Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-07-05 12:50

Veckorapport börsen - nya rekord på Nasdaq och i Kina, men segt annars

Börsveckan som gick var positiv och det blev nya börsrekord på den amerikanska Nasdaqbörsen och tolvmånadershögsta på den kinesiska Shanghaibörsen. Men Stockholmsbörsen och bredare index i USA går segt och vill inte riktigt ta fart.
Ju högre siffra, desto större vinst!
I Kina och på teknikbörsen Nasdaq är det alltså nya rekord som gäller. Dels högsta nivån på tolv månader, och dels högsta nivån någonsin.
Veckochart Nasdaq-100. Börsrekord.

Veckochart SSE Composite. Högsta nivån sedan början av 2019.
Så inga problem med teknikaktierrna eller i Kina. Att man sedan får var dummare än tåget om man tror på noll fall av Covid-19 i tätbefolkade Kina samtidigt som USA klockar in 50000+ fall om dagen är en annan sak.

På Stockholmsbörsen är det dock segt. Men det är lätt att lura sig.

Veckochart OMXSPI.
Visserligen ser Stockholmsbörsen ut att ha svårt att bryta sig loss, men det finns något annat att ha i åtanke. Det samma gäller för övrigt husse S&P-500 i USA, som är den som styr Stockholmsbörsen.

Veckochart S&P-500.
Fast liknelsen faller på en faktor, nämligen valutan.

OMXS30 och S&P-500 kanske ser ut att gå likadant, men den svenska kronan ställer till det. I själva verket är Stockholmsbörsen en vinnare kortsiktigt på starkare svensk krona. Sverigefonderna leder mitt eget återtåg på börsen av just denna anledning, där uppgångarna i resten av världen parerats av den starkare valutan.
Veckochart EURSEK.
Den långsiktiga trenden med en allt svagare svensk krona är förstås intakt, men spiken under coronakrisen är nu över.
Veckochart USDSEK.
Sedan får vi se när kronans långsiktiga försvagning tar fart igen. Men för stunden har kronan stärkts. Tro dock inte att detta kommer bestå, även om det blir något annat land, t ex USA, som får se sin ekonomi totalkrascha. Osäkerhet innebär alltid flykt från svenska kronan.

Men generellt är marknaderna - via centralbankernas elektroniska sedelpressande - återhämtade från det värsta av coronakrisen och uppför sig på sin höjd så negativt som de skulle göra under en mild lågkonjunktur, och inte alls som under den värsta ekonomiska krisen på nästan 100 år.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Så dum så jag tror på noll fall är jag inte, speciellt inte om statistiken visar på fler. Men....Kina testar enormt mycket, både rena Covid-19 test, temppickor i kollektivtrafiken, stopp för de allra flesta utlänningar in i landet, begränsningar i rörelse mellan regioner, krav på att man har en app som visar om man varit nära någon som är konstaterat smittsam och stänger ned hela regioner så fort de får något tiotal "kända" fall så de har nog rätt få fall per capita där. Det tror jag.

  Jämför det med hur USA agerar när de har 50000 fall/dag........

  Så har man två ytterligheter i hantering. Den optimala hanteringen för Europa lär inte exemplifieras i vad de gör.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste någonstans att antalet mobiltelefonanvändare i Kina minskat med flera miljoner sedan utbrottet. Visst, diktaturen kina kan nog inte dölja flera miljoner döda men tanken svindlar.

   Och jag har själv varit i det landet. Extremt dålig hygien. Förvånar mig inte att pandemier startar där.

   Radera
 2. Mer sedelpressande kommer det bli, inte bara i Sverige. Det har ju utlovats att ekonomin såsmåningom ska kickstartas igång.

  Vi får se vad det innebär...

  SvaraRadera
 3. Den 200 miljardmark-sedeln på första bilden är värd 4 SEK i dagens penningvärde...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 'Är' borde vara 'var'. Det gick lite fort.

   Radera