar jag ungefär som en människa borde fungera och det är samhället som är trasigt och jag märker att det inte åtgärdas och söker någon form av lösning.

   Jag noterar en stadigt sjunkande trend i förväntad kvalitet på åtgärderna och accepterande av nackdelar hos dem.

   Radera
  21. Gork, en polisstat eller mildare förändrig till handfastare rättvisa slår aldrig med full selektivitet på ondingar, det finns alltid gråzoner och misstag.

   Inte ens bättre rätt till självförsvar är utan nackdelar, det ger flera vådaskadade eller vådadödade familjemedlemmar eller allmänhet när situationer missuppfattas.

   Radera
  22. Kvartersbomben, är det två år sedan? Poängen är att även om saker sker så blåses de upp och repeteras i all oändlighet av de som bara mår sämre och sämre. En form av depressionsspiral gissar jag.

   Kommer ihåg när det var skottlossning här runt typ 2010. Per capita innebar det att vi då var den ort i landet som hade högst andel skottlossning. Och dessutom exakt noll poliser stationerade här. Men det har inte definierat mitt liv.

   Radera
  23. Ja, det borde vara två år sedan. Skjutningen i Skäggetorp borde vara ca 10 år sedan. *googlar* Sex år sedan, är det inte mer? Jag kan ha förväxlat dem, jag avstår från att gräva i de skottlossningar som jag har glömt bort.

   Jag försöker följa hur det går för rättsväsendet att hitta påföljdsverktyg när större grupper pucklar på varandra så det inte blir som då att folk går fria bara det pangas riktigt mycket och kaosigt.

   Radera
  24. Varför måste det vara så här, kan inte Sverige bara vara landet lagom.

   Radera
  25. Nä nu skall jag jobba ett par timmar. Och snart hem för att bygga om en del av garaget till bokförråd så jag kan hjälpa till med att rädda ett antikvariat, det är litet men ger kanske 50 pers om året en läsupplevelse? Borde kunna nå fler.

   Radera
  26. Läste Ivar Arpis senaste texter i SVD. Det brann några säkringar kan jag säga. Inte för brotten i sig då rån mot barn inte är något nytt. Det nya är omfattningen men det värsta är att de samhällssystem som ska ta hand om det skiter i det. Och så undrar man varför folk röstar på SD. (Nej jag röstar inte på kristna abortmotståndare.)
   Om samhället inte tar tag i detta nu som kommer det gå helt överstyr.
   För några år sedan var det någon som raljerade i en text i någon tidning, kommer ej ihåg vilken, att det minsann fanns ungdomsgäng i Stockholm på 1890 talet och att man minsann lyckades få bukt med dessa och detta skulle bevisa att man lätt kan göra om detta. Hur man gjorde stod ej men jag misstänker att metoden inte är laglig i dagens samhälle.
   Då jag själv i många år har hållit samhällskontraktet högt som något att sträva efter samt varit beredd att med risk för eget liv försvara detta genom att vara aktiv i diverse frivilligrörelser både med och utan uniform så är det inte detta som jag ville.
   Sverige är ett bättre land att leva i idag än för 30 år sedan men jag kan faktiskt inte acceptera tanken att bara för att det begicks brott då och eller att det var lite otryggt här och där så ska man acceptera denna utveckling. Oacceptabelt.

   Radera
  27. Ponera att gröna personer har en kombination av arv och miljö som gör att 20 av 100 begår brott och de presterar ett index av 70 i skolan. De gula personerna å andra sidan begår brott endast med frekvensen 1 person av 1000 och presterar index 100 i skolan. Det går inte hitta ett rättssystem och ett skolsystem som passar dessa två grupper samtidigt. Inte något annat system heller för den delen(badhus, bibliotek, kollektivtrafik, socialförsäkring, sjukvård, etc etc). Den som tycker annorlunda bör kunna ge ett exempel på ett land där det fungerar? USA har t ex ett ganska hårdhänt rättsystem med en militariserad poliskår och relativt drakoniska straff. Det har inte hjälpt. Det enda som fungerar lokalt och kan ge medelklassen viss trygghet är segregering.

   Radera
  28. Man kan fundera på styrkeförhållandet mellan polis och kriminella i Göteborg, igår vägspärrar, idag ett "kriminellt" stormöte på Post Hotell helt öppet med egna maskerade vakter.

   Radera
  29. Instämmer i mångt och mycket vad Magnus Redins lägesbeskrivning - att ett land inte ens har kontroll över vilka människor, som vistas i landet är ett helt oacceptabelt tillstånd. Även Gorks inlägg finner jag mycket bra.
   Den som vill hävda att skjutningar och sprängningar var ett problem på jämförbar nivå för t.ex 20 år sedan måste ha verkliga problem med förnekelse och oförmåga att se objektivt och realistiskt på situationen.
   En ordentlig folkräkning löser inte alla problem, men kan utgöra ett absolut minimum av kontroll - koppla denna gärna till olika bidragsmottagare och det är min övertygelse att ett förvånansvärt högt antal frånvarande individer lyfter bidrag via bulvaner.

   Radera
  30. @Palle, du må ha rätt. Har du några referenser till det du påstår, eller är det din känsla/killgissning? Jag tycker Lars är inne på nåt viktigt här, ger man efter för rädsla ringar man lätt in sig i ett hörn där cirkeln lätt bli mindre o mindre. Tillslut blir man desperat.

   Radera
  31. Niklas, några dagsfärska noteringar är vägspärrar i Göteborg, gängmöte i Gbg, tortyr i 9h utförd av person nyligen dömd till fängelse, och att polisen behöver eskort till och från det nybyggda polishuset i norrort vid vissa tillfällen.

   Tom Jerzy S är oroad och upprörd. Svårt att tro att en folkräkning skulle lösa något.

   https://fof.se/tidning/2018/2/artikel/laget-ar-javligt-allvarligt

   Radera
  32. Tyvärr har det gått utför... snabbt också.

   När jag började plugga i linköping år 2000 hade jag kompisar som bodde både i Skäggetorp och Berga. Inga problem att cykla dit/därifrån själv mitt i natten eller så. Inte som jag upplevde det iaf. Skäggetorp centrum hade både mataffär och systemet som vanligt folk besökte och området var kanske invandrartäta men inte otryggt på något sätt. Vad jag upplevde.

   Idag 2020, två decennier senare så skulle jag aldrig få för mig att cykla genom skägget mitt i natten. Berga har jag ansett något bättre men förra veckan passerade jag genom det på inlines vid 21 tiden för att se på nyheterna att det var skottlossning i centrum vid 21:20. Kändes sådär... får kanske omvärdera synen på det området med.

   Tyvärr så känns det som att utvecklingen gått ur händerna på de styrande och dom är totalt oförmögna att göra någonting åt det. Så förstår också att SD går framåt även om min åsikt är att även dom kommer vara helt oförmögna att vända utvecklingen om dom skulle få chansen att försöka.

   Tyvärr så vet jag inte heller vad man ska göra men om något parti kommer med en trovärdig 10 årsplan på åtgärder och totalt fokus så har dom min röst.

   Radera
  33. Det finns också en ålderseffekt på allmän rädsla. Dels konsumerar man mer media när man blir äldre, och dels blir man mindre rörlig i det att man inte är ute lika mycket och festar och liknande på nätterna. Således är det mest ens fantasi som skapar ens verklighet i vissa avseenden. Och förstås den mänskliga bias-funktionen att vikta upp det negativa mycket mer än positiva bidrar förstås också. Ena sättet att hantera det är att titta på statistik från verkligheten och göra relevanta sannolikhetsbedömningar, och det andra att utsätta sig för den verkligheten emellanåt.

   Radera
  34. Klart det har blivit värre. Rensa statistiken från lägre anmälningsbenägenhet, färre poliser utanför storstäderna, högre grad av innesittande bland ungdomar så står det klart att det är farligare att som ung röra sig ute kvällstid idag.

   Visst vi blev rånade av Rinkebykickers när jag var tonåring på 90-talet också. Men är inte det ett problem i sig - att inget har blivit bättre på 25 år? Tycker vi borde ställa högre krav på samhällsutvecklingen.

   Och tar man Lars råd om att läsa lokaltidningen (Solna) så kan man läsa om våldtäktsrån, mord och omfattande skadegörelse.

   Men på gården på landet händer nog lika lite idag som för 25 år sedan.

   Radera
  35. "Hur många tusen barn rör sig varje dag lokalt och blir inte rånade? Varför väljer du att bilda din världsuppfattning av något som hände för två veckor sedan, men inte kring de antagligen tiotusentals som rört sig där och inte drabbats av något? Rån mot barn skedde när jag var barn, barn togs av pedofiler, det förekom knivslagsmål på högstadieskolor mm mm. Däremot fick man bara läsa om det som hände lokalt."

   Känner bloggaren till den sedelärande principen om den kokta grodan, dvs. man kan koka en groda genom att stoppa den i en kastrull med kallt vatten. Sätt sedan på spisen med lagom värme så att vattentemperaturen höjs i lagom takt. Grodan kommer då att sitta kvar till dess att den är kokt (död).

   Att tänka strategiskt handlar bl.a. om att vara förutseende, dvs. att kunna se bortom det allmängiltiga och normala och identifiera när spelreglerna är på väg att ändras.

   Radera
  36. @Tomas, den formuleringen fick även mig att reagera. Vi snackar ju inte knivslagsmål längre. Idag är det handgranater, automatkarbiner, avrättningar och förnedringsvåld på en helt annan nivå än förr.
   Den lokala skolpersonalen berättar att högstadiekids får fina vinterjackor och elskotrar för att på så sätt skuldsättas och tvingas att hantera droger och vapen.

   Wilderäng må ha koll på mycket, men hans Bullerby-tillvaro gör honom blind för vad som skett i storstäderna. Det räcker inte att, iklädd Eccokängor och shemag, ta ett varv på Söder en tisdagskväll om året för att förstå läget. Man behöver nog även tala med de som lever och arbetar i dessa miljöer.

   Radera
 2. Instämmer till fullo!
  Mer behöver egentligen inte sägas i ämnet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. p.s. Min kommentar gäller bloggarens inlägg och inte Magnus Redins utsvävningar.

   Radera
 3. Om alla identiteter kräver biometriska data så är problemet med dubbla identiteter löst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och när (inte om, när) det läcker så blir det väldigt impopulärt för de med flera identiteter. Eller de som ska byta identitet lite nu och då.

   För ni har väl inte glömt uppståndelsen med Transportsyrelsen för några år sedan? Ta det gånger 100 i känslighet så kommer du i närheten av hur känslig biometrisk data för alla är.

   Ett körkort går att byta, din biometri upphör inte förrän du är 6 fot under jord.

   Radera
 4. Det verkar som en rätt meningslös uppgift att genomföra en folkräkning. De som är kända levande finns ju redan i rullorna, de som är okända förblir okända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nej, de okända utan uppehållstillstånd kommer givetvis infinna sig för biometrisk inläsning...

   Radera
 5. Alla (nästan) har en mobil, även uteliggare verkar ha en.
  Mitt förslag är att helt enkelt samla in operatörsdata för ett år och bara inkludera mobiltelefoner d.c.s inte uppkopplad teknisk utrustning. Det kan göras anonymiserat och ge en uppfattning om hur många som vistas i Sverige över tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Många har en separat jobbmobil. Och man har dubbla och trippla abonnemang för surfplattan, smartwatchen osv.

   Radera
  2. Många kanske det inte är men då får man aggrerera data på abonnent. 2022 så klubbas det igenom att det krävs registrering av kontantkort.
   Men det borde ge ett estimat som kan jämföras med folkbokföringen, samordningsnummer m.m. för att få någon slags siffra om det finns ett stort mörkertal.

   Radera
  3. Jo många har multipla men rent tekniskt skulle det med lite historik gå att få fram troligt antal. Eller snarare att dessa enheter tillhör samma person.

   Skulle kunna ge ett hyfsat hum om antal personer som vistas i landet.

   Radera
  4. Det går nog att med redan befintlig data från olika håll i våra system göra ganska bra utsägelser kring t.ex. antalet personer som vistas i landet. Vi har redan en mängd data från renhållningsverk, sjukvård, skolor, etc att tillgå. Denna data borde kunna ge goda fingervisningar. "Big Data" är ju numera populärt hos varenda större konsultfirma inom IT och med tillgång till datan borde dessa kunna prestera en hel del intressanta rapporter.

   Radera
  5. Bra, äntligen någon som är lösningsorienterad.

   Radera
  6. @sporadiskt. du slår huvudet på spiken. En folkräkningen som den bloggaren dömmer ut är totalt önödig, och som bloggaren påpekar säkerligen dyr och icke tillförlitlig/missvisande. Men parametrarna du tar upp skulle ge mycket säkrare siffror på hur många som faktiskt vistas i Sverige, och system/utrustning för detta ändamål finns redan på plats. Personer som jag träffar i tjänsten sitter på en hel del mätdata när det kommer till basal infrastruktur och dom av dessa som delar med sig av sin kunskap, är rörande överens om att det tydligt märks att de officiella befolkningsiffrorna för Stockholms län är totalt felaktiga(med 10tals %) .

   Sen är frågan förstås vad man ska göra med informationen, den kommer knappast hjäpa till att få bukt med den uppenbart skeenande kriminaliteten(överallt förutom i Sätilla tydligen), de höga skatterna, den eftersatta vården, det misskött försvaret , det urvattnade samhällskontraktet eller nåt annat som samhällsbärande medborgare kan tänkas bry sig om.

   Sen så försöker jag givetvis anamma bloggarens hålning "det är inte så farligt" då jag tror det är det enda sunda. Han har helt rätt i att man bara bli bitter och deprimerad av att gräva ner sig i problematiken. Men samtidigt är jag tacksam gentemot dom som orkar ställa sig upp och säga "det är nåt som är j*vigt fel här" det är dom vi får lägga hoppet till om vi önskar förändring i positiv riktning.

   Trevlig kväll

   Radera
  7. "det är inte så farligt"
   Nja jag skulle nog vilja påstå att det är viktigt vart man bosätter sig iaf just för barnens skull. Jag med flera i säkerhets branschen väljer bostadsområde med omsorg.

   Radera
  8. @turboprop. Jag har likt många andra från min "samhällsklass" bosatt mig i ett fruktansvärt segregerat och relativt tryggt område . Detta främst för barn och hustrus skull, så där ger jag dig helt rätt. Men rör mig i majoriteten av Stockholms olika områden i jobbet, och tro mig, med det jag i stort sett dagligen får bevittna i form av kriminell verksamhet, så skulle jag gå under om jag inte försökte anamma "det är nog inte så farligt" tänket. Ingenting blir bättre(för min familj och andra jag bryr mig om) av att jag drar på mig en depression eller hjärtinfarkt. Kanske fegt och töntigt men så gör jag.

   Radera
  9. Vi har liknande erfarenheter och har agerat liknande i val av bostadsort.
   Men jag anser att det gäller att inte vara naiv, man kan inte styra allt men man kan vara medveten och minimera risker.
   Vi bodde i Solna i typ 10 år. Är glad att mina barn slipper växa upp där nu...

   Radera
  10. @Turboprop. Bor i Solna idag och kan intyga att det verkligen är på väg utför med kommunen (trots den så lyckade "Solnamodellen"). Nu söker vi boende i förort utan tunnelbana och med en seriös inställning till kommunal service.

   White flight döljs i Solnas statistik av att kälkborgerliga svenskar utan utländsk härkomst flyttar in från landet/småstäder i tron om att Solna är lite fint eftersom det gränsar till Vasastan. Dessa flyttar i regel ut igen efter att man skaffat barn.

   Av de jag växte upp med så bor enbart frånskilda arbetarklasspersoner kvar i Solna. Alla med lite ambitioner har tagit sig någon annanstans (utom jag då...).

   Radera
 6. Är man född i Sverige så antar jag att man har trovärdig identitet. Född utomlands och lyfter bidrag borde nog kontrollerad med biometriska data så länge bidrag lyfts. Samköra med alla kassorna. Gäller även barnbidrag då man kan antaga att ett barn har registrerats hos flera familjer.

  SvaraRadera
 7. ogiltigförklara alla nuvarande samordningsnr. De som behöver sådana får ansöka på nytt mot inlämnande av fingeravtryck. Ingen ska kunna ha mer än ett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en kontroversiell åsikt. Du vet, det är väldigt vanligt i t.ex. Malmö att medborgare har ett flertal identiteter. Bidragsnivåerna blir ganska schyssta och man kan ha flera hyreslägenheter via kommunen att hyra ut i andra hand svart o.s.v.

   Radera
 8. I länder som inte lyckats upprätthålla en tillförlitlig folkbokföring gör man en folkräkning så här.
  - Alla ej livsuppehållande verksamhet stängs ned en viss dag. Alla måste befinna sig på den adress de är folkbokförda. Statliga tjänstemän går sedan omkring och besöker varje hem och noterar vilja som är närvarande. De som inte verifierar sin existens genom fysisk närvaro stryks ur folkbokföringen.
  Målsättningen är att eliminera dubbla identiteter och fusk med folkbokföringsadressen. Skulle kunna kombineras med topsning av hela eller delar av befolkningen för att upprätta ett DNA-register
  Betänk att ett 100% DNA register skulle innebära bland annat 100% uppklarning av våldtäkter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju långt ifrån alla det är problem att hitta den misstänkte.. Det är ju oftast en för offret känd person. Problemet är att det är två parter som har olika uppfattning om vad som hänt och inga tekniska bevis.

   Radera
  2. Hur kan registrering av DNA + fingeravtryck av alla utlänningar som bosätter sig i Sverige vara kontroversiellt?

   Radera
 9. Som bloggaren påpekar är värdet noll och slöseri med skattepengar. Så är detta sedvanlig plakatpolitik eller en rökridå för något annat?

  SvaraRadera
 10. Enklare och snabbare vore att mäta el och vattenförbrukning i olika bostadsområden.
  Genomsnittspersonen förbrukar endast en viss mängd per tidsperiod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att schablonisera läckaget och svinnet i systemet samt att personer förbrukar ganska lite vatten i förhållande till många verksamheter, t.ex. restaurang.

   Radera
 11. En sak som jag har funderat på som kanske kunde ha viss praktiskt nytta och även stävja alla konspiratoriskt lagda vore att kräva biometrisk identifiering av alla som inte har en säker identitet i samband med att man söker en medborgarförmån . Vet inte hur många det rör sig om men om man fysiskt skulle behöva inställa sig på den ort man säger sig bo (eller i närheten) och avläsa biometri och fastställa att man inte redan finns registrerad i systemet. Man kommer inte ”åt” de som lever helt utanför samhället men det får man väl hoppas att en förbättrad brottsbekämpning kan åstadkomma.

  Vad jag förstår så kommer ju alla att behöva skaffa identitetshandling via polisen framöver om/när körkortet slutar gälla som legitimation.

  Jag tror personligen att personer med flera identiteter är betydligt mindre förekommande än tex människor som fortsätter lyfta svenska förmåner trots att de egentligen har utvandrat.

  I Tyskland fick jag fastställa min identitet och hemvist via ett liknande system med pass och en räkning utställd på mig på en adress via ett postkontor. Har läst att det finns liknande system annorstädes.

  Känner personligen människor som har varit föräldralediga utomlands men möjligt att det är ok, men kan inte reglerna själv.

  Har fått min identitet ifrågasatt en gång i Sverige på posten (inte postnord) för att min signatur inte matchade den på min Id-handling.

  SvaraRadera
 12. Jag är glad bara man kan komma underfund med hur många irakiska ministrar vi har i Sverige.

  SvaraRadera
 13. Det finns en del enkla lösningar.
  Har du bidrag så skickas slumpvis en kallelse ut att identifiera dig på närmsta SKV kontor inom 24h. Kan du inte måste du komma med rimlig förklaring (att vara upptagen med att arbeta som minister i Irak är tex inte rimlig förklaring). Har du rimlig förklaring kommer du på nytt få slumpmässig kallelse. Efter säg 3-5 missade försök ryker bidraget.
  Man kan även kolla antal folkbokförda per bostad. Vid mer än 5, dyk upp och be personer identifiera sig. Om "han är inte hemma" så har han 24h på sig att dyka upp på SKV för ID.
  Man skulle även kunna kalla alla på en adress att samtidigt dyka upp. Då lär man enkelt se vilka som inte finns utan endast är dubbletter.
  Detta kommer såklart aldrig hända, vi minns väl alla REVA som var ett försök att få ordning, som var "otroligt inhumant" enligt i princip alla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "3-5 missade försök"

   Här var det till att vara generös vill jag säga. Ett missat försök så ryker bidraget för tiden fram tills dess du infinner dig. Ett till, ett års karens. Mer lagom avvägt.

   Radera
 14. Skälen förr för att göra folkräkning var inte att kontrollera så mycket vilka som vistades i landet, utan för att kunna planera infrastrukturen.

  SvaraRadera
 15. Vi har väl hyfsad koll på att det officiellt finns ca 10,3 miljoner i Sverige. Sedan är det väl som att skatta vilt i markern, en blandning mellan iaktagelser och antaganden när det gäller att få en bild av hur många som utöver de 10,3 m som befinner sig i landet. Är det typ 200k till så är vi ju uppe i typ 10,5 millar :) Troligtvis är det väl något färre illegalt i landet än så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 873 000 personer som tilldelats ett samordningsnummer.Tre fjärdedelar av de som fått samordningsnummer och kommer från länder utanför EU saknar arbets- och uppehållstillstånd. Utöver de med samordningsnummer finns en mörkersiffra av människor utan några papper alls - så kallade papperslösa, eller illegala invandrare.

   Radera
 16. En nationell folkräkning handlar såklart inte om att registrera illegala utan legala invånare.

  Är du inte bekräftad spärras du tills vidare från transfereringar som akassa, försörjningsstöd och allt vad Försäkringskassan har att erbjuda. Delta i val får du såklart göra, efter din engångsregistrering genom personlig inställelse. Detta upprepas cirka var tionde-tjugonde år eller oftare vid behov.

  Syftet är att försvåra för typ asylsökande eller mer troligt deras anhöriginvandrade släkningar att flyga in, ut och dyka upp igen lagom till medborgarskapscermonin.

  Jag vet personligen att detta förekommer. Turkiet, Egypten, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien är hotspots för dylika arrangemang.

  Det skulle i och för sig enklare kunna lösas genom minsta möjliga motprestation för medborgarskap. Arma tanke. Som det är nu kan tre år i kommunlängden räcka, troligtvis världsenklast ställt mot värdet av ett svenskt medborgarskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man har full kontroll att våra bidragssystem inte missbrukas borde vara en självklarhet och kräver ingen folkräkning eller nya lagar. Att utvisa obehöriga eller att låsa in buset kräver inte heller folkräkning eller nya lagar.

   Radera
 17. Tråkigt att det ska behövas, vi som hade perfekt koll vilka som befinner sig i landet innan. Men som jag har förstått det var det tal om att åka runt och knacka dörr och räkna. Inte fylla i papper eller göra det online. För det håller jag med om är meningslöst. Sen borde man givetvis passa på att ta DNA på samtliga i landet när man ändå håller på, men det är väl för mycket begärt.

  SvaraRadera
 18. Enbart folkräkning vore helt meningslöst. Anledningen till att folkbokföringen havererat är offentlig sektors administration som litar på att folk sköter sig som förr. Först måste alla administrativa system göras om så att de ger korrekta kontrollerbara underlag, sedan kan man som final på denna ansträngning ha folkräkning och åter få en uthållig folkbokföring värd namnet.Annat är meningslöst.

  SvaraRadera
 19. Chippa och biometria alla som söker bidrag samt alla nya invånare som kommer utifrån. Alla bidrag ska gå via en myndighet, t.ex. skatteverket eller FK.

  Den som kvitterar ut bidrag måste kunna identifieras säkert och unikt så att ingen kan ha flera identiteter eller täcka upp för någon som är avliden utomlands.

  SvaraRadera
 20. Ett folkregister med biometriska data skulle iallafall få bort problemet med (fler)dubbla identiteter.

  SvaraRadera