Aktuellt

Medianlönerna ökade med 2.2% till 32 400:- SEK i månaden år 2020

Medianlönerna steg med 2.2% under 2020 och Mediansvensson hade därmed en månadslön på 32 400:- SEK. En sjuksköterska hade 36 400:-, en polis...

2020-08-02 11:15

Amazon.se står redo rapporterar sajten Ehandel

Genom att manuellt ställa in IP-numret till e-handelsportalen Amazons svenska sajt amazon.se kunde sajten Ehandel avslöja att Amazons svenska websajt står redo. I skrivande stund har Amazon dock blockerat möjligheten att besöka sajten.
Facebook.
Genom att manuellt ändra i din DNS-server eller om du inte har en egen server i filen hosts, så den pekar ut amazon.se till några av Amazons IP-adresser, så gick det temporärt att  surfa runt på svenska Amazon.se rapporterar sajten Ehandel. Möjligheten har dock spärrats av sajten nu efter avslöjandet, så det går inte att upprepa det hela själv och exempelvis titta på utbudet, fraktpriser och annan avgörande information. Enskilda skärmdumpar finns dock hos Ehandel, där man bland annat får se "Fira amazon Sverige" som välkomstmeddelande. 

Dagens erbjudande är en brödrost Eat7700R från Electrolux för 391:20 SEK, mot 549:- SEK som billigast enligt Pricerunner för samma modell fast i rostfritt. En Wilfa SJV-150B juicepress kostar 3030:93 SEK, mot 1995:- på en befintlig svensk e-handelssajt.

Amazon är som e-handelns Ullared långt ifrån en succé utanför USA, och går med förlust i många eller alla länder i Europa. Huruvida sajten med sin omoderna design, omständiga köpprocess och allmänna rörighet kommer tillltala särskilt många i Sverige är ännu osäkert. Det enda man kan göra är att försöka konkurrera prismässigt på den redan mogna svenska marknaden, för man har i övrigt inget unikt att komma med. E-handelssajterna i Sverige är ofta inte särskilt lönsamma, även om de som säljer egna unika varumärken direkt till kund - ofta inom sport och mode - verkar kunna hålla lönsamhet. Men Amazon behöver förstås inte gå med vinst, utan kan välja att sälja med förlust för att ta marknadsandelar. Frågan är dock hur många svenskar som är intresserade av Ullared, istället för specialbutiker online. Det är trots allt inte svårt att gå till en specifik websajt - antagligen enklare än att navigera på Amazons sajt.

Vad som talar emot en snar lansering av Amazon.se på riktigt är att Ehandel rapporterar att en del texter ännu inte är översatta och att priserna inte är avrundade. Å andra sidan kanske Amazon kommer köra med ören på sina priser. Man gör det trots allt i USA ner på enstaka cent, och det är bara ännu en del i rörigheten på sajten och det kassa gränssnittet. Och om man undviker att avrunda uppåt kan man ju alltid vara några ören billigare än en konkurrent.

Amazon startade en gång som en bokhandel online, men numera är böcker knappast det största hos dem. Nojan hos svenska bokbranschen framställs i media alltid som stor, men i Ehandels artikel framgår det inte ens om man har ett utbud av svenska böcker, och fått integrationen med svensk bokförlag och bokdistributörer på plats än.

Som Sölve Dahllgren på sajten Boktugg konstaterar - Amazon är redan här sedan många år tillbaka. Man ska inte tro att en svensk sajt kommer innebära särskilt stor skillnad.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Amazon upp 112 procent i år, så det finns tilltro till att dom gör saker rätt, tycker att bloggaren överdriver krångligheten med att handla på Amazon, kan vara en vanesak att lära sig handla där och det rikliga utbudet av handlare och varor kan göra det lite snårigt i början, har kopplat mitt N26 kort till amazon.de för att förhoppningsvis få ner växlingskostnaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amazon upp 71 procent i år skulle det vara.

   Radera
  2. Vad har aktiekursen med saken att göra?

   Radera
  3. Är det inte själva leveranskedjan som är Amazons stora löfte? Prime, one hour delivery, drönare och allt det där.

   Att bara sälja junk kan vem som helst göra.

   Radera
  4. Amazon tjänar sina pengar på AWS, inte försäljning av konsumentprodukter, som står för kassaflöde. Då har de både kassaflöde och vinst.
   Försäljning online är bra om man gör det rätt. Men det är lätt att göra fel och förlora marginaler. Som svensk konsument ska du dock vara glad för Amazon, som kommer sänka priserna generellt och göra handeln överlag effektivare. Starka fackföreningar är dock inte något som Amazon gillar, så får se om det blir någon form av konfrontation.

   Radera
 2. Ja, surfar jag in på amazon.se så dirigeras jag (just nu) automatiskt om till amazon.dk

  SvaraRadera
 3. Det smidiga med Amazon (i USA) är väl att ha Amazon Prime - då får man gratis frakt på ALLT (tror jag).

  Detta i kombination med snabba leveranser gör att man i princip kan börja handla nästan allt på Amazon. Behöver du en potatisskalare - sök och köp - hamnar i brevlådan/utanför dörren dagen efter.

  Om något liknande kan inträffa i Sverige så är jag på. Förhoppningsvis ett oslagbart utbud med oftast bra priser - kanske inte alltid det lägsta men ändå bra priser. Batterier slut? Klicka in och köp istället för att köpa nästa dag på t ex ICA till rätt dåliga priser eller till helgen eller nästa helg när man råkar ha vägarna förbi NetOnNet till ett bra pris.

  Med Amazon Prime kan man börja handla småpryttlar och förbrukningsvaror utan att bry sig om fraktkostnaden - det tror jag kan bli ganska stort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga problem handla fraktfritt från Amazon.de, de flesta varor sålda av Amazon.de ger rätt till fraktfritt även till Sverige om man handlar för mer än 39 euro.

   Radera
  2. Som vilken e-handelsbutik som helst. Handla för några hundralappar så blir det fraktfritt.

   Radera
  3. Stämmer bra, Amazon.de är som vilken annan e-handelsbutik som helst i Sverige, utbudet är större men dåligt anpassat till det svenska språket.

   Radera
 4. Krångligt att handla på Amazon? Nu skojjar du allt. Jag behöver inte skriva in lösenord för att logga in. Jag behöver inte skriva in mitt kortnummer. Jag behöver inte skriva in shipping adress. Lägg i varukorg, one click ship. Tar ett par sekunder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad mot vilken modern e-handelssajt som helst?

   Radera
  2. Obs detta är Amazon USA, kanske är svårare här i EU

   Radera
  3. Nick, nej samma system i Europa, några click så är köpet klart.

   Radera
  4. Bästa skillnaden är sakerna från Amazon.de kommer fram (med DHL). Hälften av PustNords gör det inte.

   Radera
  5. Jag bor i Tyskland och handlar mycket från Amazon. Fördelen är som Nick skriver:
   Bara att trycka på köp!
   Gratis leverans på vissa varor (Prime), men totalpriset kan ändå vara billigare hos konkurrensen ibland.
   Egna budbilar i Tyska storstäder, ibland med leverans samma dag.
   Extremt enkelt att skicka tillbaka saker. Bara att skriva ut returetikett från hemsidan.

   Egentligen stöder jag hellre inhemska handlare än Bezos, men det är så sjukt enkelt och effektivt.

   Radera
 5. Amazon är så sjukt stort i USA. Redan 2010 så tror jag vi köpte typ allt utan mat, kläder och möbler på Amazon. UPS eller Fedex bilen kom nog varje eller varannan dag

  SvaraRadera
 6. Fitnessen med Amazon Prime är ju att den inte bara ger fri frakt. Den ger ju dessutom fri streaming av film, TV-serier och musik. Du får också massa gratis läsning på din Kindle och fri lagring av digitala bilder. Så med ett enda abonnemang som kostar runt hundralappen per månad så konkurrerar man med internethandeln, Netflix, Spotify, Storytel, Google Photos osv.

  SvaraRadera
 7. Dags att komma ner till pudelns kärna, EU skapade den inre marknaden för bättre konkurrens och priser för medborgarna, problemet är nu när multinationella (USA) företag kommer in
  på marknaden som man troligen inte hade väntat i den här utsträckningen och samtidigt som önskan till högre skatt och skatt som styrmedel från EU blir resultatet utslagna Europeiska handlare.

  Frankrike försökte lägga en skatt på liknande företag som Amazon med följd att Amazon tog ut den skatten på franska handlare på dras sajter som blev mindre glada åt förslaget, om jag minns rätt.

  SvaraRadera
 8. När jag bodde och arbetade i Florida köpte jag saker från Amazon ett par gånger i veckan (UPS-killen som levererade skämtade och sa att utan mig hade han varit arbetslös).

  Ett par gånger fick jag felleveranser, men det rättades snabbt till efter påpekande till kundtjänst där dom både bjöd på alla varor som anlände korrekt dagen efter samt att jag fick en voucher på 20 dollar och massor med ursäkter.

  Då återkommer man som kund.

  SvaraRadera