Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-08-25 07:40

2016 i repris - Försvarsmakten genomför beredskapshöjning på Gotland och i Östersjön

Likt för 2016, när Sverige på grund av anledningar genomförde en oplanerad beredskapskontroll på Gotland och skickade trupp som sedan visade sig i förtid bli permanent på ön, så meddelades i går kväll att Försvarsmakten genomför en beredskapsinsats i sydöstra och mellersta Östersjön. Detta på grund av den höga militära aktiviteten i området. Likheterna med 2016 är många, men det finns också skillnader.
Mattias Ardin C Gotlands regemente.
Sverige har alltså gått upp i militär beredskap lokalt uppger Försvarsmaktens insatschef Jan Thörnqvist:
"Det pågår omfattande militär verksamhet i östersjöregionen, både från rysk och från västlig sida, på ett sätt som i vissa delar inte upplevts sedan kalla krigets dagar,"

Övervakningen över Östersjön både till sjöss och i luften ökas liksom den militära närvaron på Gotland. Chefen för Gotlands regemente överste Mattias Ardin skriver på utbildningsenhetens officiella Facebook-sida att bland annat Slite och Ljugarn är platser där den pågående insatsen märks och de svenska styrkorna nu samlas.

"För mig och alla andra på Gotland är det naturligt att förbandet används på det här sättet - det är ju vår huvuduppgift och det ska inte vara något ovanligt att vi syns på ön. Från att vi gavs ordern kunde vi börja lösa vår uppgift inom bara några timmar. Självklart förväntar jag mig det från mina medarbetare men det gör mig glad och trygg att vi kan genomföra denna typ av verksamhet medan vi befinner oss i en uppbyggnadsfas."

Detta är dock inte allt. Ardin nämner "några av de [...]  platser [där man] gjort avtryck", medan Thörnqvist säger "vissa operationer är synliga medan andra inte är det", så det pågår mer än vad allmänheten kan upptäcka med normala medel.

Detta är en viktig påminnelse om att Sverige inte agerar i ett informationsvacuum, utan vi har FRA, underrättelsetjänst, sjö- och luftövervakning, samt informationsutbyte med våra allierade demokratier i närområdet, samt Natoländer som sannolikt USA och Storbritannien. 

Och vi har baserat på detta dragit slutsatsen att gå upp i skarp beredskap lokalt. Det är inte något man gör för att det är kul, utan för att det behövs.

Detta är alltså inte en övning, utan en skarp insats från svensk sida.

Till media uppges det att risken för ett angrepp mot Sverige är "låg". Vilket man kan anse är för högt. Vi vill ha noll risk för angrepp, vilket vi antagligen får genom beredskapsinsatsens närvaro av trupp, fartyg och flyg. Först på plats är krigsavhållande.

Situationen påminner starkt om 2016, när vi genomförde en beredskapskontroll och skickade trupp till Gotland på förekommen anledning, trupp som sedan blev permanent ett år tidigare än planerat.

Jag sitter just nu med en lång tidslinje över allt som hände sommaren 2016, och det var mycket (då jag skriver en skönlitterär roman om den sommaren just nu). Bland annat hade Nato tagit beslut om att etablera Nato Enhanced Forward Prescense i Baltikum och Polen, och som nu agerar snubbeltråd så Ryssland inte kan undvika att dra in samtliga Natoländer vid ett angrepp mot Baltikum. Men i augusti 2016, när Ryssland hade mobiliserat reserven (=värnpliktiga ej stående förband) och med en beredskapskontroll gick upp i full stridsberedskap längs gränsen mot Estland och Lettland, samt Ukraina. Polen övervägde mobilisering, så fanns inte Natobataljonerna på plats. I detta läge skickade Sverige trupp till Gotland, enligt en artikel i DN på grund av upptäckta krigsförberedelser mot Sverige och Gotland, även om Försvarsmakten hävdar att det var det allmänna säkerhetspolitiska läget som låg bakom.

Och i augusti 2016, ganska exakt fyra år sedan, var USA försvagat politiskt av presidentvalet.

Likt man är idag. Få presidenter vill dra igång ett krig under valrörelsen.

Men det finns idag en avgörande skillnad. Sverige har idag permanent trupp på Gotland. Nato har Nato Enhanced Forward Presence fyra snubbeltrådsbataljoner på plats. Tidsfönstret där Kreml kunde anfalla Baltikum och spärra av Östersjön via ett oförsvarat Gotland och samtidigt splittra Nato och hindra den defensiva ömsesidiga försvarsalliansen från att komma till sina medlemmars undsättning är förbi.

Så även den här gången är risken för ett angrepp mot Sverige lågt. Citat "just nu". Men Vitryssland står utanför allianser. Och i min roman Höstsol, som utspelar sig 2021 - 2022 hade Vitryssland infogats i Ryska federationen. 

Men i USA är klappträt Trump överbefälhavare.

Lastbilar tillhörande nyetablerade Nato Enhanced Forward Prescence i september 2017, samtidigt som försvarsmaktsövningen Aurora.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Hur pass välförsvarat är Bornholm?

  Om man jämför Gotland och Bornholm ur militärstrategisk synvinkel från Rysk respektive NATO sida, hur skulle det kunna sammanfattas?

  Hur stor spelare är Polen i dagsläget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga det finns en fast dansk garnision på Bornholm, men det kan ju betyda lite vad som helst.. De förstärkte den dock för något år sedan..

   Radera
  2. Det finns en spaningsbataljon med två stående lätta spaningsskvadroner och en utbildningsskvadron. Den ska förstärkas med en spaningsskvadron till men det är inte gjort än. Sen finns en liknande mängd hemvärn.
   Personellt så motsvarar det nog vad vi har på Gotland, men spaningsbataljonen har en massa riktigt erfaren personal på alla nivåer. I gengäld saknar man alla de tunga system som 18. stridsgruppen har.

   Radera
  3. Den stora strategiska skillnaden är icke-NATO vs. NATO. Ett anfall mot Bornholm blir därmed en smula krångligare på den nivån.

   Radera
  4. Jag ser inget stort militärstrategiskt värde av varken Gotland eller Bornholm för Ryssland. Att vi pratar så mycket om Gotland i Sverige kan jag undra om det inte snarast handlar om att anpassa hotet efter vår förmåga. Givetvis skall vi ha militär närvaro på Gotland. Men om jag var Rysk general skulle jag inte sukta särskilt mycket efter Gotland.

   Radera
  5. Men du är ingen rysk general, Patrik, antagligen så långt bort från det man kan komma.

   Radera
  6. Nja, står man på Kremls lönelista så är man inte så långt bort från rysk general man kan komma.

   Radera
  7. Haha. Om jag var rysk general så skulle jag tänka så här. Om jag invaderar Gotland så kommer jag befinna mig i krig med Sverige. Hur skall jag sen få Sverige att inte hålla Gotland i blockad? Svenska ubåtar och svenskt flyg kommer enkelt se till att jag inte kan frambasera. Iskander robotar, luftvärnsrobotar, bränsle till flyg och vapen till flyg kommer behöva åka båt eller riktigt tunga transportflygplan. Ett fartyg om dagen eller kanske 40 tunga flyplan om dagen är det som kommer behövas månader i sträck. Sveriges flygvapen och sveriges flotta kommer göra detta omöjligt. Antingen måste Sveriges militära resurser helt slås ut eller så måste jag få fred med Sverige efter jag tagit Gotland. Det är liksom här svårigheten ligger. Ett Gotland som jag som rysk general inte kan använda till någonting i praktiken är ju värdelöst. Efter jag tagit Gotland, hur slår jag beständigt ut svenks flotta och flyg så jag kan använda ön också? Eller hur skrämmer jag svenskarna till fred så jag kan använda ön? Väldigt mycket okända variabler i dessa två frågor. Om jag militärt skall slå ut sveriges flotta och flyg beständigt så verkar det inte så självklart att jag väljer Gotland först. Jag skulle välja Sveriges fastlandsbaser först, kanske huvudstaden och västkusten först. Men klarar jag allt det, varför skulle jag då sen vara nöjd med Gotland?

   Radera
  8. Det finns ett gäng avancerade lyssningsstationer på Gotland som ryssarna skulle vilja slå ut i händelse av konflikt i Östersjön, men det krävs ingen invasion för det. Även om det sitter skyltar med fotoförbud runt stationerna så syns de på flera mils håll. Det här är känsliga grejor så det krävs inte speciellt mycket för att slå ut dem. Totalt ett tiotal kryssningsmissiller skulle räcka för att förblinda stationerna för flera månader om inte längre.

   Radera
  9. Dessutom. Ryssland har relativt NATO väldigt klent vad gäller att dominera hav och sjö. De använder i huvudsak flyg till att dominera hav med alla nackdelar det ger. Att då göra sitt öppningsdrag på sådant sätt att man sen själv blir väldigt tvingad att just dominera hav för att bara hålla Gotland verkar inte helt troligt. GIvetvis skall vi ha hög militär närvaro på Gotland. Men jag tror inte Ryssland anfaller Gotland utan att inse att de också måste vinna ett krig i sin helhet mot Sverige. Och om du tänker att nu måste jag slå ut sveriges förmåga i luften och på havet totalt så de söker fred, var börjar jag? Skulle Gotland vara så centralt då? Jag hade luftlandsatt/anfallit på så sätt att Sverige inte kunde köpa nya vapen på krita av väst, samt bryta den politiska viljan att slåss. Gotland hade för mig med den målbilden varit perifiert.

   Radera
  10. Ställer man inte upp på narrativet om "det ryska hotet" helt utan invändningar så är man avlönade av Kreml enligt bloggaren. Barnslig för att inte säga rent patetisk argumentation .

   Svartlistad/raderad om 3,2,1....

   Tack och hej , vi se i Nangijala

   Radera
  11. Om Ryssland skulle ta Gotland. Och basera tex S-400, och sjömålsrobotar där. Så stänger man av, hela södra halvan av Östersjön. Så i mina ögon. Är Gotland väldigt, strategiskt viktigt. Att inte ta Gotland, om Ryssland vill gå in i Baltikum. Det tror jag inte, ryssarna skulle missa.

   Radera
  12. Att från ryskt håll ta Gotland handlar inte om massiva förband som måste ha en fast färja mellan Kaliningradexklaven och Slite. Det handlar om en snabb operation där förband från sjön och luften sätts iland och snabbt tar över flygplats, hamnar, knutpunkter och installationer på mycket kort tid. Mer Krim-style och skapa fait accompli än att spränga bort de svenska snubbeltrådsförsvaret.

   I operationen ingår kapacitet att spärra av luftrummet över södra Östersjön. Ryskt flyg etablerar luftherravälde snabbt. Rysk diplomati går ut på att förklara för Sverige att Sverige inte är en måltavla för RF, att man tvingats agera och säkra Gotland under en tid för att avhålla från NATO-angrepp så om Sverige bara sitter ner i båten och iaktar strikt avhållsamhet och följer RFs regler så behöver inte något mer hända. Om Sverige inleder motåtgärder så kommer militära och ekonomiska mål i Sverige att bekämpas med kraft. Välj själva.

   Sverige backar hem. Om inget NATO-land är angripet så kommer NATO inte att gå i full konflikt för Gotland. RF kan börja befästa positionen och Baltikum är i ett mycket klämt läge. Nordstream är dock då ett fiasko för RF då DE kommer att ersätta med norsk/amerikansk gas så snart möjligt. Dock undrar man ibland kring hur otroligt kortsiktigt Kreml tänker. Att Krimkalaset och det ryska debaclet i östra Ukraina har fått fattigpensionärerna i Ryssland att äta kattmat var knappast med i kalkylen.

   Radera
 2. Jag tror att Polen är en joker i leken, Polen vet hur det är att bli ockuperat av främmande makt så de har sett över sitt försvar, men litar inte fullt ut på Nato och landet har ett starkt försvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja svagheten är nog flygvapnet, men dels har ju Nato förhållandevis starkt flygvapen i Europa och Polen hör ju till dom som beställt f35, men i nuläget har man f16 och mig29 som primära system. Och inte heller i stora mängder, man har beställt ca 30 f35 tror jag.

   Radera
 3. Borde inte ryssarna ha nog att göra med Ukraina och Belarus just nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog just därför man flyttar fram positionerna. Man skapar handlingsutrymme genom att uppträda aggressivt. Det tvingar oss och andra att avsätta resurser i fel riktning. Resurser som blir svårare att omfördela om/när Ryssland behöver agera i sitt närområde.

   Radera
 4. Ahh... har man tur med vädret så är Gotland absolut underbart just nu! Det kan vara över 20 grader i vattnet i vikarna, mörka svala nätter och inga turister. Jag blir faktiskt lite avundsjuk!

  SvaraRadera
 5. Logik säger att det måste handla om Nord Stream 2, Trump, valet och Putins maktbas. Nord Stream är den sorts material som startat två världskrig, amerikanska presidentval är maktövningar i den högre skolan och ryska maktkamper är maktövningar i den blodigare skolan. Kombinera de tre och vi har en riktig häxkittel. Lite svårt att se hur Sverige skulle bli direkt indraget, men påverkade kan vi nog bli.

  SvaraRadera
 6. Pågår verksamhet i norra Sverige och på västkusten också enligt insatschefen. Allt för att kunna agera om det behövs men också för att ha koll. När man talar om låg risk säger man också "just nu" och lägger direkt till ett "men" och en utläggning som antyder att läget är svårbedömt och ändras hela tiden.
  Ytterligare en parallell till 2016: På Norrbottens flygflottiljs instagramkonto 13/8 berättar man att de haft incidentberedskap dygnet runt under sommaren med tillhörande flygunderstödskompani. Avlöste Skaraborgs flygflottilj som haft beredskap dessförinnan. 2016 var det Skaraborgs regemente som gjorde så på armésidan och sedan avlöstes av andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det stämmer. Här uppe i norr är det väldigt med aktivitet uppe i luftrummet. En besökare från södra Sverige frågade om jag bor i någon slags övningsområde. Kanske det sa jag, trodde att det var utprovning av Euromissile för Gripen , Rafaele och Typhoon på närliggande robotbasen i Vidsel. Men det kanske är annat som påkallar aktiviteten ?

   Radera
  2. Euromissile, det var längesedan. :)

   Radera
  3. Glömde skriva att det är på Gotland de nämnda flottiljerna avlöst varandra med incidentberedskap liksom armén gjorde 2016.

   Radera