Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-07-09 08:18

Uppåt i Asien och stärkt svensk kronkurs

Börserna steg i USA och fortsätter stiga i Asien på morgonen, men den stärkta svenska kronkursen tar ut detta och därmed är frågan hur Stockholmsbörsen går idag.
Kära Bullen...

Stockholmsbörsen föll tillbaka under gårdagen, likt de flesta europeiska större börser, och OMXSPI stängde -0.38% medan tyska DAX stängde på -0.97%. I USA var et dock muntrare och S&P-500 gick +0.78%.

Uppgångarna fortsätter sedan i Asien, men inte i västerländska Australien där man nu stängt ner landets näst största stad för att stoppa ett coronavirusutbrott. Strategin med sk lockdown innebär tydligen att den måste upprepas igen och igen och igen, vilket förstås leder till osäkerhet - när kommer nästa lockdown?

ASX 200 går -0.96%, men Shanghais SSE Composite fortsätter uppåt när kineserna lyder regimen och köper aktier, så börsen går +0.99%. Påminner om kraschen 2015, men vi får väl se. Även diktaturlagarnas Hang Seng stiger med +0.28% i Hong Kong, Nikkei går +0.53%, medan Singapores Straits Times faller med -0.35%.

Den svenska kronan stärks dock kraftigt mot USD, som går -1.13% under morgonen. Frågan är vad det innebär för Stockholmsbörsen? Starkare krona brukar innebära flöde av kapital till Sverige och kan då dra upp börsen ändå. 

Kronan är mot dollarn nu nere vid botten från början av juni, och frågan är om detta är ett stöd, så kronan kommer börja försvagas igen. Annars ser USDSEK 9:00 ut som nästa stöd mot morgonens 9:16.

Guldpriset stiger i USD och är därmed i princip oförändrat i SEK. Det är alltså dollarn som blir svagare, inte kronan som blir starkare.

2 kommentarer:

 1. Inte en kommentar om att guldet är nära ATH i USD och att vi precis bröt igenom den lite magiska 1800-gränsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommenterade dollarguldpriset igår och tycker det är hysteriskt spännande, på mitt eget håll.

   Tror det kan vara så att det är tyst här för alla vet att den underliggande drivkraften kanske är ATH obehaglig(sett till potentiella konsekvenser).

   Finans-msm pratar numer allt tätare om guld.

   Jag firade i.a.f. 1800 dollar-gränsen igår med att kvälls-drifta till tonerna av "House of Klezmer"... Mycket kul var det.

   Radera