Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2020-08-25

DN: Ryska landstigningsfartyg öster om Gotland utlöste beredskapsinsatsen

Militära källor till DN:s försvarsreporter Mikael Holmström uppger att det var en rysk förmodad övning med ryska landstigningsfartyg, som under tisdagen passerade öster om Gotland, som utlöste den svenska skarpa beredskapsinsatsen. Uppgifterna bekräftas av Försvarsmaktens insatschef.
Mikael Holmström

Minst tre av den ryska Östersjöflottans fyra Ropuchaklassens landstigningsfartyg passerade för cirka en vecka sedan återigen in i Östersjön via Öresund, på väg till exklaven i Kaliningrad. Idag tisdag passerade de förbi Gotland, vilket var anledningen till att Försvarsmakten igår drog igång beredskapsinsatsen enligt Mikael Holmströms artikel.

Fartygen har nu passerat in i Finska viken på väg till fd Leningrads militärdistrikt (ja, det hette så tills namnbytet Västra militärdistriktet 2010).

För två veckor sedan övade Ryssland ett angrepp mot marint angrepp och landstigning mot ett neutralt land i Östersjön, och detta följdes nu upp av att landstigningsfartygen alltså passerade förbi Gotland. 

Den skarpa svenska insatsen innebär enligt artikeln att svensk trupp har med skarpa vapen och skarpa robotar, men Försvarsmakten vill inte kommentera hur mycket.

Vad som inte sägs är desto intressantare. Nämligen att det först var idag som fartygen passerade Gotland, men den svenska insatsen inleddes redan igår. Kort sagt hade Sverige inhämtat ytterligare underrättelser om den förestående flottrörelsen, samt rimligtvis att det också skulle finnas trupp och pansarfordon ombord (vilket det generellt gör när Rysslands landstignigsfartyg rör sig).

Sverige agerar inte i blindo, utan agerade därmed proaktivt innan fartygen kunde nå Gotland.

Jag kan förstås inte länka till DN:s artikel på grund av den fortfarande okända svenska tillämpningen av EU:s länkskatt som bidragsmedia ska vara berättigade till (ja, DN får presstöd, men inte av alla sorter, vilket brukar innebära att man via lite luriga formuleringar får det att verka som att man inte får stöd - man får t ex distributionsstöd). Länkskatten kommer gälla retroaktivt, då publiceringar på webben anses vara pågående. 

Dessutom lär väl artikeln vara bakom en betalvägg, så en länk blir ändå onödig.

8 kommentarer:

 1. Tack för intressant artikel. Gissar att det i första hand är FRA, som tillhandahållit informationen om de ryska fartygens rörelser. Bra agerande från försvarsmakten att åtminstone bygga upp en viss tröskeleffekt. Det är i sådana lägen, som man ändå inte kan undgå att med sorg konstatera bristerna i vår försvarsförmåga - ingen skugga ska dock falla för detta på de män och kvinnor som tjänstgör och gör det bästa av vad de har att förfoga över.

  SvaraRadera
 2. Men nu vet ryssarna vad vi gör dagen innan man kör förbi nära Gotland med landstigningsbåtar,hoppas vi skyddar våra källor. 2016 måste vi också fått bra information.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det inte bara räknat med risken att de skulle komma nära Gotland med tanke på vart slutmålet för resan ligger?

   Radera
 3. Är det svårt att följa dessa fartygs rörelser efter att de har passerat Öresund?

  SvaraRadera
 4. Leningrads och Moskvas militärdistrikt samt Königsbergs (Nej det hette inte så men på svenska borde det) specialdistrikt har slagits ihop och heter nu västra militärdistriktet.

  SvaraRadera
 5. Jag undrar över det du skrev tidigare om SVT. Varför berättade de för SVT? Menar du att regeringen läckt eller att försvaret med avsikt berättat.

  SvaraRadera
 6. Gissar detta var anledningen till lågtflygande JAS i formation över SÖ Sverige

  SvaraRadera
 7. Något Weserübung blir det inte fråga om verkar det som. Tänk att man ibland ändå lär av historien. Hade norrmännen anno 1940 varit bara hälften så beslutsamma som FM idag hade de inte blivit ockuperade.

  SvaraRadera