Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-31 09:57

Upprekyl på Stockholmbörsen efter hård nedgång - dollarn faller kraftigt

Stockholmsbörsen stiger under morgonen efter gårdagens rätt hårda nedgång. Kronan stärks kraftigt mot dollarn, men inte mot euron.
Bullen på Vallgatan.
Raset i dollarn bör förklaras av att USA:s ekonomi föll med en årstakt på 9.5% på helåret och utplånade det mesta av den ekonomiska tillväxt som landet haft under regimen Trump. Raset mot svenska kronan är -0.84% och på blott 8:65 USDSEK är dollarkusen tillbaka på nivåer från sommaren 2018. För lite proportioner på hur stenhårt raset för dollarn är så var kursen drygt 10:20 som högst i mars.

I Stockholm är det dock muntert. OMXSPI +0.87% och OMXS30 +0.70%, medan guldpriset är ner något på den starkare dollarn och kkostar cirka 550:- SEK per gram. I amerikanska dollar är guldet upp och går på 1975 USD per troy ounce, fast har alltså inte ännu nått den siffermagiska gränsen 2000 USD.

Även börserna i Europa är generellt uppåt och till och med det brittiska pundet stärks mot såväl dollar, som svenska kronan och euron.

Den svaga ekonomiska statistiken från USA och antagligen den värsta nedgången i ekonomin någonsin bör dock inte vara en överraskning, och man kan konstatera att USA drabbats ungefär dubbelt så hårt som Sveriges enligt SEB förväntade -5% i BNP på helåret. Tydligen finns det saker som Sverige gör rätt.

Med den fallande dollarn har Stockholmsbörsen varit den absolut bästa placeringen under återtåget in på börsen och snittar hos Avanza just nu +9.55% på de månatliga återköpen, mot +3.52% för globalfonderna. Även tillväxtmarknaderna har gått starkt och ligger på +7.72%.

3 kommentarer:

 1. "medan guldpriset är ner något på den starkare dollarn och kkostar cirka 550:- SEK per gram"

  Du menar den svagare dollarn, va?

  SvaraRadera
 2. ? Dollarn upp till 8,78 kr från som lägst 8,64 kr

  SvaraRadera
 3. // USA:s ekonomi föll med en årstakt på 9.5% på helåret.…//
  Läs på ! Inte Helåret utan kvartalet. Helåret ned över 32 % !!

  SvaraRadera