Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-07-30 15:04

USA:s BNP föll 32.9% andra kvartalet

Amerikanska BEA rapporterar att USA:s BNP preliminärt föll med .-32.9% under andra kvartalet år-till-år, en försämring från första kvartalets -5.0%. En förenklad beräkning ger att om USA:s BNP hoppar tillbaka helt under tredje kvartalet så landar året på cirka -9.5% i BNP.
'murica, fuck yeah!
Det är förstås en grovt förenklad beräkning av den här bloggen att BNP på helåret landar på -19%, och baserar sig på (-5.0-32.9)/2. Detta baserat på att Q2 2020 alltså var 32.9% lägre än Q2 2019 och Q1 2020 var 5.0% lägre än Q1 2019, och det förenklade antagandet att det inte finns några säsongseffekter utan BNP är jämt fördelat över årets fyra kvartal. Tillägg: En eventuellt mer korrekt beräkning är -5.0/4-32.9/4=-9.5%. Fortfarande den värsta nedgången någonsin tydligen.

Men börserna har i stort sett återhämtat sig, det sk Wall Street vs Main Street, eller finansmarknaderna kontra den verkliga ekonomin. Centralbanken kan rädda finansmarknaderna, men enligt hästskitteoremet så kommer bara lite halvsmälta rester ner till resten av ekonomin när man matar hästen, och den riktiga ekonomin får äta av av det lilla överskkott som skits ut av finansmarknkaderna.

En andra uppdatering av den preliminära siffrorna för första kvartalet ska släppas om en månad.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Han har ju nu börjat prata om att skjuta upp valet, det blir väl bra så att folk hinner glömma och välja om honom?

  SvaraRadera
 2. Skönt ordval där; regim. Säger inte att ditt ordval är en felaktig beskrivning av gällande läge i 'murica. Det är mer med sorg jag kan konstatera att det epitet som gammelmedia älskar att använda när de vill svartmåla någon statsledning de inte gillar nu även passar frihetens land.

  SvaraRadera
 3. "Det går bra nu för Donald Trumps regim."

  Bra. Då är det antecknat av mig. Nu gäller det att behålla anteckningen.

  Förresten, vad är det för maximal storlek för kommentarer här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är den avslutande kommentaren om Donald Trumps regim avsedd som ironi?
   Av informerade amerikanska bloggares kommentarer att döma är det, undantagandes enorm naturkatastrof eller kärnvapenkrig, omöjligt att skjuta upp en valdag. Det skulle kräva kvalificerat majoritetsbeslut i kongressen och i Högsta domstolen, troligen också kandidaternas samtycke.

   Det verkar troligare att Trump har fått kalla fötter och vill förbereda marken för att i domstol bestrida ett valresultat som går honom emot.

   Radera
  2. I samma ögonblick det är klart att han förlorat valet är han körd, domstol/advokater whatever. De kommer aldrig låta honom i närheten av en politisk tjänst igen.

   Radera
  3. Rickard: En vacker tanke! Trumps game plan vid förlust lär vara att försöka få valet ogiltigförklarat p g a omfattande valfusk och/eller brott mot vallagarna.

   Radera
  4. Hjälper inte. Författningen säger att om presidenten inte blir vald avsätts han den 20:e januari. Så blir valet ogiltigt åker Trump ut ändå. Sitter bara kvar på giltigt val.

   Radera
  5. Som sagt, det spelar ingen roll vad han försöker med för legala tricks.

   Han åker ut med mindre än att han vinner ett riktigt val.

   Radera
  6. GW Bush första mandatperiod? Hur gick det till? Någon som minns? Vann han inte i domstol?

   Radera
  7. Den tvisten (antar du menar Florida år 2000) avgjordes innan det var dags för "inauguration day".

   Radera
 4. Alltfler Republikaner tar avstånd från Trump. Jag tror att Trump egentligen inte vill bli omvald utan vill stiga av på topp.
  Oavsett om Trump vinner eller ej så kommer hälsan att säga ifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och, vad vill du ha?

   Radera
  2. Vems helsa, Trump eller Biden. Mkt propaganda venster som vanligt. Rep, krigs-hungriga, Dem. frihet. Grejen er att Dem soeker mer konfrontation en hoger for de holler po att doe ut!

   Radera
 5. För att få en kompletterande bild av amerikansk inrikespolitik och situationen i landet följ Tim Pool på hans Youtube-kanal. Varje dag släpper han ett par nya avsnitt med analyser och kommentarer. Det är nog för tidigt att räkna ut Trump. Jo, det är samma Tim Pool som besökte Sverige för några år sedan och sedan blev kraftigt ifrågasatt av svensk mainstream-media när han rapporterade på plats om det "svenska tillståndet". https://www.youtube.com/channel/UCLwNTXWEjVd2qIHLcXxQWxA

  SvaraRadera
 6. Det här är Big History under utrullning. Fortsättning följer. Historieböckerna kommer att skriva mycket om den här perioden.

  SvaraRadera
 7. Ja och ner vi endo pratar om media/experter, Aftonbladets rubrik "Ras po boersen", 2.20% ..! ,er megene man/person dum i huvudet elr media med dess fantasi om New York och Sex and the City, en av de semsta serier som visats!?

  SvaraRadera
 8. Detta är igen jänkarnas sätt att räkna på årstakt. Q2 2020 var inte 32,9 % lägre än q2 2019. Däremot var q2 2020 var ca 8% lägre än q1 2020. Givet omständighetena är detta alltså inget särskilt oväntat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Inte särskilt intuitivt kanske, men inte heller jättesvårt att förstå.

   Radera
 9. Ja ja kör bara ekonomierna i botten, inget pris är för stort för en influensa nuförtiden, visst är det skönt att skratta åt USA så slipper man gråta åt Europa.

  Gigantisk skuldsättning varje gång ett virus dyker upp, självklart.

  1 350 000 människor dör årligen i trafiken och troligen inte huvudsak människor i 80 års åldern med ofta andra dödliga sjukdomar, folk dör, cyniskt ja, men så är det, ingen stoppar biltrafiken för det.

  Folk måste vakna och börja väga skada mot nytta.

  WHO och läkemedelsindustrin kan inte få ta över världsordningen och diktera.

  Jag förstår att för en amerikan på 150 pannor på väg mot nästa snabbmatsställe kan en sådan insats vara dödlig och med influensa än värre, män var influensan grundproblemet.

  Redan vid svininfluensan var det riggat för det vi ser nu.

  Priset talades det knappast om och inte heller det politiska sprängstoff som byggts in i de kommersiella vaccinavtalen. De var nämligen kopplade på ett alldeles nytt sätt till WHO:s pandemihantering. En lösning som industrin drev på, enligt Anders Tegnell. FN-organet WHO skulle klassa spridningen av en pandemi i sex nivåer. När WHO deklarerade att översta steget – pandeminivå 6 – uppnåtts aktiveras vaccinavtalen, företagen startar produktionen och länderna betalar.

  https://www.svd.se/svd-granskar-sveriges-vaccinering-mot-svininfluensan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommentaren om att det drabbar bara andra så då måste jag få leva som vanligt känns inte så fräscha faktiskt.. poängen är väl att du skulle vara drabbad om vi levde som vanligt , de som dör nu hade också gått åt förstås men det hade du skitit i för du är bara upptagen av dig själv

   Radera